Opcje tematu
#1772773 - 13/11/2007 01:13 Czarny dzień Serie A
Eriksson Offline
veteran

Meldunek: 22/08/2007
11.11.2007 roku to jeden z najczarniejszych dni w historii włoskiej Serie A. W trakcie zamieszek kibiców Juventusu i Lazio - jeden z funkcjonariuszów zastrzelił 26-cio letniego kibica SS Lazio - Gabriele Sandriego

W związku z zaistniałą sytuacją został odwołany mecz Interu z Lazio, który planowo miał sie odbyć dziś o 15:00 na sławnym San Siro.

Po tym incydencie kibice niektórych włoskich klubów w znaku solidarności wszczęli zamieszki w całej Italii. Na pierwsze efekty nie trzeba było długo czekac. Już w 7 minucie meczu w Bergamo (początek 15-10) kibice miejscowej Atalanty wszczęli zamieszki na trybunach stadionu. Mecz pomiędzy Atalanta a Milanem został przerwany. Napięta sytuacja panuje cały czas w Rzymie gdzie kibice zwaśnionych As Romy i Lazio połączyli swoje siły w znaku solidarności przeciwko policji. Ultrasi oby klubów zaatakowali koszary policji w pobliżu Stadio Olimpico. Zamieszki w Rzymie trwają do tej pory. Grupa ponad 200 ultrasów zdemolowała samochody i motory oraz spaliła jeden z miejskich autobusów.

źródło: FcInter.pl

Brak mi słów \:\( [*]

Do góry
Bonus: Unibet
#1778929 - 15/11/2007 03:39 Re: Czarny dzień Serie A [Re: Eriksson]
cienias Offline
member

Meldunek: 17/04/2007
Zazwyczaj przeglądam sobie forum i nie komentuje większości postów, a jedynie biorę udział w konkursie. Ale powyższy post, a głównie treść cytowanego artykułu zmusza mnie do napisania paru zdań.

Nie bierz tego do siebie Eriksson. Do Ciebie nie mam najmniejszego żalu, w przeciwieństwie do cytowanego fragmentu newsa z portalu fcinter.pl

Całości nie będę cytował, ale te według mnie najgłupsze sformułowania.

"... Rzymskie porozumienie ponad podziałami"

"kibice niektórych włoskich klubów w znaku solidarności wszczęli zamieszki w całej Italii."

"... kibice miejscowej Atalanty wszęli zamieszki na trybunach stadionu"

"... w Rzymie gdzie kibice zwaśnionych As Romy i Lazio połączyli swoje siły w znaku solidarności przeciwko policji."

Rozumiem żal i złość rodziny oraz znajomych zabitego kibica Lazio. Do tego zdarzenia nie powinno dojść, a wszelkie konsekwencje wobec policjanta, który przez swoją pomyłkę zastrzelił niewinnego człowieka powinny być wyciągnięte. Ale w niczym to nie usprawiedliwia tego co się działo ostatnimi czasy we Włoszech. Tak zwana "solidarność" stadionowych bandytów przeciwko policji to efekt nieporadności włoskich władz w walce z chuligaństwem i bezprawiem na stadionach.

Jednak najbardziej wkurza mnie głupota, bo inaczej nie można nazwać tego co wyprawiają tzw. redaktorzy tzw. portali jak na przykład fcinter.pl

Widać osoba pisząca ten news umyślnie nakłania osoby postronne do przychylności i pobłażliwości wobec stadionowych bandytów. Nie wiem też, co ma piernik do wiatraka czyli porównania solidarności z wstrzynaniem zamieszek oraz słów kibic z bandytom.

Przyznam że jeszcze niedawno interesowałem się ligą włoską, ale od pewnego czasu ( afery z ustawianiem meczy, oraz tym co się wyprawia na trybunach ) coraz bardziej zniechęcają mnie do Serie A. A szkoda.

Do góry

Moderator:  Akhu, Biszop