Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5
Opcje tematu
#2563884 - 24/08/2008 07:02 Re: Olimpiada w Pekinie - ile medali? [Re: micha$]
D@mian Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/03/2006
micha$, oczywiście, że nie.

tylko, że jak ktoś chce za salke 22 na 11 30-40 złotych/h to jest to dla mnie małe nieporozumienie.
i tak np. ta sala (zupełnie nowa- ma 6 miesiący) nie jest przez nikogo używana.

Pytam się jaki był sens jej budowy? \:D

Czy rzeczywiście koszt jej używania jest tak wysoki?
A najbardziej mnie śmieszą zapowiedzi polityków, którzy przy okazji otwarcia obiektów zapowiadają, że są one przede wszystkim dla lokalnej społeczności \:D

Poza tym dla dzieciaków takie sale powinny być (prawie) zupełnie darmowe...nie mówie tutaj o osobach starszych.

Do góry
Bonus: Unibet
#2563992 - 24/08/2008 15:27 Re: Olimpiada w Pekinie - ile medali? [Re: D@mian]
Chaoz Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/06/2005
Ale co zmienią politycy jak na czele związków od lat siedzą stare zgrzybiałe dziadki. Co oni mogą zreformować skoro nic nie robili nigdy? 10 medali to i tak cud w warunkach jakie są u nas.

Do góry
#2564331 - 24/08/2008 18:17 Re: Olimpiada w Pekinie - ile medali? [Re: Chaoz]
polskignom Offline
Live fast, die young

Meldunek: 25/02/2004
Najpierw trzeba ludzi zachecic do sportu, wytlumaczyc, ze sport to najtansza promocja kraju, ze organizowanie imprez mistrzowskich przynosi same korzysci, ze warto wybudowac obiekty, ze odwiedza nas ludzie z innych krajow, ze zostawia u nas swoje pieniadze. A my przy okazji bedziemy mogli odniesc jakiekolwiek sukcesy w sporcie.

Ale nie...u nas panuje poglad, zeby wyslac 100 sportowcow, albo i 50-ciu, zeby zdobyli 5 medali, bo nas nie stac na wiecej. Zamiast sie rozwinac, walczyc o bogatych turystow, wzbogacic kraj, rozwinac infrastrukture. Nie organizujmy nic, bo nas na to nie stac. Co najgorsze slysze to od ludzi wyksztalconych w srednim wieku. Jesli wyksztalcony tak mowi, to jak maja mowic inni? Mi normalnie witki opadaja.

Dopiero pozniej zrobic porzadki w zwiazkach, zatrudnic menedzerow, a nie pijakow, kolegow i innych.

Ale jak widac po PZPS...menedzerowie przeszkadzaja Niemczykowi, lepszy byl Biesiada \:D

Zrzucanie winy tylko na niezbyt dobrze zarzadzane zwiazki sportowe uwazam tylko i wylacznie za ucieczke od ogolnego problemu.

To ciekawe, ze u nas 15% ludzi uprawia regularnie sport
Mamy tylu krewkich kibicow, moze by ich zachecic do sportow walki...mamy kryzys w judo, zapasach, boksie...moze rozwinac taekwon-do...niech sie tam chlopaki wyzyja, a nie rozwalaja stadiony...moze by chociaz 5% udalo sie zachecic, bo nie watpie, ze reszta by miala pelno w gaciach jakby wyszla 1-on-1 do ringu, albo na tatami.

Do góry
#2565247 - 25/08/2008 02:00 Re: Olimpiada w Pekinie - ile medali? [Re: polskignom]
rivex Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 02/04/2005
I będzie chyba coraz gorzej.
Kiedyś to jeszcze widać, że ludzie coś uprawiali ze sportu.
A teraz to nawet boiska do gry zarośnięte trawą.
Przejechałem się ostatnio po mojej miejscowości skąd pochodzę: tam gdzie sobie grałem 10 lat temu teraz już nie ma szans. Albo trawa do kolan, albo pobudowali coś innego.
Wiele osobom się po prostu nie chce.

Wiadomo, internet, TV i te sprawy.

A kiedyś to było zupełnie inaczej. I stąd te sukcesy sprzed 20-40 lat. Sport był jakimś sposobem na życie. A przecież to nie dawało takiej kasy. Ludziom się bardziej chciało. Mój wujek przykładowo to sam robił sobie skocznie do skoku w dal czy wzwyż.
Teraz inne nastawienie, większe lenistwo.
Skoro media pokazują, że można nic nie robić, być pięknym itp a najlepiej w ogóle sie nie przemęczać. Masz fajną komórkę, ipoda i już jesteś super.
W Polsce w ogóle nie ma zainteresowania sportem. jest mnostwo niedzielnych kibiców, którzy będą sie zachwycać Małyszem czy Kubicą.
A w USA to na mecz futbolu małego miasteczka potrafi przyjść połowa mieszkanców. Ludzie pasjonują się rozgrywkami i kibicują zespołom ze swojego stanu.
Sport na poziomie szkół jest bardzo dobrze rozwienięty.
A u nas? Jeśli kojarzę jakieś zawody z czasów podstawowki czy LO to była to bardziej amatorka. I częsciej jakieś jednorazowe eventy. Kolejna sprawa, że przygotowanie do tego to była kpina bo niektórzy jechali po to aby troche sie powygłupiać.

Trzeba zmienić to na poziomie szkoły. Zainwestować w trenerów, nauczycieli, dotacje dla obiektów sportowych. I w ogóle te obiekty udostępnić bo w wielu miejscach są ale w ogóle nie ma zachęty do skorzystania. I przy okazji może jakaś kampania społeczna. Ale bardziej do przeprowadzenia bezposrednio w szkołach. Stypendia sportowe, jakieś wyróznienia dla najlepszych.
I wywalić starych dziadkow z tych zwiazkow. Zero pojecia nie mają o biznesie. Glownie ich praca polega na wyjazdach i chlaniu. Zmniejszyć te zastępy kierowników itp.
Wiadomo, to trochę kosztuje ale są potem efekty. Kasę mozna zawsze znaleźć. jakieś dotacje z UE. Moze troche oszczednosci w admistracji.

No i organizowanie imprez sportowych wyzszego szczebla - jak najbardziej. To wcale tak duzo nie kosztuje. Poza tym są sponsorzy i zawsze mozna z nimi ładnie to rozegrać.
Miasto potrafi wydać sporo kasy na jakieś pseudo gwiazdy typu Doda ale jesli chodzi o imprezy sportowe to już cięzko.
Jest duzo mozliwosci do poprawy. Ale trzeba chciec to [poprawic.
Cos tam nieraz ktoś robi - np. te setki boisk, które mają powstać. Ale trochę mnie smieszy bo to wychodzi propaganda z tego olbrzymia. Kilka pobudowali a już niby taki sukces. Tusk jedzie tam na otwarcie i wyglasza swe madrosci. I wtedy już wszystko pieknie - boisko jest, zrobilismy duzo, wiecej nie trzeba.
Tak to my niewiele poprawimy.
Mozna brać przyklady z innych krajów. W koncu tego nie zabraniają. Nie wszystko jest tak zalezne od kasy. Wiadomo, bogaci nie jestesmy ale przeciez biedniejsi też mają dobrze rozwiniety sport. Za czasów komuny chyba wielkich pieniedzy nie pompowano a sukcesy były i na najwazniejszych imprezach. Teraz niby liczą się pieniądze ale i z mniejsza kasa mozna nasz sport polepszyć.
Ale bez zmian nie bedzie poprawy.

Do góry
#2565304 - 25/08/2008 02:20 Re: Olimpiada w Pekinie - ile medali? [Re: rivex]
Bzyku Offline
Blade Runner

Meldunek: 04/05/2004
U mnie na dzielnicy były dwa boiska do nogi (teraz osiedle tam budują), była hala ze stołami do pingponga - oblężona codziennie. Był ring bokserski. Nic z tego już nie ma.

Naprzeciwko mojego domu było kiedyś inne boisko do nogi, do siatki i kort tenisowy. Od dawna stoją tam bloki mieszkalne.

W mojej podstawówce kiedyś zrobili skocznię do skoku w dal. Po miesiącu nikt już jej nie używał - dzisiaj tylko psy tam szczają.

Było w pobliżu miejskie kąpielisko - dzisiaj tylko żule tam chleją i szczają do tego, co kiedyś było basenem.

To było by na tyle tylko jeśli chodzi o mały skraweczek Niebuszewa.

Do góry
#2565321 - 25/08/2008 02:27 Re: Olimpiada w Pekinie - ile medali? [Re: polskignom]
Skiper Offline
shaken not stirred

Meldunek: 07/07/2005
Originally Posted By: polskignom

W Wlk. Brytanii lozy sie na zeglarstwo ponad 10x wiecej niz u nas...maja w sztabie psychologow, fizjologow, serwisme(a)now itd. U nas w naszej mistrzowskiej zalodze stara od wszystkie sa Zycki, Zawieja i Kusznierewicz...o innych juz nie wspominam.

Czy x10 to nie wiem...być może nawet to jest x30-40 spokojnie, jakby nie patrzeć ten kraj to jest wyspa i oni żeglować MUSZĄ umieć \:\) Ale ja nie o tym - nasz Star Kusznierewicz/Życki to jest po prostu finansowy fenomen, głównie dzięki marketingowym zdolnościom "Cebuli" który wie jak dobrze pozyskać sponsora i to od razu z górnej półki (Era, Omega, Mercedes, Henri Lloyd) a nie jakiegoś producenta marchewek (bez urazy of course). Tak więc ich sytuacja jest tak dobra, że mogą sobie pozwolić na natychmiastowe kupno łódki tylko po tym, że sobie na niej 1 dzień popływali i im się spodobała a koszt samego kadłuba to ok.100-150 tyś.zł, do tego z 50 może (pewnie) więcej tyś. na osprzęt + maszt.
Od związku (PZŻ) też trochę kasy dostają, ale pewnie prawie sam związek nie pozwolił by im osiągnąć taki topowy poziom klasy sportowej (wiadomo głównie wydatki poza łódką to zgrupowania-treningi w USA-Miami, na Gardzie, itp.).

Do góry
#2565435 - 25/08/2008 03:27 Re: Olimpiada w Pekinie - ile medali? [Re: Skiper]
Azzaro Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/03/2006
Niebuszewo power \:\) Bzyku, ale jakie apartamenciki zamiast stali wybudowali muaaa:P

Do góry
Strona 5 z 5 < 1 2 3 4 5

Moderator:  Biszop, rafal08