Jeszcze za czasów liceum, czyli dobrych kilka lat temu miałem przyjemność pojechać na wycieczkę, sypiając w hotelu, który był ponoć najtańszy w całej W-wie
http://www.pora.pl/venue/jazz-polPrzespać się da radę, hotel na uboczu zupełnym, niedaleko jednostka wojskowa (słychać strzały

), choć z automatu wypadł mi Sprite przeterminowany o jakieś 3 lata, to jednak dało radę jakoś. I z tego co wiem pokoje były wtedy coś za kilkanaście złotych/os, więc naprawdę tanio. Szczurów nie widziałem, może dlatego, że na korytarzach wystawione były w każdym kącie trutki.
Z tanich noclegów w centrum w pokojach wieloosobowych, to polecam hostel Zielony Zakątek (od Pałacu Kultury 300m), miła atmosfera, prowadzony przez "Zielonych", ale da radę przeżyć

Do dyspozycji komputer na linux'ie.
Fajne pokoje niedaleko centrum (Foksal) ma Moon Hostel, tam już w ofercie są osobne pokoje w bardzo przystępnych cenach, skromnie, ale przytulnie urządzone. Jest internet, telewizory w pokojach. Na przeciwko bar typu "seta i galareta", choć nie wiem czy jeszcze istnieje, ale też dawał radę jeszcze kilka miesięcy temu