#4512991 - 08/03/2011 16:23
Re: Kibice [3]
[Re: Piostar]
|
wieczny student
Meldunek: 08/12/2006
|
całość  Na łamach Gazety Wyborczej delegat PZPN opisuje swoje spostrzeżenia podczas meczu Legii z Polonią, sugeruje też Komisji Ligi nałożenie najwyższej kary z możliwych. - Nie chcę wpływać na decyzję Komisji Ligi, bo to ciało niezależne. Wydaje mi się jednak, że Legia dostanie największą karę w tym sezonie. Bluzgi i obraźliwe przyśpiewki z obu stron, bo poloniści też rzucali "k...mi", były właściwie przez cały mecz. Zaczęły się na pół godziny przed spotkaniem. Wszystko opisałem w raporcie, z wyszczególnieniem minut, w których je wznoszono - opowiada Mirosław Starczewski, delegat PZPN na mecz. - Przed meczem dyrektor ds. bezpieczeństwa Legii Bogusław Błędowski poprosił mnie, byśmy razem obejrzeli transparenty, które chcieli rozwiesić kibice. Zaznaczam jednak, że to on podejmuje decyzję, ja mogę wyrazić tylko swoje zdanie i opisać sprawę w raporcie. Gdy powiedziałem, że według mnie flaga: "Ukochane miasto Lwów" nie powinna zawisnąć na trybunach, bo nie ma nic wspólnego z meczem, człowiek przedstawiający się jako wiceprezes Stowarzyszenia Kibiców Legii powiedział, że jestem chory na głowę i powinienem się leczyć. - Nie pozwoliłbym także na rozwieszenie transparentu: "Jedna jest siła w tym mieście. To potęga, a wy kim jesteście?". Uważam, że jest prowokujący i przekazałem to Błędowskiemu. Gdy transparent rozwieszono, nie chciałem przerywać meczu, bo uznałem, że próba jego ściągnięcia mogłaby zrobić więcej złego niż dobrego - mówi delegat PZPN. - Niestety, można było mieć bardzo duże zastrzeżenia do działania służb porządkowych na północnej trybunie. Kibice Legii nie byli przeszukiwani tak starannie jak kibice Polonii, którzy musieli nawet ściągać buty, żeby pokazać, czy nic w nich nie chowają. Prawdopodobnie race mogły zostać przyniesione na stadion jeszcze przed meczem i gdzieś przechowane. Podejrzewam, że do ich wniesienia na trybunę użyto masztów od flag i transparentów. - Samych petard hukowych było ponad 30. Nie tylko w samej końcówce meczu, kilka wybuchło znacznie wcześniej, a trzy już po tym, kiedy sędzia przerwał i ponownie wznowił mecz. Jeszcze więcej było rac dymnych i świetlnych. - Pod koniec meczu, kiedy kierownictwo Legii już wyszło, piłkarze podbiegli do kibiców i najpierw krzyczeli wspólnie: "Kto jest mistrzem? Legia!", co było w porządku, ale potem padło: "Polonia K, Polonia S, Polonia starą k... jest" i inne bluzgi. Piłkarze uczestniczyli w tym, a potem jeszcze klaskali. Skandaliczne zachowanie. Szkoda, że szefowie klubu tego nie widzieli. Piłkarz Manu trzymał podczas tych bluzgów na rękach małe dziecko. Też napisałem to w raporcie - kończy Mirosław Starczewski.
|
Do góry
|
|
|
|
#4513065 - 08/03/2011 17:27
|
wieczny student
Meldunek: 08/12/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#4513117 - 08/03/2011 18:06
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/12/2003
|
Taaa, Manu powinni odebrać prawa rodzicielskie, bo trzymał dzieciaka na rękach podczas bluzgów Weszło dobrze podsumowało wczoraj ostatnie smędzenie GW o przeklinaniu na stadionach: "Przeklinają przecież wszyscy, a jeśli nie wszyscy - to większość. Przeklina też Adam Michnik, naczelny "GW". W minutę można przecież znaleźć wywiad z tą ikoną "Gazety", a w nim takie słowa jak "kurwa" oraz "skurwiały", które zostały puszczone drukiem w Polskę (od razu zastrzegamy: nie ma w tym niczego złego, bo nic nie ożywia tak dobrze tekstu jak idealnie wpasowany wulgaryzm). Czy dziennikarzom można przeklinać na papierowych łamach, a kibicom nie można na stadionie? Jak świat długi i szeroki, w teatrach siedzi się cicho, w tramwajach czyta gazety, na koncertach śpiewa, w kawiarniach plotkuje, w kościołach modli, a na stadionach przeklina. Każde miejsce ma swoją specyfikę. Jeśli specyfika stadionowa red. Szymanika aż tak bardzo boli i jeśli wywołuje aż tak wielki niesmak, to wniosek jest prosty: jest zbyt wrażliwy, by chodzić na mecze piłkarskie. Prostacka rozrywka polegająca na oglądaniu meczu i emocjonalnym wyrażaniu swoich poglądów na temat boiskowych zdarzeń i na temat przeciwnika widocznie nie jest dla niego, ale wciąż znajduje szerokie grono odbiorców. To chyba dobrze, że każdy w dwumilionowym mieście może znaleźć coś dla siebie. Dziennikarz "GW" wychodzi jednak z założenia, że jego szanowne uszy i jego arcygust nie powinny być narażone na kontakt z czymś tak obrzydliwym, jak przekleństwa i że pewnie ktoś o jego wrażliwą psychę powinien zadbać (najlepiej odpowiednim dekretem). Kiedy do gazety dodawano filmy pełne przekleństw i przemocy, to wszystko było w porządku, ale już emocje stadionowe godne są całkowitego potępienia? Tak trudno zrozumieć, że jak kogoś mierzi sztywna atmosfera w operze, to nie idzie (zamiast krzyczeć "śpiewaj, kurwa, coś żywszego"), a jeśli nie lubi ryku tłumu na meczu, to np. wybiera wraz z kolegą gejem na pokaz mody Arkadiusa? Chcesz pooglądać cycki, kupujesz "Twój weekend", a jak chcesz poczytać smuty - sięgasz po "GW". To takie dziwne, że ludzie mają różne potrzeby i że co innego ich pociąga, co innego bawi? My uważamy, że mecz bez przekleństw jest niepełny, że nienawiść do przeciwnika to kwintesencja futbolu i nie wyobrażamy sobie, że można wypowiedzieć inne słowo niż "kurwa", gdy napastnik nie trafia do pustej bramki. Nie wyobrażamy sobie też, że można iść do opery i słuchać niezrozumiałego wycia, ale doskonale rozumiemy, że są ludzie, którzy mają dokładnie odwrotnie. Ani nie są gorsi, ani lepsi." A tutaj fotka przywódcy antykiboli Szadkowskiego  Prawdziwy autorytet ***/fotonews/1283946640_ScreenShot629.jpg (trzeba zacytować posta żeby zobaczyć link)
|
Do góry
|
|
|
|
#4513152 - 08/03/2011 18:43
[Re: Wychowany_Na_Nalewce]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/04/2006
|
A tutaj fotka przywódcy antykiboli Szadkowskiego  Prawdziwy autorytet ***/fotonews/1283946640_ScreenShot629.jpg (trzeba zacytować posta żeby zobaczyć link) nie powinno sie smiac czyjegos nieszczescia tudziez bycia zydem 
|
Do góry
|
|
|
|
#4513160 - 08/03/2011 18:48
[Re: Linc]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
A tutaj fotka przywódcy antykiboli Szadkowskiego  Prawdziwy autorytet ***/fotonews/1283946640_ScreenShot629.jpg (trzeba zacytować posta żeby zobaczyć link) nie powinno sie smiac czyjegos nieszczescia tudziez bycia zydem Nikt sie nie smieje, wszyscy podziwiamy, bo tak rasowego parcha dawno nie widzieliśmy 
|
Do góry
|
|
|
|
#4513233 - 08/03/2011 19:49
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/08/2004
|
|
Do góry
|
|
|
|
#4513235 - 08/03/2011 19:51
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#4516791 - 10/03/2011 00:40
[Re: xTNTx]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 30/04/2006
|
Dalej nic nie mają,zatrzymali go by przesluchac(czy czasem nie slyszal kto mógł zabić hehe)pierdolenie w tvnie. bzdury
|
Do góry
|
|
|
|
#4516842 - 10/03/2011 00:56
[Re: xTNTx]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2008
|
Dalej nic nie mają,zatrzymali go by przesluchac(czy czasem nie slyszal kto mógł zabić hehe)pierdolenie w tvnie. dokladnie, nie wspominajac juz o tym ze policja 'odnosi sukces' chwalac sie zatrzymaniem znanej medialnie osoby 
|
Do góry
|
|
|
|
#4517023 - 10/03/2011 01:44
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003