Witam
Z grubsza opiszę sytuację:
W 2008 roku zaprzestałem opłacania abonamentu RTV (niestety nie wyrejestrowałem odbiornika), przychodziło kilka powiadomień zwykłym listem ale olewałem sprawę. Następnie zmieniłem adres zamieszkania i myślałem że po sprawie, aż tu dzisiaj ku mojemu zdziwiniu listem poleconym na nowy adres otrzymałem informację:
W związku z nieskutecznym doręczeniem korespondencji dotyczącej o stanie opłat rtv ...... Poczta polska wystąpiła z wnioskiem o udostępnienie aktualnych danych teleladresowych ze zbiorów meldunkowych PESEL, w celu doręczenia korespondencji.
Następnie opis, że zmieniając adres powinienm to wygłosić lub podać nowy adres a tego nie zrobiłem i otrzymałem pusty druczek zmiany danych który mam odesłać do 14 dni od otrzymania korespondencji bo jeśli tego nie odeśle to będzie równoznaczne z wyrażeniem zgody na aktualizację danych.
Następnie informacje ile juz zalegam z opłatami oraz na koncu 2 podstawy prawne:
21.04.2005r. - o opłatach abonamentowych Dz. U. Nr 85 poz. 728
oraz
Rozp. Min. Trans. z dnia 25.09.2007r. w sprawie warunków i trybu rejestracji odbiorników radiowotelewizyjnych (Dz. U. Nr 187 poz. 1342
Czy możecie mi poradzić co zrobić w takiej sytuacji??
Prosze o konkretne odpowiedzi.
Zastanawiam się czy nie odesłać im formularza z opisaniem, że nie posiadam odbiornika obecnie i że wypisuje się z ich sekty. Nie wypiszą mnie napewno jeśli nie ureguluje zaległości, ale może będe miał podstawy do tego, że rezygnowałem z tej opłaty na przyszłość. Z tego co wiem mają prawo 3 lata dochodzić tego haraczu ale czy to pewne? co najlepiej zrobić obecnie? Do tej pory olewałem sprawy bo szły zwykłym listem teraz przyszło poleconym i to mnie najbardziej martwi