#3309231 - 02/08/2009 22:35
Ligue 1 - sezon 2009/10
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
![hura hura](/forum/images/graemlins/default/hura.gif) Już 8 sierpnia nastąpi inauguracja sezonu ligowego we Francji. W pierwszej kolejce zagrają ze sobą: ![](http://i29.tinypic.com/2a4z3ia.jpg) Przed sezonem na rynku transferowym niektóre kluby dokonały ciekawych zakupow. W najbliższych dniach mam nadzieję, że choc troszkę bede mogl o tym napisać. Liczę oczywiście na wsparcie vindoma i Prema ![cool cool](/forum/images/graemlins/default/cool.gif) Może jakieś nowe osoby bedą chętne dzielić sie swoją wiedzą ? Zapraszam ![piwo piwo](/forum/images/graemlins/default/whistle.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3318668 - 07/08/2009 22:28
Re: Ligue 1 - sezon 2009/10
[Re: Platini]
|
stranger
Meldunek: 30/07/2009
|
auxerre - sochaux under 2,5 1,5 Bet-at-homeauxerre bez podstawowych napastnikow, trener bedzie mial do dyspozycji jedynie niculae ktory w poprzednim sezonie nie zdobyl gola i debiutant contouta sprowadzony z drugiej ligi, ostatnie trzy mecze miedzy tymi druzynami, gdy AJ bylo gospodarzem zakonczyly sie underem, sam probuje rowniez opcje auxerre nie strzeli za 3,5 w sts
|
Do góry
|
|
|
|
#3318916 - 08/08/2009 00:07
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/03/2006
|
Liczę oczywiście na wsparcie vindoma i Prema Na moje wsparcie nie ma co liczyć, ale mam nadzieję, że ty znajdziesz na tyle wolnego czasu by wielokrotnie dzielić się w tym temacie swoją wiedzą, no przynajmniej częściej niż w poprzednim sezonie.
|
Do góry
|
|
|
|
#3320796 - 08/08/2009 21:04
[Re: vindom]
|
Porucznik
|
Nie wem czym do końca jest to spowodowane ale wielka szkoda, że nie będziesz się udzielal vindom ![blush blush](/forum/images/graemlins/default/blush.gif) Niech to trafi ! Około 90 minut pisalem zamiast w Wordzie to standardowo tutaj, nagle jakiś bład i wiadomości mojej nie ma ![frown frown](/forum/images/graemlins/default/frown.gif) Kilka moich przemysleń przepadło. Moze dzis w nocy znajdę chwile czasu by napisać to co mi gdzieś w otchłani wiruje. Na szybko: walka o mistrzostwo wg mnie rozegra się między OM i OL. Solidnie wyglądające linie pomoc - atak powinny zostawić w tyle obrońce tytułu - Bordeaux jak i corocznego aspiranta do tytulu - PSG. Namieszać wg mnie może drużyna Rennes. Przyszedł Bangoura, do tego jest Sow , Briand, Pagis, Cheyrou. Bilans poprzedniego sezonu (11-7-1) na własnym placu też mowi swoje. Wielu ekspertów uważa, że namieszać moze ekipa Jelenia - AJ. Wg mnie tak nie będzie. Odszedł Kahlenberg, Irek na początku nie zagra, wzmocnien sporych nie ma. Rok temu wrozylem spadke ekipie Valenciennes. Dobrymi wynikami u siebie jednak się utrzymali. W obecnym sezonie będą musieli sobie radzić pod wodzą nowego szkoleniowca - Montaniera. Odszedl Kombouare, ktory podjął się dużego wyzwania - PSG. Innym kandydatem do spadku wg mnie jest drużyna Boulogne. Ekipa, która jeszcze cztery lata temu grała w IV lidze (!) debiutuje w Ligue 1. Bez dnych wzmocnien jednak utrzymać się będzie cięzko. Jak pisałem, poźniej może napisze bardziej szczegółowo bo teraz brak czasu ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3321210 - 09/08/2009 00:55
|
Porucznik
|
Pierwsza kolejka więc nie ma co szaleć ze stawkami Stade Rennais - US BoulogneAbsolutny debiutant na rozpoczęcie rozgrywek jedzie do Rennes, ktore w poprzednim sezonie u siebie zanotowało bilans 11-7-1. Gospodarze w ubieglym sezonie minimalnie przegrali walkę o puchary. W tym sezonie ich celem jest już miejsce w pierwszej piątce ligi. Z zespołu odszedl Mbia jednak na jego miejsce został sprowadzony Bangoura. W dzisiejszym meczu nie zagra Briand. Goście dziś jedynie tylko ambicje mogą przeciwtsawić Rennes. Kadra slaba, w dodatku mala liczba osob ogranych w Ligue 1 Minie sporo czasu zanim nauczą sie grac w najwyższej klasie rozgrywkowej. Każdy inny wynik niż wygrana gospodarzy będzie dla mnie niespodzianką. Mój typ: Rennes @ 1.59 5/10
|
Do góry
|
|
|
|
#3321432 - 09/08/2009 03:08
Ligue1
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/07/2001
|
Fajnie, że ktoś mnie tu jeszcze pamięta. Z racji nadmiaru wolnego czasu postaram sie tu czasem zajrzeć i szepnąć To i Owo ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) Napisałem nawet prognozy meczów Rennes-Boulogne i ASSE-Nice, niestety trafił je szlag, a nie miałem cierpliwości, żeby wszystko pisać na nowo. Do meczów mniej niż godzina, więc podam jedynie efekt moich dzisiejszych przemyśleń. Następnym razem będzie z opisem. I dużo wcześniej. Jeśli ktoś łaknie konsultacji, zapraszam na PM - może będę w jakiś sposób pomocny. Rennes - Boulogne over 2,5 gole @2.10 :: 4/10 :: Expekt Valenciennes - Nancy 1 @2.15 :: 2/10 :: Expekt ASSE - Nice x2 @1.80 :: 4/10 :: Expekt
Pozdrawiam.
|
Do góry
|
|
|
|
#3321794 - 09/08/2009 08:15
Re: Ligue1
[Re: Prem]
|
Carpal Tunnel
|
Małe podsumowanko: Rennes - Boulogne 3:0 +4.40Valenciennes - Nancy 1:3 -2.00ASSE - Nice 0:2 +3.20Łącznie: 2/3 (66,67%)Bilans: +5.60Ser szwajcarski, w zestawieniu z obroną VAFC pozbawioną pary stopeów Bisevac-Rafael, jawi się jednak niczym ideał spójności... Mimo wszystko, pierwszy dzień z Ligue1 udany. Oby tak dalej! Brawo Platini za stuprocentową skuteczność w pierwszej kolejce ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) A temat niech rośnie, pęcznieje niech!
|
Do góry
|
|
|
|
#3322399 - 09/08/2009 19:18
[Re: analityk]
|
veteran
Meldunek: 16/01/2006
|
CO myslicie o Lille i Bordeaux oba winy??? Lille forma,Bordo tez powinno raczej :-) Wydaje mi sie ze Lille pewniejsze...Cos mi mowi ze Bordeaux moze miec problemy. Ekipa Lens mocniejsza od Lorient.Osobiscie ustawilbym odwrotnie te kursy....Wyzszy na Bordeaux i nizszy na Lille....
|
Do góry
|
|
|
|
#3322583 - 09/08/2009 20:40
[Re: kamasutra]
|
Carpal Tunnel
|
Polemizowałbym, że Lens jest silniejsze niż Lorient. Kibicowsko na pewno, ale na boisku Morszczuki z Bretanii nie są w moim odczuciu słabsze. Największą siłą Lorient jest jednak... trener, Christian Gourcuff. Kusiło go wiele klubów, ale on pozostał z zespołem (tu Lorient ma dużą przewagę nad Lens). Obok Pablo Correi z Nancy to moim zdaniem najlepszy taktyk w calej Ligue1. Jeśli nowi zawodnicy szybko znajdą wspólny język z Gourcuffem (a to człek raczej niekonfliktowy), to Lorient może co pewien czas sprawiać mniejsze bądź większe niespodzianki. Lens to tradycja, kibice i magia stadionu, ale skład na kolana nie powala. Co do dzisiejszych meczów, dla mnie obydwa są nie do gry. Lens mocno się zepnie na inaugurację, a kurs na Bordeaux słaby, natomiast Lille w meczach z Sevojno wielkiej piłki nie pokazało i jeśli Lorient grając z kontry zrobi im 'kuku' to sensacją tego nie nazwę ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) Zdravim.
|
Do góry
|
|
|
|
#3322600 - 09/08/2009 21:06
|
Porucznik
|
Oj, nie żartuj sobie ze mnie Prem ![wink wink](/forum/images/graemlins/default/wink.gif) Jak pisalem wczoraj beniaminek nie miał nic do zaproponowania by powalczyć o historyczne punkty na boiskach Ligue 1. Jednak to tylko pierwsza kolejka. Do tego doszło skromne zwycięstwo Sochaux (nie wrzucilem tego typu jednak tutaj) Vindom typowal ten mecz podobnie ![piwo piwo](/forum/images/graemlins/default/whistle.gif) Dzisiejszych spotkań chyba nie będę typował. Jakoś mnie te kursy nie przekonują. Jeśli już mialbym coś dawać to jednobramkowe zwycięstwo Lille. W obecnym sezonie ich skład wygląda naprawdę ciekawie. Pozdrwiam ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3323651 - 10/08/2009 06:11
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/07/2009
|
Polemizowałbym, że Lens jest silniejsze niż Lorient. Kibicowsko na pewno, ale na boisku Morszczuki z Bretanii nie są w moim odczuciu słabsze. Największą siłą Lorient jest jednak... trener, Christian Gourcuff. Kusiło go wiele klubów, ale on pozostał z zespołem (tu Lorient ma dużą przewagę nad Lens). Obok Pablo Correi z Nancy to moim zdaniem najlepszy taktyk w calej Ligue1. Jeśli nowi zawodnicy szybko znajdą wspólny język z Gourcuffem (a to człek raczej niekonfliktowy), to Lorient może co pewien czas sprawiać mniejsze bądź większe niespodzianki. Lens to tradycja, kibice i magia stadionu, ale skład na kolana nie powala. Co do dzisiejszych meczów, dla mnie obydwa są nie do gry. Lens mocno się zepnie na inaugurację, a kurs na Bordeaux słaby, natomiast Lille w meczach z Sevojno wielkiej piłki nie pokazało i jeśli Lorient grając z kontry zrobi im 'kuku' to sensacją tego nie nazwę ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) Zdravim. dzieki temu info o lLorient i Lille odposcilem granie tego meczu,za to Bordeaux zagralem z handi -1.dziekowa
|
Do góry
|
|
|
|
#3323777 - 10/08/2009 07:01
[Re: analityk]
|
Carpal Tunnel
|
Ależ proszę ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) Postaram się na dniach wyprodukować coś w temacie o niższych ligach francuskich, bo widniejące tam przewidywania przedsezonowe trochę mnie rozbawiły. Dlaczego? Napiszę! Platini: ależ wcale sobie z Ciebie nie żartuję. Nie śmiałbym (się)! ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif) Overa w meczu Rennes-Boulogne grałem rozważając dwa scenariusze - łatwe zwycięstwo "Dumy Bretanii" (co przewidziałeś), bądź sensację za sprawą świetnej gry tercetu Thil-Blayac-Cuvillier. Zabezpieczyłem się na zaś, wykorzystując ładny kurs, Ty nie miałeś dylematów i trafiłeś perfekcyjnie. Brawo. Vindom: wpadnij tu czasem, temat okraś, dobrze? ![smile smile](/forum/images/graemlins/default/smile.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
#3333799 - 14/08/2009 21:15
[Re: kamasutra]
|
stranger
Meldunek: 30/07/2009
|
Lens - Auxerre ILG u2.5 1.55 sts auxerre nie strz. 2,39 betsson
te same typy na AJ co tydzien temu, po 1 auxerre to ogolnie underowy zespol (w tamtym sezonie 76% meczy w lidze ponizej), znowu wystapia mocno oslabieni w ataku, sam brak jelenia to juz jest dla nich chyba koniec koncow, wystarczy spojrzec na mecze z poprzedniego sezonu gdy Polaka nie bylo w skladzie
29 Oct 08 Le Mans 0 - 2 Auxerre 1 Nov 08 Auxerre 0 - 0 Valenciennes 8 Nov 08 Bordeaux 2 - 0 Auxerre 15 Nov 08 Auxerre 1 - 0 Sochaux 22 Nov 08 Caen 1 - 0 Auxerre 29 Nov 08 Auxerre 0 - 1 Monaco 7 Dec 08 Grenoble 0 - 0 Auxerre 13 Dec 08 Auxerre 1 - 2 Paris SG 20 Dec 08 Saint-Etienne 2 - 0 Auxerre 10 Jan 09 Auxerre 0 - 2 Marseille 17 Jan 09 Nice 2 - 0 Auxerre
tylko pierwszy mecz bez niego auxerre dalo rade ale to bylo ze slabym le mans, pozniej tylko dwa gole w tym jeden z rzutu karnego, a bilans gorzej niz straszny 2-2-7 gole 4-12 i az 8 meczy bez strzelonej bramki i tylko jeden over, warte zauwazenia jest rowniez to ze ostatni over pomiedzy tymi druzynami padl 2005 roku w pucharze natomiast ostatnie 5 spotkan to undery
lens rowniez prezentuje sie underowo, w poprzednim sezonie ligue 2 zespol ten zanotowal 55% underow, a u siebie bylo to az 68%, co prawda ich ostatni mecz to over 4-1, ale dwie osatnie bramki stracili juz w doliczonym czasie gry a poza tym przeciez grali na wyjezdzie z mistrzem kraju
|
Do góry
|
|
|
|
#3334075 - 15/08/2009 00:41
[Re: kkozak111]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/09/2004
|
Poproszę "Francuzów" o opinię na temat pojedynku Sochaux-Bordo?
|
Do góry
|
|
|
|
#3334085 - 15/08/2009 00:50
[Re: kfjatek]
|
enthusiast
Meldunek: 02/12/2007
|
dla mnie tutaj cos w rodzaju x, ew x2 nie sadze aby zawodnicy Bordoux stracili trzy punkty na goracym terenie gospodarzy. Trener gosci zapowiada walke o trzy punkty i mocna mobilizacje zespolu
|
Do góry
|
|
|
|
#3351414 - 21/08/2009 23:39
[Re: luki75]
|
addict
Meldunek: 23/03/2007
|
Zestaw par na 3 kolejkę: W Auxerre jest kontuzjowanych trzech podstawowych napastników: Jelen, Licata, Quercia. Prawdopodobnie zagra ktoś z kadry "B". W Lyonie nie zagrają kontuzjowani Ederson i Govou, być może zagra Lisandro Lopez. Auxerre nie rozpoczęło sezonu udanie- 2 porażki zero strzelonych goli, Lyon jest podbudowany wysokim zwycięstwem nad Anderlechtem, raczej ma pewny awans do fazy grupowej LM, może się skupić na lidze, kurs na Lyon @2 wydaje się być ciekawy.
|
Do góry
|
|
|
|
#3365444 - 29/08/2009 18:10
|
Porucznik
|
Dzisiejsze spotkania jakoś za bardzo nie przekonują mnie do gry. St.Eti znów mnie zawodzi, w poprzednim sezonie liczylem bardzo na tą ekipę, niestety ale utrzymanie zapewniła sobie dopiero w ostatniej kolejce ![blush blush](/forum/images/graemlins/default/blush.gif) W obecnym sezonie liczylem na poprawę gry, na lepszą skuteczność mimo braku Gomisa (odszedł do OL) Nic z tych rzeczy. Zespoł nie potrafil jeszcze u siebie strzelić bramki. Przegrane z Boulogne i Nice chluby nie przynoszą. Do tego wyjazdowa przegrana z Tuluzą. Goście, wg mnie typowani w tym sezonie do spadku przegrali z zespolami wg mnie lepszymi. Marsylia to oczywiście kandydat do mistrzostwa i tutaj za bardzo nie mieli agrumentów. Przegrali również z Boulogne. I ostatnio z Lens. Dziś cięzko wskazać zwycięzce - bliżej mi do gospodarzy z racji chociażby pokładanych nadziei Zagram pewnie : Obie drużyny strzelą co przy możliwościach obronnych St.Et i Greno wydaje się dobra propozycją. Na jutro widze będzie można coś wybrac ale to w swoim czasie ![pogodnie pogodnie](/forum/images/graemlins/default/pogodnie.gif)
|
Do góry
|
|
|
|
|
|