#625735 - 29/07/2006 20:59
Re: Superliga Mecz.pl - Pytania, uwagi, komentarze
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/10/2003
|
W rozmowie z Rivaldinho stwierdziliśmy że w tej pierwszej kolejce jest sporo zamieszania. Niektórzy nie połapali się w regulaminie, inni nie mają jak siedzieć codziennie na necie, a niektórzy w ogóle nie podali jeszcze typów.
W związku z tym może by tak potraktować tą kolejkę jako testową i anulować jej wyniki?
W tym czasie dokonałbym kilku zmian w regulaminie, żeby gra nie sprawiała że ludzie muszą się tak spieszyć, czyli głównie chodzi o wydłużenie jednej kolejki do 7 dni, czyli poniedziałek-niedziela.
Co o tym myślicie?
|
Do góry
|
|
|
|
#625737 - 29/07/2006 21:06
|
enthusiast
Meldunek: 19/09/2005
|
Quote:
W rozmowie z Rivaldinho stwierdziliśmy że w tej pierwszej kolejce jest sporo zamieszania. Niektórzy nie połapali się w regulaminie, inni nie mają jak siedzieć codziennie na necie, a niektórzy w ogóle nie podali jeszcze typów.
W związku z tym może by tak potraktować tą kolejkę jako testową i anulować jej wyniki?
W tym czasie dokonałbym kilku zmian w regulaminie, żeby gra nie sprawiała że ludzie muszą się tak spieszyć, czyli głównie chodzi o wydłużenie jednej kolejki do 7 dni, czyli poniedziałek-niedziela.
Co o tym myślicie?
Zgadzam sie 
|
Do góry
|
|
|
|
#625738 - 29/07/2006 21:21
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/02/2006
|
To chyba jest dobry pomysł, wiele drużyn jeszcze nic nie podała - niewiadomo jak to potem liczyć. Można jeszcze dograć i dopracować regulamin. Tu takie moje małe spostrzeżenia co by można było jeszcze pozmieniać lub sprecyzować: Quote:
ważne jest to czy wślizg będzie czysty. Jeśli będzie czysty to nic się nie dzieje, ale jeśli pierwszy wślizg będzie nie trafiony to drużyna przeciwna ma rzut wolny bezpośredni (czyli dodatkowy strzał, który wykonuje dowolna osoba z drużyny, nawet bramkarz). Przy drugim niecelnym wślizgu nie ma rzutu wolnego, ale obrońca dostaje czerwoną kartkę!
Quote:
w przypadku ostatniego dnia kolejki ostatnie strzały napastnicy i obrońcy mogą wklejać do godziny 18, tak aby obrońca miał możliwość wślizgu a bramkarz możliwość obrony w ciagu 12 godzin, czyli do 6 rano dnia następnego
czy jezeli 1 wślizg będzie czysty a drugi nie to czy należy się rzut wolny??
załóżmy, że robię swój 1 wślizg dopiero przy ostatnim strzałe przeciwnika (wybieram na wślizg np. mecz z MLB rozgrywany w nocy). Niestety nietrafiam i rywalowi należy się rzut wolny z czego w zasadzie nie jest w stanie skorzystać bo mecz zakończy sie w godzinach porannych a od 6:00 zaczynamy nową kolejkę.
Trzeba się chyba również zastanowić jak traktować stzały czy wślizgi spóźnione, czy je anulować i do powtórki czy poprostu przepadają.
Pozdrawiam 
|
Do góry
|
|
|
|
#625739 - 29/07/2006 21:47
|
Carpal Tunnel
|
pomysł ze wślizgami wydał mi się ciekawy i go wprowadziłem do gry, ale być może będzie trzeba z tego zrezygnować.
przecież może zdarzyć się że przeciwnik odda strzały w nocy na mecz który też odbywa się w nocy kiedy obrońca sobie chrapie i nie ma szans wtedy zdążyć ze wślizgiem. A wślizg po oddaniu strzału jest jak zwykła obrona, więc to samo co byśmy grali bez obrońcy, a jedynie napastnikiem i bramkarzem.
Można zrobić że będziemy grali bramkarzem i napasnikiem, czyli tylko 2 zawodnikami, ale z możliwością dokonania jednej lub dwóch zmian zawodnika w meczu.
|
Do góry
|
|
|
|
#625740 - 29/07/2006 22:40
|
Carpal Tunnel
|
z tym co napisałem wcześniej wiąże się kolejny problem, zakładając dalej, że robie 1 wślizg przy ostatnim strzale, jest on nieczysty, rywal wykonuje rzut wolny dodatkowy - i teraz mój bramkarz mając do dyspozycji jeszcze 1 obronę a obrońca 2 wślizg czy będą w stanie je wykorzystać??
późna pora już, niewiele osób jak na razie się wypowiedziało, może jutro w ciągu dnia pojawią się jakieś ciekawe propozycje co można by zmienić, chyba lepiej zostawić dalej w grze 3 osoby, można by tylko jakoś zmienić zasady co do obrońcy bo wydaje mi się, że chyba tu jest najwięcej niejasności
|
Do góry
|
|
|
|
#625743 - 30/07/2006 06:29
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/01/2006
|
jak dla mnie to ten regulamin jest za bardzo zakręcony...będzie totalny chlew jak zaczniemy to liczyć i sprawdzać..nie prościej zrobić normalną ligę drużyn bez wślizgów, rzutów wolnych itd itp ??
|
Do góry
|
|
|
|
#625745 - 30/07/2006 12:31
|
+
Meldunek: 29/04/2004
|
Musimy sobie odpowiedzieć już teraz czy powtarzamy kolejke czy nie ? bo pozniej gdy beda juz znane decydujace rozstrzygniecia moga byc pretensje druzyn ktore wygraly 
przygotowalem ankiete:
tak jak do tej pory (pon-czw i pt-nd)
|
|
2 (08%)
|
tydzien (pon-nd)
|
|
23 (92%)
|
|
|
NIE
|
|
7 (28%)
|
TAK
|
|
18 (72%)
|
|
|
|
Do góry
|
|
|
|
#625748 - 30/07/2006 15:01
|
Carpal Tunnel
|
jestem za opcją 7-dniową i taką przyjmiemy, z tym że jeszcze dochodzi sprawa czy nie podzielić ligi na 2 grupy, bo to bardzo długo będzie trwało (aż 13 tygodni)
|
Do góry
|
|
|
|
#625751 - 30/07/2006 19:11
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/04/2004
|
Ankieta niedziała.....Ja jestem za kolejka całotygodniowa... Napastnik moze oddac 2 strzały dziennie ale najlepiej tylko w 3 dni !! zeby obroncy nieszukali jego typów za czesto Jestem za powtórzeniem 1 kolejki....To była rozgrzewka  Grupy tez sa fajne!!
|
Do góry
|
|
|
|
#625752 - 31/07/2006 02:45
|
enthusiast
Meldunek: 19/09/2005
|
Quote:
Ankieta niedziała.....Ja jestem za kolejka całotygodniowa... Napastnik moze oddac 2 strzały dziennie ale najlepiej tylko w 3 dni !! zeby obroncy nieszukali jego typów za czesto
Jestem za powtórzeniem 1 kolejki....To była rozgrzewka 
Grupy tez sa fajne!!
Ankieta działa: You cannot view poll results until the poll is over. "Niemozesz zobaczyć wyników głosowanie do chwili kiedy głosowanie zostanie zakończone"

|
Do góry
|
|
|
|
#625753 - 31/07/2006 10:58
|
Carpal Tunnel
|
Poszukujemy jeszcze 2 drużyn. Mogą być nawet 2-osobowe!
Będziemy grać w 2-osobowych składach + w trakcie meczu można skorzystać z rezerwowych. Z tych drużyn co mamy jeśli ktoś chce to może odejść i stworzyć nową. Mamy 14 zespołów a chcemy mieć 16 i podzielić je na 4 grupy. W grupie zagramy 3 kolejki i wtedy 2 najlepsze zespoły z każdej grupy wchodzą do 1 ligi, a 2 ostatnie do 2 ligi.
W obu ligach będzie po 8 drużyn i sezon będzie trwał 35 dni (7 kolejek po 5 dni).
Myślę że to jest najlepsza opcja.
|
Do góry
|
|
|
|
#625754 - 31/07/2006 11:11
|
addict
Meldunek: 05/10/2005
|
Quote:
Poszukujemy jeszcze 2 drużyn. Mogą być nawet 2-osobowe!
Będziemy grać w 2-osobowych składach + w trakcie meczu można skorzystać z rezerwowych. Z tych drużyn co mamy jeśli ktoś chce to może odejść i stworzyć nową. Mamy 14 zespołów a chcemy mieć 16 i podzielić je na 4 grupy. W grupie zagramy 3 kolejki i wtedy 2 najlepsze zespoły z każdej grupy wchodzą do 1 ligi, a 2 ostatnie do 2 ligi.
W obu ligach będzie po 8 drużyn i sezon będzie trwał 35 dni (7 kolejek po 5 dni).
Myślę że to jest najlepsza opcja.
Moim zdaniem bezsensu jest zmienianie liczebności drużyny do 2-osób... dobraliśmy się juz w druzyny 3-osobowe + rezerwowy i niech tak zostanie... takie jest moje zdanie!!
a co do 16 zespołow to lepiej zrobić ich 12... kilka druzyn w ogóle nie podało typów w tej ostatniej kolejce, mimo ze nie było wiadomo od początku ze bedzie ona testowa! niech na razie wszyscy potwierdzą chęc gry, bo głupio dostawać walkowery itp. A jeśli wszyscy potwierdzą chęć gry to fakytyczmnie można poszukać jeszcze dwóch drużyn...
a co do sezonu... może to i dobre rozwiązanie... chociaż ja jestem za tym zeby sezon trwał np. dwa miesiące... jesli liga miałaby 6 zespolow... to system mecz+rewanż, czyli 10 tygodni gry...
Oto moje propozycje
Pozdrawiam
Targlon 
|
Do góry
|
|
|
|
#625756 - 31/07/2006 11:29
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
aha czyli co musimy jednego z druzyny relegowac bo maja byc 2 osobowe ekipy panie organizatorze wiecej konsekwencji jak bylo napisane na poczaytku 3 osoby to maja byc 3 !:) a nie 2 amoze wogole niech kazdy startuje sam co ? buehehhee
niektórzy mogą grać we trójkę, niektórzy we dwóch, chcę żeby było jak najmniej zamieszania! przecież jak każemy grać wszystkim trzem osobom w drużynie to zdarzą się takie sytuacje że ktoś wyjedzie (już zresztą się zdarzały) i nie zdąży podać typów.
jak masz ciekawszy pomysł to słucham 
|
Do góry
|
|
|
|
#625757 - 31/07/2006 12:03
|
Carpal Tunnel
|
No dobra, nie będziemy czekać na nowe drużyny. Zostawiamy nasze 3-4 osobowe składy, 14 drużyn i od jutra startujemy. Jeszcze tylko zrobię drobne zmiany w regulaminie. Sorry za zamieszanie, ale nie jest łatwo to wszystko poukładać  Czekam na potwierdzenia wszystkich 14 drużyn że będą grać! Żeby nie było sytuacji że już w pierwszej kolejce drużyna nie podaje typów! A więc wpisywać się, czekam na 14 wpisów.
|
Do góry
|
|
|
|
#625761 - 01/08/2006 20:30
|
Carpal Tunnel
|
witam, jakaś dziwna cisza w temacie, czyżby juz wszystkim odeszła ochota na zabawę?? najpierw multum ludzie się napala jak małe dziecki "ja gram, i ja też, kto ze mną założy ekipę" a teraz echo. Pozdrawiam  niezdecydowanych i proszę o info czy mam dalej co jakiś czas odwiedzać ten temat czy go olać  .
|
Do góry
|
|
|
|
#625762 - 01/08/2006 20:52
|
Carpal Tunnel
|
seba30, no dziwne że nikt sie nie odzywa, przecież czekaliśmy na potwierdzenia drużyn że chcą grać, a tu nic. Przez ten czas wymyśliłem już jak powiniem wyglądać nowy regulamin i będzie on dużo prostszy. Tylko jeśli nikt nie chce grać to już nie wiem  Zaraz chyba otworzymy na nowo pierwszą kolejkę i założę temat. Jak znów będą niejasności oraz część drużyn nie poda typów to chyba zrezygnujemy. Ale mam nadzieję że będzie dobrze. 
|
Do góry
|
|
|
|
#625763 - 01/08/2006 21:56
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#625766 - 02/08/2006 08:27
|
Carpal Tunnel
|
Witam, zasady są teraz proste i jasne  i chyba przekona to większośc aby brać czynny udział w zabawie. Jeszcze jedno można by sprecyzować a mianowicie ostatni dzień danej kolejki. Może ustalić że w tym dniu mecze-strzały muszą zakończyć się np. do godz. 20. Jak napastnik z pomocnikiem oddadza po 2 strzały w tym dniu to naprawdę może być ciężko znaleźć jakieś sensowne typy na obronę ich (zostaną chyba tylko US SPORTS). Ale tak ogólnie to napewno teraz jest o wiele lepiej niż pierwotnie. Pozdrawiam i samych wygranych spotkań 
|
Do góry
|
|
|
|
#625767 - 02/08/2006 09:30
|
Carpal Tunnel
|
do Pierniczka: chodzi o godzinę wklejenia posta; po wklejeniu posta bramkarz może od razu bronić ten strzał bez czekania na wynik, a może poczekać na wynik i puścić coś na noc, jak kto chce tak zrobi
do seba30: jeśli będzie duże zamieszanie w ostatni dzień kolejki to od następnej wprowadzimy limit że spotkania muszą się wcześniej zakończyć; póki co liczę na normalną grę każdego, bez ładowania 8 typów na ostatni dzień; poza tym przypominam że bramkarz nie musi czekać na zakończenie spotkania, aby móc je obronić
Podsumowując: Na razie nie wprowadzam zbyt wielu ograniczeń, żeby gra była łatwiejsza, a jeśli coś będzie nie tak to pojawią się ograniczenia
|
Do góry
|
|
|
|
#625769 - 02/08/2006 11:17
|
Carpal Tunnel
|
W takim przypadku jestem gotów dać bramkarzowi cały następny dzień na obronę tych strzałów, czyli taki przedłużony mecz. Na razie zobaczymy czy takie coś będzie miało miejsce. Apeluję o to by tak nie robić, ale nie będę zmuszać, bo może ktoś gdzieś wyjedzie i będzie musiał z opóźnieniem podać typy...
|
Do góry
|
|
|
|
|
|