Strona 5 z 14 < 1 2 3 4 5 6 7 ... 13 14 >
Opcje tematu
#1989656 - 25/01/2008 00:29 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: rivex]
buszmen Offline

Meldunek: 17/06/2003
To nie wina prezydenta, premiera - choć pośrednio klasy politycznej rzecz jasna też. Z tego względu, że jest ona tak marna i tak "sprzedajna". Ale spiralę nakręcają media, od śmierci JP2 mamy w Polsce modę na żałoby i co zrobić. Praktycznie każdy zgodzi się, że to bez sensu, no ale... reżyserować trzeba. Z tego względu ja osobiście w ogóle nie oglądam newsów z tej "tragedii" i nie wiem nawet co dokładnie się stało. Wiem natomiast, że codziennie ginie wielokrotnie więcej osób, bo na tym polega życie.

Do góry
Bonus: Unibet
#1989680 - 25/01/2008 00:34 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Szewa]
Igor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2004
Originally Posted By: Szewa
Originally Posted By: Llama
Premier zapowiedział, że podjęte zostaną wszystkie środki, aby zapobiec w przyszłości takim katastrofom. - Rozmiar tej tragedii - jeśli chodzi o ilość ofiar, trzecia katastrofa lotnicza w historii Polski - jest oczywiste, że podejmiemy wszystkie środki, żeby zabezpieczyć się na przyszłość przed tego typu zdarzeniami - powiedział Tusk.

\:D piękne puste słówka \:D

OCB ? Jak się zabezpieczyć ? Wynajdzie samolot, który nie będzie się psuł, czy jak ?

Jeżeli samolot jest we właściwy sposób serwisowany to się nie zepsuje. Często problem polega na tym że obsługa serwisu przez pośpiech nie dopilnuje pewnych rzeczy albo coś źle "naprawi", np. wymieni zepsutą część na niewłaściwą. A pośpiech wynika z potrzeby obniżenia kosztów przeglądów i naprawy samolotów.
Drugą przyczyną wypadków są błędy pilotów. Wiadomo że człowiek jest tylko człowiekiem i zawsze może się pomylić. Właściwe szkolenie pilotów może obniżyć ryzyko wypadku.
A trzecia przyczyna (najpoważniejsza) to wady konstrukcyjne samolotu. Wtedy albo firma produkująca samoloty powinna naprawić błąd, ewentualnie wymienić samolot na taki bez wady albo należy wycofać ze służby samoloty i zamienić je modelem w którym nie wykryto tego typu wad co oczywiście jest bardzo kosztowne.
Wady konstrukcyjne rzadko mają miejsce i przy właściwym użytkowaniu oraz serwisowaniu większości współczesnych samolotów ryzyko wypadków lotniczych można zredukować do wartości bliskiej zeru.

Do góry
#1989685 - 25/01/2008 00:35 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Igor]
shane Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/04/2006

Do góry
#1989687 - 25/01/2008 00:35 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: buszmen]
Ludwiczek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/08/2007
Zrobmy 5-letnia zalobe narodowa bo naszym krajem rzadzi ten a nie inny prezydent + idiota w habicie w Toruniu

Kiedys mowili ze preydent , premier lataja jakimis ruskimi podstarzalymi [chyba] samolotami - zamiast kupic nowe , to straymi lataja , ceikawe czy Putin tez lata starymi zeby podkreslic jak brakuje ZSRR ??

Do góry
#1989696 - 25/01/2008 00:37 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Sensej]
Wahi Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 22/09/2003
zejdzcie z Kaczynskiego, kazdy kto akurat by byl prezydentem by to zrobil, kazdy i Tusk i Cimoszewicz i inni ;\)
Jakby nie wprowadzil zaloby bylby na niego duzo wiekszy najazd ;>

NIE NIE GLOSOWALEM NA PiS \:p bo mi stronniczosc zaczneicie zarzucac

Do góry
#1989745 - 25/01/2008 00:55 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Wahi]
polskignom Offline
Live fast, die young

Meldunek: 25/02/2004
Originally Posted By: Wahi
zejdzcie z Kaczynskiego, kazdy kto akurat by byl prezydentem by to zrobil, kazdy i Tusk i Cimoszewicz i inni ;\)
Jakby nie wprowadzil zaloby bylby na niego duzo wiekszy najazd ;>

NIE NIE GLOSOWALEM NA PiS \:p bo mi stronniczosc zaczneicie zarzucac

jak najbardziej sie zgadzam. Kto by nie byl, szopka i tak by byla.

Do góry
#1989747 - 25/01/2008 00:55 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: konstruktor1]
KeeP Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 30/09/2003
Originally Posted By: konstruktor1

Katastrofa o ktorej pisalem byla w 2002 roku i zginelo 85 osob. Samolot byl produkcji rosyjskiej.

to był Su-27
na youtube jest kilka filmów z tego zdarzenia np. http://pl.youtube.com/watch?v=aTI5etjTniU&feature=related

ale nie rozbił się dlatego ze był rosyjski...

ogólnie jest tak że Rosjanie (czy też wcześniej ZSRR) wcale nie ustepują w technice wojskowej amerykanom... fakt że większość starszych konstrukcji to zerżnięte pomysły innych nacji (vide: Tu-144 "Konkordskij" )

ale takie np. MiG 29 dużo F-16 nie ustępują pod względem osiągów...fakt że ameryckie są w wiekszym stopniu naszpikowane elektroniką powoduje z jednej strony przewagę, z drugiej - przysparza problemów

Igor..piszesz o Rusłanie - a po co nam takie wielkie bydlę? ;\)
CASA nie jest chyba złym samolotem..i na pewno nie rozbiła się z tego powodu że nie jest rosyjska...

Komisja juz powołana i jak będzie raport to będzie wiadomo jaka przyczyna

co do żałoby - fakt faktem że trochę za często ostatnio się ją ogłasza...
z tym że chyba zapotrzebowanie na żałobę to kreują media...
to co się działo wczoraj od 20 to zakrawa na kpinę

dobrze że zima i błękitny24 nie lata bo byśmy mieli na zywo relację z pakowania zwłok w worki

dla ofiar - szacunek przede wszystkim...polskie lotnictwo straciło w jednej chwili bardzo dużo

Cześć Ich Pamięci

Do góry
#1989757 - 25/01/2008 01:00 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Wahi]
Skorpion BB Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/01/2005
Ta katastrofa to oczywiście tragedia.Współczucia dla rodzin.Tylko że co dzień jest więcej ofiar i nikt żałoby nie wprowadza.Prosze mi odpowiedzieć czym ludzie którzy zginęli są "lepsi" i "zasługują" na żałobe całego kraju???Ciekawe czy wszyscy którzy tak są na plus na temat tej żałoby będą siedzieć spokojnie w domku albo pójdą do kościoła aby sie pomodlić...chyba że wypisują sie tu tak aby pisać.Smutne to jest

Do góry
#1989766 - 25/01/2008 01:07 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Conrad]
Grzena Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/12/2004
Nie można nadużywać żałoby narodowej ! Pierdolę taką szopkę..

Do góry
#1989801 - 25/01/2008 01:22 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Grzena]
Lord Devastator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/03/2006
korzystajac z okazji zapytam jak to jest z otwieraniem przez pilotow kabiny w czasie lotu na wysokosci samolotem pasazerskim? Czy to nie jest skandal ze piloci Wizzaira otwieraja sobie kabine zostawiaja jedynie zaslone taka jaka ma kierowca autobusu? O 11 wrzesnia nikt nie slyszal? Malo kogo to dziwi co ciekawe osobiscie Wizzairowi podziekowalem ze 3 lata tamu
Tu jeszcze sie katastrofa nei zdarzyla ale jest to kwestia czasu - prawa statystyczne sa nieublagane i wtedy bedzie za pozno na placz. Wyslalem kilka emaili do urzedu lotnictwa cywilnego itp z zapytaniem ale jakos nikt nie raczyl odpowiedziec - po ewentualnym nieszczesciu jak wszyscy beda szukac co sie stalo przypomne sie bo mam pamiatki nadania
Moze jest jakis ekspert z lotnictwa tutaj bo bardzo jestem ciekaw jak to jest z dostepem pasazerow do kabiny pilota w czasie lotu i jej otwieraniem

Do góry
#1989822 - 25/01/2008 01:29 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Lord Devastator]
Conrad Offline
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"

Meldunek: 14/11/2000
Pasażerowie mają zakaz wstępu do kabiny pilota, nawet dzieci się już tam nie wpuszcza od czasów 9/11.

Natomiast... czy kabina jest otwarta czy zamknięta to niczego nie zmienia. Jedynie El Al ma szczelnie zabezpieczoną kabinę, do której siłą nawet nie można się dostać. W innych liniach drzwi od kabiny są tylko prowizorką. Jeden mocny kopniak lub nawet chyba śrubokręt wystarczy żeby je otworzyć.

Stad nie ma nacisku w tej sprawie. Natomiast osobiście wierze, ze za kilka lat wszystkie kabiny będą wyglądały jak w El Al.

Do góry
#1989845 - 25/01/2008 01:34 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Lord Devastator]
[b]tv[/b] Offline
addict

Meldunek: 23/12/2007
Katastrofa lotnicza 14 marca 1980 roku w której zginęła m.in.

Anna Jantar-Kukulska oraz reprezentacja olimpijska USA w boksie-

wydarzyła się podczas narady w Ministerstwie Komunikacji na

temat bezpieczeństwa lotów pasażerskich....

Zarówno ta w/w i następna katastofa nad Lasem Kabackim w 1987r.

wydarzyła się na skutek awarii wału silnika IŁ-ów62 spowodowanej

wadami materiału i nieodpowiednią ich obróbką cieplną i

mechaniczną.

Do dziś Rosjanie nie chcą przyjąć ustaleń polskich rzeczoznawców

techniki lotniczej i kwestionują ich badania.

Do góry
#1989868 - 25/01/2008 01:40 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: [b]tv[/b]]
shane Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/04/2006

Do góry
#1989883 - 25/01/2008 01:44 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: shane]
[T]-error Offline
I see dead people

Meldunek: 04/08/2001
Się strasznie przejęliście ...

Do góry
#1989899 - 25/01/2008 01:48 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Conrad]
Lord Devastator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/03/2006
Originally Posted By: Conrad
Jedynie El Al ma szczelnie zabezpieczoną kabinę, do której siłą nawet nie można się dostać. W innych liniach drzwi od kabiny są tylko prowizorką. Jeden mocny kopniak lub nawet chyba śrubokręt wystarczy żeby je otworzyć.

Stad nie ma nacisku w tej sprawie. Natomiast osobiście wierze, ze za kilka lat wszystkie kabiny będą wyglądały jak w El Al.

No i to jest przyklad sprawy ktora wszyscy maja w DP a jak sie cos wydarzy kolejne 'krasnale' beda biadolic i oglaszac zaloby - ewidentna sprawa pod publiczke
Poza tym co nieco wiem o zasadach naboru do sluzb mundurowych nazwisk nie bede przytaczal ale mowienie o wojskowych 'elita' jest naduzyciem - no moze jeden z licznych pokolen tej samej rodziny czyms tam sie wykazal - totalny nepotyzm w czasach jak o prace bylo trudno teraz juz nie bardzo sie oplaca bo w prywatnym sektorze place duzo wieksze

Do góry
#1989901 - 25/01/2008 01:49 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: KeeP]
Igor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/11/2004
Originally Posted By: KeeP
Originally Posted By: konstruktor1

Katastrofa o ktorej pisalem byla w 2002 roku i zginelo 85 osob. Samolot byl produkcji rosyjskiej.

to był Su-27
na youtube jest kilka filmów z tego zdarzenia np. http://pl.youtube.com/watch?v=aTI5etjTniU&feature=related

ale nie rozbił się dlatego ze był rosyjski...

Oczywiście że nie dlatego. Na tym filmiku, który podałeś słabo widać ten wypadek. Ten filmik jest lepszy:
http://pl.youtube.com/watch?v=Y9RFt6MISZw&NR=1

Mi to wygląda na przeciągnięcie samolotu. To jest wina pilota. Takie manewry trzeba umieć wykonywać i lepiej je robić na wyższej wysokości wtedy w razie przeciągnięcia można odzyskać panowanie nad maszyną. A Su-27 to bardzo dobra maszyna. Moim zdaniem o wiele lepsza od F-16.

Quote:
Komisja juz powołana i jak będzie raport to będzie wiadomo jaka przyczyna

Jeśli czegoś nie zatuszują ;\)

Do góry
#1989918 - 25/01/2008 01:53 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Lord Devastator]
polskignom Offline
Live fast, die young

Meldunek: 25/02/2004
Originally Posted By: Lord Devastator

Poza tym co nieco wiem o zasadach naboru do sluzb mundurowych nazwisk nie bede przytaczal ale mowienie o wojskowych 'elita' jest naduzyciem - no moze jeden z licznych pokolen tej samej rodziny czyms tam sie wykazal - totalny nepotyzm w czasach jak o prace bylo trudno teraz juz nie bardzo sie oplaca bo w prywatnym sektorze place duzo wieksze

Uwazaj, bo za takie teksty Cie neiktorzy tu zlinczuja. ;\)

Co tam, ze pewnie wiekszosc z nich nie wie, o czym pisze ;\)

Do góry
#1989954 - 25/01/2008 02:04 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: polskignom]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
Jak dla mnie dzisiejsza decyzja jest skandaliczna. Wiedziałem już tuż po 9, że żałoba będzie. Skandalem przede wszystkim dla mnie jest to, że nasi politycy wykorzystują właśnie "żałobę narodową" do gry politycznej. Zobaczcie jak się troszczymy o was i myślimy o was. Tyle tylko, że miałem okazję być 30 Grudnia na mszy w kościele gdzie bliscy żegnali wszystkich zmarłych w parafii. Tych osób było grubo ponad 100 a jednak żałoby narodowej nie było dla tych osób, choć liczba była większa niż w tym wypadku. Generalnie dzisiejsze wydarzenia uznaje za skandal, bo jest już to druga żałoba w tym roku. Co ciekawe odkąd przy sterach rządowych jest PiS to właśnie z żałobą narodową mam do czynienia jakby częściej...

.::Think Twice::. Ignorator.

Do góry
#1989967 - 25/01/2008 02:11 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: [T]-error]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
Originally Posted By: [T
-error]Się strasznie przejęliście ...

Przeżywam śmierć Przyjaciela,bez wzgledu na to czy żałoba narodowa bedzie ogłoszona czy też nie.

Tu nie chodzi o "szopki", "igrzyska"czy cos podobnego.

Próba przywoływania ofiar wypadków drogowych i porównywania do tragedii,w której ginie w jednym momencie kilkadziesiąt osób jest idiotyczna.

Może autorom tego porównania chodzi o to , by "zliczać" zabitych w wypadkach i jak sie uzbiera np.50 osób to wtedy ogłaszać załobę?

Ogłoszenie tzw. żałoby narodowej nie obliguje kazdego do przedsiewziecia kilkudniowego umartwiania się i nie przewiduje kar za bycie w jak najlepszym humorze podczas jej trwania.

Tu chodzi o cos innego ,o poczucie pewnej wspólnoty, identyfikacji ,ot "stała sie tragedia, zgineło wielu naszych rodaków, uczcijmy to ciszą i powagą ,wszak jesteśmy Polakami".

Tylko....do wielu tu obecnych szkoda sie odwoływać w ten sposób, bo oni inaczej pewne rzeczy pojmują.

Inaczej...hmm....moze kiedyś dorosną,ci młodsi ,bo ci starsi wśród nich juz niczego sie nie nauczą.

PS. Nazajutrz po katastrofie polskiego autokaru z pielgrzymami pod Grenoble praktycznie wszyscy, z którymi zetknałem sie tego dnia w pracy składali mi wyrazy współczucia ,mnie Polakowi.

W tym samym czasie ,tu na forum ,niedorostki kpili sobie z tego, ile to odszkodowań wypłaci rząd rodzinie i frustrowali sie ,dlaczego to tym "szczęśliwcom" własnie ,a innym nie.

Do góry
#1989979 - 25/01/2008 02:16 Re: "Zaloba" narodowa po raz n-ty [Re: Ignorator]
Amkwish Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/01/2004
Originally Posted By: Ignorator
Skandalem przede wszystkim dla mnie jest to, że nasi politycy wykorzystują właśnie "żałobę narodową" do gry politycznej.

BZDURA

To własnie Ty i ci ,którzy maja identyczne zdanie taki mit ukuliście.
Najchetniej chcielibyscie plebiscytu i głosowalibyscie czy załoba "sie należy" czy nie
Wtedy poczulibyscie się "dowartościowani"

Na całym świecie panuje taki obyczaj ,nie tylko w Polsce, więc gry politycznej do tego nie mieszajcie ,a tym bardziej kwestii tego, kto w danym momencie jest u władzy.

Do góry
Strona 5 z 14 < 1 2 3 4 5 6 7 ... 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08