Strona 1 z 3 1 2 3 >
Opcje tematu
#3330636 - 13/08/2009 05:31 Internet od sieci komórkowych
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Korzysta lub korzystał ktoś z Was z dostępu do internetu mając za providera nasze sieci komórkowe ? Mam tu na myśli blue connecty i inne tego typu wynalazki ?

Mieszkam w domu prywatnym, mam dostęp poprzez radiówkę 2.4 GHz, maksymalnie mogę wyciągnąć 1 MB, ale tak naprawdę nie zdarzyło się jeszcze, żeby prędkość była większa niż 512 kB. Na kabel nie ma szans, na kablówkę również, bo przecież dom prywatny. Założenie radiówki 5 GHz wyszłoby mnie ponad 700 zł - odpada. Neo i Netia też mnie nie rajcuje. Miałem kiedyś Neo i już więcej tego nie chcę przeżywać. Dlatego rozglądam się za alternatywą. No i zastanawiam się jak działa ten net od komórek ? Czy faktycznie wyciąga takie prędkości jak piszą operatorzy (do 7.2 MB) ? Czy nie zrywają się połączenia ?

Ten internet chciałbym wykorzystywać głównie do oglądania relacji live z meczów - jakeiś 4-5 meczów dziennie. Jaki pakiet musiałbym wykupić ? 5 GB danych ? Nie mam pojęcia ile danych jest pobieranych w trakcie oglądania relacji live.
I jeszcze dwie rzeczy, która mnie ciekawią: do jakiej wartości spada prędkość takiego neta po przekroczeniu limitu danych ? Wszyscy operatorzy tylko piszą, że prędkość spada, ale nie piszą do jakiej wartości. I druga rzecz: czy jeśli przekroczę limit pobieranych danych to mogę sobie dokupić dodatkowy pakiet danych, żeby prędkość mi nie spadła ?

Aha, wg mapy np. Ery, zasięg w moim domu blue connecta jest maksymalny. Nie wiem jak z innymi sieciami.

Czekam na dobre rady smile

Do góry
Bonus: Unibet
#3330794 - 13/08/2009 06:08 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: majner]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2003
Z tego co mierzyłem to jeden taki meczyk to 700-800 MB (ale mecz może w nieco wyższej jakości niż to bywa - LM na onecie), więc ten pakiet to chyba musiałbyś mieć dzienny. Po drugie prędkość takiego łącza powinna być przynajmniej rzędu 1Mb/s (naciągając może trochę mniejsza, ale na pewno nie 2 razy). Przy 1Mb/s da się spokojnie oglądać (z rzadka się zacina). Natomiast optymalna to na pewno z 1,5-2Mb/s.

Prędkość spada pewnie mocno (może nawet 10-20 krotnie). I do kieszeni też pewnie trzeba sięgnąć głęboko żeby wykupić więcej limitu (na pewno jest droższy niż to, co wykorzystasz w ramach standardu).

Na upartego możesz coś tam na tym oglądać, ale moim zdaniem potrzeba jeszcze 3-4 lat żeby działało to w miarę sprawnie.

Do góry
#3330824 - 13/08/2009 06:18 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: z o ® r o]
lucart Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/02/2009
ja mam z Playa i ogolnie mało go używam ale jestem bardzo zadowolony. Wazne zeby był internet oferowany 3G bo inaczej nie ma szans zeby to działało. Wiec albo miasta albo gdzies gdzie ten net jest. Predosc to kolo 1MB ale mysle ze ogolnie jest okey wink Tez mam radio u siebie 512 na 2.4G ale ja nie mam mozlowosci na neo i inne dobrodziejstwa 3G ten nie ma wiec w domu mobilny net odpada ale gdybym mial mozlowość to z checią kupił bym do kazdego lapka osobny net i miałbym świety spokoj. a ja czekam na to 5GHz i ma mnie to kosztowac 300zł

Do góry
#3330837 - 13/08/2009 06:22 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: lucart]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Wszystko zależy od tego gdzie się mieszka. Jeśli ktoś jest w zasięgu Play to ma ułatwione zadanie, dalej nie trzeba szukać. smile

Do góry
#3330843 - 13/08/2009 06:24 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: z o ® r o]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

To 7.2 z tego co czytałem, a byłem tematem parę miesięcy temu mocno zainteresowany, to jakaś utopia. A rzeczywistość niestety skrzeczy. Jest dobrze o ile nie musisz latać z laptopem po balkonie żeby złapać EDGE.

Kluczowa jest tu odległość od stacji bazowej (tzw BTS). Tu masz dokładną mapę wszystkich stacji (trzeba patrzyć na te UMTS) z całej Polski: http://mapa.btsearch.pl/. Warto by być w odległości do 250 metrów od takiej stacji bez budynków i grubszych ścian po drodze. Tu znowu realia otrzeźwiają. Wielu sprawdzało i nawet w odległości kilkudziesięciu cm od stacji bazowej transfer jest sporo niższy od deklarowanego. Przy odległości 300m i większej może już nie zawsze łapać 3G a przeskakiwać czasami na EDGE lub nawet GPRS, a tam transfer to już tylko ułamek tego z 3G.

Transfer zależy też od obciążenia sieci. A że mało kto wybiera droższe oferty to te tańsze są bardzo mocno obciążone co dodatkowo mocno spowalnia łącze. Tak więc jeśli kiedykolwiek pojawia się w sieci transfer choćby trochę zbliżony do nominalnego to raczej o 3 w nocy niż po południu.

Do góry
#3330884 - 13/08/2009 06:35 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: z o ® r o]
lucart Offline
Carpal Tunnel

Play korzysta tylko z 3G nie moza go uzywac w GPRS. nie wiem jak dalego jestem zazwyczaj od stacji ale zawsze mam ten 1MB

Do góry
#3330889 - 13/08/2009 06:36 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: lucart]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Znam ludzi, którzy mają z Playa i już kilkuminutowych filmów na YT mocno sobie skąpią. A co dopiero pełne mecze i to jeszcze kilka dziennie. A że jest obecnie masówka na Playa (ze względu na rewolucyjne ceny) to nie polecam tego operatora. Jestem jak najbardziej za konkurencją i niskimi cenami ale, o ile problemy z GSM (też są) można jeszcze przeżyć to już z internetem bywa to bardzo wkurzające. Jedynie limity prędkości ratują sieć przed kompletnym zapchaniem.

Także Playa wybierz tylko wtedy jeśli jesteś gotów pocierpieć w imię popierania konkurencji. Najlepszy jest chyba iPlus, ale myślę, że o ile nie jesteś jakoś szczególnie blisko BTS-a, to żaden komórkowy internet nie przebije Twojej osiedlówki. Ale obserwuj rozwój sytuacji, bo na przestrzeni kilku lat może się to zmienić.

Do góry
#3330907 - 13/08/2009 06:40 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: z o ® r o]
lucart Offline
Carpal Tunnel

Play z tego co wiem w dużej cześci korzysta z nadajników plusa chyba ze juz sie dorobił swoich. Ja nie wiem jak działaja inne ale z Playa jestem zadowolony i działa lepiej niz ten internet na korbke 512 radiowy 2.4GHz

Do góry
#3330917 - 13/08/2009 06:43 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: lucart]
Conrad Offline

Play ma do dyspozycji całą sieć Plusa, ale jeśli chodzi o internet to chyba polega tylko na własnej, ciągle rozbudowywanej, sieci.

Ja słyszałem jedynie same dobre opinie o internecie z Play, podobno śmiga i działa super tam gdzie jest zasięg. Ale z tym są największe problemy. Rozmawiać można w całym kraju (bo Plus udostępnia nadajniki), ale z netem to już tylko tam gdzie Play zdążył już "fizyczne" postawić swoje.

Do góry
#3330928 - 13/08/2009 06:45 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: lucart]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Korzystanie z nadajników Plusa nie ma wpływu na obciążenie sieci (tu decyduje głównie cena). Ponadto ta sytuacja wiecznie też nie będzie trwać. Plus kiedyś wyłączy ten roaming, a wtedy może być jeszcze gorzej.

Jeśli jesteś bardzo zdeterminowany to obadaj, na podstawie tej mapy, do jakiej sieci masz najbliżej i weź sobie taki net na próbę. Plus z tego co wiem oferuje chyba 7 dni bez zobowiązań, być może inni operatorzy również.

Do góry
#3330955 - 13/08/2009 06:53 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: z o ® r o]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Choć wątpię żebyś był, bo problemem są niestety limity. Do Twoich zastosowań potrzebowałbyś z 50GB limitu. Ja obliczałem, że do moich chciałbym mieć minimum 30GB (aż się sam zdziwiłem bo kiedyś wystarczało mi 5GB w neostradzie smile ). Dzisiaj w internecie jest więcej ciężkiej zawartości (już nawet reklamy na stronach potrafią być pokaźnymi filmami) i niestety, jak nie chcesz się ograniczać, to komórkowe odpadają. Ludzie biorą sobie coś takiego na drugie, rezerwowe łącze.

Do góry
#3330964 - 13/08/2009 06:56 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: z o ® r o]
Conrad Offline

Zorro, z tego co wiem co Play nie korzysta z Plusa jeśli chodzi o net... tam jest tylko umowa dotycząca rozmów tel.

Do góry
#3330972 - 13/08/2009 07:01 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: Conrad]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Pewnie masz rację Conrad. Tak jak piszę interesowałem się tematem tylko przejściowo i nie chciałbym tu robić za wyrocznię, ale to czego się dowiedziałem raczej ostudziło mój początkowy zapał do wykupienia sobie ww usługi.

Do góry
#3330976 - 13/08/2009 07:04 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: z o ® r o]
lucart Offline
Carpal Tunnel

ja zawsze byłem przeciwny ale od kiedy mam Play jako net za miastem to jestem naprawde zadowolony i ludzie sie dziwia ze chwale taki internet a zawsze bylem przeciwny. ale jak sie ma taki net w domu jak ja to moze taki Play to dla mnie cudo laugh

Do góry
#3330981 - 13/08/2009 07:08 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: z o ® r o]
Conrad Offline

Tak, wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz, jeśli Play obejmuje Twoje miasto to dalej nie trzeba szukać. To jest najlepsza sieć w Polsce, internet tam śmiga, jeśli chodzi o inne usługi to pozostawili konkurencję kilka lat świetlnych za sobą, itd.

Jedynym problemem jest zasięg netu (bo jeśli chodzi o zasięg dla telefonii to Play jest dziś #1 w Polsce - nikt nie może się z nimi równać z zasięgiem). W chwili obecnej internet jest dostępny w większych miastach i trzeba będzie poczekać aż będzie obejmował cały kraj.

Do góry
#3331009 - 13/08/2009 07:31 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: Conrad]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Dziękuję za odpowiedzi piwo Czytając je doszedłem do wniosku, że albo muszę się przeprowadzić, albo wyłożyć prawie 8 stówek na radio 5 GHz smile
Jeśli chodzi o Play, to brakuje mi jakieś 10 metrów to chwycenia sygnału 3G, więc odpada.

Aktualnie przy prędkości 512 kB oglądanie meczów live mija się z celem, gdyż zarywa przeogromnie. Dlatego jakoś mam mieszane uczucia czytając, że 1 MB wystarcza, żeby oglądać meczyki live, no ale może faktycznie tak jest smile

No nic, trzeba będzie coś wykombinować smile
Jeszcze raz dzięki za info piwo

Do góry
#3331186 - 13/08/2009 09:19 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: majner]
lucart Offline
Carpal Tunnel

a przepraszam bo ja chwale Playa ale pominąłem fakt ogldania meczyków live... bo akurat nie wiem jak to sie sprawuje.

Do góry
#3331193 - 13/08/2009 14:07 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: lucart]
ginciu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/02/2006
1 MB powinno wystarczyć w zależnośći jakie masz łącze ??

Do góry
#3331264 - 13/08/2009 17:08 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: majner]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: majner
Dlatego jakoś mam mieszane uczucia czytając, że 1 MB wystarcza, żeby oglądać meczyki live, no ale może faktycznie tak jest smile
Wystarcza, raz jest lepiej, raz gorzej a średnio jest to kilkusekundowy zwis raz na kilkanaście minut. Natomiast optimum to 1,5-2 Mb/s. Zwłaszcza, że jeśli bierzesz taki net na na przykład 2 lata to musisz wziąć pod uwagę, że i jakość obrazu w tych transmisjach będzie lepsza (czytaj wymagająca lepszego łącza).

Nawet gdybyś mieszkał pod samym nadajnikiem Play to, z tego co pamiętam, maksymalna prędkość jest tam ograniczona do 1Mb/s. A w zależności od pory miałbyś pewnie 60-90% tej maksymalnej wartości. Czyli osiągi tylko nieco lepsze niż na swojej osiedlówce. A limit 10GB niestety wystarczyłby ledwie na kilka dni. Możesz co prawda korzystać z pakietu non-stop (automatycznie przywrócenie limitu) ale pewnie, przy Twoim zapotrzebowaniu, z 200-300zł miesięcznie musiałbyś dopłacić.

Play pobiło wszystkich, owszem, ale tylko i wyłącznie cenami. Pisanie, że również jakością usług jest grubym nadużyciem albo życzeniowym myśleniem. Niestety usługi p4 rzadko dorównują konkurencji.

lucart, jesteś nietypowym przypadkiem. Wszyscy, których ja znam przed zakupem byli entuzjastycznie nastawieni do Play a dopiero po ich entuzjazm opadł.

Do góry
#3331269 - 13/08/2009 17:22 Re: Internet od sieci komórkowych [Re: Conrad]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Conrad
Tak, wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz, jeśli Play obejmuje Twoje miasto to dalej nie trzeba szukać. To jest najlepsza sieć w Polsce, internet tam śmiga, jeśli chodzi o inne usługi to pozostawili konkurencję kilka lat świetlnych za sobą, itd.
Z tym, że wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz mogę się tylko zgodzić. Natomiast stwierdzenie "jeśli Play obejmuje Twoje miasto" jest zbyt ogólnikowe. Wszystko zależy od odległości od BTS-a. W tym samym mieście możesz ledwo łapać sygnał, jak i mieć regularnie ponad 90% maksymalnego. Może być tak, że masz BTS-a Orange na przeciwko okna w odległości kilkudziesięciu metrów a od playowego dzieli Cię prawie pół kilometra z 4 budynkami po drodze. Gdzie będzie wtedy lepszy transfer nie trzeba chyba pisać.

Do góry
Strona 1 z 3 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08