Strona 6 z 14 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 13 14 >
Opcje tematu
#1990055 - 25/01/2008 02:34 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Amkwish]
Igor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2004
Dlaczego nie było w Polsce żałoby narodowej po śmierci Kazimierza Górskiego? On więcej zrobił dla Polski niż ci piloci którzy zginęli.

Do góry
Bonus: Unibet
#1990170 - 25/01/2008 03:01 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Igor]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
amkwish to co jest mega skandalem to to, że jak tracisz bliską tobie osobę to nie ma "żałoby narodowej", ale jak już coś się stanie 20 osobom to jest. Poza tym naprawdę wciągu jednego umiera więcej osób w Polsce niż w tym wypadku. Dla mnie jest to skandal i nie tylko dla mnie, że po raz kolejny jest "żałoba narodowa". Ja rozumiem jakby spadł pasażerski samolot a nie transportowiec. Moje zdanie podziela znakomita większość ludzi, bo zdają sobie świetnie sprawę, że jak ciebie spotyka tragedia to jesteś sam. ba nawet państwo polskie rzuci tobie kłody pod nogi. Choćby sprawa spadkowa czy też inne formalności. Żyjemy w dziwnym kraju i od dawna nazywam go:

"Katolickim Iranem".

.::Think Twice::. Ignorator.

Do góry
#1990179 - 25/01/2008 03:03 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Igor]
KeeP Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/09/2003
Igor przesadzasz...jakbym się przeszedł po Powązkach to mógłbym zadać pare tysięcy pytań tego typu...

amkwish - to JEST gra polityczna...te ogłaszanie żałoby, te noszenie hełmu, te latanie na miejsce katastrofy to wszystko pod publikę -

państwo ma słuzby ratownicze i Tusk na miejscu katastrofy nei jest chyba dodatkowo potrzebny...myślę że więcej może zrobic z "centrali"

Do góry
#1990191 - 25/01/2008 03:07 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Ignorator]
[b]tv[/b] Offline
addict

Meldunek: 23/12/2007
Originally Posted By: Ignorator

Ja rozumiem jakby spadł pasażerski samolot a nie transportowiec.

A ja głupi myślałem,że to żałoba po śmierci LUDZI a

dopiero Ty mi uświadomiłeś że to żałoba po samolocie....

Do góry
#1990204 - 25/01/2008 03:13 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Amkwish]
magic321 Offline
veteran

Meldunek: 13/02/2006
Originally Posted By: amkwish
Originally Posted By: polskignom
Originally Posted By: micha$

Uważaj na słowa. Zginęli tam generałowie, pułkownicy i inni wysocy rangą żołnierze, którzy całe życie poświęcili dla państwa.

Np. co zrobili?

Hmm...mój przyjaciel nazywał sie Jerzy Piłat.

Od niego ,przede wszystkim, wiem na czym polega specyfika tego całego "interesu".

Zgineło 70% najlepszych ludzi w polskim lotnictwie wojskowym.
To ogromna strata i z dnia na dzien nie da sieich zastapić.

Gdyby np,(odpukać !) zgineło 70% polskiej kadry piłkarskie (czy nawet skoczków narciarskich) wklejalibyscie tu symbole swieczek i pisalibyscie "brak słow" ,"współczuje",itp.

Ta tragedia niesie za sobą kolosalne osłabienie obronnosci panstwa i kto nie zdaje sobie z tego sprawy, temu naprawdę gratuluję dobrego "samopoczucia".

Zastanawiam sie jak to mozliwe jesli nie mijasz sie z prawda i jest to ok 70% to w obliczu mozliwego ataku terorystycznego wsadzenie takiej waznej grupy w jeden samolot i wozenie po Polsce to szczyt debilizmu. Ewentualni terrosci nawet w najsmielszych oczekiwaniach nie sadzili ze moze do tego dojasc jest to tak absurdalne.

Do góry
#1990212 - 25/01/2008 03:15 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: [b]tv[/b]]
ArtekPotito Offline
GRILL MASTER

Meldunek: 04/01/2007
Miałem już pisać o głupocie tej żałoby, ale skrócili od dzisiaj do soboty wieczorem, a to już o wiele lepsza informacja.

Do góry
#1990258 - 25/01/2008 03:21 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Amkwish]
Ý€$ Offline
old hand

Meldunek: 23/01/2008
Zgineło 70% najlepszych ludzi w polskim lotnictwie wojskowym. To ogromna strata i z dnia na dzien nie da sieich zastapić.
[----]
Ta tragedia niesie za sobą kolosalne osłabienie obronnosci panstwa i kto nie zdaje sobie z tego sprawy, temu naprawdę gratuluję dobrego "samopoczucia".

Dlatego należy powołać sejmową komisję śledczą, któa wyjaśni
kto jest odpowiedzialny:

- za dopuszczenie by "70% najlepszych" leciało jednym lotem.
/to świadczy o braku kompetencji/

- za organizację lądowania dla jednego generała
/gdyby nie wysiadł wszyscy by dolecieli/

DEWALUACJI żałoby narodowej mówimy NIE

Następna będzie jak nam Euro2012 odbiorą.

Do góry
#1990427 - 25/01/2008 03:53 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: ݀$]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
z tego co się orientuję, samolot miał kilka międzylądowań? parę generałów wysiadło wcześniej? a co by było gdyby..... nie, nie napiszę tego \:D

Do góry
#1990466 - 25/01/2008 04:01 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Llama]
polskignom Offline
Live fast, die young

Meldunek: 25/02/2004
W ogole okolicznosci calej katastrofy sa dziwne. Ale ja juz nic nie bede pisal na ten temat.

Do góry
#1990546 - 25/01/2008 04:21 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: polskignom]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Pamieta ktos czy jak gineli nasi zolnierze na misjach to byly zaloby?

Do góry
#1990553 - 25/01/2008 04:22 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: polskignom]
Igor Offline
Carpal Tunnel

W ogole okolicznosci calej katastrofy sa dziwne. Ale ja juz nic nie bede pisal na ten temat.

Napisz. Chętnie poczytamy ;\)
A ja tym czasem wkleję link:
http://wiadomosci.onet.pl/1679731,11,item.html

"W czasie kiedy lądował samolot system naprowadzania ILS na lotnisku w Mirosławcu, nie działał właściwie - dowiedział się dziennik "Polska".
System odpowiada za precyzyjne podejście samolotu do początku pasa. Ten radiowy system nawigacyjny ułatwia lądowanie w warunkach ograniczonej widoczności. Informacja została potwierdzona dziennikowi "Polska" przez dwa niezależne źródła wojskowe.

- Pilot musiał podchodzić dwukrotnie do lądowania, ponieważ za pierwszym razem nie widział pasa startowego - powiedział gen. Franciszek Gągor telewizji TVN24."

No cóż. Jednak te zachodnie maszyny to są złomy \:D

Do góry
#1990561 - 25/01/2008 04:24 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Igor]
Igor Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: Igor

Napisz. Chętnie poczytamy ;\)
A ja tym czasem wkleję link:
http://wiadomosci.onet.pl/1679731,11,item.html

"W czasie kiedy lądował samolot system naprowadzania ILS na lotnisku w Mirosławcu, nie działał właściwie - dowiedział się dziennik "Polska".
System odpowiada za precyzyjne podejście samolotu do początku pasa. Ten radiowy system nawigacyjny ułatwia lądowanie w warunkach ograniczonej widoczności. Informacja została potwierdzona dziennikowi "Polska" przez dwa niezależne źródła wojskowe.

- Pilot musiał podchodzić dwukrotnie do lądowania, ponieważ za pierwszym razem nie widział pasa startowego - powiedział gen. Franciszek Gągor telewizji TVN24."

No cóż. Jednak te zachodnie maszyny to są złomy \:D

Ach, źle przeczytałem \:D
To jednak system na lotnisku nie działał.

Do góry
#1990617 - 25/01/2008 04:31 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Amkwish]
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Originally Posted By: [T
-error]Się strasznie przejęliście ...

Przeżywam śmierć Przyjaciela,bez wzgledu na to czy żałoba narodowa bedzie ogłoszona czy też nie.

Tu nie chodzi o "szopki", "igrzyska"czy cos podobnego.

Próba przywoływania ofiar wypadków drogowych i porównywania do tragedii,w której ginie w jednym momencie kilkadziesiąt osób jest idiotyczna.

Może autorom tego porównania chodzi o to , by "zliczać" zabitych w wypadkach i jak sie uzbiera np.50 osób to wtedy ogłaszać załobę?

Ogłoszenie tzw. żałoby narodowej nie obliguje kazdego do przedsiewziecia kilkudniowego umartwiania się i nie przewiduje kar za bycie w jak najlepszym humorze podczas jej trwania.

Tu chodzi o cos innego ,o poczucie pewnej wspólnoty, identyfikacji ,ot "stała sie tragedia, zgineło wielu naszych rodaków, uczcijmy to ciszą i powagą ,wszak jesteśmy Polakami".

Tylko....do wielu tu obecnych szkoda sie odwoływać w ten sposób, bo oni inaczej pewne rzeczy pojmują.

Inaczej...hmm....moze kiedyś dorosną,ci młodsi ,bo ci starsi wśród nich juz niczego sie nie nauczą.

PS. Nazajutrz po katastrofie polskiego autokaru z pielgrzymami pod Grenoble praktycznie wszyscy, z którymi zetknałem sie tego dnia w pracy składali mi wyrazy współczucia ,mnie Polakowi.

W tym samym czasie ,tu na forum ,niedorostki kpili sobie z tego, ile to odszkodowań wypłaci rząd rodzinie i frustrowali sie ,dlaczego to tym "szczęśliwcom" własnie ,a innym nie.

Źle ująłem, chodziło mi o przejęcie tą żałobą ... straszne rzeczy, ujma na honorze, szopka, cyrk, ranking popularności ...

Taka ironia moja ...

Poza tym zgadzam się z Twoim tekstem w 100%

Do góry
#1990627 - 25/01/2008 04:33 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: [b]tv[/b]]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: tv
Originally Posted By: Ignorator

Ja rozumiem jakby spadł pasażerski samolot a nie transportowiec.

A ja głupi myślałem,że to żałoba po śmierci LUDZI a

dopiero Ty mi uświadomiłeś że to żałoba po samolocie....

Pomyśl czy cały kraj ma cierpieć, że zginęło 20 osób?. Moim zdaniem to rzeczywiście żałoba byłaby na miejscu, ale w innej formie. Taką formą jest minuta ciszy czy też obniżenie flag do połowy masztów. Jednak obciążanie tym brzemieniem całej Polski jest nie taktem. To co się stało to jest tragedia dla Ministerstwa Obrony i podległych służb a nie dla Warszawiaka, Krakowiaka czy Poznaniaka. No cóż, ale żyjemy w Polsce.

Do góry
#1990645 - 25/01/2008 04:35 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Ignorator]
[T]-error Offline
I see dead people

Jeszcze raz przytoczę słowa amkwisha !

"Ogłoszenie tzw. żałoby narodowej nie obliguje kazdego do przedsiewziecia kilkudniowego umartwiania się i nie przewiduje kar za bycie w jak najlepszym humorze podczas jej trwania.

Tu chodzi o cos innego ,o poczucie pewnej wspólnoty, identyfikacji ,ot "stała sie tragedia, zgineło wielu naszych rodaków, uczcijmy to ciszą i powagą ,wszak jesteśmy Polakami"."

Do góry
#1990652 - 25/01/2008 04:36 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: [T]-error]
SJS Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/06/2006
-error]Jeszcze raz przytoczę słowa amkwisha !

"Ogłoszenie tzw. żałoby narodowej nie obliguje kazdego do przedsiewziecia kilkudniowego umartwiania się i nie przewiduje kar za bycie w jak najlepszym humorze podczas jej trwania.

Tu chodzi o cos innego ,o poczucie pewnej wspólnoty, identyfikacji ,ot "stała sie tragedia, zgineło wielu naszych rodaków, uczcijmy to ciszą i powagą ,wszak jesteśmy Polakami"."

Ja również podpisuje się pod tymi słowami...

Do góry
#1990705 - 25/01/2008 04:45 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: [T]-error]
Igor Offline
Carpal Tunnel

http://pl.wikipedia.org/wiki/ILS

"System ILS jest obecnie standardowym radiowym systemem nawigacyjnym wspomagającym lądowanie i prawie każde większe lotnisko posiada co najmniej jeden kierunek podejścia obsługiwany przez system ILS. Ma on jednak kilka wad, np.:

* wyznacza w przestrzeni tylko jedną ścieżkę podejścia, ścieżka ta jest linią prostą;
* dostarcza tylko informacje jakościowe, tzn. np.: jesteś na prawo od ścieżki podejścia;
* posiada tylko 40 kanałów pracy, co może być problemem przy kilku lotniskach mieszczących się niedaleko siebie;
* jest ciągle zagrożony zakłóceniami ze strony rozgłośni pracujących na sąsiednich częstotliwościach;
* ma wysokie wymagania co do lokalizacji, teren przed antenami musi być wyrównany, a odbicia sygnału od gruntu i budynków mogą powodować zakłócenia.

Między innymi z tych powodów prowadzone są prace nad nowymi systemami podejścia, takimi jak MLS (od ang. Microwave Landing System) albo CDGPS i innymi."

Wychodziłoby na to że pilot był dupa. Podchodził drugi raz do lądowania bo za pierwszym razem nie widział pasa startowego. Ciekawe czy za drugim razem go widział? Gdyby tam był dobry pilot to powinien był się domyślić, że system wspomagający lądowanie nie działa poprawnie i albo próbować wylądować na innym pasie na tym samym lotnisku albo skorzystać z innych systemów naprowadzania albo polecieć na inne lotnisko.

Do góry
#1990727 - 25/01/2008 04:51 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: [T]-error]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

-error]Jeszcze raz przytoczę słowa amkwisha !

Wiele razy was wspieram chłopaki, ale tym razem NIE. Decyzja naszego Prezydenta oznacza, że wiele imprez masowych zostało odwołanych. Kluby nocne, spektakle teatralne czy koncerty zostały odwołane. Skoki w Zakopanym odbędą się tylko dlatego, że ich brak oznaczałby gigantyczne problemy finansowe dla organizatorów. Pomijam, że telewizje przeprogramowały całkowicie swoje propozycje dla widzów. Przykładowo jeśli ktoś chciał obejrzeć komedię to do soboty do godziny 19:00 będzie oglądał publicystkę czy inne programy, który są dobrym lekiem na bezsenność. Takie są konsekwencję dzisiejszej decyzji Prezydenta. Więc proszę nie piszcie, że jest to decyzja każdego z nas, bo niestety pewien schemat zachowań a także życia, które nas otacza został nam narzucony odgórnie.

Do góry
#1990784 - 25/01/2008 05:02 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Ignorator]
[T]-error Offline
I see dead people

Bzdura !

-----

Małysz poskacze, koncerty będą, dyskoteki też ...

Po drugie, jeśli nie obejrzysz komedii to nie umrzesz, a na upartego możesz sobie co z dvd puścić, skoro masz takie ciśnienia.

Po trzecie, to premier musiał kontrasygnować decyzję prezydenta, więc ... ju noł ...

I nie róbcie szopek, serio ....

Do góry
#1990793 - 25/01/2008 05:02 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: [T]-error]
[T]-error Offline
I see dead people

I jeszcze raz, na czarno ...

Tu chodzi o cos innego ,o poczucie pewnej wspólnoty, identyfikacji ,ot "stała sie tragedia, zgineło wielu naszych rodaków, uczcijmy to ciszą i powagą ,wszak jesteśmy Polakami"

Do góry
Strona 6 z 14 < 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08