#3610145 - 10/01/2010 23:05
Re: PlusLiga Mężczyzn 2009/2010
[Re: Darwin]
|
Oszust i... dzida!!!
Meldunek: 26/12/2005
|
Krzysztof Kowalczyk ['] . Szkoda czlowieka, mlody 41lat, a juz bardzo dobry trener. Znalem osobiscie, bardzo pomocny i zaangazowany w 110% w to co robil. Niestety od roku walczyl z rakiem i musial odejsc z tego powodu Politechniki Warszawa. Krzysztof Kowalczyk był wcześniej także statystykiem i asystentem trenera reprezentacji Polski mężczyzn. Zmarl dokladnie rok po tym jak ostatni raz poprowadzil ostatni mecz swojego zespolu. Odpoczywaj w spokoju ;(
|
Do góry
|
|
|
|
#3611857 - 11/01/2010 20:08
[Re: Cendruś]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 10/01/2005
|
Jastrzębski Wegiel - Copra Piacenza
Mistrz Włoch Copra jedną nogą jest już poza ligą mistrzów...odpadli z Pucharu Włoch...właściciele klubu na pewno zastanawiają się co jest tego przyczyną. Co prawda oglądałem spotkanie wyjazdowe Piacki z Trentino (3:2) i poziom spotkania był kosmiczny, komentator określał te drużyny jako dwie najlepsze w Europie...jeśli chodzi o zawodników z Trentino nie zawodzą, wciąż jest szansa na Puchar Włoch, pewne wyjście z grupy ligi mistrzów i lider w lidze włoskiej.
Dziwi fakt porażek Piacenzy w LM gdyż trzon drużyny pozostał niezmienny Meoni, Marshall, Zlatanov, Bjelica, Rak, Bravo dodatkowo wzmocnili się utalentowanym Urnaut oraz Oivanenem. O ile można zrozumieć porażkę z Vfb w LM to dwie porażki z Panathinaikosem zastanawiają gdyż Grecy nie legitymują się jakimś wybitnym składem. Choć tutaj kluczowym czynnikiem jest zdecydowanie Paweł Zagumny oglądałem ich zeszłotygoniową wygraną z Piacenzą Paweł NIE popełnił ani jednego prostego błędu, wystawiał pewnie a widząc niemoc Samici przeniósł ciężar gry na Agameza i drugiego z przyjmujących...szczególnie nie podobała mi się gra libero Piacki Rinaldiego nie radzi sobie zupełnie z zagrywką typu flot... de facto marzy mi się tranfser Pawła do Skry bo Falasca to jednak nie ten level.
Jastrzębski Węgiel uporał się z Vfb można uznać to za niespodziankę jednakże Niemcy zagrali słabe spotkanie (słaba zagrywka i przyjęcie) Pierwsze spotkanie Copry z Jastrzębskim obnażyło wszystkie słabości Polaków głownie związane z przyjęciem...różnica klas była aż nadto widoczna. Czy ta sytuacja się powtórzy liczę, że tak chociaż forma Węgla poszła w góre i w pierwszym spotkaniu Hardy był niedysponowany. Miejsce rozgrywania spotkania jest niewygodne dla Jastrzębskiego sami przyznają, że to gra jakby na wyjeździe gdyż ich macierzysta hala nie spełnia wymogów rozgrywania spotkań. Nie bardzo widzę czym Polacy przeciwstawią się Włochom, niebezpiecznie zagrywa ostatnio tylko Łomacz a po drugiej stronie Bjelica, Marshall, Zlatanov na pewno utrudnią przyjęcie Polakom. Para środkowych Nowik, Czarnowski niestety wolno się przemieszcza i nie widzę tutaj dużej ilości bloków...martwić może grypa Raka, Urnaut oraz uraz Bonifante także ich występ w środę jest niepewny. W minioną niedzielę natomiast trener dał odpocząć Zlatanovi oraz Marshallowi nie grali w spotkaniu ligowym także powinni być wypoczęci.
Podsumowując uważam, że podrażniony zespół Copry przyjedzie maksymalnie skoncentrowany i będzie chciał zachowac chociaż matematyczne szanse na wyjście z grupy wygrywając pewnie. Zapraszam do dyskusji, dlatego piszę juz dzis nie znając kursow choć licze, że bedą w granicah 1.5-1.7 może ktoś inaczej widzi to spotkanie? powodzenia
|
Do góry
|
|
|
|
#3620202 - 15/01/2010 06:44
[Re: sHybki]
|
addict
Meldunek: 22/11/2009
|
co powiecie, aby jutro grubiej zagrać na Olsztyn z Wieluniem?
|
Do góry
|
|
|
|
#3622897 - 16/01/2010 19:30
[Re: adi723]
|
journeyman
Meldunek: 23/03/2005
|
Witam, Cichutko coś przed dzisiejszymi meczami więc ja spróbuję zacząć od hitu tej kolejki a mianowicie meczu Resovii i Skry:) Jeszcze na początku sezonu gdyby któryś z buków dał kurs 1,85 na Skrę to wszyscy rzuciliby sie na ten typ. W obecnej sytuacji po pierwszej wygranej od lat Resovii nad Skrą takiego hura optymizmu nie ma. Uważam jednak, że za średnią stawkę można spokojnie wziąść Bełchatowian, którzy powinni być zmotywowani zwielu powodów. Najważnieszym jest oczywiście wyeliminowanie przez rywala z PP:)
RESOVIA-SKRA typ 2 5/10 Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#3623088 - 16/01/2010 20:45
[Re: Makar32]
|
newbie
Meldunek: 08/11/2007
|
"Pod sporym znakiem zapytania stoi występ kapitana Jadaru, Roberta Prygla, który spędził w śląskim klubie bardzo udane dla siebie dwa sezony i z pewnością chciałby wystąpić przed jastrzębską publicznością. - Niestety przytrafiła mi się drobna kontuzja pleców. Dlatego nie wiem, czy będę mógł się ponownie zaprezentować przed jastrzębską publicznością. Bez względu na mój stan zdrowia, na spotkaniu jednak będę. Nie wiem tylko czy jako zawodnik, czy też w roli widza - mówi na łamach ksjastrzebskiwegiel.pl Prygiel."
tak wiec ciezki mecz szykuje sie Radomianom
|
Do góry
|
|
|
|
#3623460 - 17/01/2010 00:05
[Re: pavko89]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 19/02/2008
|
|
Do góry
|
|
|
|
#3637572 - 21/01/2010 19:14
[Re: Darwin]
|
a.k.a. "HuBciAk KiboL"
Meldunek: 26/07/2006
|
PlusLiga Częstochowa - Neckermann Warszawa(+2,5seta) typ 2 kurs 2.00 Unibet stawka:4j.
Idąc tropem pierwszego spotkania tych drużyn w Warszawie , które zakończyło się wynikiem 3-2 na korzyść Domexu zdecydowałem się na zagranie opcji na wygranie seta przez podopiecznych Radka Panasa. Mimo ostatniego miejsca w tabeli i porażek 0-3 z ZAKSą oraz Jastrzębskim Węglem, gra tej drużyny nie wygląda wcale tak fatalnie jakby wskazywały na to suche liczby. Oglądałem spotkanie z Jastrzębiem i tylko nieudolne końcówki sprawiły , że skończyło się wynikiem 0-3. Myślę , że czas na zdobycie chociażby jednego seta przyjdzie właśnie jutro. Kurs wg mnie zachęca do zagrania.
Pozdrawiam
Tez mi sie wydaje ze Wa-wa powalczy i napewno stac ich na wygranie seta, mozna tez probowac overki w tym meczu. Są na ostatnim miejscu w lidze więc motywacji nie powinno zabraknąć.
|
Do góry
|
|
|
|
#3638123 - 22/01/2010 01:12
[Re: Kendi87]
|
old hand
Meldunek: 08/07/2009
|
ja myslalem nad +14,5 pkt na wawe
|
Do góry
|
|
|
|
#3658071 - 29/01/2010 19:38
[Re: eszymek1988]
|
Inwestor
Meldunek: 07/12/2004
|
Liga siatkarzy zostaje w Polsacie na pięć następnych lat. Za prawo do pokazywania rozgrywek siatkarek, które w wypełnionej hali w Łodzi sięgnęły jesienią po brązowy medal mistrzostw Europy, płacić nikt nie chce.
W pierwszym roku stacja Zygmunta Solorza zapłaci męskim klubom za transmisje 4 mln zł, w każdym kolejnym sezonie będzie dorzucać 10 proc. Nie mogło być inaczej, siatkówka męska musiała zostać tam, gdzie była od ośmiu sezonów. Nawet wieści o horrendalnych żądaniach działaczy (15 mln zł za sezon), które miały grozić zerwaniem rozmów, mało kto traktował serio. Głównie dzięki transmisjom siatkarskim Polsat Sport był w 2009 roku najlepiej oglądanym kanałem sportowym (ligowe hity przyciągały przed ekrany po 350 tys. widzów), liga telewizyjnego partnera też tak naprawdę zmieniać nie chciała, bo konkurencja nie była w stanie zapewnić kilkunastu transmisji w tygodniu. Działaczom zależało, by wyciągnąć od Solorza jak najwięcej kasy. Nie wyciągnęli. Dostali mniej niż jedną trzecią żądanej kwoty. Klęskę poniosła liga siatkarek. Rozgrywki brązowych medalistek mistrzostw Europy stały się sierotą, za które nikt nie chce płacić.
Na marketingu sportowym się nie znam, ale nie będzie chyba lepszego momentu, by zamienić ligę pań w wartościowy towar. Poza Włoszkami w XX wieku nie ma bardziej utytułowanej reprezentacji niż Polska - w czterech ostatnich ME nie opuściła żadnego półfinału, zdobyły trzy medale, w tym dwa złote. Z tych, które jesienią stanęły w Łodzi na podium ME, tylko Joanna Kaczor i Milena Sadurek występują poza krajem. Hale też są - poza dwoma-trzema wyjątkami - przyzwoite, nie powstydziłyby się ich najsilniejsze europejskie ligi. Skąd więc brak popytu na siatkarki?
Choć oglądalności meczów ligi panów i pań są porównywalne, ta druga wciąż w wielu miejscach jest po prostu przaśna. Przeciętny mecz drużyn środka tabeli kobiet i mężczyzn dzielą lata świetlne - czy to pod względem sportowym, czy oprawy, która także stanowi o widowisku telewizyjnym. We Włoszech, w Turcji, w Rosji, czyli krajach z mocnymi rozgrywkami siatkarek, kluby dostały mocne wsparcie od ligi i sponsorów. Nie dość, że nie potraciły czołowych siatkarek, to jeszcze ściągnęły najlepsze spoza kontynentu - m.in. mistrzynie olimpijskie z Brazylii czy srebrne medalistki igrzysk w Pekinie z USA. Polska liga mimo sukcesów kadry i regularnych transmisji telewizyjnych zrobiła krok w tył, przede wszystkim finansowo. Zamiast czterech - jak jeszcze przed dwoma laty - ledwie dwa kluby walczą o mistrzostwo. Reszta co rok z trudem dzierga budżet, właściwie wegetuje.
Co stanie się z siatkarkami, co działacze ligi powiedzą szefom klubów, którzy czekają na choćby minimalne granty od telewizji? Co wreszcie na to wszystko sponsorzy, którzy pieniądze dają tylko wtedy, gdy dzięki temu trafią do mediów?
Jeśli liga nie wyżebrze w kilku stacjach choćby po jednej transmisji w kolejce, siatkówka pań zejdzie do kompletnej niszy. Czy naprawdę liga trzeciej drużyny Europy jest nic niewarta?
Źródło: Gazeta Wyborcza
|
Do góry
|
|
|
|
#3658146 - 29/01/2010 21:21
[Re: Giertyszek]
|
Wodzirej
Meldunek: 02/07/2004
|
Nie wiem czy już było, ale PlusLiga mężczyzn będzie raczej powiększona do 12 zespołów. A zeby było też coś związenego z tą kolejką, to uważam, że dzisiaj Skra nie da szans Węglowi. Na dluższe pisanie nie mam zbytnio czasu. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#3670659 - 04/02/2010 05:23
[Re: _Korver_]
|
Didżej
Meldunek: 06/10/2002
|
Przed nami kolejna kolejka tym razem już 13 : Unibet zaproponował nam coś takiego: ==== Na pierwszy rzut okiem, jeśli miałbym typować z tymi wyższymi kursami, to wybrałbym takie oto opcje: Rzeszów @2.4 - oczywiście mamy tutaj value. Normalny kurs powinien wynosić @1.85 - 1.85.. Grać na Jastrzębie po kursie @1.5 z Rzeszowem, to oczywiście parodia. Mecz z gatunku tych najcięższych do wytypowania, ale Rzeszów potrafi grać i wygrywać na tej małej hali.. Mecz bardzo ważny dla układu górnej połówki tabeli. Warszawa @1.65 oraz Radom @1.72 po co najmniej jednym zdobytym secie odpowiednio w Olsztynie jak i w Częstochowie, to myślę, że również bardzo dobre opcje. Warszawa i Radom wiemy w jakiej sytuacji się znajdują, a nie róbmy z drużyna Sordyla po tym zwycięstwie nad Delectą nie wiadomo kogo Kolejna łatwa i szybka wygrana? Jakoś mi się nie widzi, a już na pewno nie po @1.2 :| Radom w I rundzie zdołał u siebie pokonać ekipę Wagnera.. na pewno nie ma co porównywać tamtego spotkania do tego, bo wiemy wszyscy jak ciężko się gra w Hali Polonia, ale set dla Janka Sucha po @1.72 to moim zdaniem również przesada. Co do niedzielnego hitu pomiędzy Mostostalem a Skrą, to... Liczyłem po cichu na jakieś @1.50-1.55, no ale nie wymagajmy zbyt wiele Skra po problemach, a to, że zawodnicy zmęczeni, a to, że ktoś kontuzjowany, a to, że za dużo spotkań w ciągu 1/2 tyg, to już przeszłość. Nareszcie wszyscy zdrowi w ekipie Jacka, no i jeszcze po informacji, że będą gospodarzami FF LM, to już w ogóle bajka. Wlazły widać, że wraca do tej dyspozycji z Japan 06 do tego na skrzydłach Stefan, Bąku lub Kurek, no i jest jeszcze Winiar który lada chwila powróci... naprawdę teraz będą ciężkim orzechem do ugryzienia przez resztę ligi - ale tutaj żadnej super nowości nie odkryłem Drużyna Krzysia Stelmacha.. na pewno ambitna, dziś zdołali wygrać w pucharze i awansować do kolejnej rundy i chwała im za to. Na pewno nie będą mieli nic do stracenia, a to że taki Jarosz czy też Ruciak potrafią napsuć wiele krwi przeciwnikom, nikogo nie trzeba zbytnio przekonywać. Pamiętam doskonale jak tutaj w zeszłym sezonie Skra zdołała przegrać w Kędzierzynie ze stanu 2-0(13,16) i 17-14 bodajże w IV secie, no ale to już było.. zresztą w tamtym sezonie Mostostal pyknął Mistrzów Polski dwa razy, a Skra nie miała już później szansy się zrewanżować. W tym jednak sezonie w Bełchatowie mieliśmy już zwycięstwo gospodarzy 3-1 i w niedzielę przewiduję również coś w tych okolicach. Zapraszam do dyskusji
|
Do góry
|
|
|
|
#3670788 - 04/02/2010 05:49
[Re: Misiek]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 09/04/2004
|
J.Węgiel - ResoviaZgodzę się z bwinem co do wyceny tego spotkania ( Bwin ma @2,00 na czysty win Rzeszowa). Unibet lekko przesadził. Owszem Węgiel pokonał Resovię w pucharze, aczkolwiek @2,40 to lekkie przegięcie. W hali Jastrzębia gra się ciężko (specyficzne wymiary), Resovia lada moment ma mecz w LM, dlatego myślę, że 1pkt w pełni zadowoli podopiecznych Travicy. Kurs wyborny, jak na takie rozwiązanie, dałbym @1,50. Resovia +1,5seta @1,72 unibet 6/10
|
Do góry
|
|
|
|
|
|