Nico Rosberg - Jenson Button
@1.85 (Unibet)Może i jestem antyfanem 'talentu' Jensona Buttona ale tym razem nie to zadecydowało o zagraniu powyższej propozycji.
Nikomu nie trzeba już chyba mówić jak ciasny i jak trudny jest tor uliczny w Monaco, a co za tym idzie jak ciężko jest tutaj o jakiekolwiek manewry wyprzedzania. I już w tym momencie mamy naprawdę spory handicap dla Rosberga, który startuje z P8 podczas gdy jego wywal dopiero z P13. To są 2 rzędy różnicy i jeżeli Rosberg totalnie nie nawali na starcie to nie ma większych szans by w pierwszej fazie wyścigu obaj kierowcy znaleźli się choćby w swoim pobliżu. Zresztą jeżeli ktokolwiek z tej pary może nawalić na starcie to prędzej będzie to Button niż Rosberg. A jeśli już tak będą sobie jechali przedzieleni przynajmniej 3-4 bolidami to różnica między nimi musi rosnąć, nie ma innej opcji.
Drugim i ostatnim argumentem ostatecznie utwierdzającym mnie w grze na Rosberga jest strategia zastosowana na ten wyścig przez Williamsa. A jest to strategia zupełnie odmienna dla każdego z kierowców. Mark Webber do wyścigu wystartuje najprawdopodobniej z bardzo niewielką ilością paliwa i będzie musiał dość szybko zawitać do boksów (czas w ostatnim bloku kwalifikacji bardzo zbliżony do czasów wcześniejszych). Z Rosbergiem sytuacja jest odwrotna - w ostatniej części kwalifikacji wykręcił czas o prawie 3 sekundy gorszy od tego osiągniętego kilkanaście minut wcześniej i o 2,5 sekundy gorszy od swojego partnera z zespołu. Tym samym zajął ostatnie miejsce wśród najlepszej grupy, ale dzięki Schumacherowi i Fisichelli nie wystartuje z P10, ale z P8. Wniosek z takiej a nie innej jazdy w kwalifikacjach może być tylko jeden - bolid zatankowany pod korek i bardzo późny zjazd do boksów, być może zresztą nie pierwszy już raz w jego wykonaniu będzie to jedyny zjazd w całym wyścigu.
Oczywiście Button 'dzięki' nie dostaniu się do ostatniej części kwalifikacji także może zatankować pod korek, ale wcale nie jest to takie pewne. A jeśli już nawet tak się stanie to jedynie 'zrówna się' swoją taktyką z Rosbergiem, ale nijak nie będzie to taktyka lepsza od zastosowanej przez Niemca. A w tym momencie przewaga osiągnięta w kwalifikacjach i co za tym idzie - w pierwszej fazie wyścigu, będzie kluczowa dla tej rywalizacji.
Szczerze polecam ten zakład, jednak należy pamiętać że w Monaco jeździ się trudniej niż gdziekolwiek indziej a liczba kierowców niekończących wyścigu jest tutaj zawsze większa.
Jest to na razie mój jedyny (jeśli nie liczyć porannego zwycięstwa Michelina po @1.533 - ale to gafa ze strony SB i nie wiem jak postąpią wobec tego zakładu) i nie wykluczone, że ostatni zakład na najbliższe GP bowiem nie tylko dla kierowców jest to najtrudniejszy wyścig w sezonie, dla typerów także i dlatego nie ma co grać na siłę.
Wszystkich bardzo serdecznie zapraszam do udziału w konkursie
Formuła 1