Opcje tematu
#6343519 - 11/10/2014 13:20 Rozwój osobisty - trening mentalny
wwwujek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/10/2001
Zależy mi na opiniach..

Ktoś jeździ systematycznie na jakieś szkolenia? Ktoś regularnie się dokształca w tym kierunku? Wreszcie ktoś może polecić jakiegoś Trenera?

Ciekaw jestem czy na kogoś miały wpływ coachingi z rozwoju osobistego.. Czy to raczej, nie wiem, moda? Czy faktycznie warto..?

Pozdrawiam!

Do góry
Bonus: Unibet
#6346999 - 16/10/2014 06:08 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
marzano Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 24/10/2002
sprawdz Michala Wawrzyniaka

Do góry
#6347475 - 17/10/2014 17:32 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: marzano]
wwwujek Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: marzano

Jakieś doświadczenia?

Do góry
#6347517 - 17/10/2014 18:32 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Ja planuję iść na to: http://mateuszgrzesiak.com/fast-languages/

...a ogólnie o samym kolesiu jak poczytałem trochę, to wychodzi, że dobry coach. Ludzie chwalo i polecajo :-)

Do góry
#6347556 - 17/10/2014 19:22 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
marzano Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: wwwujek
Originally Posted By: marzano

Jakieś doświadczenia?

Kilka obejrzanych filmów i wysluchanych szkoleń, osobiście uczestniczyć w szkoleniu nie miałem okazji ale podoba mi się podejście tego gościa do pewnych spraw. Aktualnie czytam jego najnowszą książkę Guru KULTUry

Do góry
#6347773 - 18/10/2014 11:10 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
Maciek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/06/2001
Jedyna opcja że na tych szkoleniach spotkasz kogoś komu możesz coś sprzedać ,w końcu podatny grunt musi być i nieco naiwny.

Do góry
#6349064 - 20/10/2014 20:07 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: gnacik]
M@rcin Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 26/03/2009
Originally Posted By: gnacik

...a ogólnie o samym kolesiu jak poczytałem trochę, to wychodzi, że dobry coach. Ludzie chwalo i polecajo :-)

Moja dobra znajoma szkolila sie przez dluzszy czas u niego. Za indywidualne zajecia trzeba slono zaplacic. Wiekszoc osob po takich kursach sama probuje swoich sil w coachingu, widzac jak latwo mozna czlowieka okrecic wokol palca i doic z niego hajs. Wszystko czego sie dowiesz mozesz sam znalezs w literaturze lub w sieci. Niektorzy

Do góry
#6349073 - 20/10/2014 20:11 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: gnacik]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Originally Posted By: gnacik

Poczytaj więcej, albo dokładniej. A zamiast płacić gościowi po kilka tyś. za show, który urządza na spotkaniach, lepiej puść jakiegoś tasiemca. Tasiemiec może wejdzie, a ze spotkań z tym gościem nie wyniesiesz kompletnie nic, oprócz poczucia, że właśnie przejebałeś sporą kasę.

Do góry
#6349078 - 20/10/2014 20:16 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: M@rcin]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Originally Posted By: M@rcin
Wiekszoc osob po takich kursach sama probuje swoich sil w coachingu, widzac jak latwo mozna czlowieka okrecic wokol palca i doic z niego hajs.

Dokładnie. Na wielu blogach można poczytać o tym i innych cwaniakach, którzy żerują na tzw. podatnym gruncie i biją nieziemską kasę na naiwności ludzi, którzy łudzą się, że w ciągu kilku godzin ktoś odmieni ich życie.

Do góry
#6349165 - 20/10/2014 21:30 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
devlin Offline
old hand

Meldunek: 27/11/2002
Motywatorów coachow się narobiło.Szkoleń już nie prowadzą specjaliści ( z darem przekazywania wiedzy) tylko coachowie którzy niekoniecznie muszą sie znac na danej dziedzinie ale za to jak motywują.

Dla mnie to podatek od głupoty. Oczywiście jest wielu zwolenników tego typu szkoleń, metod , samorealizacji itp.
To jakby ktoś motywowały by cię do przepłynięcia dość szerokiej rzeczy. Co z tego że noc, co z tego najlepszym pływakiem nie jesteś , jakieś nurty nic cię nie powstrzyma. Masz sie skupić tylko na swoim celu, na pragnieniu, na wyobrażeniu siebie na drugim brzegu itp............i będziesz miał szczęście jak zaczniesz topić się przy samym brzegu smile

Takie przedstawienia motywacyjne są jak spacer po galeri handlowej super jasno, przejemnie, tyle fajnych rzeczy, musze je mieć i wychodzisz w listopadzie na zewnatrz godzina 19 szarówka, plucha i tak naprawdę to napierw musisz zarobić na rachunki.

Podstawowy błąd to założenie że nia am ograniczeń a ograniczenia są. W życiu można wiele zdobyć, osiągnąc super ale trzeba pamietać też o tym jak łatwo sie wyłożyć.

Jeżeli chcesz sie z czymś zaznajomic to spróbuj Briana Tracy-ego jest sporo audi booków w sieci. Dużo można powiedzić oczywistych rzeczy, usystemazwonaych, zebranych razem itp. Ale chyab nikt nie powie że mozan zaprogramowac się na bezwzgledne nie uleganie przeziębieniom, że mozan uczyć się kila tysięcy słów dziennie obcego języka ( z głęboklim zapamietaniem) itp.
To ze powinno sie być zdyscyplinowanym, nastawionym na cele, odpowiednio się motywować, robić notatki itp to oczywistości.

Do góry
#6349169 - 20/10/2014 21:36 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
devlin Offline
old hand

Meldunek: 27/11/2002
http://www.biztok.pl/biznes/pasja-i-zabawa-czyli-10-zasad-dobrego-lidera-wg-richarda-bransona_a18239

Prosze bardzo 10 rad -oczywistości- Richarda Branson. Bardzo łątwe do zastosowania a ilu ludzi osiagnie na nich przeliczalny sukces?

Do góry
#6349314 - 20/10/2014 23:33 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Z tym szkoleniem angielskiego to między słowami było pytanie: może ktoś z Was ma lub wie gdzie znaleźć to w necie za friko? laugh (na chomiku nie ma)
Swoją drogą zachciało mi się nauki angielskiego pod wpływem tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=78FpZVVEpk8

Z tego typu rzeczy kiedyś natknąłem się na to: https://www.youtube.com/watch?v=VzEkEr0Kqmc ..też wydaje się fajne, ale oczywiście skończyło się na chęciach.

Ściągnąłem sobie teraz kilka audiobooków książek po angielsku, które wcześniej czytałem/słuchałem, i będę sobie puszczał w pracy. Może to pozwoli mi się osłuchać z językiem. No i chyba seriale trzeba zacząć oglądać z angielskimi napisami :-) Co prawda trzaskam dużo tutoriali po angielsku, chociaż tam jest inna bajka, nie trzeba wszystkiego rozumieć, tylko robić to co nauczyciel ...to i tak idzie mi dość ciężko laugh

A co do tych wszystkich samodoskonaleń, to tak jak już devlin pisał, trzeba uważać. Osobiście znam kilka osób, którym dosłownie odjebało, poprzestawiało się w głowach po takich szkoleniach/książkach. Z czego jednemu, to tylko po jednej książce "Obudź w sobie olbrzyma" oraz wirtualnym onetowskim kursie podrywania dziewczyn - tak, zapłacił za to. Niezłe były kwiatki, np. na imprezie chciał abym przedstawiał go dziewczynom, do których sam zagadywałem, On miał na jakiś czas odchodzić, ja miałem później mówić jakieś super zmyślone rzeczy o Nim, On miał wracać i ja miałem go z Nimi na chwile z tymi dziewczynami zostawiać... wtedy ponoć wszystkie od razu chciałyby mu nadstawić rowa :-) Do tego dochodził jeszcze Jego dziwny ton głosu i bardzo powolne mówienie, a jeżeli chodzi o teksty to "taniec z chujem na plecach" wysiadał :-)

Jeszcze raz tak samo jak devlin polecam Briana Tracyego, przeczytałem/przesłuchałem chyba wszystko, niektóre po 2-3x. Kawał dobrej wiedzy, daje kopa, ale nie można też za bardzo w to wszystko uwierzyć. Mimo tej jebiącej z każdej strony fajności, trzeba umieć zostać sobą, a w życie wcielić tylko tyle aby zmienić w sobie to co naprawdę się chce. Ja osobiście, co też polecam innym, czytam/słucham takie rzeczy tylko po to aby sobie przypomnieć tę całą mądrość i powiedzieć "kurwa, Janusz,. za dużo się opierdalasz, więcej pracy, mniej pierdół" ...czasem działa :-)

Do góry
#6349839 - 21/10/2014 20:35 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
wwwujek Offline
Carpal Tunnel

Każdy z Was ma swoje racje..

Jesli chodzi o języki, zaciekawił mnie ten mini wykład
https://www.youtube.com/watch?v=d0yGdNEWdn0

Poważny gość raczej.. Zresztą cały TED jest dobry.

Jeśli chodzi o rozwój osobisty.. Ja wiem, że jestem takim gościem, który potrzebuje co jakiś czas, szkolenia, motywacji.. Kiedy zawodowo pracowałem w sprzedaży, bardzo mi to pomagało.
Oczywiście dziś, tak jak mówicie, sporo jest naciągaczy.

Ocenę zostawiam każdemu z Was. Uważam, że trzeba selekcjonować przyjmowaną wiedzę, ale też nigdy jej nie jest zbyt wiele..

Do góry
#6350244 - 22/10/2014 10:59 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
Ezquerro Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 28/11/2002
polecam brian tracy - maximum osiagniec, czytałem 3 lata temu,moja najlepsza pozycja na razie, polecam szczególnie jak macie małe potomstwo.

ps. polecicie jeszcze cos od niego??

Do góry
#6350340 - 22/10/2014 13:23 Re: Rozwój osobisty - trening mentalny [Re: wwwujek]
marzano Offline
Carpal Tunnel

Tracy'ego wszystko oprocz pozycji zwiazanych stricte z handlem i sprzedaza... chyba ze te akurat dziedziny Cie interesuja.

Ze swojej strony polecam Nikodema Marszalka i jego "Odrodzenie Feniksa" - fajna pozycja do posluchania.

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08