Opcje tematu
#3200719 - 12/06/2009 01:22 Stabilny skrypt z aktualnymi kursami/wynikami
VooDoo Offline
addict

Meldunek: 07/07/2004
Czy ktos moze mi wyjasnic, na jakiej zasadzie serwisy takie jak np. Betexplorer ( http://www.betexplorer.com/ ) pobierają i wyswietlaja u siebie kursy od bukmacherow? Czy istnieją jakies webservice'y, ktore na bieżąco udostepniają ofertę, ktorą mozna byloby wyswietlic u siebie na stronie?
To samo tyczy się wyników - czy jakis bukmacher udostępnia w postaci WebService'u albo XMLa albo w jeszcze jakiejs innej formie wyniki oferowanych przez siebie zdarzen?

Wiem, ze moznaby cos takiego zrobic parsująć html-a na stronie bukmachera, ale to nie jest moim zdaniem najlepsza metoda, na pobranie kursow.

Jezeli ktos sie orientuje w tym temacie będę wdzieczny za odpowiedz.

Pozdrawiam. VooDoo.

Do góry
Bonus: Unibet
#3200786 - 12/06/2009 01:43 Re: Stabilny skrypt z aktualnymi kursami/wynikami [Re: VooDoo]
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Nie do końca siedzę w temacie więc odpowiem Ci tylko częściowo.

Liga MLB wystawia XML na wszystkie wyniki, statystyki itp. do użytku indywidualnego, niekomercyjnego. Inne użycie wymaga ich zgody, co jest raczej oczywiste i tak też podejrzewam postępują bukmacherzy.

Tu masz przykładowy link do aktualnie trwającego meczu:
http://gd2.mlb.com/components/game/mlb/y..._1/boxscore.xml

Do góry
#3201013 - 12/06/2009 03:04 Re: Stabilny skrypt z aktualnymi kursami/wynikami [Re: Ghost]
gnacik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/03/2006
Ja napiszę w ogóle nie na temat, ale jeżeli masz zamiar stworzyć jakiś serwis czy coś i będziesz potrzebował grafika (chociaż programistów też znam dobrych) to polecam siebie: www.gnacik.com smile

Pozdrawiam,
Janusz

Do góry
#3201377 - 12/06/2009 08:13 Re: Stabilny skrypt z aktualnymi kursami/wynikami [Re: gnacik]
Venon Offline
addict

Meldunek: 21/08/2007
a jakby to mialo wygladac?

bierzesz i parsujesz, uzywasz glownie regexpow [najlepiej perl bo najszybszy, python czy ruby tez wchodzi w gre], buki uzywaja roznych technologii: php+javascript [expekt czy Pinnacle] jest obrobic bardzo prosto, trudniej jest z takim betssonem na przyklad ktory uzywa flasha.

powiedzmy ze masz juz sparsowane dane, musisz miec albo napisany jakis silnik slownikowy ktory radzi sobie ze zmianami nazw zespolow [niby Manchester, Man Utd, Manchester United, Manchester U. to dla Ciebie to samo, dla skryptu juz nie], musisz miec baze danych mysql/postgresql do ktorej wszystko wrzucasz, i pozniej dane z bazy a pozniej ladnie wyswietlasz na stronie

z czym sa problemy?

buki sie zabezpieczaja, chcialbys odswiezac kursy powiedzmy co 60s? sa blokady na ilosc polaczen z jednego ip z tego co odnotowalem, trzeba albo z paru miejsc albo poprzez proxy/openvpn

kolejny problem to zmiany na ich stronach, budowy tabel ogolnie samego layoutu, przy zle napisanym skrypcie, wystarczy pare zmian wyswietlanych tabelek albo dodanie jakiejs dziwnej skladni u buka i musisz grzebac w skrypcie bo sie wywala bo regexp nie radzi sobie z parsowaniem danych

a i co jest fajne, to na przyklad betfair udostepnia wlasne api do pobierania kursow, rowniez tych live, warto zaczac od tego;)

najlatwiej ma betradar, bo maja podpisane umowy z bukami i wymieniaja sie danymi [ide o zaklad ze leci jakis xml co krotki czas, nie zdziwie sie jak uzywaja soapa do tego] i u nich taka aktualizacja i komunikacja miedzy bukami jest najszybsza

z gory sorrki za bledy, mam sesje i zrobilem krotka przerwe od nauki ;))

Do góry
#3201385 - 12/06/2009 09:00 Re: Stabilny skrypt z aktualnymi kursami/wynikami [Re: Venon]
Sylwiaa Offline
a.k.a. "DOMINICCA"

Meldunek: 11/02/2008
zróbcie sygnał dzwiękowy przy zmieniających się kursach.

Do góry
#3201775 - 12/06/2009 19:21 Re: Stabilny skrypt z aktualnymi kursami/wynikami [Re: Sylwiaa]
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Z ciekawości sprawdziłem jak wygląda sprawa i widzę, że już sporo buków wystawia XMLe.

Taki np. Pinnacle udostępnia za darmo, pod warunkiem odpowiedniego korzystania, np. pobieranie nie częściej niż raz na minutę.
Znalazłem feedy centrebetu, unibetu, betfreda, expekta, gb i kilku innych. Niestety część z nich oficjalnie daje je tylko dla swoich partnerów, reszta będzie banowana.

Parsowanie strony htmlowej jest bardzo uciążliwe i mało profesjonalne wink

Do góry
#3202058 - 12/06/2009 20:58 Re: Stabilny skrypt z aktualnymi kursami/wynikami [Re: Ghost]
VooDoo Offline
addict

Meldunek: 07/07/2004
dzieki wszystkim za odpowiedzi wink

tak jak pisaliscie i jak wspominalem wczesniej parsowanie html'a raczej odpada - z pewnoscia nie jest to najlepsza metoda.

Venon - zainteresowales mnie tym API betfair - musze zbadac temat wink
Tak samo jak i temat XMLów u Pinnacle - dzięki Ghost.

Jezeli ktos ma jeszcze jakis pomysl jak najprosciej i najszybciej zrealizowac taki skrypt, to wszelkie porady bedą mile widziane wink

Dzieki wszystkim.
Pozdrawiam. VD.

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08