Strona 1 z 5 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#2673743 - 22/10/2008 20:12 Sezon zimowy - góry, narty, deska:)
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Sezon zimowy tuż tuż, pewnie jest kilku którzy znajdują czas pomiędzy siedzeniem przed kompem i trzepaniem grubej kasiory, a małymi lub większymi wypadami:)

W tym roku pomyslalem aby udac sie wczesniej niz zazwyczaj i wyskoczyc na przelomie pazdziernika/grudnia,
w Polsce moze byc roznie, akurat w zeszlym roku bylem w tym terminie i byl snieg na samo otwarcie sezonu,
w tym pomyslalem ze moze do Austrii, a konkretnie Karpun,

był ktoś? jakieś doswiadczenia, ciekawe oferty noclegow, ceny karnetów itp?
Jezdziłem do Włoch ale Karpun bliżej, jest lodowiec wiec warunki prawie na 100%.

Jesli ktos byl lub poleca inne miejsce zapraszam do podzielenia sie informacjami:)

Do góry
Bonus: Unibet
#2674335 - 23/10/2008 01:27 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: Biszop]
bolo_lacznik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/12/2004
Biszop sie moze nie obrazi ale podepne sie pod temat i dodam Sezon zimowy - góry, narty, deska , SANKI !
Tak tak sanki , jak ktos zna miejsce w gorach gdzie w 2-3 rodziny z dzieciakami w wieku 3-6l mozna przyjemnie i nie zbyt drogo spedzic pare dni to poprosze o info :-)
warunek oczywiscie musi byc gorka gdzie na sankach mozna smigac \:D

Do góry
#2674359 - 23/10/2008 01:43 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: bolo_lacznik]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
łaaaa ja tez chce w gory na deche! ;\)
co do miejscowek nie znam, jestem bardzo amatorem snieznych szalenstw ale chetnie poczytam \:\)
moze ktos podejmie sie jakies organizacji wypadu wspolnego z mecz.pl ;]?

Do góry
#2674364 - 23/10/2008 01:46 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: bolo_lacznik]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

http://www.lesniczowka.zieleniec.pl

Zajefajne miejsce żeby wybrać się z rodzinką, a wrecz w kilka:)
Polecam, sam byłem,
kolś dwa lata temu kupił i urządził, sprzęty nowe, łożka meble itp, czyściutko w cenie posiłki naprawde domowej roboty i bardzo smaczne,
wielka stołówka z kominkiem, z TV (C+ ), kino domowe w całości, a wszystko to ukryte w wystroju leśniczówki.

Naprawde polecam, byliśmy w tym roku i myślę ze wszystkie warunki masz spelnione, a najleposze to że zdala od wszelkich innych zabudowań.

W razie pytań pisz bo mogę z reką nasercu polecic:)

Do góry
#2674396 - 23/10/2008 02:13 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: Biszop]
bolo_lacznik Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 17/12/2004
oo , dziekowka Biszop , temat zapodam znajomym , mi sie widzi , duzo wczesniej rezerwowales ?

Do góry
#2674418 - 23/10/2008 02:28 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: bolo_lacznik]
lelu Offline
Carpal Tunnel

zieleniec to chyba tez niezla miejscowka na deche ;>>

Do góry
#2674425 - 23/10/2008 02:30 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: bolo_lacznik]
Biszop Offline

W sumie chyba ok 2 tyg wcześniej ale to było tuż po Nowym Roku, a chwilę przed feriami zimowymi i mieliśmy trochę szczęścia bo koleś ledwo ruszył z interesem, pierwszych gości miał na świeta.

Ja na pewno go jeszcze odwiedzę, myśle że warunki są na tyle dobre że klientów nie będzie musiał na siłę ściągać więc radzę sporo wcześniej;-)

Zależy kiedy śię wybieracie ale w samym Zieleńcu trzeba sporo szybko rezerwować, o terminach swiąteczno noworocznych nawet nie wspominam, znajomy rezerwował na ferie zimowe z lutym już we wrzesniu i pokoju nie mogl wybrac tylko to co zostało,
jak z dziecmi i sam nie jezdzisz na niczym wiecej niz sanki to Lesniczówka pasuje idealnie, dzieciaki puszczasz na polanę, a z okna masz je caly czas na oku siedząc przy kominku spijając browarka

Do góry
#2682025 - 26/10/2008 19:48 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: Biszop]
Skiper Offline
shaken not stirred

Meldunek: 07/07/2005
Kaprun to sobie lepiej odpuść ;] co prawda dokładnie tam nie byłem, ale będąc po raz pierwszy w Austrii na na nartach z 10 lat temu wylądowałem w pobliskim Saalbach/Hinterglemm jeśli chodzi o trasy ośrodek bardzoi fajny ale jedno co ci to powiem że jest tam masa Polaków - biorąc pod uwagę że Kaprun jest o wiele bardziej znane + nastawione na turystów z PL to decyzja należy do ciebie - osobiście jak już jade na urlop to miło jest choć na tydzień od rodaków odpocząć. (zasada jest prosta - im dalej od kraju tym mniej naszych)

Jeśli chodzi o inne ośrodki w Austrii, to Solden (+ Obergurl/Hochgrugl - bardzo niedoceniane miejscowości), Ischgl, St.Anton, Flachau/Wagrain, Zillertal + Sella Ronda (Canazei) i Cortina d'Ampezzo w Italii mam zbadane wiec jak masz pytania to wal. Mniejszych ośrodków z zasady nie odwiedzam (musi być minimum 150-200 kilometrów tras).
Zakładam że Szwajcaria, Francja cie nie interesuje z uwagi na odległość, zresztą tam trudniej znaleść apartament bo nie ma tylu domów co w Austrii tylko więcej drogich hoteli. (biznes nie jest tak rodzinny jak w AUS)
Osobiście do Włoch jechać zamiaru już więcej nie mam bo ci za bardzo w infrastrukturę nie inwestują - w Cortinie trudno nie oprzeć się wrażeniu że miejscami czas to się tam zatrzymał na olimpiadzie w 1956 roku \:\) a jak się przypadkiem pogoda się popsuje no to wtedy robi się nieciekawie.
W Austrii najlepsze wyciągi to chyba Ischgl - obecnie najbardziej wylansowany ośrodek w Europie (co ma gruby minus - mnóstwo ludzi).

Karnety to koszt 170-220 Euro za 6 dni (zależy od stopnia 'wylansowania' ośrodka).

Mieszkanie zawsze rezerwuje na interchalet.com (dla lepszego pierwszego rozpoznania gdzie "mają najwięcej" dobrze napisać im maila ( info@darpol.com ) to od razu przyślą darmowy grubaśny katalog - z tym że wiadomo dobre miejscówki znikają szybciej, sam na marzec juz mam dawno zarezerwowane), tam masz cały przedział cenowy, generalnie w porządnym miejscu jakies 350-500 Euro za 4-5 osób za 7 nocy. Standard praktycznie zawsze bardzo dobry - to jest Austria i na syf bardzo trudno trafić (jak coś moge ci podać namiar na domek w Mayrhofen (Zillertal) Stephana Eberhartera (dwukrotny zwycięzca Pucharu Świata) - jeden z lepszych jeśli chodzi o standard jaki spotkałem).

Z tych co podałem to lodowce są w Solden i Zillertalu (Hintertux).

\:\)

Do góry
#2685575 - 28/10/2008 01:50 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: Skiper]
globus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/05/2003
szukam czegos z dobra infrastruktura narciarska w slowacji lub czechach bo w polsce chyba nie ma, polecacie cos ? Zalezy mi przedewszystkim na dobrze przygotowanych w miare dluzszych trasach i noclegu blisko wyciagow. Termin zajebisty bo poczatek grudnia, byle snieg byl

Do góry
#2685669 - 28/10/2008 02:33 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: globus]
juancarlos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/04/2007
Originally Posted By: globus
szukam czegos z dobra infrastruktura narciarska w slowacji lub czechach bo w polsce chyba nie ma, polecacie cos ? Zalezy mi przedewszystkim na dobrze przygotowanych w miare dluzszych trasach i noclegu blisko wyciagow. Termin zajebisty bo poczatek grudnia, byle snieg byl

przez ta konferencje i wolne na wielu uczelniach w Poznaniu, bedzie na poczatku grudnia mozna chyba spotkac sporo ludzi z tego miasta w zimowych kurortach \:D

ogolnie z czeskich bylem w Pecu i okolicach. Tak nienajgorzej, choc z sniegiem na poczatku grudnia moze byc roznie

ja do Austrii sie kieruje

Do góry
#2685695 - 28/10/2008 02:46 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: juancarlos]
igorynka Offline
Comfortably Numb

Meldunek: 17/05/2004

Do góry
#2685842 - 28/10/2008 03:48 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: igorynka]
globus Offline
Carpal Tunnel

hehe, dobrze to ujales juanie ;\)
Zieleniec hmm extreme heh troche przesadzaja , jak dla mnie za niskie gory

Do góry
#2685989 - 28/10/2008 05:14 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: globus]
lelu Offline
Carpal Tunnel

juancarlos, gdzie do austrii ? na co, decha/narty ? i ile taka przyjemnosc kosztuje ;)?

a tak swoja droga, gdzie w polskich gorach warto sie wybrac na nauke snowboardu ;]?

Do góry
#2686008 - 28/10/2008 05:27 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: lelu]
juancarlos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/04/2007
Originally Posted By: lelu
juancarlos, gdzie do austrii ? na co, decha/narty ? i ile taka przyjemnosc kosztuje ;)?

a tak swoja droga, gdzie w polskich gorach warto sie wybrac na nauke snowboardu ;]?

Solden. Ja osobiscie decha \:\)

jedziemy ze znajomymi, 8 osob, wynajelismy domek. Smigamy tam pociagiem. Ogolnie wszystko transport+domek+karnet+jedzenie (sami gotujemy) i wyzycie tam wyniesie nas w sumie ok. 500 euro - przynajmniej z tego, co obliczylismy. Wiadomo, ze trzeba wziac margines w jedna i w druga strone...

Ja snwbrdu uczylem sie w Zielencu wiele, wiele lat temu

Do góry
#2686022 - 28/10/2008 05:35 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: juancarlos]
lelu Offline
Carpal Tunnel

damn ja wszedzie mam daleko;/ jakies pobliskie pseudo stoki a tak do gor to kawalek jest.. wlasnie slyszalem ze w zielencu jest ok, ale czasami przeladowane ludzmi
Mam zajebista ochote wybrac sie gdzies w prawdziwe gory... ale pchac sie tam bez zadnych podstaw jezdzenia to troche glupota ;]

dzieki za info

Do góry
#2686102 - 28/10/2008 05:59 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: lelu]
Cholo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 12/01/2005
jak widze napis "DESKA" to... \:D to juz legenda mecz.pl wiec przemilcze \:D

Do góry
#2686141 - 28/10/2008 06:25 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: Cholo]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
@ Gvizdek

Do góry
#2686519 - 28/10/2008 18:30 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: Skiper]
Biszop Offline

Skipper \:\)
Szukam na szybko, fakt, wcześniej nie miałem pojęcia czy będę mógł w ogóle się wybrać i termin jeśli chodzi o dobrą rezerwację jest cięzki,
ale interesuje mnie początek grudnia opcja all in, najlepiej żeby był basen chociaż w bezpośrednim sąsiedztwie.
Lubie sobie pojezdzić ale pózniej lubie sobię dobrze odpocząć

Austria interesuje mnie dlatego że to mimo wszystko najbliżej, zazwyczaj wybierałem Włochy mimo że zgadzam się że warunki bytowe potrafią mieć dobrze sprzed pół wieku ale ja ich naprawdę lubię do tego słońce na ich stokach na koniec sezonu jest nie do porównania ;\)

Jak masz coś ciekawego co mógłbyś polecić chętnie skorzystam, dojazd własny, w sumie może być nawet koniec listopada ale to już kwestia warunków.

Jeszcze słowo co do Zieleńca, pierwszy raz byłem tam tak dawno temu że na sylwestra czy na święta nie aż tak dużo ludzi bo to co teraz się dzieje w okresie świątecznym to masakra:]
lelu, Zieleniec na deskę na pierwszy raz jest idealnym miejscem, jak się podszkolisz to spokojnie znajdziesz lepsze górki żeby pośmigać, kilka snowparków całkiem dobrze przygotowanych, sporo deskarzy, ciekawe imprezy dla amatorów deski i to często organizowane przez stałych bywalców, naprawde super atmosfera:)
Na początek idealne miejsce choć trzeba przyznać że Zieleniec się strasznie zkomercjalizował, ktoś z grubą kasą przyszedł postawił ośrodek Szarotka i nazjeżdzało się sporo takich co myślą że jak wydali grubą kasę na sprzęt którego nigdy nie wykorzystają to są panami na stoku i po za nim, siędzą pózniej w knajpach ubrani w super ciuszki i spijają kolejne drinki z parasolką \:D
Najlepsze imprezy były zawsze pod "Piątką", mogłeś przyjść w butach i pełnym rynsztunku wprost ze stoku, niby dalej funkcjonuje ale teraz gawiedz wali drzwiami i oknami do wspomnianej Szarotki gdzie panna bez białych kozaczków i panicz bez spodni na kant nie ma prawa wejść \:D
Z drugiej strony jak masz dobrą gadkę to dorwać gościa który powozi w nocy ratrakiem i za butelczynę lub jej równowartość go namówić na wwiezienie na góre żeby spokojnie sobie pozjezdzać to zrobisz to bez problemu, rok temu wracając z imprezy się załapaliśmy, -15 w nocy a my po sprzęt i we 4 na ratraku na samą górę i pózniej na puściutkim stoku w dół

Po za tym Zieleniec nie ma zbyt długich tras, jest to niezaprzeczalny minus i porównywać z najgoszymi alpejskimi miejscowościami nawet nie ma co ale ma swój klimat, często jest miejscem w Polsce gdzie można pojezdzić mimo ze w innych ośrodkach ni jak się już/jeszcze nie da.

Do góry
#2697671 - 02/11/2008 04:57 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: Biszop]
globus Offline
Carpal Tunnel

orientujecie sie jak stoi u nas cena wypozyczenia kompletengo sprzetu - narty, kijki, buty w porownaniu do południowych sąsiadów ? oczywiscie w rejonach gdzie mozna poszalec

Do góry
#2700656 - 03/11/2008 19:32 Re: Sezon zimowy - góry, narty, deska:) [Re: globus]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Dzieki Biszop przyda sie na pewno \:\)
W takim razie trzeba ogarnac jakos sesje, ktora jak zwykle sie rozjebie jak rosja na mapie i bedzie trwala pewnie ze 3 miesiace.. w trakcie ktorej bede sie modlil zeby snieg sie nie roztopil i moze sie naucze jezdzic ;]

Zakladam, ze nie masz adresow do noclegowni ? Bo napisales, ze byles tam dosc dawno... \:\)

pozdro

Do góry
Strona 1 z 5 1 2 3 4 5 >

Moderator:  Biszop, rafal08