Strona 1 z 2 1 2 >
Opcje tematu
#3614071 - 12/01/2010 19:44 Wyjazd studenta do USA
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/12/2008
Witam mam takie pytanie czy ktoś brał udział lub może powiedzieć o tych programach dla studentów gdzie jedziesz na obóz na wakacje do USA i tam pracujesz dostajesz jakąś kasę itp. Mam zamiar jechać w tym roku, chętnie posłucham każdej sugestii, znalazłem 2 takie programy i nie wiem który wybrać czy to nie ma sensu:

http://www.campleaders.com/pl/index

http://www.campamerica.co.uk/index.php

Głównie chce dużo zwiedzić i przywieźć trochę kasy.

Do góry
Bonus: Unibet
#3614102 - 12/01/2010 20:25 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Self-Confident]
Rusty Offline
aka Schranzer

Meldunek: 16/01/2005
Na campach dużo nie zarobisz, bo sam program w sobie kosztuje niewiele. Zwiedzic możesz sporo, ale licz się ze nie przywieziesz za wiele ze sobą laugh

Polecam Work and Travel, możesz nieźle zarobić, a za zarobione pieniądze podróżować.

Ja jeździłem z CCUSA i poleciłbym tą firmę każdemu.

Jeżeli jednak zdecydujesz się na camp to wyjeżdżaj możliwie najwcześniej jak się da, wtedy jako tako coś możesz odłożyć na niezłego tripa.

Jak masz jakieś pytania, to wal, postaram się pomóc.

Do góry
#3614122 - 12/01/2010 20:51 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Self-Confident]
dewoj Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/12/2005
Byłem 2 razy w USA na programach studenckich.
Jesli chcesz jechac do USA to tylko na work&travel, nie baw się w campy bo raz że nie zarobisz, dwa będziesz na mega zadupiu.

Na polskim rynku jest kilka firm które organizują wyjazdy na wat. Przejdz się do każdej(lub sprawdz ich w necie) i zobacz co oferują. Gdy już wiesz ile trzeba danej firmie zapłacic za wyjazd przechodzimy do pkt 2, znalezienie oferty pracy i miejsca pracy.
Miejsce pracy:
Stan -radzę odpuścic sobie południowo-wschodnie stany(Alabama i te klimaty).
-południowe stany są spoko bo jest mało czarnych i latynosów oraz klimat jest w miarę podobny do naszego.
-California i Nevada z tego co ludzie opowiadali też dają rade.

Jak już mniej wiecej wiesz jakie stany to teraz pozostaje kwestia miasta.
Z doświadczenia wiem, że na wakacyjne wyjazdy najlepiej pojechac do małej miejscowości turystycznej.
Dlaczego? Starcisz mało czasu na dojazdy, łatwo znaleźc 2 prace i będzie mniej miejsc gdzie wywalisz kase:)

Praca:
Staraj się znaleźc przynajmniej 1 prace w restauracji(pizzerii) gdzie będziesz miec posiłek za darmo lub ze znizką. Jedzenie w stanach jest dosyc drogie + nie tracisz czasu na przygotowywanie.
Polecane miejsca pracy: waiter(kelner, najlepiej płatna praca, najwieksze tipy),busser(pomocnik kelnera, są tipy),host(tzw "witacz", są tipy),prep cook,deli cook- kucharze czasem są tipowani.
Mówiąc szczerze to im dalej od klienta tym gorzej dla Twojego angielskiego, przy pracy w kuchni nauczysz się slangu:) )

Odpuśc sobie prace która zależy od pogody: ratownik w parku wodnym, pracownik parku rozrywki(swietna ekipa ale jak pada to .... pijesz). Unikałbym też 1 pracy w fast-foodach, lepiej zeby była to 2 praca.

2 praca jest musem na wacie zeby zarobic i dlategop najlepiej 1 prace miec na rano lub wieczor. Wieczorem są lepsze tipy. Wtedy łatwiej znalezc 2 prace.

Czas: Najlepiej wyleciec do USA jak najwczesniej. Wiecej ciekawych ofert na 2 prace i mniej europejskich studentow z europyu wschodniej którzy masowo przyjezdzaja w 2polowie czerwca.

Inne ważne wskazówki:
- Bilet: staraj się znależc oferte z własnym biletem lotniczym. Powinienes znalezc lepsza oferte niz proponuje Ci biuro. Najlepszy jest bilet open-ticket gdzie sam wyznaczasz date powrotu(vhyba 3-4tyg przed). np.Lufcia ma takie bilety.
Najtansze są bilety do NY, Chicago.
Bilety wewnatrz USA są bardzo tanie ponizej 100usd.

-Autobus: Bilet na Greyhound kup 14dni wczesniej to bedziesz miał 50% zniżki.

-W małej miescinie na pewno znajdziesz fanow druzyn z danego stanu ktorzy jezdza na mecze. Polecam akademicki futbol-bardziej popularny niz NFL.

-Lądując np w NY daj sobie 2-3dni "na miasto". Pojdziesz sobie na mecz(lato to MLB, jesien NBA,NHL,NFL), zwiedzisz cos.

Wycieczka po USA to osobny rozdział. Oferty przyłaczenia sie do wycieczki lub osoby chetne na trip znajdziesz na forum.usa .
http://trippinusa2007.blogspot.com/ -moj trip z 2007

Do góry
#3614124 - 12/01/2010 20:54 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Rusty]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

Chciałbym wyjechać jakoś w połowie czerwca i być co najmniej początku września, mam nadzieje ze dostane tą lepsza prace jako opiekun tych dzieci, bo studiuje angielski miałem praktyki w szkole to może się załape a za to podobno lepiej płacą.
A powiedz mi jak z podróżowaniem? Drogo to wszystko wychodzi? Nie wiem mówisz chcesz jechać do San Francisco kupujesz bilet na autobus i jedziesz?

Do góry
#3614130 - 12/01/2010 20:56 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: dewoj]
dewoj Offline
Carpal Tunnel

aaaa i najlepiej jakbys miał 21lat będąc w USA.

Do góry
#3614137 - 12/01/2010 21:02 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: dewoj]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

dewoj - włąśnie o taki rady mi chodzi wielkie dzięki jak Ci coś jeszcze przyjdzie do głowy to wal śmiało, bo to co piszesz jest mega przydatne.
Spoko spoko wiek się zgadza wink

Do góry
#3614153 - 12/01/2010 21:20 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Self-Confident]
dewoj Offline
Carpal Tunnel

odnosnie tripu to kilka rad:
Bilety w Usa mozna poszukac na str: http://www.cheaptickets.com/ ,http://www.bookingwiz.com/

Auto (wiekszosc wypozyczalni ma promo code,AWS lub podobne - poszukaj w necie takiego kodu(http://www.retailmenot.com/) bo mozna miec nawet 25-40% taniej lub jakies znizki na ubezpieczenie). Lepiej jest wypozyczyc auto nie na lotnisku tylko w "miescie"(dojedziesz tanim transportem z lotniska - troche sie trzeba pomeczyc ale pieniadze w kieszeni).
Spac mozna w tanich motelach(mi podobalo sie w motelach "6"- kolo kanionu za 4 osoby zaplacilismy ok 60 usd w las vegas 30usd(kolo MGM))
Auto radze wziac z GPS(lub wgrac sobie na telefon mapy) pare dolarow wiecej a wygodnie(co nie zwalnia z posiadania mapy - technika technika ale bez mapy ciezko).

Kanion proponuje od poludnia. Nie pamietam ile kosztuje jednorazowy(podejrzewam ze 10-20usd) wstep ale warto pomysle nad calorocznym karnetem do wszystkich NP(80usd) oplaca sie jesli bedziesz chcial pozwiedzac inne parki.
Uwazam ze wschod slonca i zachod jest musowy i nalezy go zobaczyc. Dobrze jest zostawic auto na jakims parkingu(mapke dostaniesz przy wjezdzie do parku i warto sie zastanowic gdzie bedzie najlepiej) i isc sobie wzdluz kanionu(jezdzi tam bezplatny bus wiec bez problemu mozna pozniej wrocic do auta). W porze obiadowej wyjechac na obiad do miasteczka obok - co prawda drozej niz normalnie ale ceny lepsze niz w parku.
Po zwiedzaniu kanionu proponuje zobaczyc Zion lub Bryce Canyon (mi udalo sie tylko Zion). Nastepnie mozna spedzic wieczor w LV(jest to maks bo to miasto kiczu i nie warto tracic na nie czasu lepiej zobaczyc cos ciekawego - wieczor i noc w LV wystarczy bo wlasciwie nic takiego nie ma - wiadomo kasyna i kluby ale ile mozna:)) ) Warto wybrac sie do Death Valley NP blisko i na tame Hovera.

Miasta Seattle i SF super, LA strata czasu. Parki robia duze wrazenie i warto jak najwiecej ich zwiedzic.
Koszt podrozy to 1300-1500usd(ciezko jest ustalic dokladna kwote jaka stracilismy ale jestem pewny ze 1500 nie przekroczylismy)

Do góry
#3614217 - 12/01/2010 22:02 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: dewoj]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Originally Posted By: dewoj
Miasta Seattle i SF super

Seattle fajne ale do Vancouver się nie umywa, no ale Kanada jest o klasę wyżej pod każdym względem. smile

Do góry
#3614240 - 12/01/2010 22:17 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Conrad]
dewoj Offline
Carpal Tunnel

teraz to spoko bo nie ma dla nas wiz jak ja byłem to niestety były wizy.
Największy żal.us to Niagara od strony amerykańskiej.

Do góry
#3614245 - 12/01/2010 22:20 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: dewoj]
Self-Confident Offline
Pooh-Bah

No cóż muszę się jeszcze zastanowić bo ten program "work experience USA" kosztuje ponad 2k plus bilet lotniczy ;/ a jak patrze zarobki też nie powalają na kolana.

Do góry
#3614246 - 12/01/2010 22:20 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Conrad]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Powodzenia ze znalezieniem pracy w USA. Rozmawiałem z amerykaninem, który uczy we Włoszech i mówi, że jeśli chodzi o pracę to teraz jest ogromny problem w USA a co dopiero studenci zza granicy. Podobno pracodawcy zatrudniają w pierwszej kolejności "rodowitych" a dopiero później się zastanawiają kogo przyjąć.
Nie mówię, że nie znajdziesz pracy przez biuro ale dokładnie się dowiedz. Może być tak, że zostaniesz w tzw. "ciemnej dupie".

Do góry
#3614267 - 12/01/2010 22:32 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: micha$]
dewoj Offline
Carpal Tunnel

Mówimy tu o pracy sedzonowej, w turystycznych miejscach, na amerykańskie warunki słabo płatnej. Przez to w wiekszości nieatrakcyjne dla amerykanów.

Do góry
#3614274 - 12/01/2010 22:39 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: dewoj]
Conrad Offline

Kiedyś był też inny problem, że nawet załatwienie na szybko wizy do Kanady (aby zobaczyć Niagarę z drugiej strony) nic by nie dało bo wtedy Amerykanie by ponownie nie wpuścili do siebie (wiza jednowjazdowa).

Mimo iż mieszkałem w USA to Kanada mi się dużo bardziej podobała, w Seattle np. w lokalach go-go z tańczącymi panienkami... nie podają alkoholu. grin Parodia... W tym samym stanie mocne alkohole nie kupi się w supermarkecie tylko w rządowym sklepie monopolowym. Trochę zacofane to wszystko, mieszkać na stałe nigdy bym nie chciał, ale tak jak Dewoj wspomniał koniecznie trzeba pójść na college sports (futbol lub kosz). Lepsze od NFL/NBA, po prostu bajka. toast

Jadąc do Vancouver od razu widać duży skok w inteligencji ludzi, nie mówiąc już o tym że w go-go barach są milion razy lepsze laski niż w Stanach i do tego bez jaj typu "nie sprzedajemy tu alkoholu". smile W ogóle Vancouver jest fajne, z chęcią tam jeszcze wrócę, problem w tym że jest jeszcze wiele ciekawych miejsc do zobaczenia (choćby Japonia) i nie ciągnie mnie od wielu lat w stronę Ameryki Płn.

Do tego warto się zastanowić czy nie pojechać zamiast do USA do Australii. Kraj 100x lepszy od USA pod każdym względem, normalnie przepaść cywilizacyjna. Sprawy wizowe zostały znacznie uproszczone, wszystko online i za darmo, dzięki temu że jesteśmy w UE to traktują nas teraz tak samo jak Anglików (którzy także potrzebują wizę). Od Amerykanów także są wymagane wizy, choć Australijczycy ich nie potrzebują by jechać do USA. piwo

Do góry
#3618021 - 14/01/2010 05:21 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Conrad]
Randall Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2004
Australia chyba od każdego państwa wymaga wiz, ale znowu nie ma takich wielkich problemów z ich dostaniem i praktycznie każdy otrzymuje wizę.

Do góry
#3618176 - 14/01/2010 05:54 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Randall]
Wychowany_Na_Nalewce Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/12/2003
Self-Confident,

Pod poniższym linkiem możesz sobie poczytać opinie ludzi o różnych organizatorach:

http://www.usa.info.pl/baza_search.php

Ciekawa lektura, niektóre komentarze intrygujące wink

np.
"Ocena warunków mieszkaniowych: 1

Uwagi: sąsiad to Czarny który Cię nienawidzi i prześladuje samotnie chodzące osoby. Dużo karaluchów . WIELKI smród."

albo

"Ocena pracy jako Cashier : 1

Uwagi: 10h dziennie stania na sloncu, problemy z "afroamerykanami" i ludzmi z AL, nieterminowe przerwy (lub ich brak) itd. czasami nie jadlo sie i nie pilo przez 12h w pracy... b. wysokie temp. w AL praca polega na sprzedawaniu F&B na cartach (malych stoiskach) na dworze (oczywiscie bez AC)"

lub

"Uwagi: Strasznie brudno, karaluchy i śmierdzące czarnuchy WSZĘDZIE. I niech mi ktoś powie ze to biali są rasistami!"

grin

Do góry
#3618703 - 14/01/2010 10:55 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Randall]
Conrad Offline

Originally Posted By: Randall
Australia chyba od każdego państwa wymaga wiz, ale znowu nie ma takich wielkich problemów z ich dostaniem i praktycznie każdy otrzymuje wizę.

Tak, od każdego, dla większości nie jest łatwo, ale dla obywateli UE jest specjalny program wizowy - wszystko robi się online, za darmo, i wiza jest zwykle przyznawana w ciągu jednego dnia. smile

Do góry
#3626749 - 18/01/2010 04:45 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: Conrad]
dewoj Offline
Carpal Tunnel

jesli chodzi o zwiedzanie to ciekawą opcją są wypady z NY do:
-Bostonu
-Phily
-Washingtonu

Rano wyjazd greyhoundem lub chinskimi busami:) powrót wieczorem.

Do góry
#3726056 - 27/02/2010 07:34 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: dewoj]
chim123 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/05/2005
Ktoś się jeszcze wybiera z tego forum? smile

Do góry
#3727258 - 28/02/2010 01:48 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: chim123]
malolepszy Offline
journeyman

Meldunek: 17/12/2006
Z Work and Travel mam wiele świetnych wspomnień. Byłem dwukrotnie i polecam każdemu kto ma możliwość wyjazdu.

Kilka moich osobistych opinii i sugestii:

- nastawić się bardziej na Travel niż na zarabianie $ (Stany są piękne i warto zobaczyć jak najwięcej)
- jak możesz jedź sam (na miejscu poznasz masę świetnych ludzi a nie będziesz od nikogo uzależniony)
- karta kredytowa i samochód bardzo się przydają
- nie licz na to że jak nie masz 21 lat ktoś Ci sprzeda alkohol (mają wręcz obsesje na tym punkcie)
- jeśli za czymś zatęsknisz to pewnie będzie to polskie zimne piwo
- po powrocie, kobiety które uważałeś za brzydkie najwyżej przeciętne nagle zaczną Ci się podobać (i to bez alko)
- nie bierz ze sobą za dużo rzeczy bo obkupisz się na miejscu (markowe ciuchy są bardzo tanie tak samo jak i elektronika)
- karta ISIC chociażby jako forma dodatkowego ubezpieczenia
- jak lądujesz w NY warto poświęcić 2-3 dni na zwiedzanie miasta (możesz się rozczarować a później i tak nie móc zapomnieć -ja tak miałem)
- chcąc zarobić szukaj pracy z napiwkami
- do cen w sklepach czasem trzeba doliczyć kilka % podatku (różnie jest w różnych stanach)

Zachwalacie SEATTLE i ja też się przyłączam, cudowne miasto jak i cały stan WA.

Do góry
#3727316 - 28/02/2010 02:18 Re: Wyjazd studenta do USA [Re: malolepszy]
Conrad Offline

Originally Posted By: malolepszy
Zachwalacie SEATTLE i ja też się przyłączam, cudowne miasto jak i cały stan WA.

Seattle jest ok dopóki nie pojedziesz do Vancouver, wtedy przestaje się liczyć... wink

Gdzie jeszcze byłeś w stanie WA?

Do góry
Strona 1 z 2 1 2 >

Moderator:  Biszop, rafal08