#2700679 - 03/11/2008 20:02
Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:)
[Re: lelu]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Meldunek: 24/11/2003
|
Zakladam, ze nie masz adresow do noclegowni ? Bo napisales, ze byles tam dosc dawno...  pozdro EEE, jestem tam co roku przynajmniej raz  Teraz byłem w marcu;-) http://www.zieleniec.pl/?gdzie-szuka%E6-noclegu,37powyzej masz link do wszystkich noclegów, spałem we wszystkich starszych ośrodkach, w tych ktore sa nowe niedawno zbudowane maja "alpejskie" ceny i zupelny brak klimatu, Atmosfera najlepsza w Jagience i Mieszku, Mozesz tez szukać noclegow w Dusznikach i tam zawsze znajdziesz tylko trzeba na stoki dojezdzac wiec lepiej spac w samym Zielencu, bo jak wypijesz piwko na stoku to na wyjezdzie wieczorem stoi zawsze "suka" z niebieskimi spryciarzami i tylko czatuje jak napelnic kieszen wiec gra nie warta świeczki 
|
Do góry
|
|
|
|
#2700707 - 03/11/2008 20:26
[Re: Biszop]
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
|
Tak w ogóle to tutaj: http://www.twojapogoda.pl/fajne miejsce do sprawdzania pogody, dość rzetelne prognozy no i opcja 16dniowej prognozy. Jeszcze co Kaprun w Austrii, praktycznie jedyna miejscowość w Alpach gdzie spadło sporo śniegu, ja chyba się skusze i pod koniec miesiąca tam się wybiorę na otwarcie sezonu:)
|
Do góry
|
|
|
|
#2720710 - 13/11/2008 02:34
[Re: globus]
|
veteran
Meldunek: 28/12/2004
|
Ja właśnie wróciłem z Austrii, więc pozwole sobie podzielić sie swoimi wrażeniami. Byłem w Pitztal, do tej pory jeździłem głównie do Czech, jednak nawet Spindlerowy Mlyn teraz wydaje mi sie przestarzały. To mój pierwszy wyjazd na lodowiec i jestem mile zaskoczony. Jest to mały ośrodek, około 30km tras zjazdowych. Najwyżej położony ośrodek narciarski w Austrii, można wjechać na wysokość 3,440m a widoki są wspaniałe. Pogoda dopisała, przez 4 dni cały czas słonecznie, temperatura -3 stopnie ale czułem jakby było 20. Z rozmów z napotkanymi osobami dowiedziałem sie, że taka pogoda tutaj to naprawde rzadkość, gdyż najczęściej jest pochmurnie i mocno wieje wiatr. Do ośrodka prowadzi malownicza droga wzdłuż doliny otoczonej z każdej strony górami. Najbardziej zdziwiony byłem w pierwszym dniu kiedy przyjechałem pod dolną stacje ośrodka na wysokości 1700m i po drodze nigdzie nie było choćby śladów śniegu, okazało sie że na lodowiec jedzie sie podziemną kolejką długą na 3650m. Za to na górze śniegu było pod dostatkiem, trasy bardzo dobrze przygotowane i szerokie, na jednej z nich trenowały kadry narodowe Austrii, Szwajcarii, Japoni, Norwegii i młodzicy z Rosji więc można było popatrzeć na wyczyny najlepszych. Z racji długiego weekendu w ośrodku było bardzo dużo Polaków, takiej ilości nie widziałem nawet w Czechach, w niedziele co 3 osoba to nasz rodak, a poniedziałek i wtorek to praktycznie sami Polacy i Francuzi. Jedyny minus to niskie ciśnienie w okolicach 720 hPa, co powodowało u niektórych znajomych problemy z sercem.
Jeśli chodzi o koszty to karnet na 4 dni kosztował 115 Euro, nocleg w Tyrol Haus 18euro za dobe, tak więc naprawde korzystnie, jedyny minus to drogie wyżywienie, np. na stoku zupa + piwo to 10 euro.
|
Do góry
|
|
|
|
#2733891 - 19/11/2008 03:34
[Re: micha$]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/11/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2733892 - 19/11/2008 03:35
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2745943 - 25/11/2008 21:23
[Re: podstawek]
|
Live fast, die young
Meldunek: 25/02/2004
|
A byliście kiedyś w Krynicy Górskiej? Bo wybieram się tam na Sylwestra, a nigdy wcześniej tam nie byłem. Jak stoki, kluby, bary? Jest gdzie pozjezdzac, ale bez przesady...dla mnie uczacego sie wtedy jazdy bez trzymanki na nartach bylo wystarczajaco...Krynice wspominam pozytywnie, male miasteczko z bardzo fajnym, gorskim klimatem otwarte dla turystow...
|
Do góry
|
|
|
|
#2745970 - 25/11/2008 22:38
[Re: Biszop]
|
Carpal Tunnel
|
U mnie za cieplo... opady weekendowe sie rozpuszczaja. Dawac -5 i niech snieza na pobliskich pseudostokach ;-) Do Zieleńca wpadaj, słyszałem że Hagii już deskę posmarował i pojawi się na otwarciu sezonu, mam nadzieję go poznać i wysępić jakieś ciekawe sztuczki Chetnie, ale samemu to jakos tego nie widze...a z ebrac znajomych to ciezko troche ;// Bo to studia bo to tamto i tak to jest.. Ja nie mialbym nic przeciwko nawet zeby posniezlo w okolicy, nauczylbym sie skrecac i nie wywracac chociaz wiec wstydu by nie bylo na innych bardziej uczeszczanych stokach  Biszop, Ty do zielenca smigasz ?
|
Do góry
|
|
|
|
#2746001 - 25/11/2008 23:16
|
|
U mnie za cieplo... opady weekendowe sie rozpuszczaja. Dawac -5 i niech snieza na pobliskich pseudostokach ;-) Do Zieleńca wpadaj, słyszałem że Hagii już deskę posmarował i pojawi się na otwarciu sezonu, mam nadzieję go poznać i wysępić jakieś ciekawe sztuczki Chetnie, ale samemu to jakos tego nie widze...a z ebrac znajomych to ciezko troche ;// Bo to studia bo to tamto i tak to jest.. Ja nie mialbym nic przeciwko nawet zeby posniezlo w okolicy, nauczylbym sie skrecac i nie wywracac chociaz wiec wstydu by nie bylo na innych bardziej uczeszczanych stokach  Biszop, Ty do zielenca smigasz ? Yo, jako stary "góral" z Poznania co roku na otwarcie sezonu, Nie wiem tylko co z Hagii'm, nie pisze nie dzwoni... 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|