Polska - Brazylia (2) 1.70
Pewniak jakich mało. Brazylijczycy naszych ogarną na stojąco. Kto oglądał mecz w poprzedniej fazie pomiędzy tymi ekipami sam przyzna mi rację. Brazylijczycy podeszli do tego meczu dość lekceważąco. W pierwszym secie z kilku punktowej przewagi zrobił się remis i Polacy wygrali. Wszystko za sprawą bardzo tragicznej gry fontelesa i vissotto. Nie było na boisku Walace oraz głównego dyrygenta Murillo. W 2 , a zwłaszcza 3 secie to dominacja Brazylii. W czwartym Brazylijczycy prowadzili już 3 punktami i za bardzo uwierzyli w wygraną. Od tego momentu przestali grać i Polacy wygrali. 5 set to zawsze loteria. Następnego dnia Brazylia wyszła z Murillo. Było widać , że zawodnicy byli bardzo skoncentrowani i wręcz zgnietli Rosjan.
Dodatkowego smaczku dodaje fakt , iż przed pierwszym meczem Brazylia – Polska ten mecz był traktowany , raczej jako mecz przyjaźni. Po zajściach w trakcie i po meczu myślę , że Brazylijczycy czują sportową złość i będą dziś chcieli wbić w parkiet Polaków. Było zresztą widać w pierwszym meczu , że jeżeli zaczynali grać Brazylijczycy w ataku to Polacy byli bezbronni.
Myślę , że sam fakt , że to finał i sportowa złość Brazylijczyków spowoduje ,iż dziś Polacy nie nawiążą walki z Brazylią. Lucarelli bardzo dobrze wczoraj wyglądał. Zresztą cały zespół Brazylijski wyglądał dość dobrze. Myślę , że pięciosetowy pojedynek z najlepiej broniącą na tym turnieju Francją nie przynosi im wstydu. Tak mamy szczęście , że Francuzi grali z nami w rezerwowym składzie , bo byłoby naprawdę źle. Widziałem wczorajszy mecz i w obronie Francuzi pokazują demonstracyjne siłę , a co wyrabia libero tej reprezentacji zasługuje na szacunek.
Szybka analiza pozycji.
Rozegranie: Rezende oraz Raphael naprzeciwko Drzyzga oraz Zagmuny – przewaga Brazylii
Libero: Mario naprzeciwko Zatorski : przewaga Polski
Środek: Sidao , Lucas naprzeciwko Nowakowski oraz Kłos: miażdżąca przewaga Brazylii
Atak: Wallace naprzeciwko Wlazły: lekka przewaga Polski (jednak byłbym ostrożny , ponieważ Wallace , jak ma swój dzień jest nie do zatrzymania)
Przyjęcie: Murillo oraz Lucarelli (Fonteles?) naprzeciwko Mika oraz Winiarski: zdecydowana przewaga Brazylii.
Po podliczeniu pozycji wychodzi , że przewagę mają Brazylijczycy.