Opcje tematu
#673271 - 25/09/2006 12:57 Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
Marcel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/06/2003
wywiad

jak myślicie czy ten sposób pracy Trzeciaka przyjął by sie u nas i czy w ogóle znalazłby sie jakis prezes który dałby mu popracować dłuższy czas nie wymagając odrazu cudów .

Do góry
Bonus: Unibet
#673272 - 25/09/2006 14:53 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
hbr Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/05/2005
Ja jestem za tym by zatrudniać młodych trenerów. Dlatego załuje, że Wisła go nie zatrudniła A kadre powinien prowadzic Nowak. Ciekawe czy by sie sprawdzili.

Do góry
#673273 - 25/09/2006 15:28 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
DJ SOSNA Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/03/2001
Quote:

wywiad

jak myślicie czy ten sposób pracy Trzeciaka przyjął by sie u nas i czy w ogóle znalazłby sie jakis prezes który dałby mu popracować dłuższy czas nie wymagając odrazu cudów .

Mirosław Trzeciak to dla mnie wielki autorytet jeśli chodzi o Ligę Hiszpańską a jego felietony dla C+ są po prostu rewelacyjne. Odpowiadając na twoje pytanie to myślę że Mirek powinien omijać szerokim łukiem polskie kluby! Tutaj nie znajdzie na pewno miejsca gdzie mógłby realizowac swoją wiedze itd. Jedynym klubem w Polsce który pracuje z młodzieżą w sposób zbliżony do tego o którym mówi Trzeciak to Kolporter Korona Kielce ale jak wiadomo tam mają wyjątkowego nosa do trenerów i obecnie chyba nie szukają nowego

Moim zdaniem Trzeciak powinien objąc jakis klub Secunda Division a jestem pewien że z czasem dostałby szanse prowadzenia zespołu w Primera Division. Ślędzę wszystkie wypowiedzi Mirka odkąd wyjechał do Hiszpanii i naprawdę mam podstawy aby w niego wierzyć - to materiał na szkoleniowca z prawdziwego zdarzenia!

Do góry
#673274 - 25/09/2006 15:50 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
vert Offline
enthusiast

Meldunek: 05/07/2005
Quote:

Quote:

wywiad

Mirosław Trzeciak to dla mnie wielki autorytet jeśli chodzi o Ligę Hiszpańską a jego felietony dla C+ są po prostu rewelacyjne. Odpowiadając na twoje pytanie to myślę że Mirek powinien omijać szerokim łukiem polskie kluby! Tutaj nie znajdzie na pewno miejsca gdzie mógłby realizowac swoją wiedze itd. Jedynym klubem w Polsce który pracuje z młodzieżą w sposób zbliżony do tego o którym mówi Trzeciak to Kolporter Korona Kielce ale jak wiadomo tam mają wyjątkowego nosa do trenerów i obecnie chyba nie szukają nowego

Moim zdaniem Trzeciak powinien objąc jakis klub Secunda Division a jestem pewien że z czasem dostałby szanse prowadzenia zespołu w Primera Division. Ślędzę wszystkie wypowiedzi Mirka odkąd wyjechał do Hiszpanii i naprawdę mam podstawy aby w niego wierzyć - to materiał na szkoleniowca z prawdziwego zdarzenia!

a gdzie mozna znalzec w necie jego felietony,teksty??

Do góry
#673275 - 25/09/2006 15:58 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Marcel - ja myśle, że na dzień obecny nie znalazłby się w Polsce prezes, który zatrudniłby na dłuższy czas Mirosława Trzeciaka.
Powód : w Polsce każdy prezes od trenera wymaga od razu cudów i wielkich wyników ! A na to niestety potrzeba spokojnej pracy nie tylko trenera ale całego sztabu szkoleniowego.
Z pewnością plan jaki posiada Pan Mirek jest bardzo dobry i wielu prezesom on by odpowiadał ale bali by się zatrudnić Trzeciaka gdyż dla nich najważniejsze są "natychmiastowe sukcesy" a takowych Trzeciak na pewno nie jest w stanie zagwarantowac gdyż jak sam zauważył w Polsce nie stawia się jeszcze w wielu klubach na młodych piłkarzy. Wie na czym polega praca z młodymi piłkarzami i z czasem powinien odnosic z powierzoną mu ekipą sukcesy.
Ale Jego miejsce jest chyba bardziej w Hiszpanii niż w Polsce, tam ligi są na wiele wyższym poziomie, kultura, organizacja, ośrodki szkoleniowe biją Polską ligę pod każdym wzgledem ...

Do góry
#673276 - 25/09/2006 16:13 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
Zabielany Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/02/2005
Trzeciak...świetny człowiek. Fachowość emanowala z niego juz podczas komentowania w spotkan w tvp.

Tak jak bylo to kilkrotnie podkreslane w wywiadzie... dla polskiego klubu/ zawodnika... rzeczy o ktorych mowil Miro to kosmos.

Jak tak czytalem ten wywiad..to przez moment zapomnialem, ze wogole czytam o piłce. 0 w tym wywiadzie bylo "czynnika ludzkiego" ...ale w takim kierunku idzie światowa pilka.

Czy ma wrocic do Polski? Ciezko powiedziec. Jezeli chcemy zaczac leczyc polski futbol... to takcy ludzie to skarb. Mlody a zarazem wyksztalcony pilkarsko. Jak nie on bedzie ' doktorem' to kto ?

Pasja z jaką opowiadał Trzeciak...

Do góry
#673277 - 25/09/2006 17:03 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
mateusz2201 Offline
Impossible is nothing

Meldunek: 02/10/2005
przynajmniej on coś wie o piłce a nie jak te debile z tvp Szpakowski i inna elita. Ale ja osobiście mu odradzam aby nie pchał się w Polską piłkę, według mnie to mu nie wyjdzie na dobre

Do góry
#673278 - 25/09/2006 19:00 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Ja rowniez podziwiam tego czlowieka, jego wywiady w Wyborczej czytam juz od dawna, ma cos do powiedzenia, i wie co robi, ma porzadne wyksztalcenie trenerskie, ale takze odradzalbym mu posade w Polsce, objalby 1ligowca mocnego, pare remisow, i by sie pozegnal z posada, bo Ciupial by nie wytrzymal

Jesli nie potegi to gdzie?
Szaraki typu Odra?
Bez przesady.

Najlepszym roziwazaniem bylaby posada asystenta w jednym z pierwszoligowych klubow ligi hiszpanskiej, wiadomo, ze na Barce czy Valencie raczej szans nie ma, ale moze by sie udalo w Pampelunie
W koncu juz tam mieszkal i pracowal.

Zycze mu wszytkiego dobrego, podobnie jak Nowakowi w USA

Do góry
#673279 - 25/09/2006 21:03 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
Skiper Offline
shaken not stirred

Meldunek: 07/07/2005
Jeśli już mówimy o Mirku Trzeciaku w Wiśle to chętnie bym go tu widział, ale nie jako 1 trenera, tylko na koordynatora młodzieży + miałby do prowadzenia drużyne rezerw w III lidze. Z tym że pewnie jak by przyszedł od razu by zaczął najeżdżać na brak bazy treningowej, itp. a jako że Boguś od pewnego czasu wstrzymał transfery gotówki do klubu, a zaczął odbierać to co pożyczył, na boiska treningowe z własnych pieniędzy nie ma co liczyć. Niby można by coś się wystarać u gminy/samorządu, z tym że i tak dostajemy na rozbudowę stadionu, a do tego ostatnio nam (małopolsce) zabrali jeszcze 200 mln środków z Unii I jak tu rozwijać młodzież, ehh...

Do góry
#673280 - 25/09/2006 21:41 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004

Do góry
#673281 - 25/09/2006 22:26 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
boca juniors Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/05/2003
Pewno jak Mirek zobaczył baze treningową Lechii to mu musieli pomóc wyjść o własnych siłach .Płyta główna z zapadającą sie trybuną ,dwa piaskowe boiska i jeden trawnik do trenowania plus archaiczna hala,super .
Niech sie chłop trzyma jak najdalej tego kraju,przykład pana Petrescu pokazał,jakie możliwosci ma u nas profesjonalny coach.
Na naszą lige niech zostaną Liczka,Kubicki i reszta asów....

Do góry
#673282 - 25/09/2006 22:59 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
DJ SOSNA Offline
Carpal Tunnel

Niestety muszę się zgodzić z przedmówcą...jedyni zagraniczni trenerzy którzy jak ulał pasują poziomem do naszej ligi to Okuka, Liczka, Panik

Podtrzymuję to co napisałem wcześniej, Mirosław Trzeciak powinien starać się o miejsce pracy w Hiszpanii, tam gdzie go ukształtowano jako trenera. Jeśli chciał być trenerem w naszej piłce to wystarczyło zdobyć papier miejscowej trenerskiej szkołki a nie licencje jednej z najbardziej prestiżowych,hiszpańskiej akademii. Naprawdę to co Mirek Trzeciak w swoich prostych felietonach mówił o ustawieniach taktycznych,przygotowaniach teoretycznych itd. to 3/4 polskich trenerów powinna sobie to nagrac i puszczac przed każda odprawą przedmeczową.Trzeciak zmarnuje się w Polsce, przykro to pisac ale u nas jest miejsce dla Panika,Lenczyka,Białasa,Liczki

PS: Jeszcze niedawmo mieliśmy w naszej lidze trenera światowej klasy - nazywał się H.Kasperczak.

Trzeciak, Urban, Nowak - trzymajcie się z daleka od polskiej piłki, tutaj wpadniecie w przeciętność

Do góry
#673283 - 09/10/2006 16:38 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
DJ SOSNA Offline
Carpal Tunnel

Trzeciak: Polsce brakuje stylu
Mirosław Trzeciak dla Gazeta.pl, not. mw2006-10-07,

Przez pierwsze 30 minut graliśmy wolno, Lewandowski i Sobolewski w ślamazarnym tempie wyprowadzali piłkę. Boczni obrońcy byli wystraszeni. Rozumiem, że jeśli gramy dwoma defensywnymi pomocnikami to stawiamy na skrzydła. Tymczasem Błaszczykowski to bardzo ciekawy chłopak, ale prezentuje styl podwórkowy, dużo biega, nie wie kiedy dośrodkować, kiedy kiwać.

Na tle całej drużyny muszę pochwalić dwóch zawodników. Pierwszy to Ebi Smolarek. Nie imponuje warunkami fizycznymi, ale nie boi się gry. To facet któremu gra w reprezentacji nie ciąży, potrafi kiwać i robi to. Przełamał się w lidze i po meczu z Kazachstanem widać, że jego forma to nie przypadek.

Drugi piłkarz, który zasłużył na dobre słowa to - może tu wielu zaskoczę - Grzegorz Rasiak. Od 1 do 90 minuty walczył, w ataku i obronie, użerał się z obrońcami, cały czas ich absorbował. Owszem przestrzelił trzy razy z dobrych pozycji, ale pokazał to czego wymaga się od reprezentanta - ambitną walkę od początku do końca.

Jako trener muszę powiedzieć, że wciąż nie zauważyłem jakiegoś stylu w grze naszej drużyny. Nie widać jak my chcemy grać! Bo chyba nie chodzi o to by, jak w meczu z Kazachstanem, od czasu do czasu wychodziły na nam jakieś akcje indywidualne.

Nie zauważyłem dwóch, trzech wyuczonych schematów w ataku. To jest kłamstwo, że mamy trenera holenderskiego. W trzech meczach eliminacji zagraliśmy więcej długich piłek niż reprezentacja Anglii w latach 60. Nic dziwnego, że w ataku mamy chaos.

Następna sprawa - stałe fragmenty gry. Już po trzech pierwszych autach zaobserwowałem, że zawodnicy się szukają, nie wiedzą jak się ustawić. A to jest do wyuczenia na zgrupowaniach.

Trzeba też negatywnie ocenić ustawienie naszego lidera - Macieja Żurawskiego. To nie jest ten Żurawski, który dawał nam ostatnie podanie i bramki. Teraz przesunięty do tyłu jest zagubiony, szuka gry w bezpiecznych sektorach. Szkoda tam piłkarza z takimi predyspozycjami, tym bardziej że w przodzie nie mamy zawodnika z takimi możliwościami.

Drużyna Kazachstanu jest piłkarsko trzy razy słabsza od naszej, ale widać że ma swój styl. Zawodnicy są nastawieni na odbiór piłki i zaraz kierują ją do boku - tam człowiek biegnie szybko do przodu i szuka szczęścia w dośrodkowaniu, daje się faulować. Owszem, to przejrzyste, ale Kazachowie grają konsekwentnie, nawet przegrywając nie rzucili się do jakiegoś szaleńczego ataku. Widać że to wyuczony schemat, to czego nam brakowało. Dlatego m.in. tak się męczyliśmy.

--------
To jest własnie przykład konstruktywnej krytyki a nie bezsensownego bełkotu jaki uwielbiają uskuteczniac J.Tomaszewski czy T.Hajto

BRAWO TRZECIAK!

Do góry
#673284 - 09/10/2006 17:11 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
Kuba88 Offline
addict

Meldunek: 23/02/2005
ja mysle ze Mirosława Trzeciaka można by bylo sprowac jako prezesa PZPN jak widac z wywiadu to zaczał by on od podstaw od szkolenia młodziezy moze ktos sie zainteresuje nim...?

Do góry
#673285 - 09/10/2006 17:18 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
Lord Devastator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/03/2006
Odnosze jakies dziwne wrazenie ze na sile lansuje sie kolejnego oszoloma, tak jak bylo to z Listkiewiczem za czasow Dziurowicza - odkad pamietam analizy 'eksperta' Trzeciaka zawsze byly nietrafione (chocby slynne mistrzostwo Realu Sociedad San Sebastian - Sreal sprzatnal im mistrza na kolejke przed koncem - ale i wiele innych - nie pamietam ekspertyzy Trzeciaka, ktora sie sprawdzila, za to bardzo wiele mial nietrafionych - nie dajmy sie oszukac na piekny jezyk. Poza tym swego czasu Trzeciak wraz z Tomusiem Wieszczyckim robili przekreciki w polskiej lidze, towarzycho sie rozpadlo z powodu wyjazdu Trzeciaka, a Wieszczu dalej robil takie myki czy to w Polonii czy Groclinie ze hej - nie pamietam czy kiedys w lidze czy w pucharach siadl typ, na ktory byl kurs ponizej 2 w wypadku druzyn Wieszczyskiego - sprawdzcie sobie rywalizacje Polonia - Groclin w lidze w zeszlym roku - moze tu zbaczam z tematu ale Trzeciak i Wieszczycki to jedna krew - a inna mnie zalewa jak ktos probuje mi wmowic ze Trzeciak to fachowiec - chyba taki jak Boniek czy Fibak

Do góry
#673286 - 09/10/2006 17:57 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
DJ SOSNA Offline
Carpal Tunnel

Lord, coś mi sie wydaje że nie jesteś do końca zorientowany w temacie więc dziwi mnie że tak łatwo przychodzi ci krytyka Trzeciaka. Przypomnę ci tylko że Trzeciak ma papiery najlepszej hiszpańskiej szkoły trenerskiej, połowa z obecnych trenerów w La Liga jej nie zdobyła!

Co do prognoz Trzeciaka apropo Ligi Hiszpańskiej to pozwól że przypomne ci tylko Bilbao (utrzymanie się, kiedy już szanse były znikome) a wcześniej skucesy Osasuny (choć tutaj akurat mógł wiedziec więcej bo jest blisko tego klubu)

Co do wypowiedzi Mirka na temat meczu z Kazachami to tak jak mówiłem: Tomaszewski i Hajto tez krytykowali ale jakoś w ich wypowiedziach nie widziałem żadnej merytorycznej wartości!

Do góry
#673287 - 09/10/2006 22:05 Re: Ciekawy wywiad z Mirkiem Trzeciakiem
Lord Devastator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/03/2006
Quote:

Lord, coś mi sie wydaje że nie jesteś do końca zorientowany w temacie więc dziwi mnie że tak łatwo przychodzi ci krytyka Trzeciaka. Przypomnę ci tylko że Trzeciak ma papiery najlepszej hiszpańskiej szkoły trenerskiej, połowa z obecnych trenerów w La Liga jej nie zdobyła!

DJ Sosna skoro Mirek Trzeciak to taka znakomitosc trenerska to dlaczego ZADEN klub z La Liga nie zainteresowal sie taka wybitna jednostka a wypycha sie go do Polski?
Poza tym papiery o niczym nie swiadcza moze w Polsce panuje przekonanie ze papierki sie licza...Wspomne jeszcze o 'wybitnym' Stefanie Majewskim (i jego slynnym laptopie) - absolwencie najlepszych podobno niemieckich kursow szkoleniowych - czym ze on sie wslawil? Szkoleniem Amiki podczas gdy niejaki Fryzjer kupowal kolejne Puchary Polski? Wprowadzeniem Widzewa do I ligi jak nad wszystkim czuwal ojciec chrzestny Zibi Boniek (tak jak teraz w Zawiszy?).
Nie zarzucaj mi prosze niezorientowania w polskiej pilce bo niektore sprawy dopiero wyplywaja...

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08