Witam,
długo nie pisałem gdyż z czasem u mnie ostatnio bardzo krucho co nie oznacza jednak, że nie obserwowałem sytuacji na rynkach i nie podejmowałem działań inwestycyjnych na naszym parkiecie.Wręcz przeciwnie byłem aż nadto aktywny jednak myślę, że niema potrzeby chwalić się ile kto zarobił. To nie miejsce i czas
Przeglądając temat widzę wciąż Eldo radzi sobie bardzo dobrze, Mura również ciekawe analizy i spostrzeżenia. Gratulacje panowie
Na dzień dzisiejszy wciąż nie widać tej korekty która w końcu wszak musi nastąpić. Myślę, że wyraźnym sygnałem do dalszej kontynuacji trendu "wzrostowego" będzie przebicie przez linie 1880.
Jednak nie zważając na to w jakim trendzie się znajdziemy i w którą stronę pójdziemy proponuję spółkę którą się od jakiegoś czasu dość poważnie interesuje i postanowiłem w nią zainwestować swoje pieniądze a mianowicie:
Azoty Tarnów (Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach SA).
Spółka zajmuje się wytwarzaniem i sprzedażą chemikaliów oraz tworzyw sztucznych.
Poza znakomitą sytuacją finansową i dużą ilością gotówki w zapasie spółka dysponuję naprawdę dobrymi wskaźnikami:
Cena / Zysk
8.80Cena / WK
0,49 !Myślę, że wartość tych wskaźników mówi wszystko i osoby będące w temacie wiedzą o co chodzi.
Ponadto warto również zaznaczyć, że w 2008 roku większość firmy z branży chemiczne nie wykonały założeń zysku wyjątkiem jest właśnie AT które osiągnęło zysk większy od zakładanego !
Gdy popatrzymy na ostatnie miesiące widzimy wyraźny potencjał wzrostowy:
27.11.08-27.05.09
(+86.32%) (ostatnie 6 miesięcy)
27.02.09-27.05.09
(+81.27%) (ostatnie 3 miesiące)
27.04.09-27.05.09
(+26.15%) (ostatni miesiąc)
Warto zaznaczyć również podniesienie rekomendacji przez analityków z
DM BZWBK(o 16% z 17,2 zł na 20zł). W raporcie przygotowanym dla tej spółki czytamy:
"Tarnów zanotował najwyższą stopę zwrotu (104%) spośród dużych firm chemicznych na GPW od początku roku.
Pomimo, iż skala odbicia spółki może wydać się wielu osobom przesadzona, naszym zdaniem Tarnów jedynie odrobił część zeszłorocznej skrajnie nieuzasadnionej wyprzedaży i jest dopiero w połowie drogi do osiągnięcia fundamentalnego potencjału wzrostu".
Wydaje mi się, że Azoty Tarnów jest jedną z najbardziej perspektywicznych spółek na naszym parkiecie w obecnych czasach. "Nawet jeśli światowa gospodarka nie dojdzie szybko do siebie i na przykład ropa naftowa wciąż będzie tania, żywność i towary rolne powinny sobie radzić dobrze i już nawet w Polsce widzimy, że faktycznie szybko drożeje.Rosnąca inflacja wydaje się nie do uniknięcia, a rolnicy akurat na niej skorzystają, bo ta grupa towarów powinna drożeć szybciej od innych."
W jednym z wywiadów Jim Rogers rekomenduje właśnie ten sektor do wzrostów.
Towary rolne,produkty rolne,produkty chemiczne,nawozy itd. wszystko związane/powiązane z Rolnictwem powinno być dobrą inwestycją na przyszłe czasy.
W pełni zgadzam się z Rogersem dodając jeszcze, że surowce- spółki paliwowe również będą się cieszyć solidnym potencjałem wzrostowym.
Dlatego popieram osoby chętnie do zakupy Lotosu. Myślę, że nie potrzeba nikogo przekonywać dlaczego akurat tę paliwową spółkę warto mieć w swoim portfelu inwestycyjnym.
Podsumowując obecna cena
AT: 15,39 wydaje się być relatywnie niska i sądzę, że wejście i zakup walorów właśnie tej spółki będzie naprawdę dobrą inwestycją.
Sam zakupiłem naprawdę dużą ilość pozostaje mi tylko czekać na zyski które prędzej czy później są nieuniknione.
Pozdrawiam,
gool11