Strona 5 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Opcje tematu
#475977 - 18/10/2006 14:41 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
Igor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2004
Quote:

Czy muszę im co roku przynosić zaświadczenie o tym, że studiuję?

Zależy na ile masz odroczenie.
Jeśli masz studia 4-letnie to przez 4 lata masz spokój pod warunkiem że nie zrezygnujesz ze studiów.

Do góry
Bonus: Unibet
#475978 - 18/10/2006 14:50 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
ozzy123 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 02/10/2003
Quote:

Quote:

Jeśli masz studia 4-letnie to przez 4 lata masz spokój pod warunkiem że nie zrezygnujesz ze studiów.

Niestety, nie jest tak jak piszesz, Igor. Ja mam odroczenie do 2008, a i tak muszę co roku biegać do WKU, co mnie strasznie wkurza. Jak w tamtym roku nie poszedłem, to mi pszysłali wezwanie, o czym już pisałem.
Z drugiej strony, niektórzy kumple z roku nie byli tam od pierwszego roku i się ich nie czepiają. Dziwne.

Do góry
#475979 - 18/10/2006 14:54 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
PioKing Offline
MaSha Lover

Meldunek: 24/03/2005
Wszystko zależy od wku i od ludzi tam pracujących

Przykładowo gdy mieszkałem na ochocie to był luz bo tam wku nikogo nie pilnuje, nie trzeba przynosic nic co roku i z ogromna checia przenosza wszystkich czym predzej do rezerwy. Gdy przeprowadzilem sie na bemowo to juz lipa, tutaj pracuja sami sluzbisci i jak sie spoznisz dzien ze swistkiem co roku to juz masz awizo

Do góry
#475980 - 18/10/2006 14:58 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
Barrera Offline
member

Meldunek: 30/03/2006
Na 24 pazdziernika mam wezwanie do ewidencji. Ile bede musiał czekać na bilet ? nie ukrywam że troche mi sie spieszy

Do góry
#475981 - 18/10/2006 15:20 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
osin Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2005
Quote:

Quote:

Quote:

Niestety, nie jest tak jak piszesz, Igor. Ja mam odroczenie do 2008, a i tak muszę co roku biegać do WKU, co mnie strasznie wkurza. Jak w tamtym roku nie poszedłem, to mi pszysłali wezwanie, o czym już pisałem.
Z drugiej strony, niektórzy kumple z roku nie byli tam od pierwszego roku i się ich nie czepiają. Dziwne.

Na piśmie z uczelni rok temu miałem napisane, że jestem na studiach do 2008. Ale słyszałem coś, że nawet w takim przypadku trzeba co roku przynosić. Na razie jednak się wstrzymam, a zaniosę im zaświadczenie (a w zasadzie indeks, bo babka w dziekanacie mówiła mi, że tak też można) jak mi coś przyślą

Do góry
#475982 - 18/10/2006 15:31 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Quote:

Quote:

Quote:

Quote:

Na piśmie z uczelni rok temu miałem napisane, że jestem na studiach do 2008. Ale słyszałem coś, że nawet w takim przypadku trzeba co roku przynosić. Na razie jednak się wstrzymam, a zaniosę im zaświadczenie (a w zasadzie indeks, bo babka w dziekanacie mówiła mi, że tak też można) jak mi coś przyślą

ja w tamtym roku zanioslem zaswiadczene - bedac po pierwszym roku, i wbili mi w kasiazeczke odroczenie do konca studiow wiec mysle, ze juz nie musze nic zanosic poniewaz jezeli usuneliby mnie z listy studentow to uczelnia przekaze ta informacje do wku, ktore nastepnie zglosi sie do mnie mysle, ze dopoki mam status studenta sprawe wku mam z glowy - w tym roku zapisalem sie na PO zeby zdac egzamin i na wakacjach odbyc 6 tygodniowy kurs i miec rozliczone wojsko

Do góry
#475983 - 18/10/2006 15:37 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
osin Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 09/04/2005
Quote:

w tym roku zapisalem sie na PO zeby zdac egzamin i na wakacjach odbyc 6 tygodniowy kurs i miec rozliczone wojsko

Też o tym myślałem, ale dam sobie z tym spokój. Po studiach i tak pewnie przeniosą mnie do rezerwy (kumpel był w zeszłym roku, bo spóźnił się z dostarczeniem oświadczenia o uczęszczaniu na studia z pierwszego roku, i tam powiedzielu mu, że takich starych koni nie biorą, a ma 22 lata), a te 6 tygodni w wakacje wolę sobie popracować...

Do góry
#475984 - 18/10/2006 15:42 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
nOcnY Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2004
Quote:

Quote:

w tym roku zapisalem sie na PO zeby zdac egzamin i na wakacjach odbyc 6 tygodniowy kurs i miec rozliczone wojsko

Też o tym myślałem, ale dam sobie z tym spokój. Po studiach i tak pewnie przeniosą mnie do rezerwy (kumpel był w zeszłym roku, bo spóźnił się z dostarczeniem oświadczenia o uczęszczaniu na studia z pierwszego roku, i tam powiedzielu mu, że takich starych koni nie biorą, a ma 22 lata), a te 6 tygodni w wakacje wolę sobie popracować...

co do 6 tygodni to tez jest mozliwosc, ze mnie nie wezma bo nie bedzie takiego zapotrzebowania i od razu przeniosa mnie do rezerwy - zdecydowalem sie rowniez na ta opcje korzystajac z doswiadczenia swojego kolegi, ktory chcial wziasc studencki bezzwrotny kredyt na rozpoczecie dzialanosci i jego wniosek zostal odrzucony wlasnie z powodu nieuregulowanej sluzby wojskowej. Poza tym po studiach jak bym chcial sie zwiazac z armia na kontrakt to od razu ide do szkoly oficerskiej

Do góry
#475985 - 18/10/2006 16:53 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Ja nigdy sam z siebie nie przynosilem zaswiadczenia do WKU. Czekalem az sami mi przysla. Wolalem im sie na sile nie przypominac. Przysylali co dwa lata w pazdzierniku. Jako ze rok temu tez nic im nie przynioslem (konczylem wtedy studia), to dzien przed sylwestrem zadzwonil do mnie na chate oficer, ze mam ostatni dzien na zalatwienie formalnosci zwiazanych z przejsciem do rezerwy. Mialem tylko abolutorium bez magisterki, ale panie w dziekanacie (do ktorych tez oficer zadzwonil) przeslaly faksem papiery ze skonczylem 10 semestr. Po 15 minutach zostalem rezerwista.

Do góry
#475986 - 18/10/2006 20:57 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
kr2ysio Offline
addict

Meldunek: 17/01/2005
Quote:

hehe.. ciekawe co na ten temat powiedziałby kolega z mojego poboru, więcej z plutonu, który był na 4 roku studiów ale coś mu nie poszło i pracował gdzieś dorywczo do czasu aż dostał bilet. A lat to on miał 28
ktos jeszcze uważa że już jest za stary na wojsko?

p.s. choć i tak wszystko zależy raczej od WKU - sam znam z autospji, że w niektórych województwach kumple sami starali się o powołanie do armii niemal na klęczkach (kategoria A) aby miec to z głowy, a wosjkowi byli nieugięci. Tak więc raczej jest to kwestia indywidualna.

Pozdrawiam!

Do góry
#475987 - 22/10/2006 11:48 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
eroll Offline
Carpal Tunnel

ejjj do WKU musze mieć zaświadczenie ze szkoły ze sie uczę? czy wystarczy że index im zawiozę?

Do góry
#475988 - 22/10/2006 11:49 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
eroll Offline
Carpal Tunnel

aha i do kiedy mam czas na dowiezienie do wku tego co trzeba???

Do góry
#475989 - 22/10/2006 11:51 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
Cholo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 12/01/2005
Quote:

ejjj do WKU musze mieć zaświadczenie ze szkoły ze sie uczę? czy wystarczy że index im zawiozę?

zaswiadczenie ktore wyda ci szkola

index ci wysmieja

Do góry
#475990 - 22/10/2006 11:57 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
ozzy123 Offline
Pooh-Bah

Quote:

Przypuszczam, że to wszystko zależy od danego WKU. Damian twierdzi, ze z indexem Cie wyśmieją, u mnie wystarczy index z wpisem na następny rok.
A powinnienś dostarczyć im to do 15 pażdziernika, ale mi np. nigdy nie zdarzyło się zrobić tego w terminie.

Do góry
#475991 - 22/10/2006 13:47 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
PiFFko Offline
addict

Meldunek: 01/03/2005
Umnie uczelnia sama wysyła papiery do WKU. Jeden kumpel zrezygnował ze studiów to po 2 tygodniach dostał bilet do woja

Do góry
#475992 - 22/10/2006 19:38 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
Goget Offline
Tenis Trader

Meldunek: 09/02/2003
Kumpel dostał już sześć czy siedem wezwań do zgłoszenia się po bilet - wszystkie podarł. Teraz zapisał się do szkoły ale nie poszedł zanieść im tego papierka. Z tego co wiem to jak już policja lub żandarmeria wchodzi do akcji to papier z uczelni nic nie daje, ale nie chce słuchać, tylko mu powiedziałem, żeby się nie ździwił. Gość ogólnie mi do wojska nie pasuje wogóle, 190 cm a waży z 50 kg rączki jak zapałki ale kategorie A dostał. Tyle, że dzisiaj inny mi mówił, że wyjechał na 3 lata za granice pracować. Najpierw mu przyszło do domu kilka wezwań, potem pare razy była już u niego policja. Raz był 2 tygodnie w Polsce i akurat wpadli do niego, to uciekł do sąsiada przez balkon. W końcu wrócił do kraju na stałe i zaniósł im papiery ze szkoły,a jak się pytali gdzie był i czemu nie odbierał wezwań to powiedział, że pracował za granicą, żeby mieć na studia. I ponoć nawet żadnej grzywny nie płacił.

Do góry
#475993 - 22/10/2006 19:40 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
eroll Offline
Carpal Tunnel

kurde u mnie nie dotarła jeszcze rata wpłaty za studia (warunek otrzymania papierka do WKU) MYŚLE ŻE do 29 dojdzie i bede mógł im to wtedy dowieźdz.Nie będzie za późno?

Do góry
#475994 - 22/10/2006 19:43 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
ozzy123 Offline
Pooh-Bah

Quote:

kurde u mnie nie dotarła jeszcze rata wpłaty za studia (warunek otrzymania papierka do WKU) MYŚLE ŻE do 29 dojdzie i bede mógł im to wtedy dowieźdz.Nie będzie za późno?

Nie, najwyżej opierdol zbierzesz, ale tym się przejmować raczej nie będziesz . Jak się uczysz to przecież Cie nie ruszą.

Do góry
#475995 - 22/10/2006 19:49 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
vindom Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/03/2006
Quote:

Lepiej wysłac poleconym to wrazie czego nie bedą krzyczeć.

W tam tym roku miałem podobną sytuację to się darł na mnie ten zasraniec co przyjmował to podanie, a w tym roku nie dalej jak w piątek sugerował, żeby wysyłać listownie a nie czekac w kolejkach.

Do góry
#475996 - 22/10/2006 20:01 Re: Wojsko - kamasze czy rezerwa?
eroll Offline
Carpal Tunnel

Quote:

Quote:

Lepiej wysłac poleconym to wrazie czego nie bedą krzyczeć.

W tam tym roku miałem podobną sytuację to się darł na mnie ten zasraniec co przyjmował to podanie, a w tym roku nie dalej jak w piątek sugerował, żeby wysyłać listownie a nie czekac w kolejkach.

HEHE DOBRY pomysł ale to tak można wogóle ? aha no i co ogólnie to tylko sam papierek ze szkoły przesłać ????

Do góry
Strona 5 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >

Moderator:  Biszop, rafal08