zeby nie smiecic w innym temacie. Jakie plazmy mozesz polecic? Full HD i 42 cale - to tak na poczatek
Co do tego LEDa o ktorym wspomnialem w innym temacie. Coz co prawda to tylko krawedziowy, ale jakos mi sie podobaja te cieniutkie sprzety ps. masz moze jak sprawdzic ile kosztuja modele samsunga -ue40c6000 -ue40c6600 z czystej ciekawosci chcialbym wiedziec.
Jutro w pracy Ci sprawdzę, około 11 dam znać. Ale ja będę miał drożej, niż w necie..
Zacznijmy od sygnału jaki posiadasz, jaki ewentualnie będziesz posiadal w najbliższej przyszlości..
W gazetce mam Samsunga PS42C450 za 1799zł. To jest plazma HD Ready (1024x768), wg. mnie idealna sprawa dla osób, które nie myślą o PS3, BluRay itp. Mam też 50 cali, Samsung 50C490, model z 3D, za 3333zł. Z Panasonica mam na tą chwilę 42S20E za 2399, 42X20E za 1999zł.
Ja osobiście kupię TV wtedy, jak za 50", o rozdzielczości 1920x1080, będę mógł dać max. 2300. Wcześniej nie kupię nic.
#4268105 - 02/12/201000:35Re: Plazma,LCD czy tez LED?
[Re: wwwujek]
lelu
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/11/2006
No ja z TV analogowej calkowicie zrezygnowalem. Glownie Nka albo inna platforma cyfrowa + konsola. 3d jest mi obojetne, bardziej zalezaloby mi na takich rzeczach jak internet. Wymagfam natomiast full hd, min 100hz, w miare energooszczednosci. Nie musi byc 50 cali, mysle ze 42 wystarczy. W zasadzie do pokoju mojego 40/42 bedzie ok a do salonu moge myslec o wiekszym.
#4275604 - 04/12/201023:23Re: Plazma,LCD czy tez LED?
[Re: wwwujek]
lelu
Carpal Tunnel
wwwujek, a to "E" na koncu modelu to jakas istotna rzecz ? czytalem, ze ma dosc niski pobor mocy co oczywiscie jest plusem, ale to przy ogladaniu TV. Orientujesz sie ile mozna pobierac przy konsoli ?
Jesli do 10 grudnia nie pojade jednak w alpy to ide po tv i konse chyba
#4302360 - 17/12/201001:32Re: Plazma,LCD czy tez LED?
[Re: lelu]
lelu
Carpal Tunnel
Pytanko ;] Jesli w specyfikacji TV jest : Supported Video Formats MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, Motion-JPEG, DivX5, DivX4, Xvid, WMV, ASF, AVI, DivX3.11, MKV, VOB, FLV, TS, H.264, 3GPP, VOR, PS, RMVB, DivX6, H.263
to znaczy ze moge wrzucic sobie na USB film dvd (czyli vob, jesli sie nie myle) i bedzie mi elegancko smigal ? Czy to jakas wyzsza filozofia jest ? Tak samo np FLV, czyli te youtube, tez beda latac ?;)
Tak patrzę na waszą dyskusję i pragnę wtrącić swoje trzy grosze. Trzy lata temu stałem się posiadaczem plazmy Samsung 42C7H. Początkowo jako szczęśliwy posiadacz co niestety zmieniło się w rozczarowanie. Po okresie gwarancyjnym wyświetlacz PDP wysypał się i ma przebarwienia na 1/2ekranu. Po wizycie w serwisie diagnoza panel do wymiany. Koszt około 4 tys. to jawna kpina. Serwis poinformował mnie że trwałość wyświetlaczy Samsunga to około 10 tys. godzin gdzie w ulotkach informacyjnych podawali 60 tys. Tak polityka producenta. Podobno z tej samej fabryki panele PDP ma firma LG. Także odradzam wszystkich zakupy dwóch wyżej wymienionych firm jeżeli chodzi o plazmę. Co do jakości obrazu zdania nie zmienię, plazma jest lepsza mimo większego zużycia energii.
#4306254 - 19/12/201002:23Re: Plazma,LCD czy tez LED?
[Re: pikkuspl]
lelu
Carpal Tunnel
JJa od wczoraj mam samsunga c650. Poki co nie mam jeszcze podpietej konsoli czy tv cyfrowej, ale ogladalem serial HIMYM z usb. Rozdzialka nie wiem jaka byla nominalna, ale po podlaczeniu i rzuceniu tego na 40cali nie mam zastrzezen co do jakosci obrazu- jesli komus cos to powie to 20minut filmu = 175mb Trzeba pokombinowac z ustawieniami obrazu itd, ale bardzo fajnie to wszystko wyglada jak dla przecietnego uzytkownika.
Wiecej informacsji jak nie zapomne to napisze w najblizszym czasie
ogladam wlasnie strone samsunga i przegladam tv.... jak poznac czy TV jest "LEDowy" czy ma jedynie podswietlenie boczne led ?
ps. Personal Video Recorder Ready calkiem fajna sprawa
Rzeczywiście PVR jest świetne, taki darmowy magnetowid. Najlepiej nadaje się z sygnałem cyfrowym który nadaje EPG i można dowolnie zaprogramować sobie nagranie programu.
W grudniu rozkimałem o co biega w samsungach. Sofy do większości modeli są takie same i zawsze ciekawiło mnie czemu jeden ma funkcję PVR a drugi niby niema z tą samą "płytą" nie ma.
Po paru mykach przerobiłem swój samsung 6000 do 6500, zaoszczędziłem wówczas jakieś 800zł.
#4380121 - 18/01/201123:52Re: Plazma,LCD czy tez LED?
[Re: El_Darro]
Conrad "I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
Dzięki, ciekawiło mnie dlaczego są praktycznie w tej samej cenie, wychodzi na to że w tym przypadku trzeba brać ten 402.
PVR najlepiej mieć w dekoderze satelitarnym lub tym od kablówki. W N-ce jest o tyle ciekawie, że nawet jak się coś nagra to można zmieniać wersję językową.
Lelu, LEDy w telewizorach to tylko podświetlenie, głównie dla oszczędności energetycznej oraz uzyskania pełnej jasności ekranu od razu po jego włączeniu. Teoretycznie gorsze jest te podświetlanie boczne ale tylko w ten sposób da się zrobić te super-cienkie telewizory. Po tym najłatwiej poznać sposób podświetlenia.
#4380156 - 19/01/201100:21Re: Plazma,LCD czy tez LED?
[Re: Conrad]
lelu
Carpal Tunnel
El Darro - wgrales jakies sterowniki do swojego sprzetu zeby miec pvr ? Dobrze zrozumialem ? Jesli tak to czy da sie zrobic pvr w c650 ?;):P
Musze sie zakrecic jeszcze na jakims forum z paroma pytaniami. Ale skoro juz tu pisze zapytam moze ktos bedzie wiedzial.
1) Jak w c650 ustawiac te cale kwestie odswiezania obrazu czy tam czestotliwosc obrazu? Mam 4 tryby - standard, plynny, wyrazny i costsam jeszcze. Jak poznac ktory to np ten 100hz ? W ogole plynny czym sie rozni od wyraznego ?:D Smiesznie jest to opisane w samym telewizorze przy przeskakiwaniu z jednej opcji na druga- w calej sentencji zmienia sie jedno slowo z wyrazny na plynny i odwrotnie ;-)
2) Do jakiej pojemnosci pamiec zewnetrzna (usb/hdd) wykrywa c650 ?
El Darro - wgrales jakies sterowniki do swojego sprzetu zeby miec pvr ? Dobrze zrozumialem ? Jesli tak to czy da sie zrobic pvr w c650 ?;):P
Z tym ustawianiem 100Hz mam troszke inaczej ale nawet fachowcy twierdzą że różnic dużych nie ma. Ja jedynie jak włącze Montion Plus to paski na kanałach informacyjnych, jakby płynniej się przesuwały.
@lelu ja wgrałem najnowsze stery ze strony samsunga, ale chyba nie jest to konieczne. Opcja PVR w modelach poniżej 6600, 660 jest zablokowana tylko sofcie na płycie w TV (można tak powiedzieć że w biosie) i trzeba wejść do menu serwisowego magiczną kombinacją klawiszy.
Ja przeglądając w TV kanał youtuba właśnie natrafiłem na możliwość włączenia pvr w modelu c650 i wypróbowałem to w swoim i zadziałało. Miałem trochę stracha jak to po kupnie nowego sprzętu i możliwości czegoś spieprz.. ale się udało.
Ten Włoch wyjaśnił to dość jasno, a znając w małym stopniu hiszpański zrozumiałem prawie wszystko co mówi.
Jak chcesz po grecku to też jest TU również dość dobrze wyjaśnione
W moim modelu wyglądało to troszeczkę inaczej chyba nie miałem "Contor - Other Options" ale znalazłem co trzeba.
To kompletna instrukcja:
Włączony TV naciskasz Mute 1 1 9 Enter Hotel Mode na On Wyłączasz TV Przy wyłączonym naciskasz na pilota oczywiście skierowanego do TV Info - Menu - Mute - Power Pojawią się okienka jak na filmiku
i teraz możesz zgrać wszystkie dane na pendrive, chociaż kanały Ci i tak nie powinno skasować. Ja tego nie robiłem. Contor - Other Options i wybierasz Clone TV to USB Po chwili wszystkie ustawienia zgrają się. Musisz mieć pendrive sformatowany jako FAT32. Dajesz na BACK I tak jak na filmiku SUB OPTION i jedziesz strzałeczką w dół na PVR SUPPORT teraz dajesz enter i wybierasz ON strzałeczkę w prawo lub lewo. (u tego włocha jest już PVR włączone)
Tym Game Support się nie przejmujesz i nic nie robisz. To chyba EPG nadawane na Włochy, bo w moim modelu C6500 nic ta opcja nie uaktywniła, jak u tego Włocha. Chyba że w Twoim coś to da.
Teraz już z górki, dajesz BACK, HOTEL OPTIONS dajesz HOTEL MODE na OFF I teraz już tylko wyłączasz na chwilę TV.
U mnie rozstroiły się ulubione ustawienia, czyli strasznie waliło kontrastem po oczach, kanały nie skasowało a więc żadna strata. I teraz jak poszło wszystko ok bawisz się nagrywaniem.
Mam nadzieje, że mieszkasz w rejonie gdzie nadawany jest sygnał DVB-T, bo za darmo (oczywiście poza opłatą abonamentową ) masz dostęp do min. 5 kanałów z EPG. No i magnetowid działa jak trzeba. Czyli trzema kliknięciami w pilota możesz nagrać program kiedy Cię nie ma. Oczywiście TimeShift działa. Żeby coś nagrać wymagana jest jakaś tam wielkość dysku. Ja na chciałem nagrać coś na moim pendrive 2GB to nie poszło. Jak podłączyłem walający się dysk USB 320GB po odpowiednim formatowaniu wszystko hula jak trzeba.
Kusiła mnie zmiana Support 3D na ON, ale po pierwsze nie mam pod ręką żadnego filmu 3D by to sprawdzić, nie mówiąc już o przekazie. Chyba Cyfra kiedyś testowo nadawała mecz z Legii w 3D. Bo gdyby ten myk też wyszedł czyli z modelu 6500 uzyskał bym 7000 to wyszło by że zwyczajnie firma leci sobie w balona blokując tylko funkcję w sofcie i mówi ludziom patrzcie mamy nową technologię 3D kupujcie nowe TV! A ja zaoszczędził bym 1200zł a tak tylko przerobiłem 6500 na 6600 za parę chwil stresu
#4381678 - 19/01/201107:04Re: Plazma,LCD czy tez LED?
[Re: El_Darro]
lelu
Carpal Tunnel
oo dla Ciebie za to, nie wiem czys ie przyda bo jednak glupio byloby cos spieprzyc i stracic kupe kasy
Co do nagrywania to jest tak, ze nie mam dvbt, ale mam Nke i 250gb, z tym ze juz go zdarzylem zapelnic. Nie mniej jednak moze kiedys sie przyda wiec dobrze w ogole wiedziec ze cos takiego jest, raz jeszcze dzieki!
Co do motion plusa, ja nawet nie wiem ktory schemat jest wyzej(bardziej odswieza ze tak powiem) od innego Staram sie cos ustalic na pewnym forum zeby miec jasnosc.
Teraz sprawdziłem i jak nie masz sygnału DVB-T to nie musisz nawet zawracać sobie głowy. Telewizor nie nagrywa analogowego sygnału i również z innego źródła (dekoder sat). Na 99,9% u Ciebie będzie podobnie.
Może to w następnych softach zmienią.
Nie wiem jak wygląda sprawa nagrania sygnału z kablówki, ale w/g mnie z tym też może być problem.