#3153763 - 24/05/2009 03:07
Re: Ekstraklasa XXIX kolejka 23.05.2009
[Re: Ojro]
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
Moje szybkie wnioski: Odra - Piast, slonsko solidarnosc, skoro Wodzislaw odpuscil Gornikowi, to dlaczego mialby walczyc z Piastem. No chyba, ze Torcida dostanie zaproszenie [od kibicow Odry] na trening pilkarzy z Wodzislawia Piast @ 2,95 Z konferencji po meczu Cracovia - Gornik: Artur Płatek, Cracovia: Gratuluję Górnikowi punktu. Z każdym meczem presja rośnie i było to u nas widać. Nie byliśmy taką drużyną jak w ostatnim meczu z GKS-em Bełchatów. Z Górnikiem było dużo nerwowości i chaosu. Zagraliśmy 40 proc. słabiej niż zwykle. Nie jestem zadowolony ani z wyniku, ani ze stylu. Piast wygrał w Wodzisławiu z Odrą? O tym już wiedziałem na początku tygodnia...
|
Do góry
|
|
|
|
#3153765 - 24/05/2009 03:08
[Re: royalflush]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/08/2001
|
29 kolejka a widzę, że niektórzy nie znają dalej zasad które decydują o wyższym miejscu w tabeli - przecież jest jeszcze Górnik, który ma 29 punktów i z pojedynków bezpośrednich między tymi trzema zespołami Craxa ma więcej punktów niż Lechia
|
Do góry
|
|
|
|
#3154116 - 24/05/2009 05:38
[Re: Hakan]
|
Na pełnejjj kurrr...
Meldunek: 02/04/2004
|
wlasnie przed chwilka skonczylem szybka analke ostaniej kolejki Górnik Zabrze - Polonia Warszawa --> 1, lepiej nie chce myslec co mogloby sie stac gdyby Gornik tego nie wygral. Pewnie bylaby leTka pacyfikacja sektora gosci + ochroniarzy/policji. A moze i szatni Gornika Peffka jest 16 000 [oficjalnie] kibicow. Najwazniejszy mecz w sezonie. WYGRAC, a potem spoglaac na wyniki innych. Z drugiej strony ciekawi mnie fakt czy Polonia bedzie walczyla o te puchary... raz odpuszcza Cracovii, aby walczyc z Lechem. Gdzie tu logika Lech Poznań - Cracovia --> 2, Smude interesowalo tylko mistrzostwo... ale je przegrali i nawet nie licze ze beda chcieli zrehabilitowac sie u siebie. Odpuszcza mecz, a kibice Lecha przymkna oko na porazke, wszakze swoim pomoga Legia - Ruch --> 1, wynik znany byl juz po polfinale PP wiec punkty izii... LKS - Polonia B. --> 1X, nawet osolabienia nie przeszkodza w zdobyciu min. 1 pkt. Wydaje mi sie ze wszyscy poleca na 1, a bedzie X. Wszkaze tylko 1 punkt potrzeba aby sie utrzymac. Wisla - Slask ---> X, jak dla mnie peffa. Wisla, Lechia, Slask hehhe Wroclaw o nic juz nie gra, a dzis dobitnie przyczynili sie do mistrza Wisly. Krakow nie bedzie chcial ziomalom zrobic krzywdy, a kibice pewnie wybacza ze Wisla nie wygra u siebie ostatniego bardzo radosnego meczu Piast - Lechia --> 1X, Lechia pewnie bedzie walczyla jak lew i wg mnie bez czerwonej kartki sie w tym meczu nie obejdzie. Piast po zwyciestwie z Odra powinien juz swietowac, tak pewnie wszyscy pomysla, a tu psikus... Jesli Gornik sie utrzyma to na lato bramkarz Piasta bedzie kupiony przez Zabrze. Mozecie sie zdziwic, ale jest on fanem Gornika, wiec pewnie bedzie bronil jakby byl to mecz o utrzymanie. No i pewnie kwota transakcji bedzie troche zawyzona niz realna cena Arka - Odra --> X, Arka wg mnie bez szans na pozostanie, nawet jak wygra... Odra potrzbuje punkty aby byc 100% pewny utrzymania. Wiec gdzie tu znalezc zloty srodek... a no w remisie. Jednak gdyby tak, jakims dziwnym trafem Odra przegrala, a Lechia i Gornik wygral, to chyba Odra spada To sa moje wygibasy na temat Ekstraklasy. Nie ma co sie chowac z analizami i typami. Wg mnie tylko 2-4 spotkan bedzie do grania, reszta blok albo smieszne kursy. Za tydzien --> Gornicy TYLKO ZWYCIESTWO !
|
Do góry
|
|
|
|
#3154207 - 24/05/2009 07:07
[Re: s_LP]
|
newbie
Meldunek: 17/04/2009
|
Problem w tym, że Odrze brakuje punkt to utrzymania, więc nie pisz głupot, że niezależnie od tego wyniku jest pewna.
Oczywiście wyniki musiałyby się odpowiednio ułożyć, ale taki scenariusz jest możliwy. Oczywiście przyznaje rację chociaż typ na Piasta wszedł. Postanowiłem przyjrzeć się ostatniej kolejce. Istnieją cztery ciekawe warianty, które postanowiłem rozpatrzyć (chodzi oczywiście o utrzymanie) I wariant.Arka vs Odra 1 Górnik vs Polonia X Piast vs Lechia X Lech vs Cracovia X 4 ekipy mianowicie Arka, Górnik, Lechia i Cracovia mają po 30 punktów. Liczymy bilans pojedynków między drużynami Lechia vs Cracovia 2-0 Cracovia vs Lechia 3-1 Górnik vs Cracovia 0-2 Cracovia vs Górnik 0-0 Lechia vs Górnik 1-0 Górnik vs Lechia 2-0 Arka vs Cracovia 2-1 Cracovia vs Arka 0-0 Arka vs Górnik 1-0 Górnik vs Arka 2-2 Arka vs Lechia 0-1 Lechia vs Arka 2-1 Sytuacja w tabeli wyglądała by tak: Lechia 12pkt Arka 8pkt Cracovia 8pkt Górnik 5pkt Arka i Cracovia miały by tyle samo punktów więc przechodzimy do bilansu, a tu lepsza jest Cracovia 6-5 +1 Arka 6-6 0 W tabeli była by taka kolejność: Lechia, Cracovia(baraż), Arka i Górnik – Spadek II wariantArka vs Odra 1 Górnik vs Polonia 1 Piast vs Lechia 2 Lech vs Cracovia 2 Cztery drużyny mają 32 punkty, Arka ma 30 i spada, ale kto z nią i kto w barażach? Bierzemy pod uwagę mecze między zainteresowanymi drużynami Odra vs Górnik 0-0 Górnik vs Odra 2-0 Odra vs Lechia 1-0 Lechia vs Odra 3-1 Odra vs Cracovia 2-1 Cracovia vs Odra 0-0 Górnik vs Cracovia 0-2 Cracovia vs Górnik 0-0 Lechia vs Górnik 1-0 Górnik vs Lechia 2-0 Lechia vs Cracovia 2-0 Cracovia vs Lechia 3-1 Lechia 9pkt Odra 8 pkt Górnik 8pkt Cracovia 8 pkt Trzy drużyny mają 8 pkt więc liczymy bilans między zespołami Odra 2-5 (-3) Górnik 4-3 (+1) Cracovia 6-5 (+1) Wiemy już, że Odra opuści ekstraklasę, ale kto w barażach? Według regulaminu kolejną rzeczą która ma zadecydować jest korzystniejsza różnica bramek we wszystkich spotkaniach z całego cyklu rozgrywek, Górnik przed ostatnią kolejką ma 20-32 (-12), a Cracovia 22-38 (-16) Oba kluby przyjmujemy że wygrają swoje spotkanie więc w o wiele lepszej sytuacji są Zabrzanie. Górnik się utrzyma, Cracovia baraż. III wariantŁKS vs Polonia Bytom 2 Arka vs Odra 1 Górnik vs Polonia 1 Piast vs Lechia 2 Lech vs Cracovia 2 5 ekip mianowicie: LKS, Odra, Górnik, Lechia, Cracovia ma 32 punkty. Arka 30 pkt spada ale kto z nią i kto w barażach? Bierzemy pod uwagę mecze między zainteresowanymi drużynami Odra vs Górnik 0-0 Górnik vs Odra 2-0 Odra vs Lechia 1-0 Lechia vs Odra 3-1 Odra vs Cracovia 2-1 Cracovia vs Odra 0-0 Górnik vs Cracovia 0-2 Cracovia vs Górnik 0-0 Lechia vs Górnik 1-0 Górnik vs Lechia 2-0 Lechia vs Cracovia 2-0 Cracovia vs Lechia 3-1 ŁKS vs Odra 0-0 Odra vs ŁKS 0-1 ŁKS vs Górnik 2-0 Górnik vs ŁKS 2-0 ŁKS vs Lechia 2-1 Lechia vs ŁKS 2-1 ŁKS vs Cracovia 4-3 Cracovia vs ŁKS 2-0 Tabela wyglądała by tak: ŁKS 13pkt Lechia 12 pkt Górnik 11pkt Cracovia 11pkt Odra 9pkt Tak jak w wariancie II Górnik ma korzystniejszą różnice bramek we wszystkich spotkaniach ligowych od Cracovii i to on się utrzyma, Cracovia zagra w barażach, Odra natomiast spadnie. ŁKS już pewny utrzymania niezależnie od wyników w ostatniej kolejce. Wariant IVŁKS vs Polonia Bytom 2 Arka vs Odra x2 Górnik vs Polonia 1 Piast vs Lechia 2 Lech vs Cracovia 2 Arka nie wygrywa meczu i spada. Odra się utrzymuję w lidze ŁKS, Górnik, Lechia, Cracovia mają tyle samo punktów czyli 32 ŁKS vs Górnik 2-0 Górnik vs ŁKS 2-0 ŁKS vs Lechia 2-1 Lechia vs ŁKS 2-1 ŁKS vs Cracovia 4-3 Cracovia vs ŁKS 2-0 Górnik vs Cracovia 0-2 Cracovia vs Górnik 0-0 Lechia vs Górnik 1-0 Górnik vs Lechia 2-0 Lechia vs Cracovia 2-0 Cracovia vs Lechia 3-1 Tabela wyglądała by tak: Cracovia 10pkt ŁKS 9pkt Lechia 9pkt Górnik 7 pkt Górnik spada, między ŁKS-em a Lechia nie zdecyduje bilans między drużynami bo obaj mają (-1): ŁKS 9-10, a Lechia 7-8. Zdecyduje natomiast korzystniejsza różnica bramek we wszystkich spotkaniach ligowych a tu lepsza jest Lechia 28-44 (-16),ŁKS 25-43 (-18) i biorąc pod uwagę że Lechia poprawi go jeszcze gdyż wygra swoje spotkanie,a ŁKS pogorszy spowoduje to baraże dla ŁKS-u. Tyle z mojej strony a jak będzie zweryfikuje jak zawsze boisku. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#3154431 - 24/05/2009 16:24
[Re: karmann]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2008
|
Ojro -troche ponoszą cie aspekty kibicowskie Piast-LechiaSam bramkaż nie jest w stanie wygrać spotkania, jeżeli chodzi o cały kolektyw nazywany druzyną to obie ekipy mają podobne mozliwości..co zadecyduje o wyniku? No a to kto włoży w niego więcej sił to kto będzie miał motywacje i jasno wytyczony cel, jeżeli Piast juz o nic nie walczy nie będą tego przejawiać, co do tezy dotyczącej transferu do Górnika można równiez stwierdzic że kilka osob w Piascie nie będzie na ręke odejscieie bramkarza Jeszcze tydzien temu Piast myslal ze lightowo zostaną w lidze teraz juz są i mysle ze nie zagrają lepiej niż ze Śląskiem Wrocław Lech-CracoviaDobre występy w pucharach są, Puchar Polski jest majstra ni ma ! Jest niedosyt Lech (o ile dobrze pamietam) od 16 lat nie odniósł żadnego sukcesu, Vicemistrz to tez tytuł i myśle że powalczą o niego... Cracovia jest zespołem który potrafi u siebie cos zagrać (na wyjazdach jest kiepsko) zresztą podobnie jak Lechia dlatego nie rozumiem rozbieznosci pomiedzy tymi spotkaniami zwłaszcza ze ci drudzy grają z druzyną ktora swietuje utrzymanie, zresztą Lech jeszcze nie przegrał wszystkiego Górnik-PoloniaTu obie druzyny o cos walczą z pewnoscią plusem dla Górnika jest własny teren jednak nie jest on niezdobytą twierdzą, Polonia taz gra róznie jednak potrafi grac na wyjazdach, stawką dla Poloni są puchary wiec nie rozumiem pojęcia (odpuszczą)moze odpuscili Cracovii bo to w większej mierze najdłuzsza zgoda klubów (która ma swoją tradycje) zgoda miedzy kibicami to rzecz drugoplanowa....Druzynka z WLKP (za czasów Dyskobolii)czesto brala udzial w pucharach nie przeniesli sie do Warszawy by walczyc o ligowy byt, Górnik wygra jak nie popełni za wiele błędów Żabole mają nóż na gardle mimo że nie grają z Krakusami Polonia nastawi sie na gre z kontraataku a potrafią to robic, uwazam że nie padnie remis a szanse obu m daje 50/50
|
Do góry
|
|
|
|
#3154748 - 24/05/2009 19:01
|
old hand
Meldunek: 03/05/2006
|
@royal krótką masz pamięć - PP 2004, aspekty kibicowskie powiadasz, pisząc przy tym "Lechijka" i o krakowskich nożach
@ojro bramkarzem Piasta zainteresowanych jest kilka innych - silniejszych klubów, choćby Lech - Turina wczoraj udowodnił, że pewnym bramkarzem nie jest, podobnie jak Kotorowski.
Przypomnę o czym pisałem - Lech w zeszłym sezonie w podobnej sytuacji oddał punkty ŁKSowi, więc dlaczego niemiałby tego samego zrobić z Cracovią? Taki Lajf, dziwne że teraz Łodzianie nie odwdzięczyli się, inkasując Lechowi przy Bułgarskiej 2 pkt, które mogły być kluczowe w walce o tytuł.
ŁKS nie przegra, ale kurs na takie rozwiązanie będzie żenujący. Polonia puchary mogła sobie zapewnić dużo wcześniej, nie sądzę więc, żeby walczyli na całego z Górnikiem. Nie liczyłbym także na Piasta w starciu z Lechią.
|
Do góry
|
|
|
|
#3155533 - 24/05/2009 21:51
[Re: Hakan]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 01/09/2004
|
Łks nie przegra u siebie z Bytomiem, Lechia wygrywa w Gliwicach, Lech pogodzony, że mistrza nie zdobędzie, więc może pomoże Cracovi w potrzebie, a nawet jeśli nie pójdzie na "ugodę", to Pasy nie stoją na straconej pozycji, bo Lech zremisował u siebie z Arką Gdynia, ŁKS-em Łódź i Ruchem Chorzów, więc nie ma co załamywać rąk. Górnik wygra z Polonią. X,2,X2 na Cracovie to będą pewnie moje główne typy na ostatnia kolejkę.I nawet nie mówię o jakimś wałku, tylko motywacja w obu zespołach będzie diametralnie inna. Lech na wiosnę nic nie gra, a atmosfera w Lechu po utraceniu szans na mistrzostwo podejrzewam jest nie jest ciekawa.
|
Do góry
|
|
|
|
#3155679 - 24/05/2009 22:54
[Re: s_LP]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/12/2008
|
@royal krótką masz pamięć - PP 2004, aspekty kibicowskie powiadasz, pisząc przy tym "Lechijka" i o krakowskich nożach
Twoja tez szwankuje zdobyli także SuperPuchar, jedyne sukcesy które odnotowali na przestrzeni 16 lat, i odpuszczanie Vice Majstra na rzecz Legii ? Jeżeli Lech odpusci mecz o 2 miejsce to z wiadomych pobudek i rozmowie z kibicami, ciekawe czy podobnie zdanie na temat postawy Lecha miało by miejsce gdyby grali z Górnikiem czy Lechią a Craxa walczy o utrzymanie...czy także dawalibyscie peffki.. 2/X2 ??... Czemu Lech w zeszłym sezonie odpuscil mecz ŁkSowi ? Akurat w tym wypadku gdy Lech stracił gola Groclin już prowadził 0-2 w Wodzisławiu po 68 minucie było 0-3 więc odpowiedz jest prosta..sporo przypadku gdyby Kolejorz wygrał z ŁKS-em i tak Groclin by ich wyprzedził (miał lepszy bilans, ŁkS miał już utrzymanie paradoks na bułgarskiej ciekawe czy by przegrali jak by mieli oczko wiecej Co do Lechii to chyba podałem odpowiedni argument ponieważ Piast jest jedyną druzyną o nic nie walczącą (z którą gra ekipa zagrożona)śmiem nawet stwierdzic ze zwyciezce tego jest już ugadany. CBA to nie Pan Bóg i nie widzi wszystkiego
|
Do góry
|
|
|
|
#3155761 - 24/05/2009 23:24
|
old hand
Meldunek: 03/05/2006
|
ojejku - ależ musiałeś się odkuć, dla mnie SP ma dużo mniejsze znaczenie, niż owy PP, ale OK - kwestia interpretacji
Co do typu X2 - jakoś nie zauważyłem, żeby ktokolwiek dawał to jako peffke, zreszta przeczytaj ze zrozumieniem co napisał wyżej kfjatek.
Co do ŁKSu - to tutaj już pamięć napewno mnie nie myli - rok temu stosunki z nimi - były bardzo negatywne, więc ten aspekt nie wchodził w grę. Bredzisz pisząc, że ŁKS utrzymał się wcześniej. Sprawa Zagłębie Lubin była w toku i jeszcze po sezonie nie było wiadomo w której lidze zagra. Zwycięstwo w Poznaniu dawało Rodowitym utrzymanie.
Teraz też Lech o nic nie będzie grać. No chyba, że "wpadając sobie w ramiona", tym razem pamiętając o kondomach, zapomnicie o wydarzeniach boiskowych.
z mojej strony EOT
|
Do góry
|
|
|
|
#3156941 - 25/05/2009 07:08
[Re: Ojro]
|
AVE LAZIO
Meldunek: 18/05/2006
|
wlasnie przed chwilka skonczylem szybka analke ostaniej kolejki Górnik Zabrze - Polonia Warszawa --> 1, lepiej nie chce myslec co mogloby sie stac gdyby Gornik tego nie wygral. Pewnie bylaby leTka pacyfikacja sektora gosci + ochroniarzy/policji. A moze i szatni Gornika Peffka jest 16 000 [oficjalnie] kibicow. Najwazniejszy mecz w sezonie. WYGRAC, a potem spoglaac na wyniki innych. Z drugiej strony ciekawi mnie fakt czy Polonia bedzie walczyla o te puchary... raz odpuszcza Cracovii, aby walczyc z Lechem. Gdzie tu logika Lech Poznań - Cracovia --> 2, Smude interesowalo tylko mistrzostwo... ale je przegrali i nawet nie licze ze beda chcieli zrehabilitowac sie u siebie. Odpuszcza mecz, a kibice Lecha przymkna oko na porazke, wszakze swoim pomoga Legia - Ruch --> 1, wynik znany byl juz po polfinale PP wiec punkty izii... LKS - Polonia B. --> 1X, nawet osolabienia nie przeszkodza w zdobyciu min. 1 pkt. Wydaje mi sie ze wszyscy poleca na 1, a bedzie X. Wszkaze tylko 1 punkt potrzeba aby sie utrzymac. Wisla - Slask ---> X, jak dla mnie peffa. Wisla, Lechia, Slask hehhe Wroclaw o nic juz nie gra, a dzis dobitnie przyczynili sie do mistrza Wisly. Krakow nie bedzie chcial ziomalom zrobic krzywdy, a kibice pewnie wybacza ze Wisla nie wygra u siebie ostatniego bardzo radosnego meczu Piast - Lechia --> 1X, Lechia pewnie bedzie walczyla jak lew i wg mnie bez czerwonej kartki sie w tym meczu nie obejdzie. Piast po zwyciestwie z Odra powinien juz swietowac, tak pewnie wszyscy pomysla, a tu psikus... Jesli Gornik sie utrzyma to na lato bramkarz Piasta bedzie kupiony przez Zabrze. Mozecie sie zdziwic, ale jest on fanem Gornika, wiec pewnie bedzie bronil jakby byl to mecz o utrzymanie. No i pewnie kwota transakcji bedzie troche zawyzona niz realna cena Arka - Odra --> X, Arka wg mnie bez szans na pozostanie, nawet jak wygra... Odra potrzbuje punkty aby byc 100% pewny utrzymania. Wiec gdzie tu znalezc zloty srodek... a no w remisie. Jednak gdyby tak, jakims dziwnym trafem Odra przegrala, a Lechia i Gornik wygral, to chyba Odra spada To sa moje wygibasy na temat Ekstraklasy. Nie ma co sie chowac z analizami i typami. Wg mnie tylko 2-4 spotkan bedzie do grania, reszta blok albo smieszne kursy. Za tydzien --> Gornicy TYLKO ZWYCIESTWO ! KSG 1 LIGA jak dla mnie Arka jak to sprzedawczyki ugadane mają więc 1 brać póki będą promocje i nie za późno. Człowieku opamiętaj się Wisła-Śląsk X chyba jakieś sny miałeś ... Wisła u siebie zawsze solidna.Kurs może niski będzie.Ale szkoda sensacji w takim meczu szukać.Że zgodę mają to nic nie świadczy. Co do meczu Cracovii NO BET Nauczcie wreszcie nie poruszać kwestii zgód.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|