#2985290 - 18/03/2009 20:38
Re: W co warto dziś inwestować? [5]
[Re: ELDORADO]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2006
|
Eldo byłeś na wystąpieniu Mateusza? czy USA zbankrutuje? wg mnie to jeden z najzdolniejszych ekonomistów młodego pokolenia, polecam nie tylko ten materiał ale wszelkie jego publikacje. to taka rada ode mnie dla mniej zorientowanych szkoda, że dopiero kryzys sprawia że częściej słucha się takich osób jak Ron Paul, Peter Schiff albo ... Szewczak, Gwiazdowski czy Machaj klasyczna ekonomia, zero radykalizmu, wolność po prostu, szkoła austriacka rulezzz
|
Do góry
|
|
|
|
#2985315 - 18/03/2009 21:10
[Re: mura]
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
No nie byłem , ale do takich konkluzji podchodzę jednak z dystansem, niemniej szkoła austriacka fakt , najbliższa jest prawdy Mam juz dosyc tej gpw i tego palanta sobolewskiego , cała Europa dzisiaj na zielono , a u nas ponad połowa sesji już za nami i obroty 77 mln dolców , to już nawet gorzej niz żenada , a futmafia robi z tą giełdą co chce , wszyscy czekają na zmianę pozycji na kontraktach w ten piątek kiedy ci bezkarni futgangsterzy zmienią pozycję , a ja dochodzę do wniosku ,ze nic się nie zmieni w tej szulerni kierowanej przez tego pisdzielca i trzeba będzie zacząć grać na normalnych giełdach .
|
Do góry
|
|
|
|
#2986226 - 19/03/2009 03:45
|
Joker
|
Ale dolarek pojechał w dół po deklaracji Feda :D, dzień pełen wrażen i emocji i zwotów akcji , 3,30 teraz już naprawde blisko się wydaje , ale po czymś takim , trzeba jeszcze chyba dłużej poczekać na dalszy zjazd zielonego a na naszej futszulerni czekamy do piątku , muszę przyznać ,że dzisiaj byłem już blisko do samowyleszczenia , a tak poczekam z akcyjkami na rozwoj wydarzeń , może gruby zacznie otwierać w piątek l, to wtedy naprawde pojedziemy z koksem w góre rzecz jasna POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
#2988229 - 19/03/2009 15:22
[Re: z o ® r o]
|
Joker
|
A nie boisz się, że 1 Amero będzie wymienialne na 1 trylion dolarów? nie bo kupię dolara spekulacyjnie , kiedy bedzie po 3-3,1 mozna sie wtedy spodziewać spekulacyjnego odbicia , skąd? - z realizacji zysków , potem chyba ucieknę na dobre z zielonego jak i wogóle z pieniądza , bo idzie inflacja która może sie przerodzic w hiperinflację , wiec trzeba bedzie zawczasu uciec w szelkie dobra trwałe począwszy od ziemi poprzez samochody a skończywszy na expresie do kawy i flaszeczce bourbona poki co zarabiamy poki mozna : waluta para EUR/USD jedziemy do poziomu 1,44 którego zabezpieczamy odpowiednio wysokim stop/lossem, co jest konieczne bo do czerwca co najmniej bedziemy mieli rollcaaster na dolarze otwieramy pary EUR/PLN i USD/PLN i gramy na umocnienie złotego w real money ; kupujemy dolce przy poziomie 3-3,10 , a potem sprzedajemy przy odbiciu zamieniając je na Euro giełda : wiem futmafia , ale nie wierzę żeby zaczeli oni grać przeciwko nowemu trendowi , będą otwierali nowe pozycje w piatek i będzie to L , kupujemy akcje spólek surowcowych i banków POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
#2988548 - 19/03/2009 17:46
[Re: mura]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
natomiast co do dolarów zimbabwejskich to:
Ale opinie, z którymi się spotkałem, że ludzie nie zdążą dobiec do sklepu bo pieniądze stracą na wartości chyba nieco przesadzone (abstrahując od tego, że w sklepach nie przyjmują). Skoro tyle tego drukują to musi ktoś to przyjmować. Nieco ponad 10% dziennie traciła ta waluta. Nasz złoty też tak potrafi. Jedyna różnica, że tam zawsze w jedną stronę.
|
Do góry
|
|
|
|
#2988613 - 19/03/2009 18:18
|
veteran
Meldunek: 26/12/2003
|
ELDO ,spokojnie -przyczyna dla ktorych inne gieldy nie rosna (w tym GPW )jest to ,ze Wall Street dojechala do silnych oporow -czas na realizacje zyskow ,poza tym opory sa naprawde bardzo silne -przynajmniej technicznie .
Trudno kupowac kontrakty i akcje na wzrosty ,majac duze p ,ze Wall Street spadnie .
|
Do góry
|
|
|
|
#2988617 - 19/03/2009 18:20
|
Carpal Tunnel
|
w drodze na zakupy: a tutaj krótki filmik, momentami wstrząsający Zimbabwe - gold for bread. nie zapominaj, że Zimbabwe to trzeci świat. tam struktury organizacji państwa wyglądają nieco inaczej niż w krajach Zachodu. z pewnością nie jest to norma, ale w wielu wsiach/regionach kraju mamy do czynienia właśnie z taką sytuacją jak na filmiku. kiedyś Rodezja była potęgą gospodarczą Czarnego Lądu. Mugabe
|
Do góry
|
|
|
|
#2989136 - 20/03/2009 00:33
[Re: Inzaghi78]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/09/2003
|
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, że Mateusz w swoim wystąpieniu odpowiedział na pytanie postawione w tym temacie. Tym, którym się nie chce oglądać zdradzę, że odpowiedź brzmiała "w nic". Trochę jednak razi niespójność tych jego wypowiedzi. Kilkanaście minut wcześniej wspomina o funduszu, który zarobił dla klientów 1000% w ciągu roku bo zainwestował w spadek cen nieruchomości. Jeżeli Machaj uważa, że będzie hiperinflacja to nic tylko inwestować w złoto (w spadek dolara do innych walut nie ma co, bo raczej będzie to hiperinflacja globalna). Zresztą raz chłopak twierdzi, że będzie hiperinflacja, a potem stwierdza, że złoto może stanieć. Jest więcej nieścisłości w tych jego wywodach, choć parę mądrych rzeczy też powiedział. Ale wrażenie, że są one (wywody) podszyte nie tylko zdrowym rozsądkiem ale czymś jeszcze odniosłem chyba nie tylko ja.
|
Do góry
|
|
|
|
#2989186 - 20/03/2009 00:59
|
Carpal Tunnel
|
zgadzam się, z ostatnim zdaniem również:) chociaż nie posądzałbym jego wypowiedzi o niespójność. na takich wykładach, przy krótkim czasie, w gąszczu pytań, nie zawsze można wyjaśnić wszystko od a do z. jakiś czas śledzę misesowców, Machaja dobrze kojarzę, to człowiek kierujący się logicznym myśleniem. i pewnie jak większość tu piszących, sam układa sobie w głowie różne scenariusze, bo na bieżące wydarzenia także trzeba być elastycznym. natomiast co do złota to o ile dobrze pamiętam powiedział że nie powinno spaść, a jeśli jeszcze zleci to niewiele. z większym prawdopodobieńśtwem określa wzrosty lub stabilizację. zobaczymy, czas pokaże.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|