Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#2011059 - 31/01/2008 09:02 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Jonathan Sarkos]
Platini Offline
Porucznik

Meldunek: 15/04/2005
Originally Posted By: Jonathan Sarkos
Stary, studia dziennikarskie są podobno przeraźliwie nudne.
Nie zgodze się tutaj ;\)
W moim przypadku tak nie jest. Miałem kilka przedmiotów scisle związanych z dziennikarstwem,
czegoś na nich się nauczyłem i nie moge napisać, ze studia ogólnie sa nudne gdyż napisałbym kłamstwo.
Zależy jak do tego podchodzi student oraz co do zaoferowania mu ma uczelnia.
Zależy od tego jakie przedmioty są realizowane oraz kto je prowadzi.
Ja narzekać nie mogę

Do góry
Bonus: Unibet
#2011447 - 31/01/2008 18:11 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Platini]
polskignom Offline
Live fast, die young

Meldunek: 25/02/2004
Dziennikarstwo to smieszny kierunek. Jesli chodzi o UW, to juz chyba bardziej izzi studiow nie ma. Ogolnie studiowanie tam polega na pisaniu jakichs smiesznych artykulikow, prac, referatow. Najtrudniejsze egzaminy na UW to mikro, makro i ekonomika z chyba Kowalskim, ale co tu sie dziwic jak studenci dziennikarstwa robia oczy jak widza najprostsze z najprostszych wykresow.

Potem wybiera sie specjalnosc, po 3. roku, czy to ma byc radio, tv, gazeta czy co innego.

Generalnie na prawie kazdym przedmiocie (poza przedmiotami z innych dziedzin zycia takich jak prawo, ekonomia czy historia ;\) ) jest nacisk na styl i jezyk i nikt tam nie bierze na powaznie dziennikarza sportowego. Bo dziennikarz sportowy ma niewiele do powiedzenia na temat stylu, a sposob pisania czesto rozsmiesza mnie, laika w postaci czystej, ktory nie ma wielkich wymagan odnosnie jakosci stylistyczno-jezykowej artykulow, byle byly na temat, ktory mnie interesuje ;\)

I jeszzce troche ode mnie. Zlapanie miejsca w gazecie od razu po studiach, bez zadnych kart przetargowych w cv jest kurewsko trudne. Do tego sama praca do najlatwiejszych i najlepiej platnych nie nalezy. Wiec jak chcesz byc kims, to juz teraz lap jakeies praktyki, pisz sobie do portali, w TVN szukali ludzi do wyszkuiwania i obrabiania informacji do wiadomosci sportowych na TVN 24. Bierz takie rzeczy, wszystkie i potem zwiekszysz swoje szanse na zalapanie sie.

Na samym dziennikarstwie na UW jest sporo osob myslacych o karierze dziennikarza sportowego, a miejsc nie za wiele ;\) I czesto zycie pisze inny scenariusz.

Do góry
#2011452 - 31/01/2008 18:17 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: polskignom]
PioKing Offline
MaSha Lover

Meldunek: 24/03/2005
Jeśli pójdziesz na dziennikarstwo, to spotkasz tam samych nadętych psichkutasow, ktorzy uważają się za pępek świata, no i oczywiście uważają, że są już wielkimi dziennikarzami. Jest to najbardziej przypałowy kierunek, gdzie spotkasz najwięcej przychlastów, buraków i pseudo-inteligentów.

Idz na jakis kierunek ogólny, żeby zdobyć podstawy wiedzy z wielu dziedzin - politologia, europeistyka, stosunki miedzynarodowe. A potem zrób uzupelniajace dziennikarskie i masz fach oraz wiedzę w ręku \:\)

Do góry
#2011454 - 31/01/2008 18:20 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: PioKing]
polskignom Offline
Live fast, die young

Nie wiem czy mam sie zgodzic z Pio, ale w towarzystwie studentow dziennikarstwa w liczbie >2 jestem w stanie wytzrmac <1 min.

Nie raz i nie dwa jak slyszalem powody wzburzenia studentow dziennikarstwa, to mi oczy wychodzily na wierzch \:D

Do góry
#2011459 - 31/01/2008 18:25 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: polskignom]
True02 Offline
veteran

Meldunek: 05/01/2006
Najważniejsze by zostac dziennikarzem, to praktyka. Niestety, w więskzosci wyapdków za darmo, ale trzeba miec co wpisać w CV,gdy będziesz się starał o prace w normalnej sportowej gazecie czy dziel sportwym. Na szczęscie dziś jest internet, więc bez problemów przyjmą Cię np sportowefakty itp. Ale na kasiorkę teraz nie licz.

Do góry
#2011512 - 31/01/2008 19:03 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: True02]
ciacho1984 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/09/2004
Ja jestem zdania, że jeśli chcesz ten zawód wykonywać to przede wszystkim praktyki, staże, wymagania w Krakowie jeśli chciałbyś pracować w gazecie są zwykle takie, że oczekują min. 2 letniego doświadczenia, lwią cześć takiego czasu wcześniej musiałbyś pracować za darmo. Potem też szału nie ma około 1000-1200 zł, możesz też działać na zasadzie wolnego strzelca GW czy Dziennik Polski do lokalnych dodatków tak rekrutują ale też wcześniej musisz mieć doświadczenie. Oczywiście jak byś potem wyrobił renomę to od artykułu płacą 1000 zł, tylko udaje sie to nielicznym, trzeba mieć trochę szczęścia no i znajomości wyrabiać w trakcie studiów.
Ogólnie jest to ciężki kawałek chleba, znajoma skończyła politologię na UJ i wolała do Anglii jechać pracować fizycznie, niż w gazecie za taką marną stawkę. Dziennikarstwo niestety przez długi okres czasu musi być pasją, trochę znajomych mam, często piszą do jakiś gazet i do tego mają drugą pracę żeby móc się utrzymać w Krakowie bo niestety jest to drogie miasto.
Nie wiem czy nie lepiej skończyć jakieś inne studia i podczas nich pisać do różnych gazet, mama kolegi skończyła historie sztuki Uj , a pracując w kronice krakowskiej, potem pisując do gazet kilku lokalnych, pisze teraz jako wolny strzelec do kilku większych gazet i magazynów. Pracodawca patrzy na jakość artykułów , gdzie wcześniej pisało się a nie na studia.

Do góry
#2018411 - 02/02/2008 06:39 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: ciacho1984]
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2005
studiuje sobie dodatkowo dziennikarstwo, właśnie z czystej pasji

patent jest taki ze jak umiesz pisać znasz sie na rzeczy to własciwe takie studia nie sa Ci potrzebne, ponieważ i tak nie nauczą Ćię rzemiosła - proste. wiec warto na wlasną reke sie doskonalic i ksztaltowac, szukac pracy i nie przejmowac sie niczym i efekty bedą jesli bedziesz uparty. kwitek sobie kiedys zrobisz. lepiej idz na studia na ktorych masz wieksza mozliwosc rozwoju wlasnej osoby i perspektywy dobrej kasy - w moim przypadku jest to polibuda i budownicto.

jakies male sukcesy swoje mam.
zaraz wrzuce swoją sonde.

Do góry
#2018417 - 02/02/2008 06:42 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: PioKing]
Sturmwind Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 18/05/2007
Originally Posted By: PioKing
Jeśli pójdziesz na dziennikarstwo, to spotkasz tam samych nadętych psichkutasow, ktorzy uważają się za pępek świata, no i oczywiście uważają, że są już wielkimi dziennikarzami. Jest to najbardziej przypałowy kierunek, gdzie spotkasz najwięcej przychlastów, buraków i pseudo-inteligentów.

Idz na jakis kierunek ogólny, żeby zdobyć podstawy wiedzy z wielu dziedzin - politologia, europeistyka, stosunki miedzynarodowe. A potem zrób uzupelniajace dziennikarskie i masz fach oraz wiedzę w ręku \:\)
]

ja wytrzymałem z nimi 1 dzień...

Do góry
#2018418 - 02/02/2008 06:43 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Szczypior]
zaberek1987 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/06/2006
z tego co wiem to w wroclawiu jest dziennikarstwo sportowe

Do góry
#2018460 - 02/02/2008 07:02 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: zaberek1987]
Szczypior Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/07/2005
sonda poszła w radiu.
temat banalny
- co w życi sprawia ze jesteś szczęśliwy

ciekawe odpiwiedzi, najlepsi byli jak to zwykle żuliki no i jehowa, przepraszam - świadek Jehovy, babka mówiła 5 minut po czym podziękowałem i skwitowałem siarczystym słowem na K-a bo nie włączyłem mikrofonu no i babka poleciała jeszcze raz tym samym tekstem słowo w słowo. uczą ich na pamięć czy jak

no oprócz pytań sam coś jajek porobiłem " no panie

6h chodzenia po rynku zeby 30 min surówkę zrobić, no i 3 h pracy z programem żeby to poskładać.

http://www.wrzuta.pl/audio/8fdUxaHcNT/sonda_szczypiora

Do góry
#2018504 - 02/02/2008 07:20 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Szczypior]
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Jestem po politologii specjalnosc dziennikarstwo. Podobne tematy byly juz na forum kilkukrotnie wiec nie chce mi sie powtarzac. Studia bardzo przyjemne, interdyscyplinarne ale nie ma za bardzo co po nich robic. Jesli nie jestes typem kujona, włazidupa to bardzo ciezko bedzie dostac prace w zawodzie. Podstawa jest nawiazanie stosunkow z miejscowa branza na 4 roku studiow i praktyki w mediach. A z mojego roku i tak tylko 2 osoby pracuja jako dziennikarze. Jeden w lubelskiej GW a drugi jako wlasnie dziennikarz sportowy w miejscowej gazecie sportowej (ale to syn dziekana wiec mial latwiej)

Zeby zostac dziennikarzem nie trzeba konczyc tego kierunku, spora czesc jest po kierunkach humanistycznych, socjologia, filozofia, politologia, historia. Wazne jest oczytanie, bogate slownictwo i wiedza o swiecie. Wiedza o sporcie jest tu mniej istotna.

Do góry
#2018670 - 02/02/2008 08:56 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: zaberek1987]
Grzesiek_890 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 29/05/2005
Originally Posted By: zaberek1987
z tego co wiem to w wroclawiu jest dziennikarstwo sportowe

Trzyletnie, zaoczne

Do góry
#2018907 - 02/02/2008 19:00 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Grzesiek_890]
Maxi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
Radek miałem podobną sytuację rok temu to mi też wszyscy odradzali dzieninkarstwo. Papiery do Wrocka złozyłem ale sie nie dostałem i nawet dobrze. Teraz jestem na politologii i wydaje mi się, że to jeden z lepszych kierunków do tego zawodu. Czytałem ostatnio wywiad z jakims dziennikarzem, że różnego rodzaju naczelni teraz potrzebują raczej ludzi z jakims konkretnym wykształceniem niż kogoś po dziennikarstwie. Może to sie wydać śmieszne, ale je jako swoją nazwijmy to praktykę traktowałem pisanie tu na forum a teraz w serwisie w którym zresztą też jesteś. Więc nie podawaj tylko suchych typów ale opisik do tego. Zawsze to trochę styl wyrabia. Po sesji wracam do pisania a jak będę miał czas to spróbuje dostać się do jakiegoś większego portalu. Krok po kroczku. Czy wiedza o sporcie jest mniej istotna? No nie do końca się zgodze. Nie jest niezbędna ale jeśli taka masz to jest to jakiś plus.

Do góry
#2019066 - 02/02/2008 20:17 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Maxi]
Zabielany Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/02/2005
http://www.dziennikarz.prv.pl/

Studia -> Kuba Wojewódzki o dziennikarstwie

Moze i Kuba w pisaniu jest slaby, ale ten tekst mu sie udal i moim zdaniem jest w nim sporo prawdy.

Studiuje politologie i teraz stoje przed wyborem specjalnosci.

Waham sie pomiedzy dziennikarstwem a europeistyką.

Odbywalem w TVP INFO warsztaty dziennikarskie... ktore polegaly na tym, ze ogladalismy filmy dokumentalne i o nich dyskutowalismy. Trwalo to moze miesiac(ok. 6 spotkan) jednak bylo warto, bo dostalem fajny papierek, ktory ladnie bedzie sie komponowal w CV. Po tym śmiesznych wartszatach oczywiscie nie bylo zadnej mozliwosci zaczepki w TVP.. na co wiekszosc po cichu liczyla.

Od 1 roku mamy tzw. proseminarium dziennikarsie. Przez 1.5 roku studiów bylem na tych zajeciach moze z 8 razy. Nie chodze, bo stwierdzilem, ze ten koles nie jest w stanie mnie niczego nauczyc, nic przekazac. Nie sklania mnie do myslenia, jest wypalony i jego postawa odpycha mnie od dziennikarstwo, wprowadza w stan depresji. Obawiam sie, ze jezeli zdecyduje sie na journalistyke to tak to bedzie wygladalo przez pozostale 3 lata.

Jak zdawalem mature, to bodaj w Szczecinie byla uczelnia... ktora miala stricte dziennikarstwo sportowe. Teraz pewnie jest ich juz wiecej.

Dziennikarstwo to nie zawód, tylko powołanie. Musisz wiedziec coś o wszystkim i wszystko o czymś. Lepiej to dobrze przemysl, bo moze tylko Ci sie wydaje, ze to kochasz i chcesz sie tym zajmowac.

Do góry
#2019089 - 02/02/2008 20:30 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Zabielany]
Jonathan Sarkos Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 15/08/2003
I pewne rzeczy się powtarzają: słownictwo, powołanie, oczytanie, wiedza o świecie.

Wyobraź sobie, że Beckhamowi wyskoczył na tyłku pryszcz. I napisz o tym artykuł. O czymś, co dla zwykłego nie-dziennikarza człowieka, będzie znaczyć tyle, co wybudowanie kolejnego igloo na Grenlandii. Ale Ty napiszesz o historii pryszcza, o zagrożeniu dla zdrowia Davida, o tym co myśli Victoria, o tym, czy przeszkadza to Davidowi w grę w piłkę, a jeśli nie to w czym przeszkadza. O tym jakie starania poczynił, by się tego nieproszonego gościa pozbyć i że pomoc oferuje afrykański szaman z Kongo - specjalista od takich spraw. I artykuł gotowy :).

Prosta z pozoru sprawa, dostrzec to, czego nie widzą inni, znakomicie opakować, nawet gdyby towar sam w sobie był mocno tandetny. A potem alleluja i do przodu \:\)

Do góry
#2019109 - 02/02/2008 20:39 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Jonathan Sarkos]
polskignom Offline
Live fast, die young

Z tym dziennikarstwem to niezle jaja. U nas malo kto te studia docenia.

Jak bylem na obczyznie z Kobieta i ja powiedzialem, ze studiuje ekonomie, a Ona, ze dziennikarstwo. To ja dostalem odpowiedz, ze pol Polski studiuje ekonomie, a dziennikarstwo sobie koles przez godzine jeszzce mruczal pod nosem \:D

Czyli wychodzi jak zwykle, ze w Polsce jest inny system wartosci niz w krajach teoretycznie bardziej rozwinietych ;\)

Taki maly OT, ale mi sie przypomniala historyjka z mojego zycia, ktora chcialem sie z Wami podzielic \:D

Do góry
#2019117 - 02/02/2008 20:50 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: polskignom]
Zabielany Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 28/02/2005
Musisz zafascynowac inne osoby swoim swiatem, swoimi spostrzezeniami.

Musisz miec swoj swiat, swoje zabawki.. ktore beda na tyle ciekawe, ze inni beda sie chcieli bawic nimi.

A propos schematycznosci Steca... to najprawdziwsza prawda.

Kazde 'a jednak sie kreci' jest identycznie zbudowane. \:\(

Do góry
#2020747 - 03/02/2008 04:46 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Zabielany]
domi Offline
old hand

Meldunek: 11/01/2003

Do góry
#2021564 - 03/02/2008 18:09 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: domi]
Cholo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 12/01/2005
daj spokój ze studiami, potem będziesz musiał z nami narzekać w temacie SESJA nic przyjemnego \:p

Do góry
#2025187 - 04/02/2008 18:30 Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego? [Re: Cholo]
kadus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 30/06/2007
Podpinajac sie pod temat, po skonczeniu ogólniaka również myslalem o powiazaniu swojego zycia z dziennikarstwem, wybralem jednak cos co mnie wogole nie interesuje (czyt. Antropologie Kulturową), tydzien temu po 1,5 roku zrezygnowalem z tego kierunku i chce sie teraz w pelni poswiecic pisaniu , głównie do serwisów sportowych. Wiem, że wiele stron/gazet oglasza nabór a rekrutacja odbywa się na zasadzie "wyslij próbkę, a powiem Ci czy sie nadajesz". Dużo szukam w internecie, czytam gazety, moze jednak ktos wie czy w internecie znajduje sie strona, ktora zawiera oferty pracy tylko w gazetach/na stronach w dziale sportowym? Dysponuje teraz dużą ilością wolnego czasu (dopóki nie zapuka wojsko, choc mam odroczenie do pazdziernika \:\) ), więc rozgladam sie za czyms co naprawde mnie interesuje ! ...

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08