#2010675 - 31/01/2008 07:33
Re: Jakie studia dla przyszłego dziennikarza sportowego?
[Re: D@mian]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 14/12/2006
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2010709 - 31/01/2008 07:37
[Re: Misza_SB]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2006
|
krótko zwięźle i na temat chłopie nie ważne na co pójdziesz, ważne by pielęgnować swoje pasje dziennikarstwo to kierunek na który trudniej sie dotsać niż utrzymać (a właściwie studia to plaża - tak jest chyba w całej Polsce) grunt to znajomości i tu bym szukał szansy na zawód a nie zdobywanie świstka papieru. ot taka brutalna polska rzeczywistość najważniejsze jest doswiadczenie i umiejętności radzenia sobie w społeczeństwie, czyli znajomości powodzenia bo praca którą się kocha to jedna z ważniejszych rzeczy w życiu 
|
Do góry
|
|
|
|
#2010820 - 31/01/2008 07:52
[Re: rivex]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2006
|
witam rivex i chwała ci za to, ja mam to samo ale akurat zanim znalazłem swoje powołanie to podjąłem 3 studia  z 1 zrezygnowalem, 2 skonczylem ale bez przekonania  ale sam przyznaj czym są dziś studia? żadna elita, idą masy bezmózgowców i sam pewnie jestes tego świadkiem, dlatego jestem za głęboką reformą i rozwiązaniem mogłyby być ostre obostrzeżnia rekrutacyjne, minimalizacja miejsc a może nawet płatne studia, bo co z tego że tylu mamy wykształciuchów jak co drugi ciemny ęteligęt jeśli ktoś kładzie nacisk w życiu na kariere zawodową to jasne - niech nawet po szkole średniej idzie do pracy, nabędzie wczesniej doswiadczenia i znajomosci (co wcale nie wyklucza studiowania, można przeciez wziąć tryb zaoczny) temat który podjąłeś to sprawa na inny materiał - praca sama w sobei w dorosłym życiu zabiera lwią cześć czasu a sprawy z niązwiązne kolejne trochę :>>> więc warto robić to co się lubi i do tego inkasować niezłe wpłaty na konto  pytanie ilu ludzi spełnia się zawodowo i jest szczęścliwych w pracy? rzekłbym że tyle samo co szczęśliwych małżeństw z prawdziwej miłości  czyli garstka z giełdowym pozdrowieniem @rivex P.S. nie wiem jak u Ciebie ale u mnie finansowa sesja w tym roku wybitnie luźna 
|
Do góry
|
|
|
|
#2010916 - 31/01/2008 08:07
[Re: Szewa]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/01/2006
|
No dobrze, ale według mnie samo dziennikarstwo jest wuja warte. No bo co taki koleś po dziennikarstwie wie o prawie, ekonomii, finansach, sytuacji geopolitycznej na świecie ? Nic. Może pisać jakieś bzdety do "Życia na gorąco", albo krótkie notki z zatrzymania pijanego rowerzysty przez przejeżdżający radiowóz. Podobnie o sporcie trzeba mieć jakieś pojęcie. Tej wiedzy jak raz chyba na studiach nie uczą, i jestem przekonany, że napisałbym z jakiegoś wydarzenia sportowego lepszy artykuł niż niejeden student/absolwent dziennikarstwa. To po prostu trzeba czuć Dokładnie tak Szewa  Myślę że ze mną byłoby podobnie i moje artykuły miały by nie małą rzeszę czytelników  Zresztą spójrzmy Panowie na to w jakim kierunku idą stacje telewizyjne. Dam tu przykład c+. Byli piłkarze tacy jak Wieszczu i Mielcarski w mojej opinii fenomenalnie się sprawdzają w roli komentatorów sportowych. A dlaczego ? Mianowicie nie dlatego że skończyli kierunek Dziennikarstwo, ale dlatego że mając pewien poziom inteligencji ( przeciętnie wyższy od pozostałych grajków ) i do tego doświadczenie z boiska, lata gry, kontakty z różnymi trenerami którzy wykladali im swoją wiedzę na tacy podczas odpraw taktycznych. Może trochę odejdę od tematu, ale uważam też że wielu jest dobrych sędziów, którzy gdzieś tam kiedys próbowali coś kopać. Moze nie wyszlo im tak jak chcieli, ale dzieki temu że kiedys grali w piłkę mają pewne wyczucie, które daje im przewage nad arbitrami nie grającymi w piłkę. Podsumowując, idź na dziennikarstwo jeśli to kochasz i wiążesz z tym nadzieje na przyszłość, jednak na studiach nie zapomnij że nie tylko ksiązki sprawią że będziesz mógł zostać kiedys autorem artykułów które bedziemy czytać w PS. Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#2010940 - 31/01/2008 08:11
[Re: nivet]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/04/2005
|
Podsumowując, idź na dziennikarstwo jeśli to kochasz i wiążesz z tym nadzieje na przyszłość, jednak na studiach nie zapomnij że nie tylko ksiązki sprawią że będziesz mógł zostać kiedys autorem artykułów które bedziemy czytać w PS.
Dobrze powiedziane. Studia to jedno a drugie pasja. I w dziennikarstwie jest akurat bardzo potrzebna. Jednak jesli juz ktos chce studia to chyba lepiej to dziennikarstwo niz jakis inny z d@@y wziety kierunek.
|
Do góry
|
|
|
|
#2011021 - 31/01/2008 08:35
[Re: rivex]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/08/2003
|
Stary, studia dziennikarskie są podobno przeraźliwie nudne. Masz mieć tzw. flair. Musisz mieć bogate słownictwo, wypracowac sobie własny styl, podchodzić koncepcyjnie do swojej pracy. to ostatnie oznacza, że musisz po pierwsze potrafić znaleźć temat. Jeśli temat jest nośny, połowa sukcesu za Tobą - trudno to spieprzyć. gorzej jeśli jest niezbyt nośny. Ale w tym drugim przypadku to wyzwanie i dodatkowa motywacja, bo możesz z czegoś szarego i przyziemnego napisać naprawdę fajny artykuł. Popatrz na takiego Steca. Gosć ma słownictwo i styl. Ale jeśli wgłębisz się w jego dziennikarstwo, zobaczysz, że to jest pewien szablon. Bez zastanowienia się nad tym i refleksji, nie dostrzeżesz tego. Wszystkie artykuły Steca, niezłego bądź co bądź dziennikarza, pisane są prawie że w ten sam deseń.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|