Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#3132240 - 14/05/2009 04:34 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: Llama]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Nie ściągną ci kasy, musisz sam im wysłać. Chyba, że na koncie masz kwotę powyżej kwoty wolnej od zajęcia (obecnie ok. 7 tysięcy, o ile się nie mylę).

Poza tym, jeżeli masz zajęcie to powinieneś dostać pismo pocztą z informacją dlaczego, ile i kiedy.

I nie siej paniki.

Do góry
Bonus: Unibet
#3132288 - 14/05/2009 04:43 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: micha$]
-Adrian- Offline
veteran

Meldunek: 10/08/2005
Witam. Podbiję temat z troszkę innej mańki, mam nadzieję że autor nie obrazi się smile

Otóż zacząłem studia zaoczne. Studia zaoczne mają to do siebie, że należy je opłacać. W styczniu stwierdziłem, że to jednak nie dla mnie i zwyczajnie przestałem chodzić na zajęcia (niczego oficjalnie w szkole nie załatwiłem, rezygnacji itd). Raty 1 i 2 opłaciłem, bo wtedy się uczyłem, kolejnych już nie, wychodząc z założenia, że skoro się nie uczę to się im nie należy smile Kilka dni temu dostałem maila z dziekanatu z przypomnieniem o zadłużeniu.
Będę musiał zapłacić czy nie ?? Mają tą moc prawną popartą siłą wykonawczą aparatu przymusu, jakimi są sąd i policja ?? wink Czy mogę ich olać ??
PS. Z mego internetowego konta studenta zniknęła zakładka płatności. Nawet nie mogę sprawdzić jak obecnie wygląda mój stan zadłużenia.

Do góry
#3132376 - 14/05/2009 05:01 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: -Adrian-]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Jeżeli nie "awansowałeś" na kolejny rok to nie widzę sensu dlaczego miałbyś coś płacić. Najlepiej wyjaśnić tę sprawę w dziekanacie a nie pytać na forum wink

Do góry
#3132407 - 14/05/2009 05:06 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: micha$]
-Adrian- Offline
veteran

Originally Posted By: micha$
Jeżeli nie "awansowałeś" na kolejny rok to nie widzę sensu dlaczego miałbyś coś płacić. Najlepiej wyjaśnić tę sprawę w dziekanacie a nie pytać na forum wink

Wiesz, w dziekanacie zapewne powiedzą mi żeby płacić (w końcu darmowa kasa dla nich), dlatego dobrze wiedzieć na czym się stoi i jakie są możliwości wink

Do góry
#3132738 - 14/05/2009 06:15 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: -Adrian-]
damianki Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/01/2005
Kwestia tego czy podpisywałeś jakąś umowę ze szkołą na okres trwania studiów. Oni Ciebie uczą, ty im za to płacisz. Jeśli coś takiego było to na pewno jest tam ujęte, że za cały semestr należy im się opłata, albo ewentualnie cały rok studiów mimo twojej olewki zajęć i rezygnacji z nich.

Do góry
#3132844 - 14/05/2009 06:36 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: damianki]
-Adrian- Offline
veteran

Originally Posted By: damianki
Kwestia tego czy podpisywałeś jakąś umowę ze szkołą na okres trwania studiów. Oni Ciebie uczą, ty im za to płacisz. Jeśli coś takiego było to na pewno jest tam ujęte, że za cały semestr należy im się opłata, albo ewentualnie cały rok studiów mimo twojej olewki zajęć i rezygnacji z nich.

W tym właśnie problem. Jakiś tam papier był o ile dobrze pamiętam.

Do góry
#3132900 - 14/05/2009 06:52 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: -Adrian-]
Goget Offline
Tenis Trader

Meldunek: 09/02/2003
Najprawdopodobniej w umowie masz wpisaną kwotę do zapłaty za cały semestr, z zaznaczeniem że możesz ją spłacać w miesięcznych ratach.

To tak jakbyś kupił na raty telewizor, a jakby Ci się spalił to poszedłbyś do banku i się wykręcał, że nie będziesz płacił bo już nic nie oglądasz w tym TV.

Może jakbyś poszedł zrezygnować szybciej, to by Cię zwolnili z opłat, a tak to skąd oni mają wiedzieć czy chodziłeś czy nie na zajęcia.

Do góry
#3133401 - 14/05/2009 16:44 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: Goget]
-Adrian- Offline
veteran

Originally Posted By: Goget
Najprawdopodobniej w umowie masz wpisaną kwotę do zapłaty za cały semestr, z zaznaczeniem że możesz ją spłacać w miesięcznych ratach.

To tak jakbyś kupił na raty telewizor, a jakby Ci się spalił to poszedłbyś do banku i się wykręcał, że nie będziesz płacił bo już nic nie oglądasz w tym TV.

Może jakbyś poszedł zrezygnować szybciej, to by Cię zwolnili z opłat, a tak to skąd oni mają wiedzieć czy chodziłeś czy nie na zajęcia.

Zgadzam się z takim tokiem rozumowania. Aczkolwiek sprawdzić moją frekwencję mogą bardzo prosto. Wszakże psorzy prowadzą listy obecności smile

Do góry
#3133465 - 14/05/2009 17:26 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: -Adrian-]
Bebok Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 02/06/2006
To czy chodzisz czy nie, nie ma żadnego znaczenia. Podpiałeś umowe, do momentu rezynacji, bądź wykreślenia Cię jesteś studentem. BA, nawet jeśli Cie skreślą za to że nie płacisz czesnego to i tak będziesz im to prędzej czy później musiał oddać. Gdybyś zrezygnował skłądając jakiś papier to prawdopodobnie zapłaciłbyś tylko jakąś drobną karę umowną ( w różnych umowach jest różnie).
Telewizor to zły przykłąd, myśle że lepszym jest przykład amonamentu np za telefon kom., Nikogo nie obchodzi że wogóle nie dzwonisz, podpisałęś umowę, płacić musisz.

Do góry
#3133506 - 14/05/2009 17:54 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: -Adrian-]
jadanek Offline
Olimpijczyk

Meldunek: 14/05/2005
Originally Posted By: -Adrian-
Witam. Podbiję temat z troszkę innej mańki, mam nadzieję że autor nie obrazi się smile

Otóż zacząłem studia zaoczne. Studia zaoczne mają to do siebie, że należy je opłacać. W styczniu stwierdziłem, że to jednak nie dla mnie i zwyczajnie przestałem chodzić na zajęcia (niczego oficjalnie w szkole nie załatwiłem, rezygnacji itd). Raty 1 i 2 opłaciłem, bo wtedy się uczyłem, kolejnych już nie, wychodząc z założenia, że skoro się nie uczę to się im nie należy smile Kilka dni temu dostałem maila z dziekanatu z przypomnieniem o zadłużeniu.
Będę musiał zapłacić czy nie ?? Mają tą moc prawną popartą siłą wykonawczą aparatu przymusu, jakimi są sąd i policja ?? wink Czy mogę ich olać ??
PS. Z mego internetowego konta studenta zniknęła zakładka płatności. Nawet nie mogę sprawdzić jak obecnie wygląda mój stan zadłużenia.

chodzilem na zaoczne, tez w pewnym momencie zrezygnowalem, nie spieszylo mi sie z odebraniem swiadectwa, bo mi nie bylo potrzebne, poszedlem po pol roku po swaidectwo, a oni do mnie, ze musze zaplacic 540 zl :D, mowie, za co, za zalegle 2 miesiace. Okazalo sie, ze przestalem chodzic we wrzesniu, a oni mi jeszcze naliczali kase po 240zl za pazdziernik i listopad. To podziekowalem za te swiadectwo, powiedzialem, zeby tylko nie zgubili. Odpis mi starcza wink

Do góry
#3133806 - 14/05/2009 20:30 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: jadanek]
Adammm Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 01/10/2006
jak bys zrezygnowal ze studiow to by jeszcze Ci najprawdopodobniej zwrocili to co wplaciles. Tak jest przynajmniej na UMK

Do góry
#3134959 - 15/05/2009 04:11 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: Adammm]
weed Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/08/2006
co w przypadku jak ktoś bedzie powtarzał 3 semestr od października, a ma jedną ratę zapłaconą za czwarty semestr na którym w praktyce nigdy nie byl, zwracają tą ratę>?

Do góry
#3134993 - 15/05/2009 04:20 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: weed]
jadanek Offline
Olimpijczyk

Meldunek: 14/05/2005
brac to oni chetnie biora, ale zwracac juz nie bardzo chca wink

Do góry
#3135019 - 15/05/2009 04:27 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: weed]
Bebok Offline
Pooh-Bah

Originally Posted By: weed
co w przypadku jak ktoś bedzie powtarzał 3 semestr od października, a ma jedną ratę zapłaconą za czwarty semestr na którym w praktyce nigdy nie byl, zwracają tą ratę>?

he he

Jasne że nie.

Do góry
#3135025 - 15/05/2009 04:28 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: weed]
pezet40 Offline
addict

Meldunek: 17/03/2006
Po pierwsze kwota wolna od zajęcia wynosi 3 średnie pensje przecietnego polaka za ubiegly rok... W ubieglym roku wynosila ona kolo 3000zl co daje lacznie 9000zl... Jezeli nie masz tyle na koncie nic ci nie moga zabrac

Po drugie konto ma sie zablokowane "czesciowo" tzn zablokowane bankomaty oraz konto internetowe... Natomiast wplaty i wyplaty mozna realizowac normalnie bezposrednio w banku

Po trzecie jezeli ktos na upartego nie chce placic a potrzebne mu konto w banku to moze zalozyc konto w innym banku i napewno nie zostanie ono zablokowane... (Urzednicy nie sprawdzaja powtornie czy osoba ma jakies inne konta)

Po czwarte jezeli osoba ktora jest scigana za dlugi pracuje gdzies musi sie liczyc na 100% z tym ze wysla list do firmy (do szefa) z poleceniem sciagniecia pieniedzy z wyplaty...Jezeli firma (szef) sie z tego obowiazku nie wywiaze zostanie ukarany 500zl grzywna

Po piate nie tyczy sie to osob zarabiajacych minimalne wynagrodzenie. Tzn pismo do firmy przyjdzie ale jezeli szef zlozy pismo ze zarabiasz minimalna odwala sie od niego...

Po szoste na wlasnym przykladzie: 2 mandaty w ciagu 15minut za picie w publicznym miejscu... lacznie 200zl do zaplaty... Nic do domu zadne pisma nie przychodzily... 2 razy przyszedl jakis komornik i nie dalem mu pieniedzy zagrozil pracami spolecznymi i poszedl po 3 tygodniach przychodzi list ze "z uwagi na to ze nie mam dochodow mandaty zostaja umorzone" laugh

Pozdro

Do góry
#3135047 - 15/05/2009 04:36 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: Bebok]
weed Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/08/2006
Originally Posted By: Bebok
Originally Posted By: weed

he he

Jasne że nie.

kiepsko ;/, w sumie nie rozumiem za co wzieli kasę, oni nie dopuscili do 4 semestru więc kase powinni oddać bo niby za co ja wzieli.

Do góry
#3135051 - 15/05/2009 04:37 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: pezet40]
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Mam dobrego kolege ktory przez wiele lat nie pracowal, a co za tym idzie jezdzil srodkami komunikacji miejskiej na "gape". Manadaty zbieral na kupke, bo wiedzial ze niemaja mu z czego sciagnac. Poltora roku temu zalatwilem mu prace. Miesiac temu przyszedl wyrok z rozrpawy bez jego udzialu ze ma do zaplacenia kilkaset zlotych. Tak wiec predzej czy pozniej podmiot ktoremu jestesmy winni pieniadze upomni sie o swoje. Nic w przyrodzie nie ginie

Sam mam jeden nie przyjety od kanarow mandat sprzed 3 lat, ciekawe kiedy moja kolej?

Do góry
#3135063 - 15/05/2009 04:40 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: weed]
Bebok Offline
Pooh-Bah

Przykladowa sytuacja

oblewasz cos w sesji zimowej, mimo to placisz za jakis termin poprawkowy/dostajesz warunek/ czy jakies inne kolo rantunkowe, i mozesz chodzic na 4 semestr, a uwalony przedmiot zdac w sesji letniej...

Do góry
#3135067 - 15/05/2009 04:40 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: weed]
xqwzts Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/03/2005
skoro nie dopuscili to po co zaplaciles rate? grin
w takim przypadku mysle ze powinni zwrocic :/

Do góry
#3135274 - 15/05/2009 05:40 Re: URZAD SKARBOWY SIADL MI NA KONTO [Re: -Adrian-]
majner Offline
2fast 2furious

Meldunek: 06/11/2001
Originally Posted By: -Adrian-
Originally Posted By: Goget

Zgadzam się z takim tokiem rozumowania. Aczkolwiek sprawdzić moją frekwencję mogą bardzo prosto. Wszakże psorzy prowadzą listy obecności smile

Proponuję jak najszybciej zgłosić się do dziekanatu i wyjaśnić sprawę, czyli... zapłacić. Do momentu skreślenia z listy studentów musisz płacić raty, wszystko pisze w umowie z uczelnią. Tak więc: im szybciej zapłacisz, tym mniejsze odsetki.
Tak jak ktoś wyżej napisał: to, że kupiłeś telewizor na raty i go nie oglądasz, nie oznacza, że nie musisz płacić rat.

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08