"Furia Lewisa Hamiltona, Robert Kubica pomógł Sebastianowi Vettelowi" - pisze "Daily Mirror". "Hamilton oskarża Kubicę o celowe uniemożliwienie mu wygrania Grand Prix Abu Dhabi" - komentuje angielski dziennik wypowiedzi kierowcy McLarena.
W wyścigu o Grand Prix Abu Dhabi duży wpływ na losy zwycięstwa i tytułu mistrza świata mieli zawodnicy zespołu Renault. Witalij Pietrow przez 40 okrążeń nie pozwalał się wyprzedzić Fernando Alonso, a Kubica zatrzymał Hamiltona, pozwalając Vettelowi na wypracowanie bezpiecznej przewagi.
Alonso robił co mógł, by pokonać Rosjanina, a Hamilton wręcz wychodził ze skóry, ale nie był w stanie uporać się z doskonale dysponowanym Polakiem. To sprawiło, że kierowca Red Bull Racing spokojnie dojechał do mety na pierwszym miejscu, Alonso był dopiero siódmy, a gwiazdor McLarena drugi. Efekt? Tytuł mistrzowski dla Niemca.
Mistrz świata z 2008 roku twierdzi, że Kubica dobrze wiedział co robi nie pozwalając się wyprzedzić. "Hamilton przekonuje, że triumf Vettela był kontrowersyjny. Uważa, że pomogło mu Renault" - pisze "Daily Mirror".
"Lewis oskarżył Kubicę o celowe uniemożliwianie mu zwycięstwa w Grand Prix Abu Dhabi. Polak jeździ w zespole, który dostarcza silniki także Red Bull Racing" - dodaje angielski dziennik.
- Wyprzedzenie Kubicy było niemożliwe. Zrobił to tak trudnym, jak to tylko było możliwe - żalił się Hamilton. - Tak się chyba robi, kiedy w stawce jest kilka powiązanych ze sobą stajni - skomentował Anglik.
Hamilton uważa, że gdyby nie Kubica byłby w stanie wygrać wyścig, a wtedy rywalizacja o mistrzostwo w sezonie 2010 mogłaby zakończyć się inaczej. Jednak lider Renault uważa, że jego rywal z McLarena nie ma racji. - Ja jechałem po punkty dla siebie i mojego zespołu - skomentował lakonicznie Kubica.
(wp)
--
Hamilton ma rację. To była ustawka!
|
|
1 (2%)
|
Co on pierdoli?
|
|
24 (38%)
|