#5049372 - 23/11/2011 08:51
Drobne porady prawne [2]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#5065017 - 01/12/2011 00:07
Re: Drobne porady prawne [2]
[Re: Goget]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 21/04/2004
|
Nie wiem czy było poruszane wcześniej, ale jak to wygląda z autopsji... czy przy zatrzymaniu przez policję mam obowiązek udzielić im wszystkich odpowiedzi? Skąd jadę i dokąd, gdzie pracuję itp ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) i jak to jest z przeszukaniem bagażnika? odmawiam policjantowi otwarcie, aczkolwiek wskazuje dzwigienkę za pomoca której się otwiera i jego wola co z tym zrobi(nie będzie to nadużycie z jego strony jeżeli on otworzy?) gdzieś usłyszałem czy tez wyczytałem , że sam tego nie może zrobić, prawda? jeszcze jedno jeżeli chodzi o przenikalność światła tzn przyciemniane szyby, czy auta policyjne nieoznakowane muszą spełniać te same wymogi co auto zwykłego Kowalskiego?
|
Do góry
|
|
|
|
#5117939 - 29/12/2011 21:57
|
Pooh-Bah
Meldunek: 20/12/2008
|
Mam takie pytanie, pracowałęm zdalnie dla polaków ze Szkocji. NA umowie mialem napisane 10 h tygodniowo, robilem wiecej zaplacili mi za tyle ile zrobilem wiec ok. Mija kolejny miesiac, ja codziennie dostarczam raport powiedzy facetce, ona mi codziennie pisze ze ok, dopytuje np czemu tak a nie inaczej wszystko jej odpowiadam praca trwa. Po miesiacu przychodzi jakis koles i mi kaze powiedziec czemu tu napisalem ze pracowalem tyle a jego zdaniem to by zajelo tyle, ja mowie ze tak musialo byc, ze sa raporty itp. Koles ogolnie mowi ze koniec wspolpracy i mi nie chce wyplacic kasy za ten ostatni miesiac. Jak to moge rozegrac?
|
Do góry
|
|
|
|
#5236265 - 28/02/2012 14:14
[Re: damianki]
|
member
Meldunek: 26/11/2010
|
Prowadzę jednoosobową firmę. Kolejny rok przyniósł mi straty na papierze. Księgowy doradził mi, żebym wziął sobie pożyczkę od rodziny, którą niby pokrywam różnicę między dochodem a kosztami. W jaki sposób mam zawrzeć tą umowę? Będzie to pożyczka od jednego z rodziców. Musi to być wpłata na rachunek firmowy? czy może być prywatny? jak z podatkiem? Milionów nie zarabiam, ale boję się ewentualnej kontroli skarbówki. Jaką linię obrony przyjąć w razie ewentualnej kontroli? Pożyczkę myślę dopiero teraz wsiąść, a firma funkcjonuje na stratach już 2 rok. Skarbówka łatwo udowodni nawet 2x2=7. Ale skoro masz taki problem, to wybacz, ale prostszej rzeczy chyba nie ma. Nie wiem jaka branża i jakie są możliwości, ale wykaż jakąś nieudokumentowaną sprzedaż jak możesz, wystaw jakąś fakturę na jakiegoś Jacusia, jak już koniecznie chcesz to znajdź sobie znajomego i daj mu koszty, sprzedaj landrynki, zrób lody ;p cokolwiek ![wink wink](/forum/images/graemlins/default/wink.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#5236267 - 28/02/2012 14:21
[Re: czubek]
|
member
|
czy sa w stanie oni wyegzekwowac ta kwote (cos chyba okolo 350)? moga naslac kmornika czy jakas firme windykacyjna? czy generalnie "produkuja sie" bo zawsze tych pare osob spanikuje i im kase wplaci. Ze 2,5 roku temu jakieś wydawnictwo wcisnęło mi kilkucześcowy poradnik remontowy. Też niby za darmo, ale potem trzeba było płacić. Olałem sprawę, bo książka bardzo słaba była i śmierdzało mi naciągactwem. Przychodziło parę upomnień i cisza. Straszyli jeszcze jakimś tam wpisem, ale ostatnio sprawdzałem siebie i nic. No ale nigdy niewiadomo na jakie mendy można trafić. Jak mają dobry plan to w końcu wyciągną co swoje, jeszcze z dodatkowymi kosztami...
|
Do góry
|
|
|
|
#5236271 - 28/02/2012 14:28
[Re: Skull]
|
member
|
Nie wiem czy było poruszane wcześniej, ale jak to wygląda z autopsji... czy przy zatrzymaniu przez policję mam obowiązek udzielić im wszystkich odpowiedzi? Skąd jadę i dokąd, gdzie pracuję itp ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) i jak to jest z przeszukaniem bagażnika? odmawiam policjantowi otwarcie, aczkolwiek wskazuje dzwigienkę za pomoca której się otwiera i jego wola co z tym zrobi(nie będzie to nadużycie z jego strony jeżeli on otworzy?) gdzieś usłyszałem czy tez wyczytałem , że sam tego nie może zrobić, prawda? Z tym pytaniem o pracę itp to raczej policjanci chcą wiedzieć z kim mają wstępnie doczynienia. Jeżeli pracujesz np w urzędzie miejskim, skarbowym, zusie itp to policjant zastanowi się dwa razy zanik da Ci bezsensownu mandat, tak samo jak przyknie oko jak prowdzisz firmę czy wogóle jesteś "ciut trochę ważniejszy". Jak jesteś bezrobotny czy pracujesz za granicą to chętnie dowali mandacik. Sprawdzone, choć nie polecam kłamać. Co do bagażnika to teoretycznie tak jest, że może być on otwierany tylko w uzasadnionych przypadkach i policjant może narazić się na problemy. Ale praktycznie - kto się boi otwarcia bagażnika? Policjanci i tak się obronią, bo mają mnóstwo sposobów aby wyjść z takiej sytuacji obronną ręką. Nie kombinujemy, mówimy prawdę, bagażnik pokazujemy i jedziemy dalej ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#5238583 - 01/03/2012 02:22
|
Pooh-Bah
Meldunek: 21/04/2004
|
zwłoki, jak zwłoki, ale bimber na własny użytek czemu nie ...a na wesele ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) napić się trzeba. Ludzie różne rzeczy wożą, z autopsji, służba celna zatrzymuję auto, szukała konkretu(nielegalnych papierosów)tyle że w bagażniku było nielegalne paliow z Białorusi ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) (4 banieczki) auto przeszukali, bańki wstawili spowrotem do auta i powiedzieli, że to wszystko, może pan jechać...
|
Do góry
|
|
|
|
#5287274 - 30/03/2012 22:06
|
old hand
Meldunek: 31/07/2005
|
Witam,
Prosiłbym o pomoc, w internecie znajduję niejednoznaczne odpowiedzi.
1. Czy wypowiedzenie umowy o śwaidczenie usług telekomunikacyjnych jest wiążące jeśli zostało wysłane mailem? (zeskanowe, z podpisem). 2. Jeżeli pierwsza opcja jest niewiążąca - czy w przypadku wysyłki takiego wypowiedzenia pocztą liczy się ono od daty z nadania listu poleconego czy od daty doręczenia?
Umowa zawarta na miejscu ponad rok temu. Niestety obecne godziny otwarcia BOK uniemożliwiają mi wizytę osobistą
|
Do góry
|
|
|
|
#5298923 - 07/04/2012 16:07
[Re: wiliamm]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 20/07/2007
|
witam.orientuje się ktoś z was jak wygląda sprawa z zakładniem polskich stron z domeną .pl z nazwami klubów piłkarskich? w jakim przypadku można mówić o naruszeniu praw? większość www ma w adresie nie pełną nazwę, ale jakiś inny wariant manusite.pl, kanonierzy.com itd.
|
Do góry
|
|
|
|
#5352472 - 15/05/2012 05:59
[Re: mirasPL]
|
old hand
Meldunek: 25/08/2010
|
jeśli w moim mieszkaniu przebywa osoba niezameldowana jako gość,który mi przeszkadza i nie chcę opuścić lokalu po dobroci.. co mogę mu zrobić po za obiciem mordy? w sposób zgodny z prawem;)? Najlepsze to obicie mordy ![laugh laugh](/forum/images/graemlins/default/laugh.gif) Dzwonisz na komisariat i zależy jak chcesz to załatwić jak szybko i sprawnie to mówisz że złodziej jest u Ciebie w mieszkaniu oczywiście dzwonisz z komórki i nie czekasz w domu wmawiasz że się niby bałeś wejść i takie tam duperele .
|
Do góry
|
|
|
|
#5352479 - 15/05/2012 06:50
[Re: mirasPL]
|
veteran
Meldunek: 03/05/2003
|
jeśli w moim mieszkaniu przebywa osoba niezameldowana jako gość,który mi przeszkadza i nie chcę opuścić lokalu po dobroci.. co mogę mu zrobić po za obiciem mordy? w sposób zgodny z prawem;)? Ale jak to nie chce opuścić lokalu? Jak nie ma tam żadnych swoich rzeczy które mogłyby świadczyć o tym, iż jest on lokatorem, to j/w - dzwonisz na policję i że w Twoim domu jest prawdopodobnie złodziej.
|
Do góry
|
|
|
|
#5516901 - 30/08/2012 03:02
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/10/2001