#2967849 - 11/03/2009 21:26
Re: W co warto dziś inwestować? [5]
[Re: andrzejek_84]
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
Wzrosty na gpw zgodnie z moimi oczekiwaniami ale ich skala mnie rozczarowuje , zobaczymy jak sie Stany dzisiaj otworżą , da to nam odpowiedz , czy jesteśmy w rakiecie czy w korekcie technicznej wywaliłem millenium ,dokupiłem lotos o wiele ciekawiej teraz na walutach , złoty przebił linie oporu na 4,60 jesli wzrosty na giełdach się utrzymają dłuzej bedzie testował 4,40 , a przebicie tego to wielce prawdopodobna zmiana trendu , ale wszystko to jeśli ...jutro dane o produkcji przemysłowej w Stanach info te zadecyduje o obliczu rynku na najbliższe sesje POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
#2967850 - 11/03/2009 21:27
[Re: mura]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
w którym roku wg Was zacznie się hossa?
i czy zgadzacie się z "wariantem japońskim" w amerykańskiej gospodarce i na amerykańskich indeksach?
Wariant japoński to teoretycznie odosobniony przypadek. Choć po wielkim kryzysie indeksy w Stanach wybiły nowe maksima w... 1954 r. Wszystko zależy od tego jak zdefiniujemy hossę. Czy jeśli w 2010 Dow skoczy z 5200 na 5800 to będzie już hossa? Dla tych, którzy kupili akcje przy poziomie 14000 też?
|
Do góry
|
|
|
|
#2967860 - 11/03/2009 21:39
[Re: ELDORADO]
|
Carpal Tunnel
|
o wiele ciekawiej teraz na walutach , złoty przebił linie oporu na 4,60 jesli wzrosty na giełdach się utrzymają dłuzej bedzie testował 4,40 , a przebicie tego to wielce prawdopodobna zmiana trendu
Waluty regionu chodzą jak po sznurku. Nie sądzę by miało to coś wspólnego z jakimiś poziomami na złotówce. A zmiana trendu? Nie sądzę. Sporo trupów zaryglowało się w szafach od środka i liczą, że opuszczą je za jakiś czas po cichu, jako zombie. Nie sądzę by rynek zechciał dać im te pieniądze za darmo. Także w najlepszym wypadku spodziewałbym się korekcyjnego wzmocnienia i stabilizacji. Ale to optymistyczny wariant.
|
Do góry
|
|
|
|
#2967878 - 11/03/2009 21:53
[Re: z o ® r o]
|
Joker
|
o wiele ciekawiej teraz na walutach , złoty przebił linie oporu na 4,60 jesli wzrosty na giełdach się utrzymają dłuzej bedzie testował 4,40 , a przebicie tego to wielce prawdopodobna zmiana trendu
Waluty regionu chodzą jak po sznurku. Nie sądzę by miało to coś wspólnego z jakimiś poziomami na złotówce. A zmiana trendu? Nie sądzę. Sporo trupów zaryglowało się w szafach od środka i liczą, że opuszczą je za jakiś czas po cichu, jako zombie. Nie sądzę by rynek zechciał dać im te pieniądze za darmo. Także w najlepszym wypadku spodziewałbym się korekcyjnego wzmocnienia i stabilizacji. Ale to optymistyczny wariant. wiem zoRro.że obstajesz dalej na tym , iż złoty poleci przez opcje grubo powyzej 5,0 , ale juz teraz z AT mamy do czynienia z technicznym sygnałem sprzedaży eurasa , bo kurs wyszedł dołem z trwającego prawie miesiąc trendu bocznego( od 18-02-2009) , kiedy poruszał się w kanale 4.65-4.75, więc można zaryzykować twierdzenie ,że właśnie teraz jesteśmy świadkami zmiany trendu ma złotym o to sie co prawda teraz z Tobą nie założę , ale kto wie czy tak właśnie nie jest
|
Do góry
|
|
|
|
#2969548 - 12/03/2009 07:04
[Re: mura]
|
Carpal Tunnel
|
Końcówka tego roku lub pierwsza część przyszłego. Podzielam Twoje zdanie i większości ekspertów zresztą. To znaczy uznaję taki scenariusz za najbardziej prawdopodobny, ale wykluczyć innych oczywiście nie mogę. Do rozpatrzenia są tu co najmniej trzy kwestie. Po pierwsze, nie może być mowy o zakończeniu kryzysu dopóki wszystkie trupy nie powypadają z szaf. Gdybym napisał, że te co do tej pory wypadły to czubek góry lodowej to grubo bym przesadził, ale określając to jako tzw "mniejszą połowę" wiele już bym się zapewne nie pomylił. Sam nie raz pisałeś tu o drugiej turze kryzysu, o kartach kredytowych. Problem polega na tym, że to wszystko jest tak ze sobą połączone i każdy odkryty w szafie trup generuje dwa potencjalne na przyszłość. Kwestia druga to plan ratunkowy w USA. Na razie jego efekty są wielką niewiadomą. Na pewne zagrożenia zwrócił uwagę ostatnio Krugman. Pakiet stymulujący w obecnym kształcie i rozmiarze to prawie na pewno za mało, ale za parę miesięcy kiedy, być może, trzeba będzie coś dołożyć poparcie społeczne jak i w Kongresie dla tego typu inicjatyw będzie najprawdopodobniej mniejsze niż dziś. Przy tym czarnym scenariuszu południe to jedyny obowiązujący kierunek. Na koniec coś pozytywnego. Wiele osób twierdzi, że obecnie następuje przetasowanie światowej gospodarki. Koniec hegemonii USA mianowicie. A właściwie jest to już prawie pewne. Może nastąpi gdzieś przerwanie łańcuszka zależności USA-strefa euro-Polska albo chociaż osłabienie tych zależności (pomarzyć można ). Scenariusza, w którym Dow miota się przez najbliższe kilka miesięcy w przedziale 6-7 a my dochodzimy w tym czasie do np 1800 nie jest tak mało realny, zwłaszcza w kontekście ostatnich 2 tygodni. Na taki scenariusz liczy Eldorado, choć pewnie wolałby, żeby hossa zaczęła niepodzielnie rządzić po obu stronach oceanu Ale chyba jeszcze trochę przedwczesny ten optymizm.
|
Do góry
|
|
|
|
#2969973 - 12/03/2009 15:33
|
Joker
|
No widzisz Zorro waluty regionu nie idą jednak razem jak po sznurku ,, teraz ten rząd chce nas wrecz siłą zaciągną do korytarza ERM2 i może sobie pogrywać na złotym w celu jego umocnienia , bo z tak słabym słabym złotym jak teraz tam na pewno nie wejdziemy , czy to więc zmiana trendu ? a to teraz moja zajadka ,ale moim zdaniem warto utworzyć chocby niewielkiego lofta na forexie na umocnienie złotego Giełda dzisaj powinna pójść up , obstawiam ,że PKOBP przejmie teraz pałeczkę od kghm w liderowaniu tych obecnych jednak słomianych wzrostów , kupiłem wczoraj pod koniec sesji więcej tego papiera , licząc ,ze te 25 za sztuke osiągnie nasz bank już wkrótce , ale mój optymizm jest jednak stonowany , bo wielu tak myśli POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
#2970550 - 13/03/2009 01:40
|
Joker
|
Waluty regionu chodzą jak po sznurku. Nie sądzę by miało to coś wspólnego z jakimiś poziomami na złotówce. A zmiana trendu? Nie sądzę. Sporo trupów zaryglowało się w szafach od środka i liczą, że opuszczą je za jakiś czas po cichu, jako zombie. Nie sądzę by rynek zechciał dać im te pieniądze za darmo. Także w najlepszym wypadku spodziewałbym się korekcyjnego wzmocnienia i stabilizacji. Ale to optymistyczny wariant. wiem zoRro.że obstajesz dalej na tym , iż złoty poleci przez opcje grubo powyzej 5,0 , ale juz teraz z AT mamy do czynienia z technicznym sygnałem sprzedaży eurasa , bo kurs wyszedł dołem z trwającego prawie miesiąc trendu bocznego( od 18-02-2009) , kiedy poruszał się w kanale 4.65-4.75, więc można zaryzykować twierdzenie ,że właśnie teraz jesteśmy świadkami zmiany trendu ma złotym o to sie co prawda teraz z Tobą nie założę , ale kto wie czy tak właśnie nie jest Zorro zobacz na waluty dzisiaj wzgledem złotego , otworzyłeś juz lofta ?
|
Do góry
|
|
|
|
#2970826 - 13/03/2009 03:18
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2003
|
czytam ten temat już kilka miesięcy i widzę że Zorro ma rzadką cechę jak Balcerowicz - zawsze się myli (w polityce podobnie) najpierw pisał o euro za 2,50-2,80 teraz wieszczy 5,50 Zorro ostatni prawdziwy lewaku na mecz.pl wracaj do tematu polityka
|
Do góry
|
|
|
|
#2971366 - 13/03/2009 05:21
[Re: Nirtz]
|
Carpal Tunnel
|
Doceń to! W tym są pieniądze! Stara prawda tego forum mówi, że lepiej zawsze się mylić niż dokładnie w połowie przypadków (jak czyni to większość tzw "analityków"). Kto uważnie czyta zauważy też, że większość z tych, którzy się tu produkują (np. Eldorado albo ja) zmienia swoje prognozy średnio raz na tydzień. Kto uważnie czyta rozróżni również prognozę długoterminową od krótkoterminowej i i nie będzie za każdym razem dzielił się z nami faktem, iż zobaczył na onet.pl krzykliwy nagłówek Dziś Szwajcaria skupowała waluty i mamy tego efekty. Ciekawe, że wszystkim opłaca się osłabianie swoich walut. Chiny, Szwajcaria... Tylko u nas panuje przekonanie, że najlepiej by było tak jak w sloganie Borowskiego. Wtedy będziemy bogaci, panami świata będziemy A kwintesencję tego mamy pewnie w "Polityce", wszystko okraszone akademickimi dyskusjami i zalane kaczym sosem. Nie wchodzi się do restauracji gdzie serwują nieświeże kotlety. Ja stosunkowo niedawno na oczy przejrzałem, ale normalni ludzie już dawno tam nie zaglądają
|
Do góry
|
|
|
|
#2972006 - 13/03/2009 15:22
|
Joker
|
@Nirtz , nie przesadzaj Zorro jest niezły w tym co pisze, a błędy robi każdy ,ja również , wypieprzyłem millenium niepotrzebnie na przykład ostatnio Ale faktycznie zoRro mógłbyś wrocić do tematu polityka , mnie już zaczyna nudzić kopanie sie z pofanatykami , i brakuje mi tam Ciebie , więc ? co do walut tak sobie głośno myślę , choc to teoria spiskowa , oczywiście dołowanie franka , ale czy tylko to ? u dojczów wczoraj żałosne dane o produkcji , zastanówcie się czy Niemcom opłaca się mieć za swoją granicą 40 milionowy naród ze słabą walutą , przecież tam niemieszki by uciekali zeby sie nawet napic taniego piwa , nie mowiać już o innych towarach czy usługach ... giełda rakietowe wzrosty nie moze byc innaczej , i pytanie dnia ,czy warto zostać z papierami na łykend
|
Do góry
|
|
|
|
#2972017 - 13/03/2009 16:05
|
Joker
|
[quote=ELDORADO giełda rakietowe wzrosty nie moze byc innaczej , i pytanie dnia ,czy warto zostać z papierami na łykend [/quote] ech ELDO pewnym to możesz być tylko śmierci i podatków moja wczorajsza 100% pewność co do tych dzisiejszych rakietowych wzrostów uległa przed chwilą dużemu zachwianiu , kiedy zobaczyłem przed chwilą czerwone futy w Stanach , koryguję prognozę ,będą wzrosty ,ale bez fajerwerków dzisiaj ,a pytanie dnia zostaje : czy warto zostawać z papierami przez łykend POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
|
|