Energie - Borussia Dortmund 2, over 2.5 Jako długoletni kibic BVB jestem z pewnością nieobiektywny, ale widzę to właśnie tak
O drużynie z Cottbus się nie wypowiadam, ale postaram się przedstawić pełną sytuację w obozie Borussi
Widziałem wszystkie mecze w tym sezonie, trzymam rękę na pulsie, tak więc jedziemy!
Gdyby nie dwa remisy w meczach z Mainzem i Hannoverem w których Borussia przeważała (ale głupie błedy w obronie odebrały punkty) jutrzejszy mecz byłby walką o fotel lidera, ale "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"
Właśnie z tego powodu atmosfera nie jest w drużynie najlepsza i dzisiejsze zwycięstwo jest bardzo potrzebne!
BRAMKA Bert van Marwijk zabrał do Cottbus 3 graczy na tę pozycję, a to dlatego, że drobny uraz Romana Weidenfellera może wykluczyć go z gry!
Byłoby to ogromne osłabienie, gdyż ów godny następca Lehmanna stanowi silny punkt zespołu, a ponadto kontuzjowany jest jego zmiennik Bernd Meier. W obwodzie zostają więc jedynie młodzi, niedoświadczeni gracze z drużyny amatorskiej - Soren Pirson, oraz Sascha Samulewicz.
OBRONA Po lewej stronie stały pewny punkt drużyny, czyli "najbardziej niemiecki z Brazylijczyków Bundesligi" Dede
Środek obrony ani razu w tym sezonie nie był obsadzony tak jak powinien, bowiem na początku nie grał Worns, a teraz Metzelder. Partnerem Wornsa będzie więc jutro z pewnością Marcus Brzenska, gdyż oprócz Metzeldera kontuzjowany jest także Martin Amedick.
Po prawej stronie nie wiem dlaczego awizowany jest Kringe, o którym zdania najlepszego nie mam... Nie chodzi tutaj jednak o moją opinię, tylko o to że może grać Philippe Degen, który na tej pozycji występuje już jakiś czas i nie można mieć do niego większych zastrzeżeń.
Boczni obrońcy grają w tym roku dużo lepiej od środkowych!
POMOC Ogromnym osłabieniem jest brak Sebastiana Kehla, którego Marc-Andre Krsuka nie jest w stanie w pełni zastąpić!
W środku pola po raz pierwszy w tym roku w pierwszym składzie zagra Ricken - forma Larsa, najdłuższego stażem gracza BVB jest jednak wielką niewiadomą...
Obok niego wystąpi moim zdaniem najlepszy transfer tego lata, czyli Brazylijczyk Tinga, który świetnie wkomponował się w zespół, mimo tego, iż dołączył do niego już w trakcie sezonu!
W roli ofensywnego pomocnika Steven Pienaar grający z meczu na mecz coraz lepiej!
ATAK Pewniakiem jest Ebi Smolarek, a to z dwóch powodów! Po pierwsze prezentuje najwyższą formę wśród napastników, a po drugie kontuzjowani są Valdez, oraz Amoah, natomiast Frei wraca po niedawnym urazie (formą zresztą nie błyszczy). Na ławce usiądzie gwiazda niemieckiej kadry U-19 Sebastian Tyrala, który zapowiada się na niezłej klasy gracza.
Podsumowując
W przerwie letniej zaszły w Dortmundzie spore zmiany - pożegnano Rosickiego, Kollera, Odonkora i Buckleya, a na ich miejsce sprowadzona Valdeza, Freia, Pienaara i Tingę!
Ta ogromna rotacja z przodu jest widoczna w grze, gdyż chłopaki ewidentnie nie są jeszcze zgrani.
Kłopoty zdrowotne Kehla i Metzeldera powodują zaś wyraźne dziury z tyłu, tak więc Borussia jest obecnie zespołem nieprzewidywalnym!
Drużynie z Dortmundu gra się jednak w Cottbus dobrze, a forma moim zdaniem rośnie!
Kurs 2.4 na wygraną jest jak najbardziej wart ryzyka, a problemy z obroną + spory potencjał ofensywny skłaniają również do grania overa!