Strona 2 z 17 < 1 2 3 4 ... 16 17 >
Opcje tematu
#6002982 - 10/09/2013 23:13 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
Napisz mu, ze powininen sie kierowac tym co napisal producent w specyfikacji a nie Twoimi subiektywni ocenami. DOdaj ze tobie na 30m dzialalo, a on ma pecha :]

Ps. moze sprobuj skontaktowac sie bezposrednio z allegro ? Czasem potrafia pomoc.

Do góry
Bonus: Unibet
#6003197 - 11/09/2013 01:24 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
_Korver_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2004
tak też uczynię, ale gość wyjątkowo nieprzyjemny.

Dzięki za odpowiedzi.

Do góry
#6003219 - 11/09/2013 01:33 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
**Łuki** Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2009
Witam, Panowie mieszka ktos w Hiszpanii? A konkretnie chodzi mi o katalonie i stad moje pytanie czy jest tam dzis - jutro jakies swieto i zakaz poruszania sie pojazdow ciezarowych?

Do góry
#6003950 - 11/09/2013 19:15 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Ma ktoś może większe doświadczenie z kasami fiskalnymi? Jakie dokładnie dane można z nich uzyskać? Czy można za pomocą jakiegoś kodu wydrukować zestawienie miesięcznych obrotów od początku roku czy coś w tym stylu?

Do góry
#6003982 - 11/09/2013 20:32 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: _Korver_]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/08/2004
Originally Posted By: _Korver_
tak też uczynię, ale gość wyjątkowo nieprzyjemny.

Dzięki za odpowiedzi.

Ty Korver nie musisz nic w tej chwili robić. To kupujący, jeśli uważa, że towar, który zakupił miał wadę (ukrytą), mimo że wad towar nie posiadał i był zgodny ze specyfikacją na stronie producenta, musi wysłać Tobie wezwanie do zwrotu ceny za wadliwy towar (oraz zwrot poniesionych kosztów transportu - jeśli chce).

Jak to nazwałeś wcześniej, kupujący (ja po raz kolejny zaznaczę - przedsiębiorca), chce skorzystać (jak chyba sam powiedział to przez tel.) z "reklamcaji". Pojęcie reklamacji jest bardzo szerokie i reklamacją jest zarówno zgłoszenie niezgodności towaru z umową, jak i skorzystanie z uprawnień wynikających z rękojmi. W tym przypadku - wg tego co napisałeś, prawdopodobnie ktoś chce wskazać na zgłoszenie niezgodności towaru z umową (ma taki zamiar, bo jak na razie do Ciebie z tego za wynika z tematu żadne pismo zgłaszające nie dotarło, a czas do zgłoszenia mija ;-) ).

"Niezgodność towaru z umową zachodzi w przypadku, gdy towar nie nadaje się do celu, do jakiego jest zwykle używany lub gdy nie posiada danej funkcji lub właściwości, której należałoby się spodziewać po towarze danego rodzaju." - tyle z teorii. A to czy jakiś nadajnik wg specyfikacji jest na odległość 20 metrów, a ktoś sądził, że będzie działać na więcej to zupełnie inny temat, abstrahując już od tego, że nie sprzedawałeś tej rzeczy jako przedsiębiorca, osobie fizycznej na własny użytek, a przeciwnie, sprzedawałeś to jako osoba fiz. przedsiębiorcy, który powinien zachować należytą ostrożność, zapewne zapoznał się ze specyfikacją urządzenia, zorientował się do czego ono służy i dopiero je zakupił. ;-)

Czymś innym jest brak funkcji jakiejś rzeczy, czymś innym zupełna nieprzydatność rzeczy, a zupełnie czymś innym odległość na jaką rzecz ma działać. Są np. takie myszki czy klawiatury bezprzewodowe, działają np. na 2 m. (zasadniczo), a ktoś ich używa i działają u niego na 3 metry. Czy chociażby buty do biegania - przeznaczone na (przykładowo) 10 000 km., a ktoś biega w nich 20 000 km. i też są sprawne.

Wprost - towar niezgodny z umową to zegarek wodoszczelny, do którego wlewa się woda, kurta wodoszczelna (tak to się pisze? ;-) ), a wodą przemaka, zamek na dwa spusty, a działa na spust jeden, itp. Zdarzają się oczywiście kontrowersje, np. przy aparatach fotograficznych, gdzie wg zapewnienia sprzedawcy aparat robi zdjęcia wyraźne nawet w nocy, we mgle, a okazuje się, że zdjecia wyraźne nie są.

Idąc dalej - zgodnie z prekluzją dowodową (art. 6 kc), to kupujący musi udowodnić, że towar był niezgodny z umową w chwili wydania (bo jak sądzę i jak wynika z tego co piszesz, to chciał kupujący przekazać telefonicznie). Jak ma to zrobić? Zazwyczaj potrzebna jest opinia eksperta - na przykład. Koszt opinii pokrywa zamawiający. Inna sprawa, jeśli druga strona zgodzi się z opinią eksperta, wtedy ta pierwsza może żądać zwrotu kosztów tej opinii ale to już dotyczy samego postępowania.

"Na niezgodność towaru z umową nie można się powoływać w przypadku, gdy kupujący o niezgodności towaru z umową wiedział lub oceniając rozsądnie powinien był wiedzieć. Jeśli więc świadomie kupisz towar z niewielką wadą (bo towar ten jest np. w promocji), nie możesz później towaru tego reklamować ze względu na jego niezgodność z umową."

Podsumowując, w takim stanie sprawy mamy:
1. Sprzedaż rzeczy ruchomej przez osobę fiz. osobie prow. dział gosp.
2. Rzecz została wydana, cena zapłacona.
3. Kupujący (przedsiębiorca) po otrzymaniu rzecz nie zgłaszał wad tej rzeczy, dopiero przy kolejnej sprzedaży swojemu klientowi zgłosił taką wadę (telefonicznie - jak wynika z tematu)
4. Kupujący (jak wynika z tematu) nie zawiadomił pisemnie o "wadach rzeczy".

Zatem dziwne by było gdyby w takim stanie sprawy sprzedający po finalizacji sprzedaży, sam wykazywał inicjatywę i wysyłał do kupującego jakieś wyjaśnienia (?), że u niego rzecz działała. Oczywiście, jeśli kupujący wyśle zawiadomienie (czy jakiekolwiek inne pismo "reklamujące" jakkolwiek rzecz), koniecznie należałoby wysłać odpowiedź na takie pismo z wyjaśnieniem: 1- sprzedaży, 2- transakcji, 3- oferty, 4- specyfikacji rzeczy, 5- w mniejszym stopniu (interpretacji) przep. pr. - bo po co masz uczyć przeciwnika swego o tym co wiesz. ;-)

ps. jeśli niezrozumiale napisałem to sorry ale piszę szybko w przerwie.

Pzdr.

Do góry
#6005208 - 13/09/2013 15:00 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
wwwujek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/10/2001
Do znawców FB..

Mam funpage (lokalny biznes), który ma około 500 fanów. Chciałbym zapytać o kilka kwestii..

- Kiedy wrzucam fotkę, to wyświetlana jest więcej razy (sporadyczne przypadki), niż jest fanów na stronie.. Czy to oznacza, że oglądają to osoby, które nie kliknęły "lubię to" na stronie, tak?

- Wiem, że stronę ogląda moja konkurencja i niejako się wzoruje (sprawdzone). Jak można się zabezpieczyć, przed czyms takim? Chyba nie ma sposobu, bo każdy może sobie założyć fikcyjne konto i polubić stronę jako "XYZ", prawda?

- Jeśli macie swój funpage, a przedstawia on Wasz biznes, to może macie jakiś sposób, by ilość odwiedzających stronę, miała większe przełożenie na odwiedzających sklep w realu?

- A rozwiązanie ze stroną startową, by zobaczyć co dalej, to musisz polubić itp.? Co o tym myślicie?

Dzięki za pomoc, jakąkolwiek.

Pozdrawiam.

Do góry
#6008917 - 17/09/2013 01:17 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
tyks Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/12/2009
Proboje przelew w ING zrobi i wyskakuje Błąd wyrażenia: (creditAccount) isEqualDebetAccount() TypeError: jQuery(...).getValue is not a function i nie wiem o co kaman :/

Do góry
#6010795 - 18/09/2013 22:00 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
Grzesiek_890 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 29/05/2005
Dzień dobry,

Na wstępie zaznaczam, że jestem laikiem. Proszę więc o wyrozumiałość.

Mam prośbę o polecenie najlepszego (i względnie najtańszego) internetu BEZPRZEWODOWEGO. Chodzi o Warszawę.

Do czego będzie służył:

oglądania filmów on-line
oglądanie sportu: weeb.tv, drhdtv etc.
ściąganie filmów
granie on-line
i standardowe przeglądanie stron

Czy bezprzewodowy net jest w ogóle ogarnąć to bez żadnych cięć, lagów, płynnie działając?

Do góry
#6010830 - 18/09/2013 22:38 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
agr1 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/03/2005
Internet bezprzewodowy od wszelkich operatorow odpada bo ma niskie limity transferu, gdzie kilka filmow online i po miesiecznym trasferze.
Takze tylko i wylacznie dowiadywac sie na osiedlu/ulicy ktore firmy w okolicach moga cie podlaczyc radiowo i dopytaj czy nie maja limitow (ale tacy raczej nie maja).

Do góry
#6010856 - 18/09/2013 23:03 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
Gaske Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/08/2006

Do góry
#6010864 - 18/09/2013 23:19 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: agr1]
Grzesiek_890 Offline
Pooh-Bah

Originally Posted By: agr1
Internet bezprzewodowy od wszelkich operatorow odpada bo ma niskie limity transferu, gdzie kilka filmow online i po miesiecznym trasferze.
Takze tylko i wylacznie dowiadywac sie na osiedlu/ulicy ktore firmy w okolicach moga cie podlaczyc radiowo i dopytaj czy nie maja limitow (ale tacy raczej nie maja).

Dzięki wielkie za info.

Gaske:
Znam to, ale o oglądaniu czegoś on-line nie ma mowy:
prędkość transmisji danych dla każdego Korzystającego jest na poziomie nie większym niż 512 kb/s

Do góry
#6010866 - 18/09/2013 23:22 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Grzesiek_890]
raiders_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/03/2004
Originally Posted By: Grzesiek_890
Dzień dobry,

Na wstępie zaznaczam, że jestem laikiem. Proszę więc o wyrozumiałość.

Mam prośbę o polecenie najlepszego (i względnie najtańszego) internetu BEZPRZEWODOWEGO. Chodzi o Warszawę.

Do czego będzie służył:

oglądania filmów on-line
oglądanie sportu: weeb.tv, drhdtv etc.
ściąganie filmów
granie on-line
i standardowe przeglądanie stron

Czy bezprzewodowy net jest w ogóle ogarnąć to bez żadnych cięć, lagów, płynnie działając?

DO takich rzeczy to tylko net po "kablu" najlepiej jakieś 20mb /1mb i bedziesz zadowolony . bezprzewodowe sobie odpuść a jużna pewno te od sieci komórkowych , z radiowym to też nie poszalejesz .

Przejrzyj ofertę operatorów i wybierz najtanszą 20mb za 50zl.miesięcznie znajdziesz bez problemu .

Do góry
#6010867 - 18/09/2013 23:23 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
agr1 Offline
Carpal Tunnel

Aero rozlacza sie co godzine, oferuja slabe predkosci, a do tego beda tam wprowadzone limity.

Do góry
#6010875 - 18/09/2013 23:29 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: raiders_]
agr1 Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: raiders_
DO takich rzeczy to tylko net po "kablu" najlepiej jakieś 20mb /1mb i bedziesz zadowolony . bezprzewodowe sobie odpuść a jużna pewno te od sieci komórkowych , z radiowym to też nie poszalejesz .

Przejrzyj ofertę operatorów i wybierz najtanszą 20mb za 50zl.miesięcznie znajdziesz bez problemu .

To jest zdecydowanie najlepsza opcja, jesli chodzi tylko zeby po domu miec wszedzie neta i sobie przenosic laptopa bez kabla wszedzie to wystarczy kablowa siec + wifi i w calej chalupie net bezprzewodowy. Pytanie jaka przyczyna, ze chce tylko bezprzewodowy.

Do góry
#6010877 - 18/09/2013 23:31 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
agr1 Offline
Carpal Tunnel

Chyba, ze chodzi aby miec neta wszedzie w miescie, to wtedy niestety na takie wymagania nie ma mozliwosci.

Do góry
#6010890 - 18/09/2013 23:38 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
raiders_ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/03/2004
Tak jak piszesz jak to ma być net w domu do 20/1mb + router WiFi i jest malina . Jak bezprzewodowy net na miasto to zapomni kolego o oglądaniu filmów na miescie smile...
Na bezprzewodowym necie na mieście to można poczytać wiadomości na wp/onecie i to tyle ,wszelkie ściąganie ,oglądanie filmów mija się z celem .

Do góry
#6010926 - 18/09/2013 23:55 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
A ja wziąłem sobie coś takiego: http://allegro.pl/plus-internet-na-karte-lte-iplus-12-gb-i3488722928.html
Co prawda używam tego w tablecie, a nie na kompie, i tylko wtedy jak jestem poza domem (w domu mam WiFi). To powiem, że chodzi zajebiście, zero przycinki, a i cena jak za taki transfer wystarczająca, na miesiąc używania na pewno Ci wystarczy ;-)

Do góry
#6011117 - 19/09/2013 01:46 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
Grzesiek_890 Offline
Pooh-Bah

Dzięki panowie za zainteresowanie.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że "kabel" to najlepsza opcja. Szukam mieszkania do wynajęcia w Warszawie (ma ktoś coś? wink ) i w jednej z lokalizacji była opcja tylko bezprzewodowego. Jako że nie mam z nim doświadczenia pytałem.

Do góry
#6011624 - 19/09/2013 04:55 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
xqwzts Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/03/2005
czegos nie rozumiem, bierzesz mieszkanie z internetem przewodowym, kupujesz router za 50zl i masz juz bezprzewodowy... laugh

Do góry
#6011730 - 19/09/2013 15:18 Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [36] [Re: Conrad]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
Jak jest z reklamacja obuwia na allegro ? Otoz kupilem buciki u goscia ktory normalnie sie zajmuje taka sprzedaza- prowadzi dzialalnosc gospodarcza.
Na aukcji jest info jedynie o zwrocie lub wymianie w ciagu 20 dni, na temat gwarancji nic a nic. Na stronie o mnie "Gwarancję posiadają tylko te przedmioty które na aukcjach mają to wyszczególnione"
ale czy prawnie nie jest to jakos regulowane, ze kazdy przedmiot z allegro, ktory sprzedal nam sprzedawca jest objety gwarancja ?

Do góry
Strona 2 z 17 < 1 2 3 4 ... 16 17 >

Moderator:  Biszop, rafal08