Opcje tematu
#274507 - 31/12/2004 11:57 mbox-korzysta ktos? potrzebna pomoc
aveflorek Offline
enthusiast

Meldunek: 26/11/2004
Witam
Mam tel w idei i chcialbym poznac opinie osob ,ktore korzystaja z uslugi mbox (chodzi glownie o powiadamianie smsem na moj tel o nowych e-mailach). Przy okazji moze ktos by mi wyjasnil pare rzeczy:

- rozumiem ze aby korzystac z uslugi mbox trzeba byc zarejestrowanym na stronie idei. Wiec udalem sie na stronke ,zarejestrowalem sie i mam problem. nigdzie podczas rejestracji nie ustalało sie nazwy nowej skrzynki w domenie idei tzn tej na ktora bede chcial zeby przychodzily e-maile i o ktorych to chcialbym byc powiadamiany smsem. Nie wiem czy dobrze zrobilem podczas rejestracji wpisalem adres e-mail w zapytaniu czy posiadam juz jakas skrzynke wpisujac adres z interii. (myslalem ze chca moj adres e-maail ,aby w razie jakis problemow itp mogli sie ze mna kontaktowac) - nie wiem czy to ma jakies znaczenie w zwiazku z tym .
No wiec bedac zalogowanym na stronie idei chce teraz aktywowac usluge mbox. postepujac zgodnie z poleceniem na stronie:

Jak aktywować mBox?
Aby aktywować usługę mBox zarejestruj się w portalu idea.pl. Jeśli posiadasz już konto w portalu zaloguj się i wybierz zakładkę Konto i usługi.

Jak juz wybiore ta zakladke to potem daje "wybierz uslugi" wpisuje haslo i teraz pora wybrac konkretny mbox - mnie interesuje mbox premium klikam na niego iiiiiiii
no i wlasnie teraz nie wiem co sie wydarzy jak przesle im te 6 zł przez sms czy wtedy bede mogl wybrac moze jakis adres swojej skrzynki czy moze mam juz ten adres a nie wiem jaki on jest??????
Troche tu bezskladu napisalem ,ale ci bardziej wtajemniczeni pewnie wiedza gdzie tkwi moj problem itd.

Niech ktos pomoze ,bo cos ciezko mi idzie ostanio z logicznym mysleniem

SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU 2005

Do góry
Bonus: Unibet
#274508 - 31/12/2004 12:03 Re: mbox-korzysta ktos? potrzebna pomoc
aveflorek Offline
enthusiast

a gdyby ktos chcial poczytac o tym calym mboxie to wklejam link:
mbox

Do góry
#274509 - 02/01/2005 14:08 Re: mbox-korzysta ktos? potrzebna pomoc
jaca102 Offline
addict

Meldunek: 30/07/2002
Tak jak napisałeś dopieor przy wyborze usługi mbox ustalasz sobie adres internetowy w idei. Postępuj zgodnie z wytycznymi i napewno bez problemów sobie poradzisz.
Kase policzą Ci do opłaty przy abonamencie - jeśli masz popa to nei wiem jak to jest

jeśli chodzi o samo powiadomianie to powim CI szczerze że z tym jest różnie sms raz przychodzą od razu a raz wogóle więc nie jest to nic pewnego.
Ja teraz korzystam z simplusteam i pod tym względem jest jeszcze gorzej. powiadomienie smsem przychodzi 1 na 4 emaile ale za konto nic nie płace.
Jak bedziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal
pzdr

Do góry
#274510 - 02/01/2005 23:06 Re: mbox-korzysta ktos? potrzebna pomoc
aveflorek Offline
enthusiast

jaca102 dzieki za pomoc ,ale teraz to juz sie pogubilem

,bo spotkalem sie z opinia ze adres e-mail ma postac:
---user@idea.net.pl----
gdzie user to nazwa przy logowaniu na stronie idei.

1.) jakie zwiazane sa oplaty z korzystaniem z uslugi powiadomienia smsem o nowym e-mailu ?? Czy oprocz 6,10zl bede jeszcze za cos placil w miesiacu??

2.) jest tam jeszcze opcja ,ze jak ktos ma tel na firme to nie bedzie placil za smsy (tzn za powiadomnienie o e-mailach poprzez sms) Mam taka sytuacje: moja mama ma firme i czy moge sobie z jej tel jakos korzystac (chodzi mi tez o to czy idea zasmieca jakimis reklamami itp (chodzi o smsy reklamowe na kom)

3.) Jak to jest z tymi aliasami??
Jak sie je uzywa tzn (gdzie sie ustawia) i do czego one sluza ?? Bo podobno jest mozliwosc wyslania 3 aliasow.,ale ja nie wiem co to jest

Z gory dzieki za odpowiedz

Do góry
#274511 - 04/01/2005 08:09 Re: mbox-korzysta ktos? potrzebna pomoc
jaca102 Offline
addict

Meldunek: 30/07/2002
Quote:

jaca102 dzieki za pomoc ,ale teraz to juz sie pogubilem

,bo spotkalem sie z opinia ze adres e-mail ma postac:
[E-mail]---user@idea.net.pl----[/E-mail]
gdzie user to nazwa przy logowaniu na stronie idei.

******* adres email ma postać taką jak napisałeś Ale rzecz w tym, że stajesz sie posiadaczem adresu w mbox dopiero gdy aktywujesz usługę mbox Adres zawsze będzie miał końcówkę idea.net.pl Początek adresu ustalasz sobia sam Są do wyboru 3 aliasy ale o tym niżej

1.) jakie zwiazane sa oplaty z korzystaniem z uslugi powiadomienia smsem o nowym e-mailu ?? Czy oprocz 6,10zl bede jeszcze za cos placil w miesiacu??

******* jeśli wybierzesz mbox premium to nie będzie żadnych dodatkowych opłat W to wliczone jest powiadamianie na tel komórkowy o każdym nowym emailu Wiesz z tym powiadomianiem jest różnie nie zawsze przychodzi, nie zawsze przychodzi na czas Dla pocieszenia powiem, że w simplusie jest jeszcze gorzej ;P

2.) jest tam jeszcze opcja ,ze jak ktos ma tel na firme to nie bedzie placil za smsy (tzn za powiadomnienie o e-mailach poprzez sms) Mam taka sytuacje: moja mama ma firme i czy moge sobie z jej tel jakos korzystac (chodzi mi tez o to czy idea zasmieca jakimis reklamami itp (chodzi o smsy reklamowe na kom)

******** nie wiem dokładnie Mój telefon nie był na firmę wieć nie wiem. Rekalmy czasem przychodzą w ideai ale nie miało to związku z posiadaniem mboxa Ogólnie nei musisz sie martwić że zacznie sie robić śmietnik na kom no chyba, że będziesz dostawał pełno śmieci na email. Reklam na email w każdym bądź razie nie przesyłali

3.) Jak to jest z tymi aliasami??
Jak sie je uzywa tzn (gdzie sie ustawia) i do czego one sluza ?? Bo podobno jest mozliwosc wyslania 3 aliasow.,ale ja nie wiem co to jest

****** aliasy to właśnie adresy intrnetowe Możesz mieć 3 rózna adresy email do jednej skrzynki. np kowalski@idea.net.pl, nowak@idea.net.pl i marcin@idea.net.pl Te wszystkie aresy są do jednej skrzynki Jest to dość fajnie bo podajesz różne adresy w różnych miejscacvh a obsługujesz je za pomocą tej samej skrzynki pocztowej.
Ustawia sie to w ustawieniach na pewno poszukasz na stronie.

Z gory dzieki za odpowiedz

Spox sorki że tak długo nie odpisywałem ale rzadko tu zaglądam
pzdr

Do góry

Moderator:  rafal08