Podobno zeby upiec dobry chlebek, trzeba wpierw spierniczyc kilka bochenków
Kilka porad:
http://chleb.republika.pl/poradypraktyczne.htmJa robilem wg tego przpepisu:
zakwas robi się w bardzo prosty sposób:
100 gram mąki wsypać do słoika, zalać 100 gram ciepłej (ale nie gorącej) wody, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić
po 24h dodać 100 gram mąki, zalać 100 gram ciepłej, wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić
po 24h dodać 100 gram mąki, zalać 100 gram ciepłej, wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić
i po następnych 24h masz zakwas gotowy do pracy - taki zakawas można dokarmiać w nieskńczoność, a im starszy tym lepszy (lepiej chleb wyrasta) - zużywasz część do chleba, a resztę dokarmiasz wg. Podanego schematu
ja robię chleb żytni razowy na zakwasie:
Składniki:
-500 g zakwasu
-500 g mąki żytniej razowej typ 2000 (ale ten przepis sprawdza się też z innymi rodzajami mąki)
-400 g ciepłej wody (ale nie gorącej)
-15 g soli
wymieszać. Ja dodaję jeszcze:
100g płatków owsianych, 50g siemienia lnianego i 50g pestek dyni
przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(jedna długa blaszka lub 2 małe, można też formować bochenek bez blaszki) - można też użyć formy silikonowej, wtedy nie trzeba wykładać papierem.
Odstawić na 12 h kolo grzejnika.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec godzinę i 15 minut w 180 stopniach.