Strona 3 z 3 < 1 2 3
Opcje tematu
#2507869 - 28/07/2008 15:36 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: ELDORADO]
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Nie wszyscy mogą olać zus, ale generalnie ciężko nie zgodzić się z Eldorado. W kontekście przyszłej emerytury, trzeba zacząć [jeśli ktoś do tej pory jeszcze nie zaczął] myśleć w kategorii "zrób to sam"
Trzeba sobie zabezpieczać już teraz, przyszle lata.
Każda forma oszczędzania jest dobra.

Do góry
Bonus: Unibet
#2507990 - 28/07/2008 19:16 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: lupus]
hunters Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/11/2007
Originally Posted By: lupus
Tylko ten III filar jest do dupy, wystarczy troche poszperac w internecie

Sorry lupus i to nie tylko przez to, że nie szanuję ciebie za sprawy z przeszłości na tym forum, ale gówno wiesz niestety.

Do dupy wiesz co jest? Nie wiesz, ale się dowiesz jak dożyjesz wieku emerytalnego. Jeśli myślisz, że wyżyjesz z emerytury I + II filarowej to przykro mi, ale się mylisz. Do pozostałych prześmiewców także kieruję te słowa. Wkleję teksty, które już kiedyś tutaj pisałem, dlatego, że obecnie nie mam czasu.

Originally Posted By: hunter111
Swego czasu pracowałem jako doradca finansowy, obecnie już się tym nie zajmuję, ale IKE jest moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem. Jest to produkt 3ciofilarowy inwestycyjno-ubezpieczeniowy (w zależności od pakietu). Decyzja ile wpłacamy należy głownie do nas, jest tego sporo na rynku trzeba dostosować własne wymagania emerytalne i można długofalowo ładną kasę odłożyć na emeryturę, bo dokładnie..... z ZUSu i 2-filara to nie wyżyjemy......

Originally Posted By: hunter111
Nie mogłem się powstrzymać.....trochę wiem na temat wyliczeń i tego typu podobnych statystyk jeśli chodzi o długofalowe oszczędności o celu 3ciofilarowego podbicia emerytury.

Jeśli ktoś mi pisze, że zagranicą jest tak i tak, a u nas jest gorzej i nie zamierza tego zmienić to jest to poprostu chore. Czemu u nas jest gorzej? Bo nikt nie myśli o cholernym problemie emerytury. Dowie się o tym problemie kiedy osiągnie wiek emerytalny i będzie płacz i zgrzytanie zębów. Sa tacy, którzy mówią " co mnie to i tak nie dożyje"....dobra tylko jak dozyjesz to co wtedy zrobisz? Np. Niemcy myśleli już dużo wcześniej o tym, żeby coś"odłożyć" na emeryturę i to nie w przysłowiowej skarpecie tak jak Polacy w większości przypadków, tylko w odp. inwestycje. Taką szansą jest dla nas IKE, ale w tym cholernym kraju nikt tego nie rozpowszechnił jak należy, a każdy Polak wyraża komunistyczne zdanie, że on się nie da nabrać na jakieś tam ubezpieczenie i płacenie dodatkowych składek. Super, wolna wola....WASZA sprawa. Ja już nie pracuje w dziale finansowym, mam swoją pracę związaną z zawodem i niech mi nikt nie pisze, że zrobiłem wykład, żeby Wam zaraz umowy porozsyłać.

Druga sprawa

100-200 złotych nie gwarantuje osiągnięcia dużych środków na podbitke emerytalną?

BZDURA!

Jeżeli założymy czystą inwestycję za ta kwotę(bez opłaty za polisę i inne duperele) to przy założeniu, że średnio mamy 30 lat do emerytury to dla kwoty składkowej 75 pln, przy założeniu tylko średnio zysku 10% w skali roku co jest założeniem już naprawdę niskim (jeśli ktoś ma styczność z funduszami inwestycyjnymi i inwestycjami długofalowymi to o tym wie) mamy jak z moich wyliczen wynikało około 300 000 polskich złotych oszczędności. Plusem jest to, że z ta kwotą robimy co chcemy. ROzkładamy na "raty", które podbiją nam marną ZUSowo-drugofilarową emeryturę lub bierzemy to na swoje konto bankowe w całości i kupujemy np. dom, jeżeli to dla nas będzie traktowane jak poprawa życia dla emeryta. Nie chę wyliczać nawet ile tego będzie z 200 pln miesięcznie, bo niektórzy się mogą przewrócić z zaskoczenia i uznają mnie za wariata.

Ważna sprawa ....im wcześniej zaczniesz odkładać na 3ci filar....tym mniejszą składkę płacisz, żeby osiągnąć założony cel emerytalny. Druga rzecz, że zmartwienei uteraty pracy w okresie składkowania też już jest rozwiązane, bo można zablokować na pewne okresy wpłaty składek i tyle. To NASZE "oszczędzanie" i NASZA emerytura więc pomyślcie o swojej przyszłości....

Finito

pozdro

Do góry
#2509043 - 29/07/2008 03:34 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: hunters]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Chyba mnie nie zrozumiales Hunter.
Gdzie ja pisałem, ze nie należy odkaldać na emeryture?

Ja po prostu uważam, ze odkladanie 100zl przez kilkanaście lat by wypłacić setki tysięcy zł na starośc to jedna wielka bajka.
OFE tez się tak reklamowaly, i te mln faktycznie sa, ale to zyski tych instytucji, rzna Polakow ile wlezie ;-)
III filar nie jest zbyt popularny, mimo, ze każdy chyba o nim słyszał, a nie jesteśmy tez społeczeństwem az tak biednym, żeby nie można było tej stowki odłożyć na miesiąc, co innego jakby to było 500 czy 1k.

Na emerture najlepiej odkładać samemu, ale to zalezy od funduszy jakimi się dysponuje ;-)

Do góry
#2509204 - 29/07/2008 05:03 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: lupus]
unnormal Offline
newbie

Meldunek: 11/03/2004
lupus ale jednej rzeczy nie bierzesz pod uwage - IKE (czyli trzeci filar) mozesz zalozyc nawet w domu maklerskim i jezeli sie na tym znasz sam mozesz sobie inwestowac na gieldzie:) tak wiec wszystkie OFE, fundusze itp mozesz miec gdzies jezeli potrafisz pomnozyc swoja kase:)

tak wiec nie widze tutaj zadnej bajki - kase naprawde mozna pomnozyc:)

Do góry
#2509639 - 29/07/2008 17:41 Re: Emerytura - jak o nią zadbać nie licząc na ZUS? [Re: unnormal]
hunters Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/11/2007
unnormal ... dokładnie o to mi chodzi....

IKE jeśli jest dobrze dobrane, możliwie szybko założone to wystarczy mały wkład miesięczny(ale regularny) to po przejściu na emeryturę mamy niezłe oszczędności i to nie są, żadne bajki. Jeśli ktoś woli trzymać pieniądze w skarpecie jego sprawa.... na samej inflacji już traci, a nic nie zyska.

Pozdro

Do góry
Strona 3 z 3 < 1 2 3

Moderator:  Biszop, rafal08