#1811658 - 27/11/2007 10:28
Re: Fenomen domen [2]
[Re: JasiuZ]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 11/10/2002
|
Nie znam sie na tej branzy ;)Ale slaba inwestycja... Poza tym wycena domen jest ogolnie bardzo ciezka, bo trzeba kierowac sie wiloma kategoriami, a i tak wszystkich okolicznosci nie jestesmy w stanie przewidziec. Wiecej odnosnie wyceny domen masz na blogu http://www.fenomendomen.blogspot.com
|
Do góry
|
|
|
|
#1812547 - 28/11/2007 01:37
[Re: donic]
|
stranger
Meldunek: 17/11/2007
|
pinnaclesports.com.pl
5dimes.pl (com.pl)
sportfanatik.pl (com.pl)
tradesports.pl (com.pl)
playersonly.pl (com.pl)
Mógłby ktoś powiedzieć czy te domeny są warte chociaż paru złotych? Euro sie zbliża więc może wartość ich wzrośnie? Nie znam sie za bardzo ale chyba warto się postarać kupić od niego?
|
Do góry
|
|
|
|
#1812550 - 28/11/2007 01:38
[Re: wpatrykw2]
|
stranger
|
Oczywiście odpowiedniki zagraniczne to: pinnaclesports.com 5dimes.com sportfanatik.com tradesports.com playersonly.com
|
Do góry
|
|
|
|
#1812917 - 28/11/2007 02:47
|
Carpal Tunnel
|
Moga zainstniec 2 sytuacje dotyczace ww domen. 1. Masz gwarnatowana przegrana sprawe w sadzie, jesli firmy chcialyby pozyskac te domeny, a nie bylyby one przez Ciebie zagospodarowana, a np tylko parkowane. Wtedy odbiora Ci te domeny. Jesli zas np. pod domena 5dimes.pl zrobilbys jakas stronke, serwis, to inna sprawa (ale bez gwarancji na wygrana) - przyklad orange.pl 2. Tworzysz serwisy pod ww domenami, a za jakis czas firmy te chca wejsc na polski rynek. Wtedy prawdopodobnie otrzymasz maila od menagera z zapytaniem o domene. Nie radze jednak szalec z cenami, bo wtedy sprawa moze zakonczyc sie w sadzie, a gwarancji nie ma. Byly juz takie przypadki u nas ze znanym bukiem... Buki tez nie ogorki i wiedza ze literowki sa w cenie. Przyklad: http://www.bwim.com http://www.bwim.plhttp://www.betamdwin.com O literowkach pisalem i bede psial na swoim blogu http://www.fenomendomen.blogspot.comA jak ktos chce w to zaczac wchodzic, to pomoge w parkingu, testach i doradze.
|
Do góry
|
|
|
|
#1817421 - 29/11/2007 13:31
[Re: donic]
|
Carpal Tunnel
|
Poszukuje wspolnika. Wspolpraca moze obejmowac szerszy zakres, nie tylko domenowy, ale tez inwestycja w serwisy, wortale i ogolnie pojeta inwestycje w internecie. Mam sporo pomyslow, rowniez pionierskich. Wiecej na blogu: http://www.fenomendomen.blogspot.com
|
Do góry
|
|
|
|
#1840738 - 08/12/2007 05:43
[Re: Rancorn]
|
stranger
|
Chciałbym wiedzieć czy są one coś warte te domeny co wymieniłem?
|
Do góry
|
|
|
|
#1840808 - 08/12/2007 06:00
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Ja w tym nie siedzę, ale na zdrowy rozum mogę stwierdzić, że ewentualnie coś warte mogą być raczej tylko pierwsze dwie. I to tylko w przypadku gdyby firma Pinnacle lub 5dimes kiedyś zechciała zainwestować w polski rynek. Tylko, że jest to o czym pisał Donic - jeśli czegoś tam nie uruchomisz to w takim przypadku pewnie by Ci te domeny zabrali. Tak więc moim zdaniem MOGĄ być coś warte tylko przy umiejętnym wykorzystaniu ich pod kątem wymienionych firm bukmacherskich i jeszcze do tego liczeniu na to, że któraś z nich kiedyś w ogóle zainteresuje się polskim rynkiem i takimi domenami. Moim zdaniem to ryzykowny i bardzo niepewny biznes  A pozostałe raczej nie są warte - jak wiele stron z angielskimi wyrazami i .pl na końcu. Na nich raczej musiał byś sam coś stworzyć. To taka moja opinia laika 
|
Do góry
|
|
|
|
#1841650 - 08/12/2007 21:07
[Re: Conrad]
|
ATP & WTA Tour
Meldunek: 28/10/2004
|
Właśnie, jak to jest z domenami, które mogą nam zabrać?
Słyszałem różne wersje, jedna że trzeba jakiś serwis uruchomić pod daną domeną. Druga zaś mówi, że domena jest bezpieczna dopóki nie uruchomisz czegoś pod nią.
Rozumiem, że uruchomienie serwisu pod domeną, którą może chcieć odzyskać jej faktyczny właściciel ("trademark"), nie może się w żaden sposób łączyć z branżą tej firmy (np. pod pinnaclesports.pl stworzyć cokolwiek wspólnego z graniem u buków). Jeżeli firma chce otworzyć się na Polski rynek to nie będzie żadnego problemu dla niej aby posiadać swoją nazwę z końcówką .pl Znam przypadki gdzie odzywaja sie do wlasciciela i proponuja symboliczne 1000 euro i sprawa zalatwiona a znam tez przypadek i to aktualny nadal jest, gdzie gosc ma domene, firma otworzyla sie niedawno na Polske, odezwali sie do niego w celu odbioru domeny, gosc chcial 15 000 euro.... Oni chceli dac 1000, sprawa bedzie miala miejsce, gosc nie wygra - zostanie obciazony kosztami sprawy, kosztami jakie firma poniosla i bardzo prawdopodobne ze firma wystapi tez do sadu o odszkodowanie w celu pokrycia strat.... jakie mogla poniesc w momencie gdy ktos wpisywal adres X i nie wchodzil na dana strone.. sorry ze troszke chaotycznie
|
Do góry
|
|
|
|
#1850945 - 12/12/2007 12:52
[Re: JuN]
|
Carpal Tunnel
|
Na sprawe Trademarkow mozna patrzec z roznych stron i przewaznie....jest jakies wyjscie Co innego z literowkami - tutaj gdybym mial np. domene yaho.com czy giigle.com , to nigdy w zyciu nie przegralbym sprawy z tymi firmami i musialyby mocno zabulic, gdyby chcialy wejsc w ich posiadanie. Dla mnie sprawa jest prosta jak drut z jednego powodu - domena jest unikalna, a literowka to juz inna nazwa domeny... To tak jakby np. Conrad chcial mi odebrac domene necz.pl - zero szans  (testowalem i zrezygnowlaem z niej) P.S.Wrocilem w koncu do domu i odpisalem na http://www.fenomendomen.blogspot.com kilku osobom, ktore pytaly o parking i AdSense.
|
Do góry
|
|
|
|
#1852848 - 13/12/2007 06:50
[Re: kosa1964]
|
Carpal Tunnel
|
Azeby sprzedawac reklame firmom, trzeba miec satysfakcjonujaca ogladalnosc strony. Poza tym, mozna laczyc AdSense z bezposrednimi reklamami firm.
Goget, z czasem bedzie ejszcze wiecej info. Dostaje duzo zapytan i starams ie na nie odpowiadac. Mam andzieje, ze blog jest czytelny.
|
Do góry
|
|
|
|
#1853077 - 13/12/2007 08:46
|
enthusiast
Meldunek: 05/03/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1877191 - 23/12/2007 06:11
|
Carpal Tunnel
|
Witam, jesli jest tu na forum osoba, lub kilka osob, ktore chcialyby zaistniec jako redaktorzy w seriwsie kpiarz.pl , ktory planuje uruchomic na wiosne, to zapraszam. Kazdy redaktor bedzie mial mozliwosc umieszczenia w jednym miejscu reklamy AdSense lub dowolnie innej, a ptoem kto wie jak to sie rozkreci... Ma powstac cos czego jeszcze nie ma, owszem, plotki plotkami, ale to nie wszystko (wiecej tutaj nie moge napisac). Interesuja mnie ludzie, ktorzy potrafia pisac z jajem, sa kontrowersyjni, pisza poprawnie i maja gdzies to, co o nich mowia inni. Ma byc ostro Nie gwarantuje na poczatku zarobkow, bo na to trzeba sobie zapracowac. Dlatego oferuje tylko umieszczenie reklamy. Najwytrwalsi nie powinni zalowac... Reklama serwisu zajme sie ja, oplatami serwera takze. Co sie z tego urodzi - zobaczymy. Tak wiec jesli komus sie nudzi i widzi siebie w roli takiego redaktora to nie wahac sie, bo nie macie nic do stracenia. Jak cos to pisac 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|