Nikt do tej pory niezdecydował sie na zrobienie takiego tematu, a szkoda, bo futbol kobiecy potrafi byc bardzo opłacalny. Algavre Cup rozgrywany jest juz od kilku ładnych lat. Impreza ta jest traktowana przez wiekszosc zespołow jako sprawdzian nowych zawodniczek lub tez zgranie juz wyselekcjonowanej grupy, gdyz turniej ten z reguły jest jednym z ostatnich przygotowan badz to do ME, badz MS.
Kilka spotkan bedzie pokazywanych na Eurosporcie, wiec warto dla odmiany popatrzec jak kopanie pilki wyglada u pan, moze komus sie to spodoba. Faktem jest napewno, ze obserwujac co pokazuja zawodniczni w jednym spotkaniu niemozna niczego byc pewnym w nastepnym ( jak wiadomo kobieta zmienna jest) wiec radziłbym sie niesugerowac wyłacznie poszczegolnymi spotkaniami i ich przebiegiem a do sprawy podejsc ogolnikowo.
Grupa AGermany
Norway
Sweden
Finland
Grupa BDenmark
France
China
USA
Grupa CRep. Ireland
Portugal
Mexico
Oficjalna strona turnieju W grupie A niewatpliwie wystepuja najsilniejsze druzyny oraz głowny kandydat do zwyciestwa w całym turnieju czyli Niemki. O drugie miejsce powalcza napewno Szwedki i Norwezki poniewaz Finki jednak troszke od tej trojki odstaja. Po pierwszej kolejce powstała dosc ciekawa sytuacja. Doszło miedzy Szwecja a Norwegia co sprawia, ze jesli ktorys z tych zespołow chce zajac miejsce w pierwszej dwójce myusi wygrywac pozostałe mecze i to najlepiej wysoko. Z tego własnie wzgledu za dosc duza stawke (8/10) zagram na
Norwegie. Drugim typem dobrym typem w dniu jutrzejszym jest moim zdaniem granie
Niemek (5/10). Szwecja zagrała swoj pierwszy mecz w bardzo eksperymentalnym ustawieniu i to moze troszke usprawiedliwiac poczynanie zawodniczek w meczu, ale faktem jest ze nieprzypominam sobie kiedy widziałem tak słabo spisujaca sie obrone u Szwedek, a juz kilkakrotnie udało mi sie ogladac ta druzyne w akcji. Jesli jutro w sposob znaczacy niepoprawia sie w tym elemencie to moga srobie becki.
Grupa B jest najbardziej wyrównana i trudna do typowania dlatego chyba sobie odpuszcze przynajmniej narazie mecze z tej grupy. W grupietej teoretycznie najmocniej wyglada ekipa Stanow Zjednoczonych, ale moje osobiste zdanie jest takie, ze od kiedy posypała sie w Stanach zawodowa liga kobiet zawodniczki graja coraz to gorzej i z roku na rok chyba beda coraz to mniej sie liczyły. Sila numer dwa tej grupy powinny byc Chinki które z roku na rok robia coraz wieksze postepy oraz liczace sie juz od wielu sezonow Dunki. troche nizej oceniam szanse francuzek. Zaprezentowały sie dosc Dobrze na ostatnich ME, ale czy beda potrafily zagrac tak rowniez na innyc imprezach czy byl to jednorazowy wystrzał ( mam tu na mysli bardziej gre niz ich lokate) tego niewiem.
Grupa C wydaje sie dosc łatwa do przewidzenia. Najmocniejsza sa chyba Meksykanki, troszke im odstaje druzyna Irlandi natomiast najsłabiej wyglada młodziutka druzyna gospodyn, Portugalii.
Mam nadzieje, ze zakładajac ten temat uda mi sie wywołac jakas rozmowe z ktorej bedzie mozna wymiesc jakies konkretne i pozyteczne przy typowaniu wnioski.