Niedawno dostałem olśnienia odnośnie reformy naszej ukochanej ligi. Mało prawdopodobne by ktokolwiek z GKSŻ przyjął moją propozycję, jednak chciałem się podzielić z szerszym gronem moim pomysłem oraz wysłuchać komentarzy, jak wy ustosunkowujecie się do takiego modelu gry.
Przymując, że ekstraliga zostanie powiększona, można przyjąć taki wariant.
Ekstraklasa
8 zespołów
Faza zasadnicza - każdy z każdym plus bonus za lepszy wynik w dwumeczu (czyli tak jak dotychczas)
Faza play-off 1 z 8
2 z 7
3 z 6
4 z 5
W ten oto sposób nawet kończąc sezon na ostatniej lub pierwszej pozycji trzeba udowodnić to raz jeszcze w PO.
Drużyny wygrywające dwumecz w pierwszej rundzie PO grają o miejsca 1-4, pozostałe drużyny w dwumeczach o miejsca 5-8.
Znowu mamy przykład, że każda z drużyn, nadal ma o co walczyć, a więc nadal nie ma odpuszczania, a kibice mogą się cieszyć większą ilością spotkań.
Zwycięzca pary I ze zwycięzcą pary IV
Zwycięzca pary II ze zwycięzcą pary III
Przegrany pary I ze zwycięzcą pary IV
Przegrany pary II ze zwycięzcą pary III
Z meczy pokazanych powyżej wyładnia się kolejna runda PO, po której to już wszystko będzie wiadomo.
Zwycięzcy meczy z pierwszej czwórki walczą o złoto i srebro
Przegrani meczy z pierwszej czwórki walczą o brąz
Zwycięzcy meczy drugiej czwórki walczą o miejsca 5-6
Przegrani meczy drugiej czwórki walczą o miejsca 7-8
Bezpośrednio spada jedna drużyna, która zakończy fazę play-off na ostatnim miejscu.
Bezpośrednio wchodzą 3 drużyny z 1 ligi.
4 drużyna z 1 ligi, walczy baraż z 7 drużyną Ekstraligi.
I liga zaś może być bardzo ekspetymentalnie podzielona w następujący sposób.
1 Liga Mocna - w niej występowały by tylko 4 najwyżej rozstawione zespoły, czyli jeden ze spadkowiczów oraz 3 pozostałe, które sezon wcześniej najwyżej zakończyły rozgrywki w I lidze.
System rozgrywek fazy zasadniczejKażdy z każdym czterokrotnie (dzięki temu kluby owe są w stanie zorganizować więcej meczów o wysoką stawkę, a co za tym idzie i kasy klubowe nie będą wyglądały mizernie)
Daje to w sumie 12 meczy fazy zasadniczej, aby przejść do play-off przedstawie wygląd I ligi słabszej.
I liga słabsza - ze względu na jej bardziej oszczędnościową wersję, tak aby klubu mogły przystępować do rozgrywek a zarazem nie tracić zbyt dużo pieniążków i przy okazji włączyć się o walkę o Ekstraligę można podzielić na wschodnią i zachodnią.
Zarówno we wschodniej jak i zachodniej lidze byłoby 5 drużyn, każdy z każdym co daje 8 meczy w fazie zasadniczej. Grupy wschodnia i zachodnia byłyby rozdzielane biorąc pod uwagę położenie geograficzne drużyn przysępujących do rozgrywek tej ligi. 5 drużyn najbardziej na zachód w jednej lidze i podobny rozkład po drugiej stronie.
Dzięki temu, nie ma czegoś takiego jak II liga, i z I ligi słabszej można po jednym sezonie trafić do Ekstraligi.
Po zakończeniu rundy zasadniczej w I lidze słabszej (nie ma w ldize słabszej rundy PO) liderzy grupy wschodniej i zachodniej awansują do I ligi mocnej gdzie obie ligi się mieszają i przystępują do PO.
Faza play-offPierwsza drużyna I ligi mocnej z drugą pod względem bilansu drużyną I ligi słabszej
Druga drużyna I ligi mocnej z pierwszą pod względem bilansu drużyną I ligi słabszej
Trzecia i czwarta drużyna I ligi mocnej również ze sobą
Zwycięzcy dwumeczu, awansują do ekstraklasy.
Przegrani podzieleni są na ligę 3 zespołową, każdy z każdym dwa razy. i najlepsza w całkowitym bilansie drużyna walczy w barażach o wejście do Ekstraklasy z 7 drużyną z tejże ligi.
Troszkę to skomplikowane, ale sądzę, że dzięki właśnie takiemu systemowi rozgrywek można byłoby sprawić, że kibice częściej przychodzili by na stadion, a co za tym idzie i kasy klubowe nie świeciły by pustkami, a to dodatkowo przyczyniłoby się (oby
![](/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif)
)do polepszenia poziomu ligi.
Pozdrawiam i czekam na opinie co do oceny projektu ligi.
PS. Jestem po paru piwach, co nie zmienia faktu, że nadal przy tym przystaję, że forma jaką zaproponowałem, może być ciekawa.
SLAV