#2985372 - 18/03/2009 21:52
Re: Fenomen domen [3]
[Re: antyhazardzista]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/07/2003
|
az.pl wydaje sie byc dobrym miejscem ja na nich nie narzekam
|
Do góry
|
|
|
|
#2986109 - 19/03/2009 03:25
[Re: z o ® r o]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/07/2003
|
na pewno jest sprawdz sobie serwsuy typu dropped, zlapane, aftermarket...
|
Do góry
|
|
|
|
#3266943 - 12/07/2009 20:54
[Re: szymonez]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
Temat widzę zdechł. Donic i jego blog też już zniknęli. Przeczytałem całość od deski do deski. Niestety musiałem, bo znowu czeka mnie szukanie jakiejś fajnej domenki. Kilka cytatów z 2007: Osobiscie wczoraj udalo mi sie wylicytowac polskiewczasy.pl i wymiany.pl . Ta pierwsza juz sprzedana od reki praktycznie, a druga sobie schowam.
Takie dobre były te wczasy? Widzę, że nic na niej nie powstało. Wędruje od jednego handlarza domenami do drugiego czy nadal trzymasz? Druga widzę na sprzedaż za 5000 zł. Ja sprawdzałem z ciekawości to najbliższa wolna domena jest na euro2030.pl - może się ktoś skusi W ciągu dwóch lat trochę się zmieniło. Teraz pierwsza wolna to euro2068.pl. Żeby na czymś takim zarobić trzeba już myśleć kilkadziesiąt lat do przodu Obecnie nieco ponad $24,000 - wzrost o inflację? Przykład z euro2068.pl dobitnie o czymś świadczy. Rynek się rozwija i to ostro. Być może o wiele za ostro. Przewidujecie pęknięcie domenowej "bańki" w perspektywie najbliższych 10 lat? Teoretycznie sytuacja, w której wielomilionowe "portfolia" z dnia na dzień stają się nic nie warte jest chyba bardziej prawdopodobna niż w innych gałęziach gospodarki. Mało kto lubi domenowców, a nie wiem czy lobby mają silne.
|
Do góry
|
|
|
|
#3267038 - 12/07/2009 21:53
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/10/2002
|
Czesc,
Na bloga nie mam za bardzo czasu w tej chwili, ale nie porzucilem go.
Obecnie tak jak wielu innych domainerow ostro wietrze swoje portfolio, bo z czasem czlowiek sie orientuje, ze to co ma to po prostu smietnik, ktory powstal jak jeszcze nie mialo sie odpowiedniej wiedzy i trzeba isc w inna strone. Lepsze domeny zostaja i czekaja na swoj dzien. Z drugiej strony czasami trudno wyczuc to, po jakie domeny ktos sie kiedys zglosi, bo ostatnio dostaje oferty na takie, ktore wlasnie chcialem wyrzucic. Jednak klamka juz zapadla - zostawiam 50 domen.
Na domenie poslkiewczasy,pl mial powstawac serwis i pod tym katem byla ode mnie kupowana. Niewykluczone, ze jeszcze powstanie. Czasami odwleka sie jakis projekt kosztem innych. Normalka. Co do wymiany,pl - akurat ta domena nie jest na tyle dobra, by mozna bylo na niej cos wiekszego ugrac.
Domeny dotyczace euro, to srednio trafiony pomysl. Nie masz pewnosci czy to sie po prostu az tak oplaci, czy np nie skonczy sadem arbitrazowym z powodztwa UEFA czy zwiazku narodowego, ktory organizuje dana impreze.
Zorro, jesli musisz szukac jakiejs fajnej domenki, to po prostu przegladaj liste spadow na Dropped czy mapie domen, bo czasem mozna okazyjnie cos kupic. Bardzo okazyjnie.
Odnosnie ostatniego zdania, to masz troche racji, ale to skutek zawyzonych cen jakie domainerzy winduja, a klienci sie wycofuja i rejestruja potwory w stylu wczaseo, wczasowo , zamiast kupic wczasy.pl . Szukaja alternetywy. Ale rynek w Poslce jeszcze nie dojrzal do wysokich cen, troche to potrwa. Natomiast na domenach generycznych nigdy nie stracisz, one moga lezec, bo same na siebie zarabiaja, nie masz kosztow ich utrzymania.
|
Do góry
|
|
|
|
#3267586 - 13/07/2009 02:42
|
Carpal Tunnel
|
Aha. I zarejestrowałem się na tym Dropped.pl ale nie rozumiem jak działa to przechwytywanie domen. Myślałem, że mogę "założyć sieci" na cokolwiek. A tu komunikat *****.pl - domena nie znajduje się na naszej liście usuniętych domen. Jeśli została usunięta niedawno, spróbuj dodać ją jutro. To chyba znaczy, że można przejmować tylko te z listy. Czyli domena po porzuceniu przez właściciela najpierw trafia na dropped.pl gdzie w pierwszej kolejności licytują ją przechwytujący, w drugiej jest aukcja publiczna a dopiero zupełne odpady wracają do puli dostępnej u rejestratorów. Tak?
|
Do góry
|
|
|
|
#3267645 - 13/07/2009 03:03
|
Carpal Tunnel
|
Blog od 2 dni nie zyje, cos padlo, ale nie umiem zlokalizowac co. Wyslalem zapytanie do supportu. Nie wiem jak dalej potocza sie jego losy. Pisalem tam raczej swoje przemyslenia, ktore czasem mocno roznia sie od innych domainerow. Mam po prostu swoj tok myslenia. Zauwaz jedna rzecz, ze kazdy domeniarz to spekulant, dlatego jestesmy tak nielubiana grupa. Czesto decydujace jest to, kto sklada pierwszy oferte. Jesli chcesz kupic domene i skladasz zapytanie, do tego piszesz ile oferujesz, to wlasciciel ma asa w rekawie. Czesc domeniarzy po zlozeniu zapytania odpowiada "ile Pan oferuje?" Jest to typowe badanie klienta i im wiecej mu powiesz na poczatku, tym wieksze oczy potem zrobisz Ostatnio np dosc niespodziewanie dostalem oferte na jedna z domen, ktorej w ogole mialem nie przedluzac. Osoba, ktora sie zglosila zlozyla mi oferte na 500 zl. To niska kwota jesli chodzi o sprzedaze, ale ta domena jest slaba. Poza tym nawet na lepsze domeny czesto dostawalem nizsze oferty (na dzien dobry) Pomyslalem wiec, ze sie pobawie i ponegocjuje, choc spokojnie moglem mu to sprzedac za 500. I teraz na pewno wiem, ze gosc moze wylozyc mi wiecej niz zaoferowal. Gdyby zapytal o cene mogl wyjsc na tym lepiej. Przykladow podobnych sytuacji jest duzo i wiele zalezy od sytuacji i tego czy uda nam sie dana osobe rozpracowac i dowiedziec kim jest. Ja zawsze skladam zapytanie nawet jak domena jest na Sedo, pod warunkiem, ze we whois widac jego namiary. Jesli nie, to skladam niska oferte i zadaje pytanie przez Sedo czy Namedrive. Osobiscie nie przepadam za negocjacjami przez Sedo. Bardzo za to cenie sobie Aftermarket, albo nawet Allegro, gdzie czasem trafia sie perelki okazyjnie.
|
Do góry
|
|
|
|
#3267649 - 13/07/2009 03:07
|
Carpal Tunnel
|
NA taka domene mozesz zalozyc np opcje (32 pln), ale to jest jak trafienie numerka w ruletce. W tej chwili tlyko przez opcje mozna trafic dobra domene, bo jak chcesz odkupic konkretna, to licz sie z wydatkami Nie ma pewnosci , ze domena trafi akurat na Dropped, bo jest kilka firm zajmujacych sie przechwytywaniem, ale jest duze prawdopodobienstwo, ze znajdzie sie ona na Dropped
|
Do góry
|
|
|
|
#3267746 - 13/07/2009 03:52
[Re: JuN]
|
Carpal Tunnel
|
dzisiaj sobie wzialem betplace.pl bethunter.pl pointbet.pl betclub.pl horsebetting.pl betparadise.pl sportbetting.pl betcorner.pl bettingadvice.pl fajne czy nie ? Chyba jednak niefajnie, skoro większości nie przedłużyłeś a chętnych obecnie na nie również brak.
|
Do góry
|
|
|
|
#3268101 - 13/07/2009 16:01
[Re: yaaho]
|
Carpal Tunnel
|
Niektórzy są naprawdę pocieszni: euro2012-transport.eu - cena wywoławcza na Allegro: 30 000zł a już euro2012-hotel.eu - dostępna od ręki za 19 zł Szybko łapcie, bo okazja może się nie powtórzyć Swoją drogą charakterystyczne dla bańki jest to, że jeleni przepłacających za domeny nie brakuje. Więc a nuż się opłaci?
|
Do góry
|
|
|
|
#3268137 - 13/07/2009 16:53
|
member
Meldunek: 12/01/2009
|
zorro - jakie domeny potrzebujesz ???
jesli z branzy sportowo-hazardowej daj znac to przesle Ci liste
pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#3268215 - 13/07/2009 18:41
|
member
Meldunek: 12/01/2009
|
priv mi nie dziala - zapraszam na g-g: 3665727
ja mam w 99 % .pl - kresek tez nie praktykuje
|
Do góry
|
|
|
|
#3268234 - 13/07/2009 18:56
[Re: loydek]
|
Carpal Tunnel
|
Allegro znane jest z tego, ze mozna sie poskrecac ze smiechu. Klasyka. Do tego opisy " jedyna taka domena" itp.
Zapytam z ciekawosci... Jaka/jakie konkretnie domeny z banzy bukmacherskiej chcielibyscie miec w swoim portfolio?
|
Do góry
|
|
|
|
|
|