#4285499 - 09/12/2010 04:29
Zapytanie Do specjalistów od prawa konsumenckiego
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/02/2006
|
Witam mam taki problem
Moja mama została wczoraj naciągnięta na zestaw AGD przez jakiegoś naciągacza chodzącego po domach i zakupiła zestaw AGD za 700 ( w rzeczywistości warty 300 zł )
Najgorsze jest to że podpisała umowę na raty z żaglem na 24 miesiące po 40 zł za każdy miesiąc
Czy jest jakaś możliwość na odstąpienie od umowy , odesłanie tego szajsu
|
Do góry
|
|
|
|
#4285877 - 09/12/2010 05:18
Re: Zapytanie Do specjalistów od prawa konsumenckiego
[Re: Master.com back]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/10/2001
|
Wg. mojej wiedzy na ten temat jest tak..
10 dni na zwrot towaru nie występuje, bo on dotyczy jedynie sprzedaży internetowej, kiedy klient nie widzi towaru, nie może go pomacać itd. Przy sprzedaży bezpośredniej - nie jestem pewien..
Jeśli chodzi o kredyt. To 10 dni, o których mowa, to czas na odstąpienie od KREDYTU, nie towaru.. Podpisałeś umowę, w domu jednak sobie przeliczasz i dochodzisz do wniosku, że kupę kasy przepłacasz. Wtedy rezygnujesz z rat, płacisz gotówką. Towar Ci zostaje.
Gdyby sytuacja miała miejsce w sklepie, to rezygnujesz z kredytu, płacisz gotówką. Sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć z powrotem towaru, o ile jest pełnowartościowy.
Jak jest przy sprzedaży bezpośredniej, postaram się dowiedzieć.
W umowie ratalnej powinieneś mieć dane firmy, która towar sprzedała. Dzwoniłeś tam? Co mówili?
Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#4285893 - 09/12/2010 05:21
[Re: Master.com back]
|
Carpal Tunnel
|
Sprzedaż poza lokalem (google -> w internecie jest na ten temat mnóstwo).
Generalnie - 10 dni na odstąpienie od umowy (wysłanie oświadcz. przed upływem 10 dni) => umowa jest uważana za niebyłą/niezawartą => brak jakichkolwiek zobowiązań konsum.
Jeżeli konsum. otrzymał jakiś towar - musi go zwrócić (14 dni). Sprzedawca zwraca świadczenie (pieniądze).
Prawa do odstąpienia nie można ograniczyć (są jednak wyjątki od odstąpienia, w tym przypadku nie występują).
Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Art. 2 pkt. 1, art. 7 pkt. ust. 1
Temat powszechny przy sprzedaży podczas m.in. prezentacji np. "obrusów" i innych "kapci", starszym osobom "prezentuje się" pościel za 8 tys. zł., wskazując że rata pierwsza to 500 zł., a babcia jako starsza osoba myśli, że już - jak powszechnie się mówi - zapłaciła. W międzyczasie otrzymuje przysłowiowe "kapcie" wartości 5 zł. za udział w prezentacji itd., itd. Myślałem, że obowiązuje wyłącznie ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży, zaraz będę się dokształcał..
|
Do góry
|
|
|
|
#4285997 - 09/12/2010 05:30
[Re: [T]-error]
|
Carpal Tunnel
|
@[T]-error
A gdyby sprawa miała miejsce w lokalu handlowym..?
|
Do góry
|
|
|
|
#4286220 - 09/12/2010 05:58
[Re: wwwujek]
|
Carpal Tunnel
|
Panowie moja mama nie dostała żadnego paragonu , F-vat , rachunku
Co w tym przypadku obowiązkiem każdego sprzedającego jest pozostawić jakiś dowód sprzedaży
|
Do góry
|
|
|
|
#4286271 - 09/12/2010 06:05
[Re: ginciu]
|
Carpal Tunnel
|
A umowę ratalną? Jaka firma jest w pierwszych wersach?
|
Do góry
|
|
|
|
#4286814 - 09/12/2010 16:26
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#4286908 - 09/12/2010 18:37
[Re: ginciu]
|
Carpal Tunnel
|
W umowie powinno być coś takiego jak miejsce sporządzenia umowy..
Jak to wyglądało? Klient, który kupuje towar sprzedawany na raty, musi przejść weryfikację. Dane wprowadza się do systemu Żagla, posyła się dane do banku i dopiero po akceptacji drukuje się umowę.
Jeśli na umowie nie ma jakichkolwiek danych o firmie, która towar sprzedawała, to proponuję zadzwonić do Żagla, opowiedzieć całą sytuację i starać się ustalić sprzedawcę.
Umowa ma swój numer, zazwyczaj w numerze zawarty jest numer przydzielony sprzedawcy, jak zadzwonisz to Ci pomogą.
Uważam, że łatwo odkręcić tej sprawy nie będzie.. Ale jest to do zrobienia.
|
Do góry
|
|
|
|
#4287912 - 10/12/2010 02:45
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
@[T]-error
A gdyby sprawa miała miejsce w lokalu handlowym..? 10 dniowy okres w którym można odstąpić od zawarcia umowy, nie obowiązuje w przypadku zawarcia umowy w siedzibie firmy. To znaczy mniej więcej tyle, że jak pan z cyfry plusk przyjdzie do ciebie do domu, zawrzecie umowę to możesz w ciągu 10 dni od niej odstąpić. Natomiast jeśli to ty pofatygujesz się do salonu cyfry plusk i taką umowę podpiszesz to nie masz tego prawa) Proste i jasne
|
Do góry
|
|
|
|
#4288695 - 10/12/2010 06:02
[Re: podstawek]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/02/2005
|
generalnie ustawa o ochronie niektorych praw konsumentow i umowa (tam w niej wszystko powinno byc - takze o odstapieniu) oczywiscie, ze mama ma prawo odstapienia, w ciagu 10 dni od dnia zawarcia umowy, wyslac oswiadczenie o odstapniu (powolujac sie na punkt umowy badz przepisy ustawy) - nie placic, i nie uzywac sprzetu @ [T]-error
A gdyby sprawa miała miejsce w lokalu handlowym..? 10 dniowy okres w którym można odstąpić od zawarcia umowy, nie obowiązuje w przypadku zawarcia umowy w siedzibie firmy. To znaczy mniej więcej tyle, że jak pan z cyfry plusk przyjdzie do ciebie do domu, zawrzecie umowę to możesz w ciągu 10 dni od niej odstąpić. Natomiast jeśli to ty pofatygujesz się do salonu cyfry plusk i taką umowę podpiszesz to nie masz tego prawa) Proste i jasne nie do konca, bo jesli najpierw pan przyjdzie do domu namawiac do swojej oferty a umowe zawrzecie pozniej w lokalu to i tak przepisy ustawy znajduja zastosowanie A co w przypadku sprzedaży na allegro na KT, gdy nie wystawiam paragonu za zakupiony przedmiot i w zasadach aukcji napisałem, że nie obowiązuje zwrot towaru? jak sprzedajesz jako osoba fizyczna to przepisy ustawy nie znajduja zastosowania (wtedy kc), natomiast jak sprzedajesz jako przedsiebiorca to ustaw bedzie stosowana jak sprzedajesz przez kup teraz (natomiast licytacje sie nie licza) i to ze w aukcji napiszesz ze nie ma zwrotow nie ma znaczenia
|
Do góry
|
|
|
|
#4288733 - 10/12/2010 06:11
[Re: ajdam]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/02/2005
|
i to jest tak -sa umowy zawierane na odleglosc (m.in. przez internet) -i umowy zawierane poza lokalem przedsiebiorstwa (wlasnie np przez jakichs akwizytorow - ale tez nie do wszystkich typow umow, np do umow ubzepieczenia nie stosuje sie)
ale te specjalne uprawnienia beda przyslugiwac tylko gdy stronami umowy sa przedsiebiorca i konsument (konsumentem moze byc tez przedsiebiorca)
|
Do góry
|
|
|
|
#4288771 - 10/12/2010 06:20
[Re: [T]-error]
|
Carpal Tunnel
|
-error] @[T]-error
A gdyby sprawa miała miejsce w lokalu handlowym..? 10 dniowy okres w którym można odstąpić od zawarcia umowy, nie obowiązuje w przypadku zawarcia umowy w siedzibie firmy. To znaczy mniej więcej tyle, że jak pan z cyfry plusk przyjdzie do ciebie do domu, zawrzecie umowę to możesz w ciągu 10 dni od niej odstąpić. Natomiast jeśli to ty pofatygujesz się do salonu cyfry plusk i taką umowę podpiszesz to nie masz tego prawa) Proste i jasne Rozumiem. Jak rozwiążesz sprawę sprzedaży na kredyt towaru w lokalu handlowym i chęć rezygnacji - zarówno z towaru jak i kredytu? Towar jest pełnowartościowy i dokładnie taki, o jaki pytał klient. Pytam, bo może czegoś nie wiem, a ktoś z Kolegów jest np. prawnikiem i pomagał rozwiązywać podobne sprawy.. Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#4288779 - 10/12/2010 06:23
[Re: ajdam]
|
Carpal Tunnel
|
i to jest tak -sa umowy zawierane na odleglosc (m.in. przez internet) -i umowy zawierane poza lokalem przedsiebiorstwa (wlasnie np przez jakichs akwizytorow - ale tez nie do wszystkich typow umow, np do umow ubzepieczenia nie stosuje sie)
ale te specjalne uprawnienia beda przyslugiwac tylko gdy stronami umowy sa przedsiebiorca i konsument (konsumentem moze byc tez przedsiebiorca)
Kolega ginciu może mieć jednak kłopot, ponieważ nie ma jakiegokolwiek dowodu sprzedaży, gdzie byłyby dane osoby/firmy sprzedającej, do której właśnie mógłby napisać, że rezygnuje. Jedyna opcja to szukanie po umowie.. Nie mam Żagla u siebie, z Lukasem i Eurobankiem mógłbym pomóc ustalić sprzedającego.. pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#4290517 - 11/12/2010 05:22
|
Carpal Tunnel
|
no więc udało mi sie ustalić sprzedającego troche poskarżyłem go skarbówką  możliwośćią wpisania do KRD pan się przestraszył i umówiłem się z nim w poniedziałek na 16 na odbiór sprzętu
|
Do góry
|
|
|
|
|
|