Z tego rodzaju tematyki znam:
Thorgal (Grzegorz Rosiński , Jean van Hamme) - Jedna z najpopularniejszych sag komiksowych na świecie. Opowiada o losach syna Bogów - Thorgala Aegirssona, który wychowuje się wśród wikingów. Dużo tu różnych "baśniowych" wątków oraz mnóstwo nawiązań do idei paleoastronautyki i mitologii skandynawskiej.
Co ciekawe Thorgal jeszcze nie doczekał się swojej filmowej wersji, choć były do tego przymiarki (rolę Thorgala miał zagrać Viggo Mortensen).
Seria już została zakończona - [/i]Ukazało się 29 albumów.[/i]
Dla mnie: 10/10
--
Szninkiel (Grzegorz Rosiński , Jean van Hamme) - Komiks twórców Thorgala. Opowiada o losach planety Daar (chodzi o naszą planetę, tylko nazwa inna), która nękana jest nieustanną wojną trzech wielkich przywódców. Ich wojska urządzają okrutne rzezie. Legenda jednak głosi, że pewnego dnia w narodzie zniewolonych Szninkli pojawi się "wybraniec" i położy kres temu wszystkiemu, przywracając pokój na planecie. No i pojawia się wybraniec.
Dostępny w 2 wersjach: 3-częściowej i 1-częściowej.
Dla mnie: 10/10
--
Ekspedycja (Bogusław Polch) - Saga ta oparta jest na hipotezach popularyzowanych między innymi przez Ericha von Danikena (szwajcarski hotelarz, popularyzator paleoastronautyki, wrzód na tyłku wielu naukowców z astronomami na czele).
Hipotezy te głoszą, że w zamierzchłej przeszłości na naszej planecie przebywały istoty z kosmosu, które znacząco wpłynęły na rozwój ziemskiej cywilizacji.
Akcja tej opowieści rysunkowej jest fantastycznym rozwinięciem owych tez. Dotyczy dramatycznych losów kilku ekspedycji kosmicznych z planety Des, odległej od Ziemi o wiele lat świetlnych...
Pierwsze wydanie składało się z 10 albumów - nowsze wydanie połączone w 2 tomy.
Dla mnie: 9/10
--
Skarga Utraconych Ziem (Grzegorz Rosiński , Jean Defaux) - To komiksowa saga fantasy, opowiadająca o walce, jaką toczy księżniczka Sioban z władającymi czarną magią wrogami, którzy opanowali jej królestwo. Akcja toczy się w świecie celtyckich legend i mitów i nawiązuje do przepowiedni, która mówi, że mroczny czas skończy się, gdy ponownie rozlegnie się tytułowa skarga Utraconych Ziem. Podobny klimat do Thorgala, czemu trudno się dziwić, skoro komiksy te łączy osoba Grzegorza Rosińskiego.
W planach 8 albumów - dotychczas w Polsce ukazało się 6.
Dla mnie: 7/10
--
Yans (Andre-Paul Duchateaux, Grzegorz Rosiński, Zbigniew Kasprzak) - Seria opowiada o losach agenta specjalnego Yansa, uwikłanego w walkę o władzę w totalitarnym mieście, jedynym, jakie pozostało na Ziemi po wojnie nuklearnej. Yans zakochuje się w Orchidei, jednej z wyjętych spod prawa ludzi, mieszkajacych na spustoszonych terenach wokół miasta. Orchidea rodzi ich córkę, Mahonię. Z czasem Yans przejmuje rządy w mieście, jednak wciąż pojawiają się na jego drodze ludzie pragnący powrotu do dawnych porządków...
Ukazało się 12 albumów.
Dla mnie: 7/10