Opcje tematu
#6536251 - 27/09/2015 21:09 Mandat
Oli2424 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/04/2005
Witam. Mam pytanie czy miał ktoś kiedyś sytuację z odmową przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości zmierzoną "suszarką" ? I jak się sprawa ewentualnie zakończyła?

Dzisiaj miałem sytuację, że zostałem zatrzymany i policjant chciał mi wmówić, że miałem 100km/h na 70. I teraz hit mierzył to z ponad 700 metrów! Natężenie ruchu było intensywne i było to około godziny 19 gdzie jest już ciemno więc nie wiem jak mógł z takiej odległości ocenić, że to mój samochód akurat tyle jechał.

Do góry
Bonus: Unibet
#6536307 - 27/09/2015 21:48 Re: Mandat [Re: Oli2424]
Gustawo Lima Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/09/2012
Originally Posted By: Oli2424
Witam. Mam pytanie czy miał ktoś kiedyś sytuację z odmową przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości zmierzoną "suszarką" ? I jak się sprawa ewentualnie zakończyła?

Dzisiaj miałem sytuację, że zostałem zatrzymany i policjant chciał mi wmówić, że miałem 100km/h na 70. I teraz hit mierzył to z ponad 700 metrów! Natężenie ruchu było intensywne i było to około godziny 19 gdzie jest już ciemno więc nie wiem jak mógł z takiej odległości ocenić, że to mój samochód akurat tyle jechał.

to teraz norma, milicja gorzej niż gestpowcy za okupacji wymuszają na ludziach zeznania ( mandaty). Jechałeś sam czy z kimś?

A jak odmówiłeś mandatu, to będziesz miał sprawę w sądzie grodzkim i tam zdecydują. Z reguły sąd zawsze przyklepuje psom to co kłamią, ale jak masz jakiś świadków w aucie to masz szanse, skoro były takie warunki na drodze. Ale z kurwami ciężko w sadzie wygrać, dlatego teraz na chama wymuszają mandaty bo Kopara im każe aby ratować budżet...

Ida wybory to podziękujcie peowskiej bandzie za takie pnekanie Polaków przy okazji!

Do góry
#6536338 - 27/09/2015 22:10 Re: Mandat [Re: Oli2424]
Oli2424 Offline
Carpal Tunnel

Jechałem z żoną i dzieckiem. Najpierw mam w ciągu 2 tygodni dostać wezwanie na komendę w celu przesłuchania. Gdybym został namierzony z 100-200 metrów to bym pewnie przyjął ten mandat ale z ponad 700?! Przecież na tej odległości jechało kilkanaście, kilkadziesiąt samochodów na 2 pasach.

Do góry
#6536442 - 28/09/2015 01:04 Re: Mandat [Re: Oli2424]
Gustawo Lima Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/09/2012
No to masz świadka żone, że jechałeś mniej to już coś i ze te pały stały daleko. Sąd pewnie to oleje ale zawsze to coś dobrze
Wezwanie na komendę, co to za ubeckie metody wróciły? shocked

Z tego co wiem, to jak się nie przyjmie mandatu to sprawa idzie do sądu grodzkiego i tam się opisuje i rozstrzyga sytuacje a nie w siedzibie gestapo wow kopara

Do góry
#6536446 - 28/09/2015 03:27 Re: Mandat [Re: Oli2424]
Poljot Offline
addict

Meldunek: 19/08/2013
Tak to jest jak się, za przeproszeniem, gówno wie. Najpierw jest przesłuchanie, tam spisują Twoje zeznania (m.in. dlaczego nie zgadzasz się z mandatem) i dopiero potem sąd się z tym zapoznaje. Ale najlepiej pierdzielić trzy po trzy, jak się nie ma pojęcia.

Do góry
#6536452 - 28/09/2015 10:21 Re: Mandat [Re: Oli2424]
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
Miałem podobnie . Jechałem szybko ,tak szybko że ewidentnie nie zdążył z radarem ,ale zdążył pomachać abym sie zatrzymał. Więc zawrocilem zatrzymalem sie do kontroli. Mowi 96 - ja mowie prosze mi to pokazac ,a on mowi ze myslal ze sie nie zatrzymam i skasowal pomiar po to aby wykonac jeszcze jeden jak sie oddalam co oczywiscie bylo klamstwem bo zatrzymalem sie moze max 200 metrow aby zawrocic. No to mowie ze nic nie przyjmuje. Nastepnie wezwanie na komende ,nie przyznanie sie do winy wypytwanie wiadomo o wszystko . W sadzie ,sędzina nie ma podstaw by nie ufać bardziej zeznaniom policjanta niż moim i mandat 300 zł nie zatrzymanie sie we wskazanym miejscu + 96 km/h na 60 km/h + jakies punkty nie pamietam ile bo bylo to pare dobrych lat temu.

Oczywiście prawda była taka że jechałem szybko jednak na 100 % nic mi nie zmierzył urządzeniem ile ,za sprawiedliwość dostałem jeszcze nie zatrzymanie sie nie we wskazanym miejcu choć zatrzymałem się we wskazanym tylko nie od razu bo musiałem nawrócić.

Cieżko w sądach ,nerwy Cie zjedzą - trzeba sie dogadywać między sobą chyba - sąde polskie niestety nie są sprawiedliwe idź lepiej na jakąś ugodę niech podzwonią pały do siebie o co to chodziło . Dostaniesz 200-300 zł a oszczędzisz zdrowia.

Najlepszym rozwiazaniem są teraz kamerki w samochodach + programy typu Yanosik itp.

Do góry
#6536454 - 28/09/2015 10:42 Re: Mandat [Re: Maciek]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Originally Posted By: Maciek
Miałem podobnie . Jechałem szybko ,tak szybko że ewidentnie nie zdążył z radarem ,ale zdążył pomachać abym sie zatrzymał. Więc zawrocilem zatrzymalem sie do kontroli. Mowi 96 - ja mowie prosze mi to pokazac ,a on mowi ze myslal ze sie nie zatrzymam i skasowal pomiar po to aby wykonac jeszcze jeden jak sie oddalam co oczywiscie bylo klamstwem bo zatrzymalem sie moze max 200 metrow aby zawrocic. No to mowie ze nic nie przyjmuje. Nastepnie wezwanie na komende ,nie przyznanie sie do winy wypytwanie wiadomo o wszystko . W sadzie ,sędzina nie ma podstaw by nie ufać bardziej zeznaniom policjanta niż moim i mandat 300 zł nie zatrzymanie sie we wskazanym miejscu + 96 km/h na 60 km/h + jakies punkty nie pamietam ile bo bylo to pare dobrych lat temu.

Oczywiście prawda była taka że jechałem szybko jednak na 100 % nic mi nie zmierzył urządzeniem ile ,za sprawiedliwość dostałem jeszcze nie zatrzymanie sie nie we wskazanym miejcu choć zatrzymałem się we wskazanym tylko nie od razu bo musiałem nawrócić.

Cieżko w sądach ,nerwy Cie zjedzą - trzeba sie dogadywać między sobą chyba - sąde polskie niestety nie są sprawiedliwe idź lepiej na jakąś ugodę niech podzwonią pały do siebie o co to chodziło . Dostaniesz 200-300 zł a oszczędzisz zdrowia.

Najlepszym rozwiazaniem są teraz kamerki w samochodach + programy typu Yanosik itp.

Z kamerkami nie jest wcale tak prosto, sąd praktycznie z dowolnej przyczyny może uznać, że nagranie nie jest przydatne w konkretnym przypadku, co jest śmieszne w kontekście tego, że wiele komend Policji, udostępnia specjalne linki czy adresy na które można przesyłać nagrania kierowców którzy złamali przepisy i te nagrania jak najbardziej służą do wszczęcia postępowania smile

W przypadku jaki opisujesz, kamera byłaby podstawą do ukarania Ciebie, wskazałaby jednoznacznie Twoja winę:)

co do tego namierzania z 700 metrów, kwestia jakim urządzeniem Cię namierzyli, ogólnie Policja ma sprzęt którym może Cię namierzyć z 1500 metrów, oczywiście kwestia natężenia ruchu, wycelować nawet z 700 metrów to sztuka, ale jak najbardziej możliwa i realna.

Do góry
#6541369 - 04/10/2015 21:28 Re: Mandat [Re: Oli2424]
Oli2424 Offline
Carpal Tunnel

http://www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m/urzadzenie-do-pomiaru-predkosci-uzywane-przez-drogowke-polska-i-swiat,582348.html

Takim cudem mnie namierzał.

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08