#4724074 - 12/06/2011 18:54
Re: Potrzebujesz pomocy? Pomożemy [30]
[Re: Piostar]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/12/2003
|
Masz pecha i tyle - widocznie trafiłeś na jebanego służbistę. Oficjalna zasada jest taka, że wsiadając bez biletu masz to niezwłocznie zgłosić kanarowi. Oczywiście jest też niepisana zasada, z której sam wielokrotnie korzystałem, że się siada i kanar sam prędzej czy później przychodzi i nie robi problemów, ale to już zależy od trasy, pociągu i tego dokąd się jedzie. Jak wysiadasz za 500km to nikt problemów robił nie będzie, ale chcesz przeskoczyć parę stacji osobówką to skąd ten kanar ma wiedzieć czy po prostu nie liczyłeś, że nie przyjdzie. Argument, że jesteś studentem i nie masz pieniędzy A kogo to obchodzi - przyjmij się do McDonald's
|
Do góry
|
|
|
|
#4724190 - 12/06/2011 19:34
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/08/2004
|
odnośnie kolegi co ma problem z mandatem z pociągu
wina w 100% jest po Twojej stronie, jeździsz pociągami i tam jest praktycznie przy każdym wejściu taka naklejka, że jak nie masz biletu to idziesz do konduktora w pierwszym wagonie i go kupujesz od razu
nikogo nie obchodzi, że ledwo zdążyłeś, że byłeś spocony itd. ani gdzie wsiadłeś, jest napisane wyraźnie, że niezwłocznie należy się udać do pierwszego wagonu
odnośnie tego, że ludzie siadają i dopiero jak przyjdzie konduktor to proszą o bilet, niestety się tak przyjęło i to tylko z uprzejmości kanduktorów, normalnie każdy powinien płacić mandat
jeżeli usiądziesz bez biletu czekając na konduktora, a pojawi się kontrola (kontrola to panowie w garniturach z którymi nie ma żadnej dyskusji albo masz bilet albo nie) (należy ich odróżnić od konduktorów) to płacisz automatycznie mandat i to nie wiem czy znacznie wyższy
te 70zł to mało przy 170 więc ja bym zapłacił, a że student to akurat nikogo nie obchodzi, każdy ma rozum i za siebie odpowiada
|
Do góry
|
|
|
|
#4724844 - 12/06/2011 23:17
[Re: kamasss]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005
|
wina w 100% jest po Twojej stronie, jeździsz pociągami i tam jest praktycznie przy każdym wejściu taka naklejka, że jak nie masz biletu to idziesz do konduktora w pierwszym wagonie i go kupujesz od razu I tu strzeliłeś babola, bo takich informacji nie ma tak często jak piszesz. Owszem, w Kolejach Mazowieckich są, w pociągach TLK i IR zdarzają się rzadko. Z resztą wypowiedzi niestety trzeba się zgodzić i stosować na przyszłość. Nawet jeśli się wsiada ostatnimi drzwiami to trzeba "niezwłocznie" udać się do kierownika pociągu a nie siadać i na niego czekać.
|
Do góry
|
|
|
|
#4725046 - 13/06/2011 00:30
|
newbie
Meldunek: 03/06/2011
|
mój kolega ostatnio miał umorzenie opłaty w mpk i tez napisał że nie zarabia.
Myślę że to jednak kogoś obchodzi, bo jak się nie ma dochodu to raczej się nie ma z czego zapłacić.
Jechałem całą trasę od początku do końca ponad 3 godziny, więc po moim zachowaniu ,,ewidentnie'' było widać że liczyłem na przejazd na gapę. Jeszcze ten jej tekst ,, pan jest nieucziciwy'' i opis sytuacji w wezwaniu, że usiadłem bez biletu w ,,końcowej części pociągu'' jakby to był jakiś związek między tym.
Odwołałem się, bo mam czyste sumienie, nie kupiłem biletu w kasie tylko dlatego że 10 minut nie wystarcza żeby kupić bilet na dworcu w Polsce, a zostałem posądzony o nieuczciwość.
|
Do góry
|
|
|
|
#4725080 - 13/06/2011 00:44
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2008
|
zjeb**lo mi sie cos i po prostu w co drugim filmiku na youtubie nie mam tego paska pod video (tego z paskiem glosnosci). idzie to jakos ogarnac? wie ktos? strasznie to wkurvia
|
Do góry
|
|
|
|
#4725086 - 13/06/2011 00:47
[Re: micha$]
|
Carpal Tunnel
|
I tu strzeliłeś babola, bo takich informacji nie ma tak często jak piszesz. Owszem, w Kolejach Mazowieckich są, w pociągach TLK i IR zdarzają się rzadko.
ja jeździłem po wielkopolsce regio i było tego pełno, ale w innych miejscach możliwe, że nie ma tak dużo ale to nie usprawiedliwia siadania i czekania na konduktora, bo przykładowo w komunikacji miejskiej wiadomo, że jak nie ma biletu=mandat i tak jest wszędzie w Polsce normalny odruch jest taki, że jak nie mam biletu to go kupuję a w pkp większość konduktorów pozwala na to, żeby sobie usiaść i czekać i dlatego się tak przyjęło, że ludzie tak robią a to niestety grozi mandatem
|
Do góry
|
|
|
|
#4725093 - 13/06/2011 00:49
[Re: Alanbest]
|
Carpal Tunnel
|
Odwołałem się, bo mam czyste sumienie, nie kupiłem biletu w kasie tylko dlatego że 10 minut nie wystarcza żeby kupić bilet na dworcu w Polsce, a zostałem posądzony o nieuczciwość.
rozumiem, że masz czyste sumienie i to dobrze, jednak nie o sumienie tutaj chodzi a o łamanie zasad, nie świadome łamanie zasad to cały czas łamanie zasad to tak jakbym jechał samochodem i przekroczył prędkość, ale mam czyste sumienie bo nie widziałem znaku ograniczenia prędkości (to że go nie widziałem nikogo nie obchodzi) a co do zarobków to raczej nikt na to nie patrzy, mogą czasami obniżyć mandat, ale tutaj z 70 nie ma co obniżać
|
Do góry
|
|
|
|
#4727789 - 14/06/2011 13:40
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/03/2005
|
http://dotpay.pl/doladowania/Moze w dotpay (posrednik tranzakcji internetowych, posiadaja i mb). Nie korzystalem, ani nie probowalem z doladowaniami.
|
Do góry
|
|
|
|
#4734401 - 17/06/2011 21:21
[Re: xqwzts]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/10/2001
|
telefony ktore daja w play w umowie na abonament sa z simlockiem czy bez? Bez.
|
Do góry
|
|
|
|
#4736666 - 18/06/2011 22:58
|
old hand
Meldunek: 31/07/2005
|
Czy posiada ktoś przykładowy wniosek (wzór wniosku) do pracodawcy o wypłatę odszkodowania z tytułu umowy o zakazie konkurencji? Może miał już ktoś z tym do czynienia i przekaże jakieś ważne wskazówki?
Zakaz mija mi jakoś na dniach i chciałbym "przypomnieć" byłemu pracodawcy o konieczności wypłaty odszkodowania (całość płatna po ustaniu zakazu). Przewiduje problemy i wymigiwanie się, więc nie chciałbym czegoś po drodze spiepryć
|
Do góry
|
|
|
|
#4742221 - 21/06/2011 14:29
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2008
|
Pilnie poszukuje kogos znajacego sie na gimnastyce
|
Do góry
|
|
|
|
#4743702 - 21/06/2011 23:10
[Re: Skull]
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
Do zawodowych kierowców, przedstawicieli handlowych i tych co maja dlugie doswiadczenie za kierownica !
Który kierunkowskaz uzywasz jesli chcesz przepuscic samochod ? Prawy czy lewy ?
np. jedziesz droga dwukierunkowa, masz pas awaryjny, w lusterku widzisz ze komus sie spieszy i chcesz go przepuscic. Zjezdzasz na pas awaryjny i... ? ktory kierunkowskaz wlaczasz ?
najlepsza opcja jest poprostu nie puszczac nikogo, jak bardzo komus zalezy to sam Cie wyprzedzi, ale pytam z ciekawosci, bo niedawno prowadzilem dyskusje na ten temat z rodzina
|
Do góry
|
|
|
|
|
|