#3724755 - 26/02/2010 21:49
Re: Re: Betfair - pytania i uwagi
[Re: sh11]
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#3743763 - 09/03/2010 18:56
[Re: Goget]
|
stranger
Meldunek: 07/03/2010
|
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum. Zajmuję się bukmacherką już od kilku lat raz z lepszym raz z gorszym skutkiem. Ostatnio jednak zainteresowałem się tradingiem, czytałem wiele artykułów na ten temat i postanowiłem wpłacić niewielką kwotę do najpłynniejszej giełdy zakładów sportowych jaką jest bez wątpienia Betfair.
W ciągu trzech tygodni bez jakiegokolwiek ryzyka zrobiłem 300% swojego kapitału lecz cały czas się uczyłem zachowania rynku na giełdzie. Czułem się coraz pewniej aż do dzisiaj(03.03.10) gdy kupiłem kurs na under 2.5 w meczu armenia-białoruś. Został mi zaakceptowany bardzo dobry kurs(1.81) za całą kwotę jaką miałem na Betfair. Dobra myślę teraz tylko korzystnie sprzedać i zrobić jedną z lepszych transakcji w swojej krótkiej karierze. Rzeczywiście sprzedałem lay za 1.68 i rynek stworzył mi tzw. all greena czyli bez względu na wynik meczu zarabiałem niezłą kwotę. Jednak coś mnie zaniepokoiło, gdyż po zakończeniu meczu owy lay którego sprzedałem najzwyczajniej zniknął i pojawiła się strata całego mojego kapitału. Napisałem maila a oni mi odpowiedzieli, że mecz zaczął się pół godziny wcześniej i wszystkie kursy zaakceptowane po rozpoczęciu spotkania zostały anulowane. Jednak wtedy gdy sprzedawałem laya rynek nie widniał jako 'na żywo' więc myślałem że wszystko w porządku. Pisałem im kilka maili z pretensjami jednak oni mi przysyłali fragmenty regulaminu W przypadku kiedy rynek jest zaplanowany 'na żywo', a jednak Betfair nie zawiesi go w odpowiednim czasie, a rynek nie jest prowadzony 'na żywo' w jakimkolwiek momencie podczas wydarzenia sportowego, wtedy wszystkie zakłady obstawione po rozpoczęciu gry zostaną unieważnione (w przypadku wyścigów konnych oraz wyścigów chartów, zakłady zostaną unieważnione raczej według oficjalnego czasu, aniżeli zaplanowanego czasu zakończenia). Jeśli czas rozpoczęcia wydarzenia nie jest zaplanowany, Betfair dołoży wszelkich starań, ażeby ustalić odpowiedni czas rozpoczęcia wydarzenia, a wszystkie zakłady przyjęte po wyznaczonym przez Betfair czasie zostaną unieważnione.
No i najogólniej rzecz biorąc zostałem na lodzie po jednym z najlepszych tradingów i nie wiem teraz co o tym myśleć: zarabiać regularnie zarabiałem bez żadnego ryzyka miałem tylko kilka minusowych transakcji co stanowiło może 2,3% z wszystkich . Zrobiłem 300% z kapitału początkowego i wszystko znikło przez jeden feralny mecz który rozpoczął się pół godziny wcześniej paranoja. Więc moja porada dla wszystkich traderów aby nie stawiali całej kwoty na jednym rynku ponieważ są sytuacje, których po prostu nie można przewidzieć. Wiem, że trading to jest jeden z najlepszych metod zarabiania pieniędzy sam się o tym przekonałem niestety bardzo dziwna sytuacja spowodowała, że straciłem kapitał na szczęście nie był zbyt duży. Wpłace po raz kolejny napewno znów małą kwotę, żeby cały czas nabierać doświadczenia, uczyć się i unikać rynków potencjalnie zagrożonych podobną sytuacją. Po kilkunastu godzinach jednak wpadłem na pomysł jak na taką sytuację zaradzić. Interesuję się także giełdą i inwestuje więc wiem jak bardzo ważne jest odpowiednie zarządzanie kapitałem. Wprowadzę dywersyfikację, która polegać będzie na podziale mojego kapitału minimum na pięć rynków wtedy uniknę sytuacji jakiegoś feralnego zakładu gdzie tracę wszystko. Powiedzmy mam 500 zł więc nie stawiam całej kwoty na jeden rynek tylko na pięć. Dodatkowo zawsze połowa kapitału musi pozostać nieruszona aby w razie jakiś skomasowanych problemów nie zostać na lodzie i nie stracić wszystkiego. Myślę cały czas o tych alternatywach i będę je wprowadzał na rynek natomiast ważne jest aby na początku tradingu nie grać zbyt dużym kapitałem aby poznać wszystkie niuanse tradingu nie tylko giełdowe, sportowe i matematyczne ale także i techniczne. POZDRAWIAM
|
Do góry
|
|
|
|
#3744002 - 09/03/2010 23:31
[Re: simka_airMen]
|
stranger
|
A nie powinno byc tak ze powinna zostac zwrocona kwota zainwestowana ? zrobiles mowisz allgrena wiec w momencie zrobienia allgrena kwota ktora nie podlega juz ryzyku jest automatycznie zwaracana na konto ... Czy ja czegos nie skumalem bo jeszcze srodek nocy dla mnie ... No tak tylko że zakład kupiłem koło godziny 13.30, kontrę wystawiłem 14.15 ponieważ mecz miał się zacząć o 14.30 niestety zaczął się o 14.00 i rynek nie był zawieszony czyli wszystkie zakłady zawarte po godzinie 14.00 zostały anulowane i zostałem z zawartym zakładem w jedną stronę, który mi po prostu nie wszedł. Regulamin, który zacytowałem wyżej mówi o tym więc nic nie mogłem zrobić. Mam plan jednak wprowadzam różne alternatywy, żeby dmuchać na zimne.
|
Do góry
|
|
|
|
#3746161 - 11/03/2010 04:23
Re: Betfair - pytania i uwagi
|
journeyman
Meldunek: 07/01/2010
|
Witam Panowie Chcialbym wszystkich ostrzec przed ZLODZIEJAMI/OSZUSTAMI BETFAIR.I doradzic,zachecic do skonczenia z tym HAZARDEM jakim tak naprawde jest trading na betfair.Bo biznes to napewno nie jest. Wczoraj w nocy usiadlem do handlowania meczu copa libertadores.Wszedlem na mecz ktory chcialem handlowac(wszedlem w 70min meczu).Sprawdzilem wynik ktory betfair podawal i wlaczylem live video tego meczu na ich stronie.Bylo 2:1. Ogladalem 10 min,nic sie nie dzialo wiec postanowilem postawic BACK na druzyne ktora wygrywala 2:1 zeby po 2-uch minutach zrobic hedga. Jakiez bylo moje zdziwienie jak zadna bramka nie padla,a oni nagle zawiesili market,zmienili kursy i wynik na 2:2.Nie wiedzialem co jest grane,ale szybko hedgowalem zeby jak najmniej stracic bo postawilem prawie 500£.Stracilem 200£. Natychmiast do nich zadzwonilem i mowie ze chyba cos jest nie tak,maja jakis techniczny problem.Bo ogladam ten mecz,gola nie ma a zmienili wynik i wlasnie stracilem 200£. Po 15 minutach sprawdzania stwierdzili,ze faktycznie maja techniczny problem i przez pomylke transmituja zupelnie inny mecz!(a podpisane bylo ze to mecz ktory ja handlowalem). Pytam co z moja przegrana kasa,co maja teraz zamiar z tym zrobic?Rozumie ze anuluja te zaklady-to chyba oczywiste. A oni mi na to ze przepraszaja,ale nic nie zrobia.Kasa przepadla.A co ja ogladam to moj problem i moje ryzyko. Dobre,co? Gdybym ten mecz ogladal w TV i pomylil bym stacje to moje ryzyko i problem,ale nie jak ogladam na ich stronie i podaja ze to ten mecz a puszczaja inny zeby ludzie obstawiali. W obrocie bylo 130.000£.Wiecie ile osob oni mogli wczoraj tak przekrecic na gruby szmal?(jak byli swiadomi ze puszczaja do ogladania dla ludzi inny mecz,a sami obstawiali w tym samym czasie ten wlasciwy)?To moglo byc nawet 1000 przegranych osob i ladnych pare tysiecy funtow.Pracownicy betfair mogli sie oblowic w 1,5godziny. Dlatego ja zdecydowalem sie zamknac konto u tych zlodziei,wyplacic reszte kasy i skonczyc z tym hazardem.W taki sposob to rownie dobrze mozna w pokera grac,albo w 3 karty na rynku. Obsmaruje ich jeszcze na angielskim forum.Nie podaruje tego sk....ysynom. Prosze o komentarze.Slyszeliscie kiedys o podobnym wa£ku?
|
Do góry
|
|
|
|
#3746215 - 11/03/2010 04:44
[Re: AGASSI]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/03/2005
|
Zaj.ebiste historie ...... Czekam na następnych bo na pewno Ich przybędzie to Cię śmieszy ?? czy jak ?? aż taki cwaniak z Ciebie ?? może kiedyś na Ciebie trafi
|
Do góry
|
|
|
|
#3747295 - 11/03/2010 21:08
[Re: andrew77]
|
journeyman
Meldunek: 09/06/2007
|
Interesuję się betfair ładnych parę lat. Od jakiegoś czasu zajmuje się także tradingiem na tej giełdzie. NIGDY nie spotkałem się z jakimś wałkiem ani problemem technicznym. Wczoraj nawet sam tradowałem spotkania z Copa Libertadores (live nie oglądałem) i zarobiłem parę euro.
Ciekawi mnie po co Betfair miałoby robić jakieś przekręty jak od każdej transakcji mają 5% ?
A tradingiem na świecie zajmuje się spora liczba osób, także nieopłacalne dla nich robienie "przekrętów".
|
Do góry
|
|
|
|
#3747377 - 11/03/2010 22:29
[Re: gofermarcin]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 03/11/2005
|
Interesuję się betfair ładnych parę lat. Od jakiegoś czasu zajmuje się także tradingiem na tej giełdzie. NIGDY nie spotkałem się z jakimś wałkiem ani problemem technicznym. Ty to piszesz serio czy żartujesz? Od jakiegoś czasu BF jest jednym wielkim problemem technicznym i wydaje mi się, że kwestią czasu pozostaje kiedy wpadnie się w taką pułapkę.
|
Do góry
|
|
|
|
#3747460 - 11/03/2010 23:31
[Re: HoMiK155]
|
journeyman
Meldunek: 09/06/2007
|
No ja osobiście nie spotkałem się z żadną nieprawidłowością. U mnie mają 100% poparcia.
|
Do góry
|
|
|
|
#3748782 - 12/03/2010 09:45
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/11/2004
|
andrew a jak betfair dal obraz innego meczu, to po nazwach zespolow, zawodnikach nie kapnales sie ze ogladasz inne mecz? Pytam z ciekawosci, no offence.
|
Do góry
|
|
|
|
#3748801 - 12/03/2010 11:06
[Re: barciu]
|
journeyman
Meldunek: 07/01/2010
|
andrew a jak betfair dal obraz innego meczu, to po nazwach zespolow, zawodnikach nie kapnales sie ze ogladasz inne mecz? Pytam z ciekawosci, no offence. Gdyby to byl mecz np.MU v Birmingham to po sekundzie bym sie kapnal(nie bawie sie w to od wczoraj).Ale to byl mecz Uni Catolica v Universidad de Chile.Wiedzial bys jacy zawodnicy tam graja i ze to nie te druzyny? Bylo podpisane obok jak byk-ze to wlasnie ten mecz.A na przekazie video nie podali nazw druzyn ani wyniku. Wystarczylo ze bylo napisane obok i kliknalem w link tego wlasnie meczu.Jak do nich zadzwonilem to sami zglupieli.Zadawali pytania jak dzieci z podstawowki-jakie koszulki,spodenki,jaka koszulke ma sedzia.Nawet im powiedzialem z jakiego kraju jest sedzia.To zobacz jakie w tym betfair sa jaja.To ja mialem wiedziec ze to inny mecz?Jak ludzie ktorzy sie tym zajmuja na co dzien nie wiedzieli co puscili.A to przeciez ich praca i nie puszczaja meczu na zywo pierwszy raz.
|
Do góry
|
|
|
|
#3749093 - 12/03/2010 20:16
|
stranger
|
Witaj andrew77 rzeczywiście betfair ostatnio to jest czeski film jak tradujesz to nie zastanawiasz się nad opcją kursów tylko co może pójść nie tak z ich strony. Wysłałem do znanego tradera mój artykuł, który tutaj także umieściłem odnoścnie feralnego meczu armenia-białoruś. Oto co otrzymałem "Odpowiem krotko. Zyjemy w Polsce i jako kraj jesteśmy dla Betfair bardzo słabym rynkiem. Nie liczą się z nami i w takich sytuacjach zawsze rozstrzygają na niekorzyść. Mój sposób na to jest taki: gra małymi stawkami. Aby w razie kłopotów nie stracić zbyt dużo. Bo raz na jakiś czas taka sytuacja ma miejsce. Czasami 1000 euro na lay 1.01 (ryzyko 10 euro) BF zamieni na back 1000 euro i bez dokumentacji w postaci screenów nic się nie zdziała...." Skomentować to można krótko można spodziewać się wszystkiego z ich strony. Pytanie do Ciebie andrew77 czy pamiętasz może jakie fragmenty regulaminu wysłali ponieważ warto to sprawdzić może jeszcze nie wszystko stracone. Sam szukałem fragmentów regulaminu odnośnie Twojej sprawy i szczerze powiedziawszy to nie znalazłem. Jeśli jednak betfair dalej będzie tak postępował z klientami to cierpliwość się skończy i będą systematycznie ich tracić. Na razie jednak bądź co bądź są zdecydowanie najpłynniejszą firmą z największą liczbą dostępnych rynków do gry. Zastanawiam się jednak czy podobne błędy zdarzają się w BETDAQ pewnie tak natomiast może częstotliwość ich występowania jest znacznie niższa. Jeśli jest jakaś osoba, która tam gra proszę o informacje odnośnie tej giełdy.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|