Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#3235992 - 27/06/2009 03:22 Re: Trading [Re: AGASSI]
Martin Offline
addict

Meldunek: 18/11/2004
Agassi to jest dobry styl, wtedy kursy robią się bardziej opłacalne.
Jedno co zauważyłem to większą nieprzewidywalność sportów pojedyńczych (tenis) od zespołowych, dlatego głownie grywam piłkę.
No cóż liczy się przede wszystkim żelazna konsekwencja w trzymaniu się metody. Z tym mam troszke na bakier więc i efekty liche.
Dlatego tez zainteresowałem się tradingiem jako alternatywą ale widze że z tym też nie jest zbyt różowo.

Do góry
Bonus: Unibet
#3236117 - 27/06/2009 04:02 Re: Trading [Re: AGASSI]
Goget Offline
Tenis Trader

Meldunek: 09/02/2003
Originally Posted By: AGASSI
BTW
pamiętam był taki mecz w tym roku w Stytgarcie
Petrova-Zheng i wieczorem ktoś wystawił back Petrova po 1.65
a rano na lay Petrova był kurs........1.4 !!!
pikny all green bez rozegrania jednej piłki.
ale cóz akurat nie zagrałem wink

Eee dla mnie nic specjalnego Agassi wink

Dwa tygodnie później w Madrycie Zheng grała z Mauresmo. Skacze po rynkach i widzę, że ludzie walą na Momo po 1,35. To pograłem lay Momo za 500 E. Na drugi dzień poszedł back Momo za 2,3 (takiego kursu się spodziewałem) i ponad 200 E na zielono z obu stron przed rozpoczęciem meczu.

No ale od tego czasu nie spotkałem się z taką ekstremalną sytuacją nie licząc sprzedanych meczów przez Starace w Monachium i Koellerera w Eastbourne.

Kiedyś bawiłem się w takie spekulowanie, na którego zawodnika spadnie kurs i stwierdziłem, że jest to tylko marnotrawienie czasu. W 70% spotkań kurs waha się przed meczem w granicach 0,01-0,05. W wielu wypadkach nie mogłem znaleźć racjonalnego uzasadnienia dlaczego akurat na tego zawodnika/zawodniczkę kurs poleciał w dół. No i najtrudniejsze jest ocenienie momentu, kiedy kurs na zawodnika osiągnie minimum lub maksimum.

Generalnie jak trading na tenisie to tylko zakłady live. Znam kilka sztuczek, które stosuje z powodzeniem, ale z oczywistych względów ich nie podam, bo w dalszym ciągu obroty na mniej popularnych spotkaniach są zbyt małe.

Co do tych breaków u babek to najlepiej grać na rebreaki faworytek, które dysponują dobrym returnem, szczególnie jak poprzedni break rozstrzygnął się po grze na przewagi, a przed kolejnym gemem nie ma przerwy na zmianę stron kortu, przez co ta co złamała ma mniej sił na serwowanie. No i najlepiej jak grają na cegle wink

Zawsze jednak powtarzam, że gra na live nie jest dla każdego. Jak ktoś nie ma odpowiedniej psychiki, samodyscypliny i typerskiej intuicji to może szybko popłynąć.

Do góry
#3236121 - 27/06/2009 04:04 Re: Trading [Re: AGASSI]
Baqu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/09/2004
W tenisie w meczach pań takich wahań kursowych jest co niemiara i praktycznie co gema można próbować robić green,gdyż panienki mają dość często ogromne problemy z utrzymaniem własnego serwisu,patrz choćby obecny mecz Bartoli-Schiavone,gdzie w jednym gemie raz byl lay Schiavone po 1.8 oraz lay Bartoli po 1.9.
Tak samo u pań dosyć powszechnym zjawiskiem jest słabsza gra na początku 2 seta zawodniczki,która wygrała seta 1 i tutaj tez można ladne perełki wychwycić grajac lay win zawodniczki prowadzącej w meczu........ale jesli chodzi o dobór konkretnych spotkań do gry to już musisz sam wychwycić.

to samo tyczy się innych sportów kobiecych np koszykówki, kobiety grają bardzo nierównomiernie i kursy skaczą jak oszalałe, ostatnio w jakimś turnieju bodajże we włoszech grały ze sobą siatkarki Chin i Włoch, w bodajże 2gim secie złapałem kurs na set na chinki 7.5 a później skontrowałem setem na włoszki po 2.7... może to tak troszkę nad wyraz pokazujący przykład, aczkolwiek dodam, że grałem "w zwyklym buku" który ma jednak troche pozaniżane kursy na live, więc na BetUNfair na pewno jeszcz zysk był by większy.

@Martin tak jak pisałeś:

"Ale przejdźmy do merituum jak to napisał Zorro - "wykorzystanie różnic w kursach na postawie przewidywanych ruchów"
I o to głównie mi chodzi; na jakiej podstawie przewidujecie, że kurs na dane zdarzenie będzie spadał/rósł.
Oczywiście chodzi mi o kursy przedmeczowe.
Pozdrawiam i proszę o w miarę konstruktywne odpowiedzi, bez niestosownych kalumni."

Moim zdaniem to lata praktyki, po prostu jeżeli już w czymś długo siedzisz, interesujesz się tym, masz swoje własne rospiski i zapiski po własnych odczuciach i analizach możesz znaleźć gdzie i kiedy "masa" uderzy w kurs i ten będzie spadał, ale moim zdamiem tutaj podstawa to doświadczenie, nie mowie już o tym, że np tak jak znawca tenisa Fro ( szacunek dla niego ) pisal juz wczoraj, zeby grac dzisiaj Vesnine - wtedy był kurs około 2, gdyz przeciwniczka kreczowała w deblu, taka informacja jest bardzo cenna i jezeli dowiadujesz się o niej odpowiednio szybko wiesz co z nią zrobić smile

pozdr, peace

Do góry
#3236136 - 27/06/2009 04:10 Re: Trading [Re: Martin]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/09/2003
Nieprzewidywalność może być dobra. W tradingu nie chodzi przecież o to, żeby przewidzieć wynik, ale żeby kupić coś tanio i sprzedać drożej.

Natomiast tenis jest na pewno trudniejszy od piłki. Bo nie ma ochrony przy zmianie wyniku. Potrzeba do niego znacznie więcej zręczności. Ale tam gdzie jest wysoka bariera wejścia są też z reguły wyższe profity.

Lubiącym sporty ekstremalne polecam darta. Tam amplituda kursów jest jeszcze kilka razy wyższa niż w tenisie.

Z żelazną konsekwencją to bym nie przesadzał. Bo każdy układ dąży do równowagi i każda dobra metoda po jakimś czasie przestaje być dobra. Strategia powinna być do pewnego stopnia elastyczna. Trzeba obserwować jak zachowują się cyferki. Im więcej, tym lepiej. Z czasem przyjdzie doświadczenie pozwalające na bardziej śmiałe szacowanie ryzyka i bardziej świadome decyzje.

Do góry
#3236165 - 27/06/2009 04:17 Re: Trading [Re: z o ® r o]
AGASSI Offline
Knockin' On Heaven's Door

Meldunek: 21/03/2007
Originally Posted By: z o R r o

Natomiast tenis jest na pewno trudniejszy od piłki. Bo nie ma ochrony przy zmianie wyniku. Potrzeba do niego znacznie więcej zręczności. Ale tam gdzie jest wysoka bariera wejścia są też z reguły wyższe profity.

możesz rozwinąć bo nie kapuje.......chyba,że masz na myśli złą inwestycję w zawodnika X,który ani razu nie ma szans choćby an wygranie seta ale to chyba jest normalne i wliczone w ryzyko handlu bo w końcu komuś musisz zaufac na tyle by postawic na niego kase z zamiarem odsprzedania z zyskiem.

Do góry
#3236177 - 27/06/2009 04:19 Re: Trading [Re: AGASSI]
AGASSI Offline

BTW
a co do Vesniny to każdy "hardcore" po kilku gemach w 1 secie mógł spokojnie dużo wyższy kurs złapac na Jej win wink
oj działo sie w tym meczu laugh

Do góry
#3236212 - 27/06/2009 04:27 Re: Trading [Re: AGASSI]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Agassi - tyle nawijasz o tym Betfair, a nie wiesz o co chodzi? W piłce zawieszają rynek w momencie zmiany wyniku i usuwają oferty (chyba, że ktoś ma zaznaczone "keep"). To jest właśnie ta ochrona. Zwłaszcza jeśli rozmawiamy o tradingu. A trading to właśnie często gra na niskiej marży z kursami po obu stronach. A nie "wystawiam X w 10 minucie i w przerwie robię all greena" wink

Do góry
#3236238 - 27/06/2009 04:34 Re: Trading [Re: z o ® r o]
AGASSI Offline

Agassi - tyle nawijasz o tym Betfair, a nie wiesz o co chodzi? W piłce zawieszają rynek w momencie zmiany wyniku i usuwają oferty (chyba, że ktoś ma zaznaczone "keep"). To jest właśnie ta ochrona. Zwłaszcza jeśli rozmawiamy o tradingu. A trading to właśnie często gra na niskiej marży z kursami po obu stronach. A nie "wystawiam X w 10 minucie i w przerwie robię all greena" wink

kiedyś w końcu mądralo zjesz własny ogon wink
czekam kur.wa jeszcze jak powiesz,że w tenisie kolo wygrał gema a Betfair zamyka rynki,zwija oferte i pa pa już po tradingu bo się wynik zmienił laugh
nie masz zielonego pojęcia o handlu w tenisie i widac to gołym okiem papa

Do góry
#3236264 - 27/06/2009 04:38 Re: Trading [Re: AGASSI]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

Agassi, Ty popijasz coś? laugh

Do góry
#3236271 - 27/06/2009 04:39 Re: Trading [Re: z o ® r o]
AGASSI Offline

nie moge bo jestem w pracy grin

Do góry
#3236275 - 27/06/2009 04:40 Re: Trading [Re: AGASSI]
AGASSI Offline

ucięło kawalek :
i pilnuje Moich pracowników : Haasa i Cilica cool

Do góry
#3236282 - 27/06/2009 04:43 Re: Trading [Re: AGASSI]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
ucięło kawalek :

Ale masz jakąś smycz czy tylko podglądasz? grin

Do góry
#3236283 - 27/06/2009 04:43 Re: Trading [Re: AGASSI]
z o ® r o Offline
Carpal Tunnel

To Cię poniekąd usprawiedliwia. Ale lepiej nie pisz na forum w tym stanie grin

Do góry
#3236288 - 27/06/2009 04:44 Re: Trading [Re: Biszop]
AGASSI Offline

Originally Posted By: Biszop
ucięło kawalek :

tylko podglądam wink
ale juz nie musze grin

Do góry
#3236305 - 27/06/2009 04:47 Re: Trading [Re: z o ® r o]
AGASSI Offline

To Cię poniekąd usprawiedliwia. Ale lepiej nie pisz na forum w tym stanie grin

a niby czemu ?

dalej zcekam aż Mi wyjasnisz czemu w tenisie nie ma ochrony wyniku ?
no i czekam na ta magiczna kwotę bycia w elicie PC grin

Do góry
#3236307 - 27/06/2009 04:47 Re: Trading [Re: z o ® r o]
ElNinho[mmdea] Offline
old hand

Meldunek: 24/04/2003
:
laugh laugh laugh

Do góry
#3236309 - 27/06/2009 04:48 Re: Trading [Re: AGASSI]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Originally Posted By: Biszop
ucięło kawalek :

tylko podglądam wink
ale juz nie musze grin

Jak pilnujesz pracownika na kasie i widzisz na ekranie tylko cyferki to wiesz jak jest, może być czsem ch.jowo, a jak masz jeszcze podgląd na jego łapska to już jest ciut lepiej,
ale przecież ty to wiesz grin

Do góry
#3236316 - 27/06/2009 04:50 Re: Trading [Re: Biszop]
AGASSI Offline

Biszop......smycz to był stream ? laugh
nie zajarzyłem confused

oczywiście,ze mialem smycz laugh

Do góry
#3236324 - 27/06/2009 04:52 Re: Trading [Re: z o ® r o]
grey Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/07/2005
generalnie zgodze sie z zoRro, co do tej ochrony

w tenisie bardzo ciezko scigac sie z goscmi, ktorzy siedza na stadionie i maja przynajmniej kilka sekund przewagi nad Toba; sklapowanie, czyli zarabianie po kilka "tickow" jest wtedy bardzo trudne, i to czy sie Tobie udaje, czy nie zalezy glownie od tego czy masz szczescie, czy go nie masz

w pilce noznej siedznie z laptopem na stadionie, wobec zawieszania runkow prze betfair w okreslonych sytuacjach nie daje zadnej szczegolnej przewagi nad graczami, ktorzy ogladaja mecz w tv lub w internecie

jetsem chyba konserwatysta, bo bede sie upieral, ze najwazniejsze jest zawsze 'value' a 'inplay' cos takiego duzo latwiej znalezc niz w klasycznej bukmacherce

a co do suzych skokow kursowych przed meczem, pomiajajac fixy, to pamietam mecz Gaudio z Labadze, Wimbledon 2006...

Gaudio, ciagle wtedy w szerokiej czolowce, no ale oczywiscie klasyczny ziemniak, Labadze, wciaz albo kontuzjowany, albo uwilany w jakies niejasne spraw, ale mial pojecie o grze na trawie (final juniorskiego Wimbledonu pod koniec lat 90-tych, gdzie przegral z Federerem)

kursy otwarcia: 3 z kawalkiem na Labadze i jakies 1.4x na Gastona
kursy przed pierwsza pilka, dokladnie odwrotne...

Labadze wygral latwo w 3 setach

Do góry
#3236329 - 27/06/2009 04:54 Re: Trading [Re: AGASSI]
Biszop Offline

Biszop......smycz to był stream ? laugh
nie zajarzyłem confused

oczywiście,ze mialem smycz laugh

Stream w tenisie??, hmm, w sumie to na tenisie się znam jak na ogrodnictwie ekologicznym...ale tak sobie mysle...czy to czasem nie jest bardzo stara, zmurszała i poprzecierana smycz na kołowrotku bez hamulca??

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >