Giertyszek znasz skład jury?
Znam skład jury, który wybierał finałową 10-stkę piosenek.
Czy zwycięzce będzie wybierać to samo jury tego nie wiem.
Oto jury:
Członkowie Komisji
Lista piosenek zakwalifikowanych do finału Krajowych Eliminacji 53. Konkursu Piosenki Eurowizji 2008 została stworzona na podstawie sumy indywidualnych wyników głosowania członków Komisji Konkursowej Krajowych Eliminacji w składzie:
Magda Czapińska
Poetka, autorka tekstów piosenek. Piosenki do których napisała teksty to m.in. "Święty spokój" (Leżę pod gruszą), "Remedium" (Wsiąść do pociągu), "W moim magicznym domu", "Być kobietą", "Ale jestem", "Zamiast", "Poza czasem", "Tam, gdzie nie sięga wzrok", "Ja wysiadam" i „Lubię ten smutek".
Zuzanna Łapicka – Olbrychska
Zastępca Kierownika Redakcji Rozrywki Programu 1 TVP S.A. W latach 1987–1997 kierownik literacki i menadżer zespołu teatru Rampa; jednocześnie autorka felietonów; organizowała kilka wydań festiwalu operatorów Camerimage; współpracowała przy realizacji spektakli Magdy Umer – „Zimy żal”, „Zielono mi”. W latach: od 1998 r. kierownik Redakcji Publicystyki Kulturalnej TVP1; od 2000 r. zastępca kierownika Redakcji Rozrywki, 2004 r. – p.o. kierownika połączonych Redakcji Publicystyki Kulturalnej i Redakcji Rozrywki, od lutego 2005 r. z-ca w/w redakcji, od lipca 2006 r. z-ca kierownika Redakcji Rozrywki TVP1. Członek Komisji Etyki w drugiej kadencji.
Agata Krysiak
Redaktor Radiowej Agencji Fonograficznej. W latach 2006/2007 juror zapasowego Jury 51. i 52. Konkursu Eurowizji oraz jubileuszowego z okazji 50- lecia ESC.
Ryszard Poznakowski
Kompozytor, aranżer, piosenkarz i multiinstrumentalista. Członek Stowarzyszenia Autorów ZAiKS oraz Przewodniczący Zarządu Stowarzyszenia Polskich Artystów Wykonawców /SAWP/, współzałożyciel Stowarzyszenia i jego wieloletni Wiceprezes. Kompozytor piosenek m.in. dla „Czerwono - Czarnych” i ich solistów: Katarzyny Sobczyk, Jacka Lecha, Karin Stanek oraz dla Andrzeja Dąbrowskiego, Wojciecha Gąssowskiego, Steni Kozłowskiej, Krzysztofa Krawczyka, Haliny Kunickiej, Jerzego Połomskiego, Urszuli Sipińskiej, Zdzisławy Sośnickiej, Ewy Śnieżanki, Trubadurów, Zbigniewa Wodeckiego i Andrzeja Zauchy.
Robert Obcowski
Kompozytor, aranżer, producent muzyczny. Ukończył Akademię Muzyczną w Katowicach na Wydziale Muzyki Rozrywkowej w 1982 roku. Członek Stowarzyszenia Autorów ZAiKS oraz Związku Polskich Autorów i Kompozytorów ZAKR. Współpracował m.in. z Ireną Santor, Edytą Geppert, Krystyną Prońko, Danutą Błażejczyk, Michałem Bajorem i Ryszardem Rynkowskim. Jako aranżer i pianista związany przez lata z orkiestrą „Alex Band”, kilkakrotnie nagradzany za kompozycje i aranżacje na festiwalach w Opolu i Sopocie, od trzech lat szef muzyczny Międzynarodowego Festiwalu Piosenki ZAKRu.
Tomasz Deszczyński
Prezes Stowarzyszenia OGAE Poland. OGAE jest największym międzynarodowym zrzeszeniem sympatyków Konkursu Piosenki Eurowizji. Oddziały OGAE działają w 34 państwach. Główna idea działalności, to promowania Konkursu oraz artystów biorących w nim udział. Stowarzyszeni działa w porozumieniu z Europejską Unią Radiowo-Telewizyjną (EBU).
Paweł Sztompke
Dziennikarz muzyczny Polskiego Radia S.A.; krytyk i recenzent; juror wielu festiwali, przeglądów, konkursów; sympatyk i obserwator Konkursu Piosenki Eurowizji od 1995 roku.
Artur Orzech
Dziennikarz muzyczny Polskiego Radia S.A.; znawca Konkursu Piosenki Eurowizji i jego aktywny uczestnik; wieloletni komentator Telewizji Polskiej S.A. podczas transmisji finału Konkursu.
Piotr Klatt ( przewodniczący)
Dziennikarz muzyczny, redaktor Telewizji Polskiej S.A.; współpracownik redakcji muzycznej Polskiego Radia S.A. kompozytor, autor tekstów, muzyk; dyrektor artystyczny 42 i 43 Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu; członek Stowarzyszenia Autorów ZAiKS.