19/04 18:00 GKS Bełchatów - Ruch Chorzów
PGE Bełchatów gościć będzie Ruch Chorzów. Gospodarze po zmianie trenera nieco polepszyli swoją grę, ale nadal jest ona daleko od gry z ubiegłego sezonu. W zasadzie piłkarze gospodarzy już o nic nie grają, bowiem utrzymanie mają pewne, a puchary im nie grożą. Ruch natomiast jeszcze nieco musi się obawiać widma spadku. Brakuje im mało, dlatego w tym meczu powinni wyjść skoncentrowani i powalczyć choć o 1 punkt. Zadanie nie będzie łatwe. PGE zagra w optymalnym ustawieniu, bowiem do składu wracają Nowak (15/2), Cecot (18/0), Pietrasiak(21/1), Ujek(18/0), choć ten ostatni ma małe szanse na wyjście w podstawowym składzie. Ruch natomiast zagra bez Straki(6/0) oraz niepewny jest występ Jezierskiego(14/5). Odpuszczam to spotkanie. Niby GKS powinien wygrać ten mecz, ale nie wiadomo jak u nich z mobilizacją, natomiast Ruch potrzebuje jeszcze kilku punktów do pewnego utrzymania się w lidze.
19/04 20:00 Lech Poznań - Groclin Grodzisk 2 DNB
Derby Wielkopolski. Jednego możemy być pewni, na tym meczu na pewno będzie komplet kibiców. Arcyważne spotkanie dla obu klubów. Wygrany w tym meczu znacznie przybliży sobie vice-mistrzostwo Polski. A nawet w przypadku Groclinu ewentualne zwycięstwo wg mnie zapewni 2 miejsce. W zespole gospodarzy zabraknie Kikuta (25/0) i Quinterosa(23/4), Tanevskiego(12/0). Do składu za to wraca Injać(20/3). Groclin będzie mógł zagrać w optymalnym składzie. Lech powoli rozpędza się i gra już bardzo dobrą piłkę. Groclin natomiast po fantastycznym starcie, teraz trochę zwolnił, ale nadal gra świetnie. Myślę, że o przebiegu meczu mogą zadecydować panowie na M: Murawski(24/1) i Majewski(23/2). Wg mnie lepszym rozgrywającym jest Majewski, który bardzo dużo widzi na boisku. Jeśli dodać do tego Sikorę(22/15), który z łatwością strzela bramki to lekkim faworytem są goście.