Brynas – SodertaljeTyp: 1
Kurs: 1.85
Buk:
UnibetStawka: 7/10
Pojedynek dwóch outsiderów. Szczerze mówiąc, po ekipie z Gavle spodziewałem się w obecnym sezonie znacznie więcej. Sprowadzony latem Pavel Brendel miał być zwiastunem gry o co najmniej czołową ósemką, rzeczywistość jednak okazała się zgoła odmienna. Na szczęście Brynas chyba powoli dochodzą do siebie, a ostatnia wyjazdowa wygrana z MoDo pozwala snuć optymistyczne plany na przyszłość. Tym bardziej, że dzisiejszy przeciwnik, czerwona latarnia Eliteserien, w ostatnich grach prezentował się naprawdę słabo i nie powinien przysporzyć gospodarzom większych problemów. Dlatego też jeśli miejscowi wciąż wierzą w awans do play-off takie spotkania po prostu muszą wygrywać.
Mora – FarjestadsTyp: 2
Kurs: 2.05
Buk: Expekt
Stawka: 6/10
W przypadku pojedynku Mory z Farjerstads nie mogę przejść obok doskonałej dyspozycji strzeleckiej ekipy z Karlstad. Goście w poprzednich dwóch spotkaniach w sumie zaaplikowali swoim przeciwnikom 12 bramek, z czego aż 7 słynącej z doskonale zorganizowanej gry obronnej Timrze. Jest to dla mnie jasny znak, że popularne „Fajerki” po przerwie reprezentacyjnej złapały wiatr w żagle i jeszcze nie straciły nadziei na pierwsze miejsce po sezonie zasadniczym. Mora, to drużyna najwyżej przeciętna i jak pokazują choćby zeszłoroczne wyniki (kiedy to notabene gospodarze dysponowali znacznie większym potencjałem) niezwykle rzadko będąca w stanie oprzeć się Fajerstads (tylko jedna wygrana na dziewięć spotkań). W związku z tym po takim kursie z pewnością warto spróbować wyjazdowego zwycięstwa gości.