Witam zwolenników softu dla graczy . Ja nim z pewnością jestem . Dawno mnie nie było na forum ale temat skusił więc do dzieła ...
Mam zamiar dokonać oceny Trefika na podstawie kilkudniowych testów pełnej wersji . I to jest pierwsze primo ;-) . A po drugie życzyłbym sobie aby w tym lub innym miejscu powstało forum dla tego softu . Mam "sporo pytań a znikąd odpowiedzi" jak rzekłby Nikoś Dyzma i liczę na to że wspólnie wykorzystamy możliwości drzemiące w Trefie .
No to jedziemy, Draku - nie będzie ulgowo ;-)
Wszystkie recenzje najczęściej zaczynają się od zalet, ja dla przekory zacznę odwrotnie .
Wady :
1. Obsługa klienta :
Jej w zasadzie nie ma

Co prawda jest emil op.pl ale nikt mi na niego nie odpowiedział . Zamówiłem soft i cisza przez 2 dni. No to poprawiłem lekko zniecierpliowiony - znów cisza . W końcu napisałem priva do Draka, tym razem bezproblemowo . W ciągu następnych 2 dni miałem nową zabawkę .
Cena zgodna z zamówieniem, dołączono list powitalny z małą instrukcją apdejtu . Podsumowując obsługę daję minus . Dziś nie traktuje się klienta jak natręta . Kontakt po złożeniu zamówienia powinien być wręcz natychmiastowy, niech byłby to nawet automat z potwierdzeniem "okej, przyjąłem zamówienie" . Nie doszło nic . Poza tym brak polskiego sajta z polskim telefonem, przedstawicielstwem etc . To wszystko trąci amatorką .
2. Błędy programu .
Uff, naprawdę jest ich dużo . Zacznę od polskiej lokalizacji , czasem zabawnej gdzie np.zamiast "prognozy programu" jest "przewidzenia programu" . Ciągle to czytam jako "przywidzenia" i mam niezły ubaw

. Z tym że to jest kosmetyka i można sobie darować . Poważniejsze błędy wychodzą w trakcie użytkowania . Zaznaczam że mam WinXP i tylko pod tą platformą testowałem .
Ilośc okienek informujących o wystąpieniu błędu jest spora . Praktycznie codziennie muszę uruchamiać program naprawczy wbudowany w soft . Ja rozumiem że po zwisie czy braku zasilania warto użyć "napraw mnie" ale Trefik sam z siebie generuje błędy i np. gubi kilka (naście) lig z raportu tygodnia . W tym momencie mam przerwę min. 15 minutową bo mniej więcej tyle trwa remont silnika .Trochę już znam soft i niektóre błędy potrafię omijać ale mimo wszystko jest to upierdliwe.
3. Jest powolny , czasem aż do przesady . Nie mam rakiety pod obudową (Cel 2GHz, 512 RAM) ale Atarynka to nie jest, mimo wszystko chodzi mułowato . Obecnie gdy chcę sprawdzić Trefikiem kilka lig to biorę spory zapas czasowy, na szybko nie da rady .
Błedów jest znacznie więcej ale już mniejszego kalibru i z nimi da się żyć . Jak się temat rozkręci to będę je wymieniał po kolei do momentu aż programista je usunie . W końcu między innymi po to skrobię te cierpkie słowa .
Dobra, dajmy spokój wadom . Pora na ...
Zalety :
1. Baza danych .
Po instalacji full wersji ilość dyscyplin, lig, wyników wprowadziła mnie w zaawansowany wytrzeszcz oczu :eek: . Spodziewałem się sporo ale nie aż tyle . Szczególne znaczenie dla mnie mają egzotyczne ligi . Takich informacji prawie nie sposób wyszperać w sieci .
2. Staty
Przeróżne, również w dużej dawce . Ostatnio najczęściej korzystam z ilości bramek na tercję, połowę. Wszystko to ładnie można podzielić na najbardziej wymyślne zapytania . Jednym słowem raj dla statystyków . Dla progresistów: jednym kliknięciem wybieramy kto , kiedy miał/ma najdłuższą serie meczów wygranych/przegranych/nie wygranych/remisowych i wielu immych . I teraz najlepsze ... to wszystko można wygenerować do raportu i policzyć jak za dany okres było to opłacalne .Z tą opłacalnościa przesadziłem , program jakby nie znał tego pojęcia ale o tym w innym terminie . W każdym razie da się policzyć czy zarobilibyśmy na naszym pomyśle . Przykładowo zadaję pytanie w formularzu : pokaż mi wszystkie mecze piłki nożnej gdzie gospodarz u siebie przegrał wcześniej 3 ostatnie spotkania a przeciwnik jest
notowany w drugiej połówce tabeli . Do tego mogę sobie dobrać zakres kursów i "przywidzenia" programu . Naprawdę super, można wymyślać różne dziwne teorie i patrzeć jak to się sprawdzało .
3. Kursy
Dość dobrze rozwiązane podawanie kursów przy spotkaniu . Do dużych zalet należą polskie buki (oprócz Mixa) i wprowadzane sieciowe . Ładnie są pokazane ruchy kursów no i są wszystkie dyscypliny których jak wiemy w Tipeksie brak . Duży plus za to i proszę o systematyczne poszerzanie palety buków .
4. Portfel gracza
Trochę mało przyjazne w obsłudze to ustrojstwo ale po 4 dniach zajarzyłem ideę i ... podoba mi się

. Można zrobić kilka scenariuszy gry: gra w realu, gra for fun itp . Do tego soft optymalizuje kurs z palety buków i podaje gdzie najlepiej zagrac nasz kupon . Dla mnie troche to mało przydatne bo dobieram pod kątem opłacalności ale z ciekawości sprawdzam czy jest gdzies lepsze ako ;-)
5. Aktualizacja
Jak w zegarku. Kilka razy dziennie uaktualniana jest oferta i wyniki . Z połaczeniem do serwera zero problemów, transfer mam max.
Małe podsumowanie bo weny zaczyna brakować .
Trefik ma wady i to całkiem sporo ale rekompensowane są z nawiązką przez zalety . Na pewno warto wydać tę kasę. Poza tym jest to jedyny program o takiej bazie danych i możliwościach i choćby z tego tytułu nie można narzekać bo ... nie ma do czego porównać ;-) . W skali 5 daję :4gw: , może nieco na wyrost licząc na dopieszczenie softu przez autora .
Zapraszam do dykusji , szczególnie innych full userów .
Pozdrawiam - Set .