#399193 - 21/07/2006 20:28
Re: Matura 05/06
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/03/2006
|
Quote:
UMCS
# Ekonomia - stacjonarne I stopnia 3-letnie Wynik: 218.500 pkt. Decyzja kwalifikacyjna: kandydat nie zakwalifikowany na studia # Zarządzanie i marketing - stacjonarne I stopnia 3-letnie Wynik: 218.500 pkt. Decyzja kwalifikacyjna: kandydat nie zakwalifikowany na studia
szkoda ze 98% z podst. i 62% z rozsz (matma) nie wystarczylo by sie dostac na UMCS zostala mi jeszcze polibuda ale tam przyjac powinni juz bez problemu
przy okazji skladal moze ktos z was papiery na w/w kierunki na UMCS? wie ktos jaki tam byl prog punktowy bo jeszcze na stronie umcs nic o tym nie pisze..
z taką matmą stary to byłbym spokojny o moja architekture, poki co tez sie musze odwoływac, poza tym uwazam ze bezczelny ze mnie cham, matme zdałem dzieki Giertychowi i jeszcze sie odwolywać chce
|
Do góry
|
|
|
|
#399195 - 21/07/2006 20:37
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 22/03/2006
|
Quote:
nie bylbym taki pewien czy zdales, poza tym mam nadzieje, ze to nie wejdzie w zycie. Moze takich jak Ty to czegos nauczy.
weszlo w zycie, poza tym co Ty mozesz o mnie wiedzieć, pff.. "takich jak Ty"
|
Do góry
|
|
|
|
#399196 - 21/07/2006 23:30
|
old hand
Meldunek: 16/04/2005
|
Quote:
Quote:
Pisałem w zeszłym roku CEW'y na UW (bardzo podobne do matury) aby dostać się na kolejne studia . Niestety nie wszystkie ponieważ ostatni pokrył mi się z obroną pracy dyplomowej której nie mogłem przełożyć. Z języka angielskiego miałem odpowiednio 96% z podstawowego i 94% z rozszerzonego. Z geografii miałem na obu poziomach po 84% ale egzamin był już inny niż maturalny (test) a w dodatku nie przygotowywałem się do niego wyjątkowo długo (2-3 tygodnie z jednym repetytorium).
Na kolejne studia i tak się wybieram
Takie egzaminki maja byc tylko podobne do maturki, w rzeczywistosci maja zupelnie inna forme, a co za tym idzie dla jednych sa latwiejsze, dla innych trudniejsze. Co do samej matury, to zdac jest ja prosto, ale na pewno jest bardziej wymagajaca od matury starej i tu nie ma nawet o czym dyskutowac. Do tego wyniki z nowej matury to jest zupelnie inna bajka w porownaniu do starej matury.
dokładnie
|
Do góry
|
|
|
|
#399197 - 22/07/2006 00:04
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/05/2005
|
Na początku gdy wybrali Romka na ministra myslałem sobie: "Jak osoba o tak skrajnie nacjonalistycznych pogladach moze byc mninistrem edukacji ?! " Ale pozniej uswiadomilem sobie ze nie mozna nikogo potepiac za to jakie ma poglady, jezeli dobrze i rzetelnie wykonuje swoja prace... Teraz juz wiem, za ta amnestie - Roman musi odejsc
|
Do góry
|
|
|
|
#399199 - 22/07/2006 06:15
|
Pooh-Bah
Meldunek: 18/08/2003
|
Quote:
Chyba większość uczelni odrzuca "ludzi Romka" .
to mnie akurat nie dziwi
|
Do góry
|
|
|
|
#399200 - 22/07/2006 07:11
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
Quote:
Quote:
nie bylbym taki pewien czy zdales, poza tym mam nadzieje, ze to nie wejdzie w zycie. Moze takich jak Ty to czegos nauczy.
weszlo w zycie, poza tym co Ty mozesz o mnie wiedzieć, pff.. "takich jak Ty"
Wystarczy, ze poczytalem sobie Twoje wypowiedzi w tym temacie i mi wystarczy. Poza tym jestem szczerze zniesmaczony Twoja postawa, szczycisz sie swoim sposobem zdania matury, ja bym zakopal glowe w piasek i nawet z tego nie skorzystal.
|
Do góry
|
|
|
|
#399201 - 22/07/2006 07:43
|
1
Meldunek: 21/05/2003
|
Quote:
Quote:
Takie egzaminki maja byc tylko podobne do maturki, w rzeczywistosci maja zupelnie inna forme, a co za tym idzie dla jednych sa latwiejsze, dla innych trudniejsze. Co do samej matury, to zdac jest ja prosto, ale na pewno jest bardziej wymagajaca od matury starej i tu nie ma nawet o czym dyskutowac. Do tego wyniki z nowej matury to jest zupelnie inna bajka w porownaniu do starej matury.
dokładnie
Jednak pociągnę jeszcze temat dalej . Te 'egzaminki' są w większości bardzo podobne do nowej matury albo trudniejsze - dla wszystkich. Angielski czy Historia miały w zeszłym roku wygląd dokładnie jak matura. Matematyka którą zdawał m.in. mój przyjaciel była taka jak w latach poprzednich czyli test ze wskazaniem odpowiedzi czy jest prawidłowa czy nie. Jeśli matura byłaby taka sama jak ten 'egzaminek' z matematyki zdawalność przedmiotu wynosiłaby 10 no może 20 procent wśród maturzystów. W tym roku musieli to zmienić - po protestach o faworyzowanie osób z nową maturą.
Dla przykładu podam jeszcze jak rozkłdały się wyniki z egzaminów na ekonomię w zeszłym roku. Osoby z nową maturą miały lepsze wyniki z angielskiego i matematyki (ponieważ osoby ze starą maturą zdawały CEW'y). Test percepcji był dla wszystkich jednakowy - wyraźnie lepsze wyniki miały osoby ze starą maturą
Quote:
Co do samej matury, to zdac jest ja prosto, ale na pewno jest bardziej wymagajaca od matury starej i tu nie ma nawet o czym dyskutowac.
Jeśli umiesz daną dziedzinę nie jest bardziej wymagająca.
|
Do góry
|
|
|
|
#399202 - 22/07/2006 08:10
|
Profesor
Meldunek: 19/08/2005
|
Quote:
Quote:
Co do samej matury, to zdac jest ja prosto, ale na pewno jest bardziej wymagajaca od matury starej i tu nie ma nawet o czym dyskutowac.
Jeśli umiesz daną dziedzinę nie jest bardziej wymagająca.
Rok temu miałem wątpliwą przyjemność bycia w komisji na maturach i z nudów przejrzałem pytania z jęz.angielskiego.Nie jestem orłem z tego języka ale jak zobaczyłem niektóre pytania ( z wersji podstawowej of course ) to o mało co nie spadłem z krzesła ze ------>
Uczeń miał przed sobą banalnie prosty tekst po czym miał odpowiedzieć na równie banlanie proste pytania do niego.
Np: (...)Stoin wstał rano zrobił zakupy po czym udał się do bukmachera ble ble ble Pytanie. Dokąd udał się Stoin po zakupach ?
Kwestia przestawienia wyrazów w zdaniu i czegoś tam jeszcze.
W wersji rozszerzonej nie było już tak łatwo ale jeden ludek który miał certyfikat FCE wyszedł po 20 minutach gdzie czasu na egzamin było jeśli się nie mylę 90 minut ( chwała mu za to bo 90 bym już chyba nie wysiedział )
Czy matura nowa jest bardziej wymagająca od starej - moim zdaniem NIE a kto wie czy nie jest łatwiejsza.
|
Do góry
|
|
|
|
#399203 - 22/07/2006 08:20
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
JiroJiro chyba mowisz o egzaminkach na poziomie rozszerzonym, czyz nie? Ja zdawalem w tamtym roku maturke z matmy (nowa), przed przerobilem sporo testow roznej masci i gwarantuje Ci, ze majac dana odpowiedz czy nawet test to jest on dla mnie duzo latwiejszy. W sprawie trudnosci to z mojego punktu widzenia jest o wiele latwiej nie zdac nowej matury niz starej, bo tamtej sie po prostu nie zdac nie dalo. A to, ze maturka jest w niektorych punktach stosunkowo prymitywna to juz inna para kaloszy. I z tym tez sie zgadzam. Poza tym wystarczy popatrzec co sie dzialo w tamtym roku na wszystkich uczelniach, gdzie stara maturke traktowali tak jak nowa? 90% ludzi sie dostalo ze stara matura, mimo, ze to byly szkoly, w ktorych w tym roku % zdawalnosci wynosil kolo 50. Zeby nie bylo ja na swoj wynik nie narzekam i robie to, co chcialem. Zeby nie bylo, ze jakis frustrat .
|
Do góry
|
|
|
|
#399204 - 22/07/2006 08:34
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#399206 - 22/07/2006 11:52
|
Pooh-Bah
|
nie wiem czy to było, ale w pewnej gazecie przeczytałem, że ''maturzysta'' w swoim wypracowaniu napisał mniej więcej tak: ''Akcja Dziadów Reymonta dzieję się w Bronowicach (tu chyba mu się z ''Weselem'' pomyliło, a głównym bohaterem jest Władysław Boryna'' MATURZYSTA Parodia, Roman na SYBIR !!!
|
Do góry
|
|
|
|
#399210 - 23/07/2006 00:20
|
journeyman
Meldunek: 08/01/2002
|
|
Do góry
|
|
|
|
#399212 - 23/07/2006 07:52
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Rowniez, jako tegoroczny maturzysta, zgadzam sie z opinia, ze matura do zdania byla banalna. Tylko co mi po tym, ze ta mature mam zdana, skoro, zeby miec jakies szanse w zyciu wypadaloby isc na studia.. A na jakie studia Cie wezma, to zalezy od tego jak dobrze ta mature napisales, teraz to dobrze widac, bo jest czas wynikow rekrutacji.
Tak jest GumoL o to w tym wszystkim właściwie chodzi, możesz zdać maturę, ale to nie ważne ... ważnejest jak ją zdałeś
|
Do góry
|
|
|
|
|
|